X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jakiś czas przed ciążą zaczęliśmy odkładać ile każde z nas było w stanie na "fundusz remontowy", który szybko zamienił się w fundusz dziecięcy ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my robiliśmy tak samo, teraz mamy trochę odłożone choć nie jakoś dużo, ale już można przeznaczyć na ginekologa i dentystę lub kupować coś dla dzieci. Bo z wypłaty to takie drobne rzeczy można kupić. My spłacamy jeszcze kredyt za mieszkanie, więc odkładamy tylko minimum ile możemy. A teraz jak na złość wydatki się mnożą.

Też nie wiem czy przez te 100% byłabym w stanie odkładać wystarczająco dużo, by potem dołożyć sobie do tego 60%, które wyniosłoby naprawdę niewiele.

nietupska, u mnie też mierzy dzieci co kilka tyg :) czytałam, że to bardziej miarodajne, niż za częste.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 15:30

• Karo Em Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    A ja coś czytałam, że macierzyńskie dzielą na połowę 100% i połowę 60%, więc w bliźniaczej też ten 1 rok i 3 mies. powinno podzielić na połowę, ale mogę się mylić bo, aż tak nie wnikałam :) ja i tak wezmę chyba 80%.

Pirelka nie napisałam tego nie będąc pewną, przy macierzyńskim rocznym na 1 dziecko tak jest, ale przy ciążach wieloraczych jest inaczej.
    Mówię to ze swojego doświadczenia "kadrowego".

Ja absolutnie nikogo nie namawiam, informuję tylko o takiej opcji :)

Przy mniejszych zarobkach rzeczywiście nie jest to duża różnica, przy większych już można ją jakoś zagospodarować :)

preg.png
  • Karo Em Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:
    wychodzi jakies 2600zl na plusie przy zarobkach tygodniowych 1000zl jesli dobrze policzylam

Dobrze policzyłaś, przy zarobkach tygodniowych na rękę 1000 zł czyli miesięcznie ok. 4000 zł to wychodzi około 2400 zł :)

preg.png
  • Karo Em Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie rację, że najgorzej jest odkładać w takiej sytuacji, bo zawsze znajdzie się jakiś nieplanowany wydatek, szczególnie przy 2 dzieci.
    Ja tak sobie zaplanowałam że będę wtedy kiedy robię przelewy za czynsz, prąd, Internet, ratę, po prostu ustaloną wcześniej kwotę przelewać na konto oszczędnościowe. I będzie zakaz ruszania jej i koniec :)

preg.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to bardzo dobry pomysl;)

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak sobie czytam co piszecie o macierzyńskim i ja jestem też za tym, żeby przez cały rok pobierać 80%. Z tym odkładaniem to różnie jest. Jak się uda coś odłożyć to zawsze coś wypadnie. U mnie najczęściej te wydatki robi psina, która jak już wpadnie na jakiś "pomysł" to konsekwencje tego kosztują mnie potem np. 400 zł u weterynarza. A co dopiero potem jak pojawią się maluchy. Jednak wole mieć sytuacje stabilną i wiedzieć co miesiąc ile będzie pieniążków. Już tak mam, że wszystko musze mieć pod kontrolą w tych kwestiach.

Swoją drogą ciekawa jestem jaki przelew zobaczę w przyszłym miesiącu. Bo ja na L4 jestem od samego początku, bo taką mam pracę i pierwsza wypłata była jeszcze od pracodawcy więc wiedziałam czego się spodziewać, a teraz chyba już płaci ZUS, tak? Nawet nie wiem jak oni to obliczają. Podobno wyciągają średnią z całego roku? Inny scenariusz słyszałam taki, że płacą 100% PODSTAWY, a to by mnie nie urządzało wcale, bo moja wypłata to w połowie premia więc mam nadzieje, że jednak inaczej to liczą

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanay wrote:
    Tak sobie czytam co piszecie o macierzyńskim i ja jestem też za tym, żeby przez cały rok pobierać 80%. Z tym odkładaniem to różnie jest. Jak się uda coś odłożyć to zawsze coś wypadnie. U mnie najczęściej te wydatki robi psina, która jak już wpadnie na jakiś "pomysł" to konsekwencje tego kosztują mnie potem np. 400 zł u weterynarza. A co dopiero potem jak pojawią się maluchy. Jednak wole mieć sytuacje stabilną i wiedzieć co miesiąc ile będzie pieniążków. Już tak mam, że wszystko musze mieć pod kontrolą w tych kwestiach.

Swoją drogą ciekawa jestem jaki przelew zobaczę w przyszłym miesiącu. Bo ja na L4 jestem od samego początku, bo taką mam pracę i pierwsza wypłata była jeszcze od pracodawcy więc wiedziałam czego się spodziewać, a teraz chyba już płaci ZUS, tak? Nawet nie wiem jak oni to obliczają. Podobno wyciągają średnią z całego roku? Inny scenariusz słyszałam taki, że płacą 100% PODSTAWY, a to by mnie nie urządzało wcale, bo moja wypłata to w połowie premia więc mam nadzieje, że jednak inaczej to liczą
    To zależy ile pracowników zatrudnia Twoja firma. Jeśli poniżej 20 osób to faktycznie potem płaci ZUS, u mnie zatrudnia akurat powyżej 20 osób i przelew cały czas dostaję od pracodawcy. Również siedzę na L4 od początku.
    Wychodzę na tym dużo lepiej, bo odciągane składki są dużo mniejsze na zwolnieniu, a kasa się przyda.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 17:52

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    To zależy ile pracowników zatrudnia Twoja firma. Jeśli poniżej 20 osób to faktycznie potem płaci ZUS, u mnie zatrudnia akurat powyżej 20 osób i przelew cały czas dostaję od pracodawcy. Również siedzę na L4 od początku.
    Wychodzę na tym dużo lepiej, bo odciągane składki są dużo mniejsze na zwolnieniu, a kasa się przyda.

No ja pracuje w dużej firmie, która zatrudnia tysiące ludzi czyli jeśli dobrze Cie rozumiem to dalej będzie mi płacił pracodawca?

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Pierwsze 33 dni chorobowego płaci pracodawca. Potem ZUS. Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy pracodawca zatrudnia mniej niż 20 osób. Wtedy to ZUS od samego początku wypłaca ciężarnej zasiłek. Pracodawca (płatnik składek) oraz ZUS ma prawo do kontrolowania uczciwego wykorzystywania zwolnień lekarskich."
    Takie coś na necie znalazłam

A ciekawe co w sytuacji kiedy 33 dni mija w połowie miesiąca?? Ja np. na L4 jestem od połowy marca więc 33 dni minęły w połowie kwietnia...juz się boje tej wypłaty ;/

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanay wrote:
    No ja pracuje w dużej firmie, która zatrudnia tysiące ludzi czyli jeśli dobrze Cie rozumiem to dalej będzie mi płacił pracodawca?
    Moja firma też zatrudnia tysiące pracowników i od samego początku dostaję wypłatę normalnie z firmy, jak wcześniej. W sumie wzięłam już dwie. Czytałam kiedyś o tym i chyba tak właśnie jest, a potem zakład pracy sam się rozlicza z ZUSem a propos składek.

O mam: "Jeżeli firma zatrudnia więcej niż 20 pracowników, to pensję nadal wypłaca pracodawca w imieniu ZUS i później rozlicza sobie takie wypłaty potrącając je ze składek, które musi zapłacić do ZUS."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 18:35

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie będziesz dostawala przelewy jak dotychczas :)srednia nie Wiem z jakiego okresu myślałam że 3 miesięcy ale tak sobie wymyśliłam No ale jak piszę pirelka składki mniejsze są więc korzystnie. Jeśli wychodzi w połowie miesiąca to część skladek pobiora w tym miesiącu jeszcze.x

Edit: faktycznie z całego roku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 18:58

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak średnią liczą z całego roku :) też kiedyś myślałam, że z 3 ostatnich miesięcy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wyjaśnienie :)
    Szkoda, że średnia z całego roku-bo niestety jest to dla mnie mniej korzystna opcja. Średnia z ostatniego roku da mi mniejszą wypłatę niż ta, którą pobierałam przez ostatnie kilka miesięcy. Przynajmniej biorąc pod uwagę jakieś tam moje chłopskie obliczenia. Ale cóż na to byłam akurat nastawiona.

• Dea28 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska tak ojciec może wykorzystać te dwa tygodnie niezależnie od Twojego macierzyńskiego

asiuś a czym Ty sie martwisz? ja na początku miałam tętno 172 i 168 i lekarz powiedział, że ok że u takich dzieci jest wyższe i z wiekiem ciąży spada teraz mam 152 i 146 :) nie martw sie kochana, ciekawe czy moje drugie bejbi pokaże się teraz 12 maja czy dalej siedzi tyłkiem do ekranu i nie da matce podejrzeć jakiej jest płci :D

pirelka ja materacyk mam od koleżanki wiem, że wszystko z nim ok a drugi jakoś dokupie. słuchajcie byłam dziś u mnie w mieście na bazarku i kupiłam kołderke z poszewką w owieczki i komplet z myszką miki poszwa i poszewka za 30zł i jeszcze ma mi ta Pani uszyć podusie w te owieczki :) koleżanka mi ją pokazała, taka starsza Pani niepozorna w domku szyje i sprzedaje, cudeńkaaaa <3 <3 pirelka fajnie,że będziesz mieć kogoś do pomocy przy dzieciakach, ja moge liczyć sama na siebie...ja biore 80% cały czas

Lanay ja jestem od 1 lutego na zwolnieniu i cały czas mi płaci pracodawca (przynajmniej od niego mam przelewy) bo zatrudnia powyzej iluś tam osób. A pensje mam liczoną z ostatniego roku średnią bez żadnych premii, ale nawet zadowolona jestem bo dostaje jakieś 2tys. na miesiąc. W sumie wychodzi na to samo bo na L4 płacone są soboty i niedziele a w pracy dostawałabym premie więc wychodzi mi to co brałam na wypłate praktycznie ;)

DZIEWCZYNY PISZE DRUKOWANYMI, NALEŻY NAM SIĘ PRZY BLIŹNIĘTACH 65 TYGODNI MACIERZYŃSKIEGO ZGODNIE Z KODEKSEM PRACY :)

pirelka lubi tę wiadomość

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po kolejnej wizycie u dentysty i końca nie widać.. minimum 6 przed rozwiązaniem trzeba zrobić bo mi sie posypią :/ więc robię wszystko i nie ma bata, nie będe ryzykować. Niestety kolejna wizyta dopiero za 3 tyg. bo nie ma mojej lekarki, a po majówce zapikowane na maxa.. ale poprosiłam, że gdyby coś się zwolniło to dadzą mi znać.

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Pirelka to niewesoło,6 zębów to jest dość.A zaczęły ci się psuc już w ciąży?

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No 6 to koniecznie plus inne i te 3 które już mam zrobione :/ więc wesoło nie jest, ale nie ma co dopuścić do gorszego stanu, przecież jeszcze ponad połowa ciąży :/

Wcześniej nie czułam zębów, ale też nie bywałam kontrolnie u dentysty więc pewnie powoli się w środku psuły i teraz mam armagedon z każdej strony...

Niestety zęby jak się okazało mam po ojcu, słabe .. moja siostra ma tak samo, mała dziurka z zewnątrz, a w środku kopalnia. Ja mam to samo.. dentystka, aż w szoku jest, że tak mam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2016, 17:35

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Głowa do góry,teraz już jesteś pod opieką dentysty więc zajma się toba i będzie dobrze !

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wymiotowanie moze w jakiś sposób być "niebezpieczne" dla ciąży? Chodzi mi konkretnie o takie szarpanie, które sie pojawia przy tym? Ja dziś znów od rana sie mecze i za każdym razem jest coraz gorzej. Czuje podczas wymiotowanie jak rwie cały brzuch, a potem na bieliźnie widać śluz. Martwię sie czy takie szarpanie, rwanie, spazmy czy jak to tam zwać nie zaszkodzą bablom

‹‹ 179 180 181 182 183 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ