X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza mam tak samo :/ jak muszę się ruszyć i brzuch się napina to piecze skóra :(

Nietupska: widzę że wyprawka ruszyla :)

Ja nie wiem jak u mnie będzie bo już nie mogę ruszać się zabardzo a w domu tragedia...

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa, a duży masz już brzuch?Ile przytyłaś?

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przytylam 8 kg. Brzuch mam spory, generalnie już w 11-12 tyg był spory :p mam znajomą która jest 7 tyg dalej i są porównywalne :) a jak Twój?
    Znajoma była troszkę szersza w brzuchu niż ja przed ciążą i ma więcej skóry, poza tym mam nisko ten brzuch a i tak żołądek jest strasznie scisniety :/
    Noi ostatnio tyłek mi rośnie :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2016, 16:16

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie brzuszek też coraz większy, bo więcej jem niż na początku i dużo słodkiego.. ale nie wygląda jak ciążowy tylko jak gruby :P

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka może tak ci się wydaje :) ja też mam nisko ten brzuch i nie wygląda to uroczo :p do tego rosnąca dupa i wielka kulka :p

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Izabela23 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Proszę powiedzcie mi czy słyszała,ktoras z Was o ukrwionej kosmowce? Bylam we wtorek w Warszawie na usg i lekarka tak bardzo mnie nastraszyla. Powiedziała,że kosmòwka jest mocno ukrwiona i że może być powtorka z poprzedniej ciąży czyli,że potem dzieci mogą przestać dostawać pożywienie i umrzeć. Zaznaczyła ze to nie sa krwiaki tylko z tego co zrozumiałam to kosmowki wypełnione . Jestem przerażona

PCO,hashimoto,wtòrny brak @,brak owu

wwgzvfxmo5sww7ny.png

ANIOŁEK 28 tc <3
  • Izabela23 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym,że w poprzedniej ciąży synek zmarł z powodu bezwodzia,a nie uszkodzonego łożyska. A przynajmniej tak wynika z badania łożyska nic w nim nie stwierdzono

wwgzvfxmo5sww7ny.png

ANIOŁEK 28 tc <3
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabela: ja pierwsze słyszę :/ u kogo byłaś w Warszawie?
    Co do straszenia to mam wrażenie że lekarze w przypadku ciąż bliźniaczych non stop straszą albo przestrzegają nie wiem jak to nazwać... Niestety nie znam tego problemu i nie pomogę.
    Co do poprzedniej straty to bardzo przykre że lekarze nie zdiagnozowali bezwodzia w odpowiednim czasie w dzisiejszych czasach tzn pewnie malowodzia najpierw. Dla mnie to straszne...

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Izabela23 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BYŁAM U DR MARZENY DĘBSKIEJ,OGÓLNIE NA KONSULTACJI WCZEŚNIEJ BYŁAM U PROF DĘBSKIEGO I ON MA ROBIC MI SZEW ALE USGROBILA DĘBSKA.
    ewa84 wrote:
    Izabela: ja pierwsze słyszę :/ u kogo byłaś w Warszawie?
    Co do straszenia to mam wrażenie że lekarze w przypadku ciąż bliźniaczych non stop straszą albo przestrzegają nie wiem jak to nazwać... Niestety nie znam tego problemu i nie pomogę.
    Co do poprzedniej straty to bardzo przykre że lekarze nie zdiagnozowali bezwodzia w odpowiednim czasie w dzisiejszych czasach tzn pewnie malowodzia najpierw. Dla mnie to straszne...

wwgzvfxmo5sww7ny.png

ANIOŁEK 28 tc <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:
    Pirelka może tak ci się wydaje :) ja też mam nisko ten brzuch i nie wygląda to uroczo :p do tego rosnąca dupa i wielka kulka :p
    Mój nie jest nisko :P mam kulkę na dolę, wcięcie w pępku i kulka u góry :P haha jak grubaska :D

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka : no to ciekawy ten Twój brzuch, ze masz wciecie na linii pepka

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2016, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś po wizycie i wiadomości kiepskie :( lekarz stwierdził 1 stopień ttts, ale podobno od dalszego monitorowania ciąży nic się nie robi i nic to nie znaczy - sama nie wiem co o tym myśleć. Wg obwodów brzucha jeden chłopak 25 tydzień a drugi 31. Płyny owodniowe - u jednego 2 cm a u drugiego 8 cm, Poprzednio było mniej więcej po równo 5-6cm.
    Następne usg 23 maja i będę siwieć do tego terminu :(
    Oczywiście zaraz po tym jak zaczynam się cieszyć ciążą i robić jakieś bardziej konkretne plany to zaraz jakieś kwiatki wychodzą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 18:34

• Dzierzba Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nietupska kciuki trzymam. Kiedy ostatnio miałaś usg, że taka duża różnica między nimi? Niestety już z tego co wiem za późno na operację? Przepływy w mózgach ci pomierzył? U mnie różnica między płynami się zmniejszyła, przepływy ok więc na razie nic nie robimy, choć też się trochę boję bo nie mam pojęcia kiedy usg bo mój gin na urlopie, a skierowania nie dał.
    Jeżeli jesteś z centralnej polski to może warto to skonsultować z Bielakiem lub Szaflikiem z Łodzi bo to spece od takich spraw.

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2016, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepływ u jednego zmierzył lekarz - twierdzi, że u drugiego trudno złapać. Poza tymi owodniami i róznicą w masie niby jest ok. Ogóle byłam u lekarza można powiedzieć prywatnie, ale sprzęt miał jakiś gorszy nieco.

Ostatnie badanie 2 tyg temu i niby wszystyko ok. No ale wtedy lekarz nie wzbudził mojego zaufania, straszne się spieszył i badanie trwało 5 minut. (za każdym razem mam u kogoś innego usg :/)

Operację chyba do 26 tygodnia się robi. Ja jestem z Białegostoku. U nas ogólnie dużo dobrych ginekologów, ale raczej od in vitro.

Szukam kogoś prywatnie, bo już mam dość tych lekarzy. Na nfz ogólna znieczulica i dopóki wszystko było dobrze to jakoś to znosiłam.
    Ten co u niego dziś byłam to raczej w połówkowych się specjalizuje i ciągle ględził o tym, żeby się do niego zapisać na badanie anatomii.

• Dzierzba Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co się dowiadywałam przy TTTS ważne są też takie sprawy jak to czy pęcherze moczowe się równo wypełniają, przepływy mózgowe ze względu na anemię i pępowinowe, sprawdza się też czy u potencjalnego biorcy nie ma przeciążeń serduszka. Wiesz dziwne to jest, że tak szybko zrobiło się mało i wielowodzie. Tamten poprzedni konował musiał coś przeoczyć. Jak mi w Enel-Med robią usg to też kabaret, bona zdjęciach jak byk widać nierówne owodnie a nikt tam na to uwagi nie zwraca. Kurde może idź do jakiegoś dobrego ginekologa, który się na tym zna i może powie ci co dalej. Przede wszystkim odpoczywaj i nie płacz, bo to nic nie da. Jestem z tobą myślami.

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • Izabela23 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nietupska, trzymam kciuki aby wszystko było dobrze. Jednak nie wiem co doradzić,bo sama na dzień dzisiejszy jestem przerażona,moze warto skonsultować z innym lekarzem? Mi polecono na konsultacje dr Tomasza Roszkowskiego z Warszawy.

wwgzvfxmo5sww7ny.png

ANIOŁEK 28 tc <3
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nietupska: mam nadzieję że będzie dobrze, maluchy są coraz większe w razie pogorszenia podają sterydy i będą myśleć co dalej. U mnie też spora różnica w owodniach, ale dziwi mnie ze na podstawie samychobwodów brzuszka ustalili tygodnie i... Jak mogli nie zbadać dokładnie przepływów skoro było podejrzenie.
    Dzierzba dobrze pisze, strasznie dziwne że w tak krótkim czasie takie różnice no i przepływy... Może wybierz się prywatnie?
    Ja w Warszawie mogę polecić moją lekarke dr Hamela- Olkowska jest na prawdę dokładna moje badanie usg w 12 tyg jak był problem z falą wsteczna trwało 2,5 h z przerwą na rozruszanie maluchów jak nie chciały czegoś pokazać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 22:45

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2016, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nietupska trzymam kciuki, żeby wszystko było było dobrze.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2016, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robię właśnie rozeznanie wśród lekarzy bo nie podobało mi się podejście lekarza na przedostatnim badaniu a te ostatnie to już w ogóle... oby to była pomyłka lekarza albo sprzętu.

• Dzierzba Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nietupska szukaj, dzwoń niech ci ktoś pomoże kompetentny bo cię teraz też lekarz zostawił z problemem i bez żadnego planu. Oczywiście może być tak, że nic nie trzeba działać ale zawsze powinnaś wiedzieć co w razie pogorszenia masz robić i gdzie się udać. Normalnie w głowie mi się to nie mieści...

Izabela bardzo mi przykro ale pierwsze słyszę o czymś takim jak przekrwione łożyska... Wiesz czy da się z tym coś działać? Trzymam mocno kciuki za ciebie!

ewa84 lubi tę wiadomość

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
‹‹ 187 188 189 190 191 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ