Ciąża bliźniacz
-
WIADOMOŚĆ
-
Przytylam 8 kg. Brzuch mam spory, generalnie już w 11-12 tyg był spory :p mam znajomą która jest 7 tyg dalej i są porównywalne a jak Twój?
Znajoma była troszkę szersza w brzuchu niż ja przed ciążą i ma więcej skóry, poza tym mam nisko ten brzuch a i tak żołądek jest strasznie scisniety
Noi ostatnio tyłek mi rośnieWiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2016, 16:16
-
nick nieaktualny
-
Cześć. Proszę powiedzcie mi czy słyszała,ktoras z Was o ukrwionej kosmowce? Bylam we wtorek w Warszawie na usg i lekarka tak bardzo mnie nastraszyla. Powiedziała,że kosmòwka jest mocno ukrwiona i że może być powtorka z poprzedniej ciąży czyli,że potem dzieci mogą przestać dostawać pożywienie i umrzeć. Zaznaczyła ze to nie sa krwiaki tylko z tego co zrozumiałam to kosmowki wypełnione . Jestem przerażona
-
Izabela: ja pierwsze słyszę u kogo byłaś w Warszawie?
Co do straszenia to mam wrażenie że lekarze w przypadku ciąż bliźniaczych non stop straszą albo przestrzegają nie wiem jak to nazwać... Niestety nie znam tego problemu i nie pomogę.
Co do poprzedniej straty to bardzo przykre że lekarze nie zdiagnozowali bezwodzia w odpowiednim czasie w dzisiejszych czasach tzn pewnie malowodzia najpierw. Dla mnie to straszne... -
BYŁAM U DR MARZENY DĘBSKIEJ,OGÓLNIE NA KONSULTACJI WCZEŚNIEJ BYŁAM U PROF DĘBSKIEGO I ON MA ROBIC MI SZEW ALE USGROBILA DĘBSKA.ewa84 wrote:Izabela: ja pierwsze słyszę u kogo byłaś w Warszawie?
Co do straszenia to mam wrażenie że lekarze w przypadku ciąż bliźniaczych non stop straszą albo przestrzegają nie wiem jak to nazwać... Niestety nie znam tego problemu i nie pomogę.
Co do poprzedniej straty to bardzo przykre że lekarze nie zdiagnozowali bezwodzia w odpowiednim czasie w dzisiejszych czasach tzn pewnie malowodzia najpierw. Dla mnie to straszne... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa dziś po wizycie i wiadomości kiepskie lekarz stwierdził 1 stopień ttts, ale podobno od dalszego monitorowania ciąży nic się nie robi i nic to nie znaczy - sama nie wiem co o tym myśleć. Wg obwodów brzucha jeden chłopak 25 tydzień a drugi 31. Płyny owodniowe - u jednego 2 cm a u drugiego 8 cm, Poprzednio było mniej więcej po równo 5-6cm.
Następne usg 23 maja i będę siwieć do tego terminu
Oczywiście zaraz po tym jak zaczynam się cieszyć ciążą i robić jakieś bardziej konkretne plany to zaraz jakieś kwiatki wychodzą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 18:34
-
Nietupska kciuki trzymam. Kiedy ostatnio miałaś usg, że taka duża różnica między nimi? Niestety już z tego co wiem za późno na operację? Przepływy w mózgach ci pomierzył? U mnie różnica między płynami się zmniejszyła, przepływy ok więc na razie nic nie robimy, choć też się trochę boję bo nie mam pojęcia kiedy usg bo mój gin na urlopie, a skierowania nie dał.
Jeżeli jesteś z centralnej polski to może warto to skonsultować z Bielakiem lub Szaflikiem z Łodzi bo to spece od takich spraw. -
nick nieaktualnyPrzepływ u jednego zmierzył lekarz - twierdzi, że u drugiego trudno złapać. Poza tymi owodniami i róznicą w masie niby jest ok. Ogóle byłam u lekarza można powiedzieć prywatnie, ale sprzęt miał jakiś gorszy nieco.
Ostatnie badanie 2 tyg temu i niby wszystyko ok. No ale wtedy lekarz nie wzbudził mojego zaufania, straszne się spieszył i badanie trwało 5 minut. (za każdym razem mam u kogoś innego usg )
Operację chyba do 26 tygodnia się robi. Ja jestem z Białegostoku. U nas ogólnie dużo dobrych ginekologów, ale raczej od in vitro.
Szukam kogoś prywatnie, bo już mam dość tych lekarzy. Na nfz ogólna znieczulica i dopóki wszystko było dobrze to jakoś to znosiłam.
Ten co u niego dziś byłam to raczej w połówkowych się specjalizuje i ciągle ględził o tym, żeby się do niego zapisać na badanie anatomii. -
Z tego co się dowiadywałam przy TTTS ważne są też takie sprawy jak to czy pęcherze moczowe się równo wypełniają, przepływy mózgowe ze względu na anemię i pępowinowe, sprawdza się też czy u potencjalnego biorcy nie ma przeciążeń serduszka. Wiesz dziwne to jest, że tak szybko zrobiło się mało i wielowodzie. Tamten poprzedni konował musiał coś przeoczyć. Jak mi w Enel-Med robią usg to też kabaret, bona zdjęciach jak byk widać nierówne owodnie a nikt tam na to uwagi nie zwraca. Kurde może idź do jakiegoś dobrego ginekologa, który się na tym zna i może powie ci co dalej. Przede wszystkim odpoczywaj i nie płacz, bo to nic nie da. Jestem z tobą myślami.
-
Nietupska, trzymam kciuki aby wszystko było dobrze. Jednak nie wiem co doradzić,bo sama na dzień dzisiejszy jestem przerażona,moze warto skonsultować z innym lekarzem? Mi polecono na konsultacje dr Tomasza Roszkowskiego z Warszawy.
-
Nietupska: mam nadzieję że będzie dobrze, maluchy są coraz większe w razie pogorszenia podają sterydy i będą myśleć co dalej. U mnie też spora różnica w owodniach, ale dziwi mnie ze na podstawie samychobwodów brzuszka ustalili tygodnie i... Jak mogli nie zbadać dokładnie przepływów skoro było podejrzenie.
Dzierzba dobrze pisze, strasznie dziwne że w tak krótkim czasie takie różnice no i przepływy... Może wybierz się prywatnie?
Ja w Warszawie mogę polecić moją lekarke dr Hamela- Olkowska jest na prawdę dokładna moje badanie usg w 12 tyg jak był problem z falą wsteczna trwało 2,5 h z przerwą na rozruszanie maluchów jak nie chciały czegoś pokazać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 22:45
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Nietupska szukaj, dzwoń niech ci ktoś pomoże kompetentny bo cię teraz też lekarz zostawił z problemem i bez żadnego planu. Oczywiście może być tak, że nic nie trzeba działać ale zawsze powinnaś wiedzieć co w razie pogorszenia masz robić i gdzie się udać. Normalnie w głowie mi się to nie mieści...
Izabela bardzo mi przykro ale pierwsze słyszę o czymś takim jak przekrwione łożyska... Wiesz czy da się z tym coś działać? Trzymam mocno kciuki za ciebie!
ewa84 lubi tę wiadomość