X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 29 maja 2016, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że u nas spanie w jednym łóżeczku się nie sprawdziło. Mieliśmy 2, ale tylko jedno mieściło się w sypialni. Chłopcy przeszkadzali sobie nawzajem, jeden wzbudzał drugiego. Mieliśmy kliny pod materacem i jeden zsuwał się na drugiego itd. W dzień drugie łóżeczko stało w salonie i wtedy spali czasem razem. Szybko kupiliśmy leżaczki bujaczki tiny love i wtedy w dzień i w nocy jeden spał w łóżeczku, a drugi w kołysce tiny love rozlozonej na płasko. Szybko przenieśliśmy łóżeczka do pokoju chłopców i potem tam spali w dzień lub w salonie w kolyskach. Po jakimś czasie w nocy obaj spali w gondolach przy naszym łóżku. Kiedy mieli 5 miesięcy (korygowane 3) zaczęli spać sami w swoim pokoju w oddzielnych łózeczkach. Może jak maluszki są od początku razem to nie ma problemu ze spaniem w jedynym łóżeczku. Tego nie wiem. U nas chłopcy prawie 1.5 miesiąca było w oddzielnych inkubatorach i może to spowodowało, że ciężko było ich potem przestawić na spanie razem.

nietupska lubi tę wiadomość

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie bałabym się tego, że jak je przyzwyczaję na 1-2 miesiące spać razem, to potem będzie mi ciężko je odzwyczaić, by spały w osobnych łóżeczkach, dlatego skoro mam dwa łóżeczka to od razu każde dziecko będzie miało swoje i nie będę eksperymentować, choć wiele osób narzuca mi pomysł jednego łóżeczka na początek.

Mnie wczoraj wieczór złapał jakiś ból (skurcz) gdzieś w pachwinie, bardzo nisko pod jajnikiem z lewej strony, łapał i puszczał... dziwne to było, czasem promieniowało do pośladka, położyłam się i minęło za chwilę. Mam nadzieję, że się nie powtórzy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2016, 09:59

• gigsa Autorytet

Wysłany: 29 maja 2016, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam podobny ból w okolicach 20tc tylko, że jak mnie złapało to nie dałam rady chodzić. Na drugi dzień było już lepiej, a na trzeci już bolało tylko jak za szybko wstawałam. Gin mówił, że to nic groźnego. Więzadła się rozvuagsja5i czesem łapią takie skurcze.

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2016, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gigsa, dzięki. Uspokoiłaś mnie trochę :)

• Dea28 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza 12 maja na wizycie miały po 15cm długości :) czekam na te solidne kopniaczki z niecierpliwością, jutro ide do gina bo przed ślubem chce wiedzieć czy z nimi wszystko ok i od razu po raz setny skonsultuje z nim wydzieline z pochwy...niestety bez wkładek nie jestem w stanie sie obejść. martwie sie zeby to była tylko wydzielina i mocz a nie wody płodowe. niby gin mnie zawsze uspokaja ale stres i tak jest :(

nietupska dużo zdrówka i siły życze dzieciaczkom :)

pirelka właśnie ciasne ale własne, ja tez mam własne, mama niedaleko ale ma swoje lata i nie chce za bardzo jej wykorzystywać, jakoś damy rade mam nadzieje. ja od razu stawiam na dwa łóżeczka :)

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2016, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea moja rodzina bardzo daleko 800 km :( ale Mama i tak do Nas a pierwsze tygodnie przyjedzie do pomocy. Na pewno damy sobie radę :)

• Dea28 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka to super, mój będzie miał tydzień urlopu potem czasem mama wpadnie i tyle tak to zostają moje dwie ręce :)

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2016, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska wrote:
    Hej dziewczyny, donoszę, ze w 30 tygodniu, w niedziele o16 przez cc przyszli na swiat moi chłopcy. W nocy dosc gwaltownie odeszly mi wody. Dzieciaczki urodzily sie z waga 1080 i 1600 gram, stwierdzony ttts - u mniejszego praktycznie brak wod. Chlopaki sa w inkubatorach, wiekszy mial przez 2 dni respirator ale teraz juz cepap. Maly super radzi sobie sam. Mnie jutro wypisuja, trzymajcie kciuki za Adriana i Ignacego :)

Gratuluję i trzymam za chłopców mocno kciukasy, z dnia na dzień będą coraz silniejsi i nim się obejrzysz będziecie w domku :-)

zem3wn15az3szllg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28 wrote:
    pirelka to super, mój będzie miał tydzień urlopu potem czasem mama wpadnie i tyle tak to zostają moje dwie ręce :)
    Mój też sobie kilka dni weźmie, a potem jak Mama pojedzie to sobie tacierzyńskiego 2 tyg. weźmie :) teściowa może też wpadnie.

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 29 maja 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea,dzieciaczki ładnie ci rosną ,a jeśli gin mówi ze wszystko w porządku,to naprawdę nie powinnaś się tak stresować.Wydzielina pewnie u każdej z nas większa czy mniejsza,ale to też w normie.Ja bez wkładek też się nie ruszam,tyle ze bardziej dla komfortu,na wypadek gdyby..

Co do własnych 4 ścian to wam trochę zazdroszczę,my wynajmujemy mieszkanie i niby właścicielka mówiła ze możemy tu być ile chcemy,ale jednak to nie to samo.Dlatego myślimy o hipotece,może się uda.

Moja rodzina też raczej daleko,ale parę osób już się zaoferowało do pomocy,wiec pewnie damy radę.

U nas dziś bardzo ciepło,jak wy dziewczyny znosicie gorąca?

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2016, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj też ciepło, byliśmy na spacerku i pysznych naturalnych lodach, ale męczy mnie jak jest duszno. Na szczęście w mieście było fajnie, bo wiatr wiał, za to nad morzem ledwo przeszłam taki zaduch :/ u mnie dodatkowo psychika działa :D

Teraz robię obiadek łosoś, warzywa i buraczki z ćwikłą. MNIAM.
    Nakupiłam znowu truskawek :D dziś były po 7 zł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2016, 15:33

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 29 maja 2016, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka,to ja podobnie.Byliśmy na długim spacerku połączonym z hobby(fotografowanie).Potem lody waniliowe.Na obiad risotto z kurczakiem i warzywami,no i oczywiście nie mogło zabraknąć truskawek :P
    Ale mimo uważania na to co jem,waga idzie mi teraz szybko.Ponoć maluchy teraz najwięcej przybierają na wadze,to się okaże na wizycie już we wtorek uhm

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2016, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja myślałam, że dzieci pod koniec tak mocno na wadze przybierają patrząc na osoby, które są już w 30tc i jaką mają wagę dzieci.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2016, 05:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nietupka gratulacje kochana.
    Duzo sily I zdrowka dla Was :*

• jenny88 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska wrote:
    Hej dziewczyny, donoszę, ze w 30 tygodniu, w niedziele o16 przez cc przyszli na swiat moi chłopcy. W nocy dosc gwaltownie odeszly mi wody. Dzieciaczki urodzily sie z waga 1080 i 1600 gram, stwierdzony ttts - u mniejszego praktycznie brak wod. Chlopaki sa w inkubatorach, wiekszy mial przez 2 dni respirator ale teraz juz cepap. Maly super radzi sobie sam. Mnie jutro wypisuja, trzymajcie kciuki za Adriana i Ignacego :)
    Gratulacje!!

Dla mnie to jest chore, że matkę wypisują do domu :/ Powinna być z dziećmi.... U mnie w szpitalu nikt o tym nawet nie pomyślał, no chyba że sama chciałabym się wypisać...

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka,chodziło mi o to ,ze po 20tyg dziecko w ciągu miesiąca podwaja swoją wagę,a potem ten przyrost jest już nieco wolniejszy,mimo że i tak musi być szybki, aby pod koniec ciązy uzyskac jakiś konkretny wynik.
    A u ciebie jak brzuch,wyrównał się już?Ty ile przytyłaś od początku?

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza wrote:
    Pirelka,chodziło mi o to ,ze po 20tyg dziecko w ciągu miesiąca podwaja swoją wagę,a potem ten przyrost jest już nieco wolniejszy,mimo że i tak musi być szybki, aby pod koniec ciązy uzyskac jakiś konkretny wynik.
    A u ciebie jak brzuch,wyrównał się już?Ty ile przytyłaś od początku?
    To u mnie chyba nie przybierają więcej po 20 tyg :D tylko normalnie jak wcześniej.
    Ja w sumie utyłam z 4,5 kg od początku, ale też schudłam 2 kg na początku i tego nie liczę..
    Brzuszek dalej podobny, ale w odpowiednich ciuchach ciążowych nie rzuca się tak w oczy, bardziej widać, że jestem w ciąży, a nie otyła :D

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę musiała pomyśleć jak zrobić z tymi lozeczkami...oglądałam materacyki na allegro i w granicach 100 widziałam. Nie wiem czy to dobre? Szukałam wg popularności.
    Pirelka pisalas ze są dużo droższe więc jakis badziew może oglądałam?

Ja od kilku dni ledwo żyje...
    Nawet na nogach ustac nie mogę przez te upały. Spalabym cały dzień a miałam pójść do pepco kupićjakieś spodenki może bo nie mam w czym chodzić już :(

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jenny88 wrote:
    Gratulacje!!

Dla mnie to jest chore, że matkę wypisują do domu :/ Powinna być z dziećmi.... U mnie w szpitalu nikt o tym nawet nie pomyślał, no chyba że sama chciałabym się wypisać...

Dzięki.
    Z tym szpitalem to jakby dzieciaczki miały z tydzień zostać to może by wypisali z nimi, a tak nie będą mnie miesiąca czy dwóch trzymać. Zresztą zwariowałabym. Pobyt w szpitalu to żaden wypoczynek :( Ciągle ktoś przychodzi w odwiedziny do współlokatorek z sali,salowe zaczynają sprzątać o 5 rano, ciągle coś wożą głośnymi wózkami, jak ostry dyżur to karetki na sygnale co 2 godziny. Jak jest na sali dziecko z matką to nocą musi się chociaż małe światło palić. Nie przespałam chyba dobrze ani jednej nocy.
    Także chyba wolę dojeżdżać do dzieciaczków.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa to chyba nie badziew, myślę że w sklepach dziecięcych mieli akurat u mnie takie drogie. Nie każdy kupuję online więc może na tym bazują, a może mają jakieś lepsze?! Sama nie wiem, ale jak patrzyłam na allegro też widziałam w granicy 100 zł, dlatego ceny w sklepie tak mnie przeraziły.

nietupska też wolałabym do dzieci dojeżdżać niż męczyć się tam 2 miesiące. Także rozumiem to i pewne sama bym tak zrobiła.

Ja już się cała stresuję dentystą.. dobrze jednak, że najpierw zobaczę dzieciaczki na usg :)

‹‹ 199 200 201 202 203 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ