X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no Pirelka to super! A twój mąż będzie musial się teraz przyzwyczic do myśli,że będziesz korzystać z tego częśiej.Ale przecież córy już nie sa takie malutkie...Mój nie bał się od początku zostawac z maluchami.

Pytanie: zamierzacie szczepic dzieci?czytałam opinie za i przeciw szczepieniom,wypowiedzi matek ,u których dzieciom skutki uboczne zaszkodziły bardzo...co wy na ten temat??

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż zostaje z chęcią z dziećmi więc nie ma problemu. Sam nawet uważa, że czemu rezygnować ze swoich przyjemności i zajęć tylko dlatego, że dzieci się pojawiły.
    Muszę zacząć też choć na fitness na nowo. Tylko tak ciężko się zabrać po takim czasie :/

U Nas coraz gorzej na mleku alergicznym, coraz więcej kupek, nadal rzadkie ze śluzem i wymiotów coraz więcej :/ dzisiaj kończymy puszkę i przechodzimy na Nan Plus, zobaczymy, bo już doszło do tego że jak zwraca im się to często w nocy lub na spacerze aż się zakrztuszą tym :/ a tego NIGDY nie było.

Dziewczynki coraz więcej, rozglądają się :) patrzą za Nami, śmieją się :) przeszkadzają im tylko dolegliwości po mleku :/ więc płaczą i czasem spać nie mogą ! Są niezwykle ruchliwe już :)

Co do szczepienia to my szczepimy, ale właśnie przekładamy, bo ciągle ten katar jest, niby przeszedł i mieliśmy teraz za 2 dni szczepić to dzisiaj znowu lekko kaszel i kichanie się pojawia :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szczepię zdecydowanie. Nie wiem jakie są argumenty przeciw. Odczynów poszczepiennych (takich prawdziwych, reszta to jakieś chwilowe niedogodności) występuje naprawdę niewiele w roku na całą Polskę. A autyzm to bujdy jakieś. Przecież ostatnio była historia jak antyszczepionkowcy zlecili zrobienie badań, że szczepienia powodują autyzm, niestety nic takiego nie wyszło i teraz podważają te badania :D
    Bardzo mnie denerwują antyszczepionkowcy, totalna nieodpowiedzialność! Narażają nie tylko swoje dzieci ale i inne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2016, 14:54

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2016, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No każdy ma prawo wybierać i decydować o swoich dzieciach. My też szczepimy, ale jak ktoś nie chce to jego sprawa :) w szpitalu nawet była babka, co nie pozwoliła zaszczepić dzieci.

Eklerka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2016, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie do końca się z Tobą zgodzę :) to nie jest lekka sprawa jak np pozwalać dziecku oglądać tv czy nie pozwalać. To nie jest kwestia, która dotyczy tylko niezaszczepionego dziecka. Nie bez powodu w niektórych krajach nie przyjmują niezaszczepionych dzieci do żłobków, przedszkoli. Jak twoje dziecko nie zaszczepione jeszcze na coś miałoby styczność z takim nie zaszczepionym bo rodzice nie chcą i chorującym akurat i się zaraziło na to to nie wiem czy byś tak mówiła. Ale może nie kontynuujmy kontrowersyjnego tematu ;) Może przewrażliwiona jestem bo mam skrajne wcześniaki i dygam o ich zdrowie jak wariatka :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No może lepiej nie wchodzić w takie tematy ;) każdy ma prawo mieć swoje zdanie.

My od nocy jesteśmy na mleku Nan, zobaczymy co po nim. Jutro wizyta u lekarza, zważyłam dzieci w domu i na szczęście z wagi nie spadają, ważą coś koło 4 kg :) może jutro lekko będzie ponad? :)

A dzisiaj ciut lepsza pogoda więc idziemy spacerować nad morze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2016, 10:48

• Gosia333 Koleżanka

Wysłany: 26 października 2016, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja tylko tak wtrace na marginesie, ze mam nadzieje ze wszystkie wiecie, ze szczepionki dla dzieci przedwczesnie urodzonych sprzed 37 t.c sa refundowane. Do dzis wiele razy spotkalam sie z tym, ze mamy nie sa o tym fakcie informowane i sa narazane na koszty. Jesli juz ten temat byl poruszany to wybaczcie:) Pozdrawiam serdecznie

nietupska lubi tę wiadomość

Borys i Igor 04.10.2015r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2016, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak to prawda, pneumokoki i 5w1 jest za darmo, a jak są wskazania to jakaś jeszcze od zapalenia płuc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2016, 20:12

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My właśnie chyba jutro będziemy szczepić. Nas w przychodni od razu o refundacji poinformowali.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2016, 20:28

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, miałyście badanie dna oka dla swoich wczesniaczków?

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 28 października 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    Dziewczyny, miałyście badanie dna oka dla swoich wczesniaczków?

U nas doktorka kontrolowała dzieciom oczy jeszcze w szpitalu po porodzie i było ok .Twoje córy mają mieć?

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostaliśmy skierowanie profilaktycznie do okulisty bo niby wcześniakom się należy.. ale nie wiem czy pójdziemy bo to dość drastyczne badanie ponoć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2016, 13:08

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 28 października 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O.O a na czym polega?

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie dna oka, daje się kropelki i znieczulenie, potem zakłada się rozpórki na powieki by oko było "na wierzchu" i bada się dno oka i coś jeszcze w kierunku retinopatii.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie wygląda drastycznie, ale jest w znieczuleniu w kropelkach. Dzieci się denerwują ale kto by się nie denerwował grzebaniem w oczach. U nas na 1 badaniu oczka ich były takie malutkie i non stop je zaciskali, ciężko było zapuścić krople. Wygląda tak jak piszesz pirelka. Trzeba dziecko pieluchą owinąć i przytrzymać, żeby nie skakało.Robi się je chyba w 1 , 3 i 6 miesiącu, my w listopadzie mamy ostatnie. Dość wnerwiające bo krople zapuszcza się co 20 min, dziecko nie może jeść, bo na badaniu leży i może się zakrztusić i ogólnie długo schodzi. Ja tam robię wszystkie badania co sie nam należą jak by drastyczne nie były. Retinopatia w ktróymś etapie wymaga zabiegu laserowego, także chyba warto wiedzieć, czy jest. Zresztą po pobycie dzieci w szpitalu chyba nic mnie nie rusza.
    Stresowałam się trochę badaniem słuchu, bo nam powiedzieli, ze dzieci muszą spać a moje są nieprzewidywalne, ale okazało się, że po prostu muszą być spokojne i nic nie gadać, zeby nie zakłócić. No i wyszło, ze wszystko ok. To, że słuch maja dobry to ja wiem, bo czasem jak śpią a drzwi lekko skrzypną to podskakują, ale zrobiłam dla wszystkiego,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2016, 20:34

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2016, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 1, 3 i 6 mies.? A Nasze zaleconego nie miały w ogóle, tylko przy okazji pediatra mówi, ze da nam skierowanie bo się należy okulista ze względu na wcześniactwo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2016, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o kolejnych wizytach dowiedziałam się na pierwszej, może wam też wtedy powiedzą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2016, 09:27

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No może, musimy podjąć decyzję czy robimy to badanie.

Powiem Wam, że teraz z dnia na dzień widzę w córkach różnice, śmieją się coraz więcej, reagują na głos, osoby, wodzą główką.. strasznie się zmieniają dzieciaki :) aż uwierzyć nie można.
    Ubranka w końcu robią się za małe na nie.
    Ostatnio jednak częściej płaczą, zwłaszcza jak mnie nie ma i tylko u mnie od razu cisza zapada.. ze spaniem też ostatnio gorzej, ale to zależy od dnia.

Na szczęście jesteśmy już po pierwszym poza szpitalnym szczepieniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2016, 19:37

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 30 października 2016, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka,to jednak można było je już zaszczepić?

U nas tez dzieciaki rosną,też ciekawe świata,weselsze,już nie płaczą tak dużo jak wcześniej,przynajmniej u córy widać różnicę.A synuś super się śmieje na głos!Faktycznie,nie można uwierzyć,już 2,5 miesiąca po porodzie,jak ten czas leci..

A to my aktualnie :) Pozdrawiamy wszystkich !
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/80dd3a97d9e9.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6a41b587aedc.jpg

nietupska, MatyldaG, pirelka, ofcooo lubią tę wiadomość

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2016, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza oczywiście, że tak. Infekcji nie było, katar prawie minął, a już i tak byliśmy po terminie bo przekładaliśmy

Śliczne zdjęcia ! Super Twoje dzieciaczki ;)

Moje teraz płaczą więcej niż wcześniej ;P
    Teraz jesteśmy na mleku Nan i tragedii nie ma, ale po zwykłym Nan (nie Plus) Marcelka ma zieloną kupę :/

Fairuza lubi tę wiadomość

‹‹ 283 284 285 286 287 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ