X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • ofcooo Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa183 wrote:
    Witajcie dziewczynki :)
    Chciałabym się pochwalić narodzinami moich trojaczków :D

24 października w 33+3 tc, poprzez planowane cc przyszły na świat dzieciaczki:
    Nikola, 49 cm 2200 g <3
    Patryk, 38 cm 1210 g <3
    Kacper, 40 cm 1200 g <3
    Wielkie gratulacje!!!!

Ja dzis robiłam test obciążenia glukoza. Kupiłam tez 2 foteliki maxi cosi na Olx ale bez bazy. I mamy juz imiona. Bedzie Wiktor i Karol :)

ewa84, MatyldaG lubią tę wiadomość

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,dziś czuję się jak flak po wczorajszym wieczorze i nocy.Dzieci strasznie dały mi popalić,wykończyły mnie i psychicznie i fizycznie.Darły się non stop i nie można ich było uspokoić,a dwoje na raz na rękach nie dam rady huśtac :(
    Musiałam wzywać posiłki,inaczej chyba bym oszalała

A wy jak sobie radzicie w takich sytuacjach,gdy zostajecie same w domu?

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza ja jak nie daję rady po prostu odkładam ich do łóżeczek, wiem że to nie jest rodzicielstwo bliskości i nie jestem z tego dumna ale lepiej żeby zapłakało w samotności niż na rękach wkurzonej matki. Zazwyczaj jednej się uspokaja a ja biorę tego płaczącego.
    Czasem jednego biorę na ręce a drugiego kładę na przewjak i bujam nim ale to niewiele już pomaga. Może kup chustę albo nosidło?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2016, 15:37

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nietupska,u mnie nie zdaje egzaminu odłożenie ich,wtedy płacza jeszcze bardziej.
    Nosidełko mam,ale to i tak rozwiązanie tylko dla 1 dziecka,a co z drugim?

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2016, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jedno do nosidełka a drugie na ręce ;) ( tylko w myślach to takie łatwe ;) ?)

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2016, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie czasem jak tak mocno płaczą to też odłożenie powoduje, że płaczą jeszcze bardziej. Ja często jedno bujam wtedy na kolanach, a drugie obok na poduszce, rękę pod poduszkę i bujam ręką. Często zasną w taki sposób.

Fairuza lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2016, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kąpiecie dzieci codziennie?
    Ja kąpię co drugi dzień, ale ostatnio nachodzi mnie, by kąpać codziennie. Tylko ostatnio u moich córeczek podczas wycierania i ubierania takie spazmy o wrzaski, że gorzej niż na badaniu oka czy przy szczepieniu! :O Nie wiem czy szkoda im, że wychodzą z ciepłej wody, a zdążyło im się spodobać, czy co?!

Jak to u Was przebiega?

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam do was pytanie z trochę innej beczki. Czy któraś z Was składała juz wniosek o becikowe? Jesli tak to jak to wygląda z wyplata? Bo mnie wczoraj pani w urzędzie niemiło zaskoczyła twierdząc, ze na bliźniaki i tak dostanę tylko 1000zł bo są to dzieci urodzone w tym samym dniu a nie po sobie. Zdziwiłam sie bo wszędzie w internecie czytałam, że becikowe jest na KAŻDE dziecko 1000 zł, a z tego wychodzi, ze jest to za PORÓD a nie za DZIECKO. Jak to u Was wyglądało? Ja co prawda sie z kobietka nie wykłócałam bo przecież ona powinna wiedzieć najlepiej, ale mimo wszystko w internecie są inne informacje.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perełka nam położna powiedziała, że przy takiej pogodzie jaka teraz mamy to nawet jak co 3 dni się wykąpie bobasa to będzie ok. A od kilku dni w ogóle nie kąpiemy bo małe maja straszne katarki i tylko robimy wieczorna toaletkę. Ale tez płaczą strasznie przy kąpieli. Chociaż przy wycierania i ubieraniu są juz spokojniejsze. Zawsze ogrzewam ręczniki przed wiec podejrzewam, ze robi im sie po prostu cieplo jak juz je otuliny w te ręczniki a wcześniej płaczą bo marzną :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim też było na początku zimno, ale teraz lubią się kąpać i podejrzewam, że teraz im po prostu żal wychodzić z wody i dlatego tak, bo zawinięte i utulone są mocno.

Lanay, co do becikowego to masz rację, należy się na każde dziecko 1000 zł, wypełniasz formularz i tam wpisujesz liczbę dzieci. Wpłynęło 2000 zł.
    Nawet w formularzu śmialiśmy się, że jest tylko miejsce na trójkę za jednym porodem, bo pewnie nie przewidzieli czworaczków i nie ma miejsca na więcej, haha :D
    Także śmiało poinformuj i uświadom Panią, że nie ma racji i może niech się lepiej swoją pracą zainteresuje :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2016, 14:38

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2016, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie we wniosku jest miejsce na więcej dzieci. Wpisałam obie moje córki, ale boje sie, ze jak wniosek bedą rozpatrywać kobiety z tego urzędu to wypłaca mi tylko 1000 zł skoro są takie niedoinformowane.
    Pirelka, a orientujesz sie kto taki wniosek rozpatruje? Bo w razie czego jak dostanę decyzje to sie będę od niej odwoływać tylko nie wiem do kogo i czym to poprzeć. Kurczę 1000 zł droga nie chodzi zawsze na mleko i pampersy będzie ;)
    A dostałaś decyzje pisemna do domu poczta tez czy tylko pieniążki na konto?

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2016, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od każdej decyzji urzędowej przysługuje odwołanie do samorządowego kolegium odwoławczego w terminie 2 tyg. od daty otrzymania decyzji.
    Dostałam list pocztą z decyzją i potem pieniążki. Więc od daty na kopercie masz 14 dni by się odwołać.

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 00:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka,my też kąpiemy co 2dzień.I też pomyśleliśmy aby kąpać codziennie(bo gdy uleją ,to potem nieładnie pachnie,a chusteczkami to nie to samo),ale nasze tak samo jak u ciebie wkurzają się przy ubieraniu,a dopóki są we wodzie wszystko jest ok.Więc chyba im się podoba to pluskanie :)

A ja wreszcie mogę trochę się zrelaksować i odpocząć.Dojechali "teście" ,którzy z chęcią zajmują się maluchami a ja niemal się nudzę..Należy mi się...Te ostatnie dni były niemal koszmarne.Mój miał nocki a dzieci szalały od wieczora do nocy,kilka godzin bez wytchnienia.Tylko co ja zrobie potem,gdy teraz tak ich rozpieszczą?

Co do jedzenia-po ile aktualnie dzieci wam jedzą?Ile zwiększyliście im dawkę?U mnie syn ostatnio potrafi wypic 180-190 ml,albo np. z piersi a potem dopic jeszcze mm.

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2016, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza dokładnie o to samo mi chodziło z kąpaniem i ulewaniem. Jejku jakie nasze maluchy podobne :)
    Fairuza moja Mama dzisiaj też przyjeżdża, ale zostaje tylko na jedną noc, a potem jedzie do brata, a do Nas będzie wpadać w dzien do pomocy, dzięki temu skoczymy sobie na spokojnie po zakupy itd. :)
    Potem po chrzcie teściowa, ale nie cieszę się i nie pozwolę wstawać w nocy, bo u Nas nie ma już tragedii. Dzisiaj jedna jadła po 6 godzinach, a druga aż po 8 ! Naprawdę czuję się wyspana, więc jak w dzień rozrabiają to inaczej jak w nocy człowiek pośpi trochę :)
    Ciekawe będzie, jak mąż do pracy będzie wracać :O

Moje jedzą po 120ml, tzn robię ze 120ml wody, a wychodzi jakieś 140ml, ostatnio często zjadają wszystko, ale zdarza się że zostawiają i jedzą po 90 ml-100,więc różnie w sumie.

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanay wrote:
    Dziewczyny mam do was pytanie z trochę innej beczki. Czy któraś z Was składała juz wniosek o becikowe? Jesli tak to jak to wygląda z wyplata? Bo mnie wczoraj pani w urzędzie niemiło zaskoczyła twierdząc, ze na bliźniaki i tak dostanę tylko 1000zł bo są to dzieci urodzone w tym samym dniu a nie po sobie. Zdziwiłam sie bo wszędzie w internecie czytałam, że becikowe jest na KAŻDE dziecko 1000 zł, a z tego wychodzi, ze jest to za PORÓD a nie za DZIECKO. Jak to u Was wyglądało? Ja co prawda sie z kobietka nie wykłócałam bo przecież ona powinna wiedzieć najlepiej, ale mimo wszystko w internecie są inne informacje.

Omg co za baby!

Pirelka: u nas to norma kąpiel super a jak wyjmiesz to dramat! Myślę ze im zimno troszkę na pewno mimo ze w domu ciepło to dorosły jak wychodzi z kąpieli tez mu zimno na poczatku a później gorąco :) no i ubieranie trudniejsze na wilgotna wysmarowana skore.
    Ja kąpie co 2/3 dni jak narazie. Jak zdobią kupe to im tyłek myje. Moje dziewczyn y są nerwowe po kąpieli chyba im krążenie się poprawia a wieczorami ogólnie są marudne wiec gdy jest kąpiel jest dramat. Zaueazylam ze jeśli je nosimy zanim się rozkreca to są spokojniejsze a jeśli nie są noszone na rekach popoludniami to jak się rozkreca to nic nie pomaga :/

Fairuza : korzystaj ile mozesz :) zazdroszcze tego jedzenia moje znowu po 90 jedzą, czasami 100-120 a czasami i 60! Ale co 2 godziny wieczorami. Nauczyły zasypiac ok 22 wiec robią pobudkę w nocy na jedzenie.

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 01:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ofco,fajne imionka :)

hehe pirelka no faktycznie,dość ze nasze maluchy podobne do siebie,to jeszcze podobnie się zachowują,nie wspominając o naszych perypetiach zębowych...A proposito,gdy się wybierasz na kontrol?Mi mówili,abym przyszła właśnie w listopadzie i planuję się tam wybrać.

Ewa,no jasne że korzystam ile mogę.Oni bawia dzieci niemal non stop,ja tylko kiedy karmię piersią.Dość,że już przesypiam noce-Pirelko tak jak u ciebie,dzieci śpia po 6-8 h :) (choć nie robi to dobrze mojej laktacji,a do tego rano bieliznę mam przemoczona mimo wkładek do biustonosza) ,to jeszcze w dzień nas wysyłają ,abyśmy się jeszcze zdrzemnęli..Juz niemal zapomniałam, jak tyle czasu z niewyspania chodziłam jak zombi..
    Dodam,że "teście" nam się nie wcinają do niczego,nie pouczają ,nie mówia co i jak powinniśmy robic..A do tego pyszny obiadek,a jutro zrobimy wspólnie fajne ciasto budyniowe i wybierzemy się całą szóstką na spacer.
    A w przyszłym tygodniu planuję być trochę egoistyczna i zrobić cos tylko dla siebie-pare fotek w jakichś fajnych ciuszkach,by znowu poczuć się kobieco ;)
    Pozdrawiam was wszystkie,śnijcie kolorowo :)

ewa84 lubi tę wiadomość

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2016, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza fajnie, że możesz odpocząć :) ja już od dawna w sumie jako tako sypiam i człowiek w dzień zupełnie inny :) także nie potrzebuję już nocnej pomocy, dlatego będe bronić się rękami i nogami. Może podeszłabym inaczej gdyby nie było pouczania i wytykania wszystkiego ze strony teściowej :/ gdyby robiła po Naszemu.
    Strasznie Ci współczuję tego etapu zombie, bo u mnie on już nie wystepuje, tylko jak wybitnie nie chcą spać.
    Zazwyczaj budzą się 1-2 razy w nocy, potem rano dopiero 6-8, ale to zależy o której wieczorem zasną.

Ja we wtorek idę na paznokcie odnowić, teraz jednak muszę coś dla siebie kupić, bo mam same stare rzeczy i koniecznie coś na chrzest dla siebie i dziewczynek. Moja siostra też przyleci dzisiaj i pobuszujemy troszkę :)

Fairuza, też miałam iść na jesień do dentysty, jeden ząb mam do robienia w sumie i nie kazała zwlekać za długo.. ale jakoś nie mogę się zebrać tak się w ciąży nachodziłam :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2016, 08:48

• margit Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa183 wrote:
    Witajcie dziewczynki :)
    Chciałabym się pochwalić narodzinami moich trojaczków :D

24 października w 33+3 tc, poprzez planowane cc przyszły na świat dzieciaczki:
    Nikola, 49 cm 2200 g <3
    Patryk, 38 cm 1210 g <3
    Kacper, 40 cm 1200 g <3
    Czy ty aby nie rodziłas na Kopernika w Krakowie???

• justa183 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    margit wrote:
    Czy ty aby nie rodziłas na Kopernika w Krakowie???

Tak, dokładnie tam :D

zem3tv7317jpvd05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2016, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj kończymy 3 miesiące :D

jenny88, ewa84, Lanay lubią tę wiadomość

‹‹ 285 286 287 288 289 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ