X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • ofcooo Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa183 wrote:
    Witajcie dziewczynki :)
    Chciałabym się pochwalić narodzinami moich trojaczków :D

24 października w 33+3 tc, poprzez planowane cc przyszły na świat dzieciaczki:
    Nikola, 49 cm 2200 g <3
    Patryk, 38 cm 1210 g <3
    Kacper, 40 cm 1200 g <3
    Wielkie gratulacje!!!!

Ja dzis robiłam test obciążenia glukoza. Kupiłam tez 2 foteliki maxi cosi na Olx ale bez bazy. I mamy juz imiona. Bedzie Wiktor i Karol :)

ewa84, MatyldaG lubią tę wiadomość

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,dziś czuję się jak flak po wczorajszym wieczorze i nocy.Dzieci strasznie dały mi popalić,wykończyły mnie i psychicznie i fizycznie.Darły się non stop i nie można ich było uspokoić,a dwoje na raz na rękach nie dam rady huśtac :(
    Musiałam wzywać posiłki,inaczej chyba bym oszalała

A wy jak sobie radzicie w takich sytuacjach,gdy zostajecie same w domu?

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza ja jak nie daję rady po prostu odkładam ich do łóżeczek, wiem że to nie jest rodzicielstwo bliskości i nie jestem z tego dumna ale lepiej żeby zapłakało w samotności niż na rękach wkurzonej matki. Zazwyczaj jednej się uspokaja a ja biorę tego płaczącego.
    Czasem jednego biorę na ręce a drugiego kładę na przewjak i bujam nim ale to niewiele już pomaga. Może kup chustę albo nosidło?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2016, 15:37

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nietupska,u mnie nie zdaje egzaminu odłożenie ich,wtedy płacza jeszcze bardziej.
    Nosidełko mam,ale to i tak rozwiązanie tylko dla 1 dziecka,a co z drugim?

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2016, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jedno do nosidełka a drugie na ręce ;) ( tylko w myślach to takie łatwe ;) ?)

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2016, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie czasem jak tak mocno płaczą to też odłożenie powoduje, że płaczą jeszcze bardziej. Ja często jedno bujam wtedy na kolanach, a drugie obok na poduszce, rękę pod poduszkę i bujam ręką. Często zasną w taki sposób.

Fairuza lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2016, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kąpiecie dzieci codziennie?
    Ja kąpię co drugi dzień, ale ostatnio nachodzi mnie, by kąpać codziennie. Tylko ostatnio u moich córeczek podczas wycierania i ubierania takie spazmy o wrzaski, że gorzej niż na badaniu oka czy przy szczepieniu! :O Nie wiem czy szkoda im, że wychodzą z ciepłej wody, a zdążyło im się spodobać, czy co?!

Jak to u Was przebiega?

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam do was pytanie z trochę innej beczki. Czy któraś z Was składała juz wniosek o becikowe? Jesli tak to jak to wygląda z wyplata? Bo mnie wczoraj pani w urzędzie niemiło zaskoczyła twierdząc, ze na bliźniaki i tak dostanę tylko 1000zł bo są to dzieci urodzone w tym samym dniu a nie po sobie. Zdziwiłam sie bo wszędzie w internecie czytałam, że becikowe jest na KAŻDE dziecko 1000 zł, a z tego wychodzi, ze jest to za PORÓD a nie za DZIECKO. Jak to u Was wyglądało? Ja co prawda sie z kobietka nie wykłócałam bo przecież ona powinna wiedzieć najlepiej, ale mimo wszystko w internecie są inne informacje.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perełka nam położna powiedziała, że przy takiej pogodzie jaka teraz mamy to nawet jak co 3 dni się wykąpie bobasa to będzie ok. A od kilku dni w ogóle nie kąpiemy bo małe maja straszne katarki i tylko robimy wieczorna toaletkę. Ale tez płaczą strasznie przy kąpieli. Chociaż przy wycierania i ubieraniu są juz spokojniejsze. Zawsze ogrzewam ręczniki przed wiec podejrzewam, ze robi im sie po prostu cieplo jak juz je otuliny w te ręczniki a wcześniej płaczą bo marzną :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim też było na początku zimno, ale teraz lubią się kąpać i podejrzewam, że teraz im po prostu żal wychodzić z wody i dlatego tak, bo zawinięte i utulone są mocno.

Lanay, co do becikowego to masz rację, należy się na każde dziecko 1000 zł, wypełniasz formularz i tam wpisujesz liczbę dzieci. Wpłynęło 2000 zł.
    Nawet w formularzu śmialiśmy się, że jest tylko miejsce na trójkę za jednym porodem, bo pewnie nie przewidzieli czworaczków i nie ma miejsca na więcej, haha :D
    Także śmiało poinformuj i uświadom Panią, że nie ma racji i może niech się lepiej swoją pracą zainteresuje :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2016, 14:38

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2016, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie we wniosku jest miejsce na więcej dzieci. Wpisałam obie moje córki, ale boje sie, ze jak wniosek bedą rozpatrywać kobiety z tego urzędu to wypłaca mi tylko 1000 zł skoro są takie niedoinformowane.
    Pirelka, a orientujesz sie kto taki wniosek rozpatruje? Bo w razie czego jak dostanę decyzje to sie będę od niej odwoływać tylko nie wiem do kogo i czym to poprzeć. Kurczę 1000 zł droga nie chodzi zawsze na mleko i pampersy będzie ;)
    A dostałaś decyzje pisemna do domu poczta tez czy tylko pieniążki na konto?

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2016, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od każdej decyzji urzędowej przysługuje odwołanie do samorządowego kolegium odwoławczego w terminie 2 tyg. od daty otrzymania decyzji.
    Dostałam list pocztą z decyzją i potem pieniążki. Więc od daty na kopercie masz 14 dni by się odwołać.

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 00:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka,my też kąpiemy co 2dzień.I też pomyśleliśmy aby kąpać codziennie(bo gdy uleją ,to potem nieładnie pachnie,a chusteczkami to nie to samo),ale nasze tak samo jak u ciebie wkurzają się przy ubieraniu,a dopóki są we wodzie wszystko jest ok.Więc chyba im się podoba to pluskanie :)

A ja wreszcie mogę trochę się zrelaksować i odpocząć.Dojechali "teście" ,którzy z chęcią zajmują się maluchami a ja niemal się nudzę..Należy mi się...Te ostatnie dni były niemal koszmarne.Mój miał nocki a dzieci szalały od wieczora do nocy,kilka godzin bez wytchnienia.Tylko co ja zrobie potem,gdy teraz tak ich rozpieszczą?

Co do jedzenia-po ile aktualnie dzieci wam jedzą?Ile zwiększyliście im dawkę?U mnie syn ostatnio potrafi wypic 180-190 ml,albo np. z piersi a potem dopic jeszcze mm.

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2016, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza dokładnie o to samo mi chodziło z kąpaniem i ulewaniem. Jejku jakie nasze maluchy podobne :)
    Fairuza moja Mama dzisiaj też przyjeżdża, ale zostaje tylko na jedną noc, a potem jedzie do brata, a do Nas będzie wpadać w dzien do pomocy, dzięki temu skoczymy sobie na spokojnie po zakupy itd. :)
    Potem po chrzcie teściowa, ale nie cieszę się i nie pozwolę wstawać w nocy, bo u Nas nie ma już tragedii. Dzisiaj jedna jadła po 6 godzinach, a druga aż po 8 ! Naprawdę czuję się wyspana, więc jak w dzień rozrabiają to inaczej jak w nocy człowiek pośpi trochę :)
    Ciekawe będzie, jak mąż do pracy będzie wracać :O

Moje jedzą po 120ml, tzn robię ze 120ml wody, a wychodzi jakieś 140ml, ostatnio często zjadają wszystko, ale zdarza się że zostawiają i jedzą po 90 ml-100,więc różnie w sumie.

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanay wrote:
    Dziewczyny mam do was pytanie z trochę innej beczki. Czy któraś z Was składała juz wniosek o becikowe? Jesli tak to jak to wygląda z wyplata? Bo mnie wczoraj pani w urzędzie niemiło zaskoczyła twierdząc, ze na bliźniaki i tak dostanę tylko 1000zł bo są to dzieci urodzone w tym samym dniu a nie po sobie. Zdziwiłam sie bo wszędzie w internecie czytałam, że becikowe jest na KAŻDE dziecko 1000 zł, a z tego wychodzi, ze jest to za PORÓD a nie za DZIECKO. Jak to u Was wyglądało? Ja co prawda sie z kobietka nie wykłócałam bo przecież ona powinna wiedzieć najlepiej, ale mimo wszystko w internecie są inne informacje.

Omg co za baby!

Pirelka: u nas to norma kąpiel super a jak wyjmiesz to dramat! Myślę ze im zimno troszkę na pewno mimo ze w domu ciepło to dorosły jak wychodzi z kąpieli tez mu zimno na poczatku a później gorąco :) no i ubieranie trudniejsze na wilgotna wysmarowana skore.
    Ja kąpie co 2/3 dni jak narazie. Jak zdobią kupe to im tyłek myje. Moje dziewczyn y są nerwowe po kąpieli chyba im krążenie się poprawia a wieczorami ogólnie są marudne wiec gdy jest kąpiel jest dramat. Zaueazylam ze jeśli je nosimy zanim się rozkreca to są spokojniejsze a jeśli nie są noszone na rekach popoludniami to jak się rozkreca to nic nie pomaga :/

Fairuza : korzystaj ile mozesz :) zazdroszcze tego jedzenia moje znowu po 90 jedzą, czasami 100-120 a czasami i 60! Ale co 2 godziny wieczorami. Nauczyły zasypiac ok 22 wiec robią pobudkę w nocy na jedzenie.

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 01:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ofco,fajne imionka :)

hehe pirelka no faktycznie,dość ze nasze maluchy podobne do siebie,to jeszcze podobnie się zachowują,nie wspominając o naszych perypetiach zębowych...A proposito,gdy się wybierasz na kontrol?Mi mówili,abym przyszła właśnie w listopadzie i planuję się tam wybrać.

Ewa,no jasne że korzystam ile mogę.Oni bawia dzieci niemal non stop,ja tylko kiedy karmię piersią.Dość,że już przesypiam noce-Pirelko tak jak u ciebie,dzieci śpia po 6-8 h :) (choć nie robi to dobrze mojej laktacji,a do tego rano bieliznę mam przemoczona mimo wkładek do biustonosza) ,to jeszcze w dzień nas wysyłają ,abyśmy się jeszcze zdrzemnęli..Juz niemal zapomniałam, jak tyle czasu z niewyspania chodziłam jak zombi..
    Dodam,że "teście" nam się nie wcinają do niczego,nie pouczają ,nie mówia co i jak powinniśmy robic..A do tego pyszny obiadek,a jutro zrobimy wspólnie fajne ciasto budyniowe i wybierzemy się całą szóstką na spacer.
    A w przyszłym tygodniu planuję być trochę egoistyczna i zrobić cos tylko dla siebie-pare fotek w jakichś fajnych ciuszkach,by znowu poczuć się kobieco ;)
    Pozdrawiam was wszystkie,śnijcie kolorowo :)

ewa84 lubi tę wiadomość

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2016, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza fajnie, że możesz odpocząć :) ja już od dawna w sumie jako tako sypiam i człowiek w dzień zupełnie inny :) także nie potrzebuję już nocnej pomocy, dlatego będe bronić się rękami i nogami. Może podeszłabym inaczej gdyby nie było pouczania i wytykania wszystkiego ze strony teściowej :/ gdyby robiła po Naszemu.
    Strasznie Ci współczuję tego etapu zombie, bo u mnie on już nie wystepuje, tylko jak wybitnie nie chcą spać.
    Zazwyczaj budzą się 1-2 razy w nocy, potem rano dopiero 6-8, ale to zależy o której wieczorem zasną.

Ja we wtorek idę na paznokcie odnowić, teraz jednak muszę coś dla siebie kupić, bo mam same stare rzeczy i koniecznie coś na chrzest dla siebie i dziewczynek. Moja siostra też przyleci dzisiaj i pobuszujemy troszkę :)

Fairuza, też miałam iść na jesień do dentysty, jeden ząb mam do robienia w sumie i nie kazała zwlekać za długo.. ale jakoś nie mogę się zebrać tak się w ciąży nachodziłam :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2016, 08:48

• margit Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa183 wrote:
    Witajcie dziewczynki :)
    Chciałabym się pochwalić narodzinami moich trojaczków :D

24 października w 33+3 tc, poprzez planowane cc przyszły na świat dzieciaczki:
    Nikola, 49 cm 2200 g <3
    Patryk, 38 cm 1210 g <3
    Kacper, 40 cm 1200 g <3
    Czy ty aby nie rodziłas na Kopernika w Krakowie???

• justa183 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    margit wrote:
    Czy ty aby nie rodziłas na Kopernika w Krakowie???

Tak, dokładnie tam :D

zem3tv7317jpvd05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2016, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj kończymy 3 miesiące :D

jenny88, ewa84, Lanay lubią tę wiadomość

‹‹ 285 286 287 288 289 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ