Ciąża bliźniacz
-
WIADOMOŚĆ
-
justa183 wrote:Witajcie dziewczynki
Chciałabym się pochwalić narodzinami moich trojaczków
24 października w 33+3 tc, poprzez planowane cc przyszły na świat dzieciaczki:
Nikola, 49 cm 2200 g
Patryk, 38 cm 1210 g
Kacper, 40 cm 1200 g
Ja dzis robiłam test obciążenia glukoza. Kupiłam tez 2 foteliki maxi cosi na Olx ale bez bazy. I mamy juz imiona. Bedzie Wiktor i Karolewa84, MatyldaG lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny,dziś czuję się jak flak po wczorajszym wieczorze i nocy.Dzieci strasznie dały mi popalić,wykończyły mnie i psychicznie i fizycznie.Darły się non stop i nie można ich było uspokoić,a dwoje na raz na rękach nie dam rady huśtac
Musiałam wzywać posiłki,inaczej chyba bym oszalała
A wy jak sobie radzicie w takich sytuacjach,gdy zostajecie same w domu? -
nick nieaktualnyFairuza ja jak nie daję rady po prostu odkładam ich do łóżeczek, wiem że to nie jest rodzicielstwo bliskości i nie jestem z tego dumna ale lepiej żeby zapłakało w samotności niż na rękach wkurzonej matki. Zazwyczaj jednej się uspokaja a ja biorę tego płaczącego.
Czasem jednego biorę na ręce a drugiego kładę na przewjak i bujam nim ale to niewiele już pomaga. Może kup chustę albo nosidło?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2016, 15:37
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczyny kąpiecie dzieci codziennie?
Ja kąpię co drugi dzień, ale ostatnio nachodzi mnie, by kąpać codziennie. Tylko ostatnio u moich córeczek podczas wycierania i ubierania takie spazmy o wrzaski, że gorzej niż na badaniu oka czy przy szczepieniu! Nie wiem czy szkoda im, że wychodzą z ciepłej wody, a zdążyło im się spodobać, czy co?!
Jak to u Was przebiega? -
nick nieaktualnyDziewczyny mam do was pytanie z trochę innej beczki. Czy któraś z Was składała juz wniosek o becikowe? Jesli tak to jak to wygląda z wyplata? Bo mnie wczoraj pani w urzędzie niemiło zaskoczyła twierdząc, ze na bliźniaki i tak dostanę tylko 1000zł bo są to dzieci urodzone w tym samym dniu a nie po sobie. Zdziwiłam sie bo wszędzie w internecie czytałam, że becikowe jest na KAŻDE dziecko 1000 zł, a z tego wychodzi, ze jest to za PORÓD a nie za DZIECKO. Jak to u Was wyglądało? Ja co prawda sie z kobietka nie wykłócałam bo przecież ona powinna wiedzieć najlepiej, ale mimo wszystko w internecie są inne informacje.
-
nick nieaktualnyPerełka nam położna powiedziała, że przy takiej pogodzie jaka teraz mamy to nawet jak co 3 dni się wykąpie bobasa to będzie ok. A od kilku dni w ogóle nie kąpiemy bo małe maja straszne katarki i tylko robimy wieczorna toaletkę. Ale tez płaczą strasznie przy kąpieli. Chociaż przy wycierania i ubieraniu są juz spokojniejsze. Zawsze ogrzewam ręczniki przed wiec podejrzewam, ze robi im sie po prostu cieplo jak juz je otuliny w te ręczniki a wcześniej płaczą bo marzną
-
nick nieaktualnyMoim też było na początku zimno, ale teraz lubią się kąpać i podejrzewam, że teraz im po prostu żal wychodzić z wody i dlatego tak, bo zawinięte i utulone są mocno.
Lanay, co do becikowego to masz rację, należy się na każde dziecko 1000 zł, wypełniasz formularz i tam wpisujesz liczbę dzieci. Wpłynęło 2000 zł.
Nawet w formularzu śmialiśmy się, że jest tylko miejsce na trójkę za jednym porodem, bo pewnie nie przewidzieli czworaczków i nie ma miejsca na więcej, haha
Także śmiało poinformuj i uświadom Panią, że nie ma racji i może niech się lepiej swoją pracą zainteresujeWiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2016, 14:38
-
nick nieaktualnyNo właśnie we wniosku jest miejsce na więcej dzieci. Wpisałam obie moje córki, ale boje sie, ze jak wniosek bedą rozpatrywać kobiety z tego urzędu to wypłaca mi tylko 1000 zł skoro są takie niedoinformowane.
Pirelka, a orientujesz sie kto taki wniosek rozpatruje? Bo w razie czego jak dostanę decyzje to sie będę od niej odwoływać tylko nie wiem do kogo i czym to poprzeć. Kurczę 1000 zł droga nie chodzi zawsze na mleko i pampersy będzie
A dostałaś decyzje pisemna do domu poczta tez czy tylko pieniążki na konto? -
nick nieaktualny
-
Pirelka,my też kąpiemy co 2dzień.I też pomyśleliśmy aby kąpać codziennie(bo gdy uleją ,to potem nieładnie pachnie,a chusteczkami to nie to samo),ale nasze tak samo jak u ciebie wkurzają się przy ubieraniu,a dopóki są we wodzie wszystko jest ok.Więc chyba im się podoba to pluskanie
A ja wreszcie mogę trochę się zrelaksować i odpocząć.Dojechali "teście" ,którzy z chęcią zajmują się maluchami a ja niemal się nudzę..Należy mi się...Te ostatnie dni były niemal koszmarne.Mój miał nocki a dzieci szalały od wieczora do nocy,kilka godzin bez wytchnienia.Tylko co ja zrobie potem,gdy teraz tak ich rozpieszczą?
Co do jedzenia-po ile aktualnie dzieci wam jedzą?Ile zwiększyliście im dawkę?U mnie syn ostatnio potrafi wypic 180-190 ml,albo np. z piersi a potem dopic jeszcze mm. -
nick nieaktualnyFairuza dokładnie o to samo mi chodziło z kąpaniem i ulewaniem. Jejku jakie nasze maluchy podobne
Fairuza moja Mama dzisiaj też przyjeżdża, ale zostaje tylko na jedną noc, a potem jedzie do brata, a do Nas będzie wpadać w dzien do pomocy, dzięki temu skoczymy sobie na spokojnie po zakupy itd.
Potem po chrzcie teściowa, ale nie cieszę się i nie pozwolę wstawać w nocy, bo u Nas nie ma już tragedii. Dzisiaj jedna jadła po 6 godzinach, a druga aż po 8 ! Naprawdę czuję się wyspana, więc jak w dzień rozrabiają to inaczej jak w nocy człowiek pośpi trochę
Ciekawe będzie, jak mąż do pracy będzie wracać
Moje jedzą po 120ml, tzn robię ze 120ml wody, a wychodzi jakieś 140ml, ostatnio często zjadają wszystko, ale zdarza się że zostawiają i jedzą po 90 ml-100,więc różnie w sumie. -
Lanay wrote:Dziewczyny mam do was pytanie z trochę innej beczki. Czy któraś z Was składała juz wniosek o becikowe? Jesli tak to jak to wygląda z wyplata? Bo mnie wczoraj pani w urzędzie niemiło zaskoczyła twierdząc, ze na bliźniaki i tak dostanę tylko 1000zł bo są to dzieci urodzone w tym samym dniu a nie po sobie. Zdziwiłam sie bo wszędzie w internecie czytałam, że becikowe jest na KAŻDE dziecko 1000 zł, a z tego wychodzi, ze jest to za PORÓD a nie za DZIECKO. Jak to u Was wyglądało? Ja co prawda sie z kobietka nie wykłócałam bo przecież ona powinna wiedzieć najlepiej, ale mimo wszystko w internecie są inne informacje.
Omg co za baby!
Pirelka: u nas to norma kąpiel super a jak wyjmiesz to dramat! Myślę ze im zimno troszkę na pewno mimo ze w domu ciepło to dorosły jak wychodzi z kąpieli tez mu zimno na poczatku a później gorąco no i ubieranie trudniejsze na wilgotna wysmarowana skore.
Ja kąpie co 2/3 dni jak narazie. Jak zdobią kupe to im tyłek myje. Moje dziewczyn y są nerwowe po kąpieli chyba im krążenie się poprawia a wieczorami ogólnie są marudne wiec gdy jest kąpiel jest dramat. Zaueazylam ze jeśli je nosimy zanim się rozkreca to są spokojniejsze a jeśli nie są noszone na rekach popoludniami to jak się rozkreca to nic nie pomaga
Fairuza : korzystaj ile mozesz zazdroszcze tego jedzenia moje znowu po 90 jedzą, czasami 100-120 a czasami i 60! Ale co 2 godziny wieczorami. Nauczyły zasypiac ok 22 wiec robią pobudkę w nocy na jedzenie. -
Ofco,fajne imionka
hehe pirelka no faktycznie,dość ze nasze maluchy podobne do siebie,to jeszcze podobnie się zachowują,nie wspominając o naszych perypetiach zębowych...A proposito,gdy się wybierasz na kontrol?Mi mówili,abym przyszła właśnie w listopadzie i planuję się tam wybrać.
Ewa,no jasne że korzystam ile mogę.Oni bawia dzieci niemal non stop,ja tylko kiedy karmię piersią.Dość,że już przesypiam noce-Pirelko tak jak u ciebie,dzieci śpia po 6-8 h (choć nie robi to dobrze mojej laktacji,a do tego rano bieliznę mam przemoczona mimo wkładek do biustonosza) ,to jeszcze w dzień nas wysyłają ,abyśmy się jeszcze zdrzemnęli..Juz niemal zapomniałam, jak tyle czasu z niewyspania chodziłam jak zombi..
Dodam,że "teście" nam się nie wcinają do niczego,nie pouczają ,nie mówia co i jak powinniśmy robic..A do tego pyszny obiadek,a jutro zrobimy wspólnie fajne ciasto budyniowe i wybierzemy się całą szóstką na spacer.
A w przyszłym tygodniu planuję być trochę egoistyczna i zrobić cos tylko dla siebie-pare fotek w jakichś fajnych ciuszkach,by znowu poczuć się kobieco
Pozdrawiam was wszystkie,śnijcie kolorowoewa84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFairuza fajnie, że możesz odpocząć ja już od dawna w sumie jako tako sypiam i człowiek w dzień zupełnie inny także nie potrzebuję już nocnej pomocy, dlatego będe bronić się rękami i nogami. Może podeszłabym inaczej gdyby nie było pouczania i wytykania wszystkiego ze strony teściowej gdyby robiła po Naszemu.
Strasznie Ci współczuję tego etapu zombie, bo u mnie on już nie wystepuje, tylko jak wybitnie nie chcą spać.
Zazwyczaj budzą się 1-2 razy w nocy, potem rano dopiero 6-8, ale to zależy o której wieczorem zasną.
Ja we wtorek idę na paznokcie odnowić, teraz jednak muszę coś dla siebie kupić, bo mam same stare rzeczy i koniecznie coś na chrzest dla siebie i dziewczynek. Moja siostra też przyleci dzisiaj i pobuszujemy troszkę
Fairuza, też miałam iść na jesień do dentysty, jeden ząb mam do robienia w sumie i nie kazała zwlekać za długo.. ale jakoś nie mogę się zebrać tak się w ciąży nachodziłamWiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2016, 08:48
-
justa183 wrote:Witajcie dziewczynki
Chciałabym się pochwalić narodzinami moich trojaczków
24 października w 33+3 tc, poprzez planowane cc przyszły na świat dzieciaczki:
Nikola, 49 cm 2200 g
Patryk, 38 cm 1210 g
Kacper, 40 cm 1200 g -
nick nieaktualny