X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • _tika Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2017, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, macie jedno łóżeczko bliźniacze, czy dwa osobne?
    Ja myślałam, że na początek bliźniaczki będą w jednym (ale obydwa w kokonach) a potem- po kilku miesiącach- w dwóch osobnych.Co o tym myślicie?

mjvyanliyoyciuje.png
    bhywroeqc6cb0gak.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _tika wrote:
    Dziewczyny, macie jedno łóżeczko bliźniacze, czy dwa osobne?
    Ja myślałam, że na początek bliźniaczki będą w jednym (ale obydwa w kokonach) a potem- po kilku miesiącach- w dwóch osobnych.Co o tym myślicie?
    Kwestia dzieci ;) moje już w szpitalu nie chciały być razem, w domu już wcześniej zaplanowałam, że będą spać osobno, każda u siebie :) i tak jest generalnie od początku.

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2017, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku tez planowałam dzieci dawać do 1 łóżeczka,ale jednak kupiliśmy 2.Przy czym i tak przez pierwsze miesiące usypiały we wózku,a teraz śpią oddzielnie-Paola w łóżeczku,a Oliver zazwyczaj we wózku,bo on dosyć często się w nocy budzi i łatwiej go uśpić,tak aby nie wybudził się na dobre.Ale i tak lada moment będzie musiał nauczyć się spać w łóżku,bo już mało ma miejsca we wózku,no i boją się,że lada chwila może mi z niego wypadnąć/wyskoczyć.
    Ja nadal kp,ale nie pomogę w kwestii karmienia dzieci jednocześnie,bo praktycznie karmię tylko 1 z dzieci.Na początku,kiedy jeszcze oboje ssali,spróbowałam przystawić ich oboje naraz,ale technicznie jakoś nie mogłam ich utrzymać i już tak nie próbowałam.

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2017, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka tak płakały?

Moje na początku spały w jednym mimo że w szpitalu miały osobne ale tyłem do siebie bo Nikola jakby bała się Majki...
    Teraz mają każda swoje ale nigdy w nich nie zasypiają tylko jak zasna to je odkładam w nocy biorę na karmienie do łóżka i tak najczęściej już zostaje. Takim oto sposobem mogą spać razem i osobno i lubią się przytulać do siebie

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa tak, wieczorami też mam cyrk i tylko u mnie się uspokajają, a wczoraj wracać szybko ze sklepu musiałam :/ mam dość, bo jak nie jestem sama to i tak mąż choć chce nie może mnie odciążyć bo ryk.

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2017, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uuuu myślisz że to dlatego że dużo sama z nimi jesteś? Bo jeśli tak to już widzę co u mnie będzie za jakiś czas. Teraz max w ogóle nie zajmuje się małymi więc oby nie nauczyły się że tylko mama może :(
    A może jakiś skok?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2017, 20:59

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2017, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety wydaje mi się, że tak :/ to konsekwencja tego, że większość czasu są ze mną i strasznie się przywiązały już. Strach się bać co będzie dalej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2017, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie cyrk był wieczorem.. w nocy jako tako, ale rano o 6 pobudka już. Emilia jest strasznie marudząca, wymagająca i absorbująca, jęcząca wiecznie.. nic jej nigdy nie pasuje na dłużej poza rączkami. Przy samej Emilii byłaby masa roboty..
    Boje się, obawiam się tego, że przez to jaka jest człowiek traci nerwy i samoistnie zacznie się bardziej lubić Marcelinę.. muszę się pilnować, by tak się nie stało, bo jest dużo grzeczniejsza. Muszę też uważać, by Marcelinie poświęcać tyle samo uwagi, bo mniej jej potrzebuje.
    Wychowanie bliźniąt to nie lada wyczyn..A podzielenie jednakowej uwagi, miłości i uczucia jest strasznie trudne i psychicznie nie daje mi spokoju.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2017, 08:46

• ofcooo Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa84 tak. Zdecydowałam się na Karowa :)
    Twix mama najlepsze na kaszel dla realnego maluszka są inhalacje z soli fizjologicznej i oklepywanie, żeby się oderwało to co zalega :)

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to moje rozrabiaki...kto zgadnie, która to Emila? :P

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1f4a2895d88a.jpg

Fairuza, jenny88 lubią tę wiadomość

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka śliczne ;) one są identyczne!
    Będę strzelać że po lewej bo jest jakby w ruchu :p

pirelka lubi tę wiadomość

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelko jedziemy wciąż na tym samym wózku.Ja wczoraj byłam z nimi sama już od 19,zaspały po 23,1 karmienie w nocy i pobudka po 6 rano.Obudził nas wszystkich "mój" ,bo w pracy ukradli mu klucze i musiał dzwonic domofonem.Jak ja nienawidzę tego dźwięku...
    Wykąpał się,posiedział godzinę przy kompie ,wypił 2/3 wina i poszedł spac.A jeszcze przy tym chrapie.Nakarmiłam małego i uśpiłam,potem chciałam nakarmić córę.Ale zanim ją nakarmiłam to mały już zaczął pojękiwać,a wtedy córa głowa we wszystkie strony i koniec jedzenia.Nóz mi się w kieszeni wtedy otwiera.Wczoraj podchodziłam z nia do karmienia 4 razy,żeby się najadła.Już mam tak dosyć tej walki o karmienie,że szok.Dość,że Oliver zbuntował się 2 m-ce temu,jade na 1cycku,bo drugi praktycznie wysechł,to jeszcze córa teraz szaleje.W salonie nie zje,bo tam za dużo bodźców ,no i śpi(lub nie) Oliver,idę więc ją karmic do sypialni,ale tam chrapiący potwór.Idę do 3 pomieszczenia(coś jaka szatnia,bez okien),ale i tam jej nie pasuje.Z bezsilności chce mi się płakać i drzec na całe gardło.
    Odnośnie tej miłości do dzieci,co pisałaś..U mnie tak samo.Oliver zazwyczaj grzeczny i dający się lubic bez problemu,a Paola wymagająca i absorbująca krzykaczka ,że nie raz mam dość tych jęków...
    Dziś zamierzam wyjść z domu i prędko nie wracac.

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelko,śliczne dziewczynki,też będę zgadywać-Ema po prawej?

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza i słusznie!
    Moje wstały o 7 później poszły na drzemkę ok 10 ale Najlepiej usypialam 30 min na rękach po czym mąż wrócił i szukał jakiegoś dokumentu i się obudziła wrrr na szczęście udało się ją uśpić ale darł a się kolejne 20 minut.
    U mnie podobnie Majka jest bardziej ruchliwa, krzykliwa ale innych rozbraja bo ciągle coś kombinuje. Muszę na nią uważać bo już z łóżka spadła! Łatwiej mi ogarnąć Nikole ona też potrafi sama się trochę zająć nawet poduszką. Ale jedt bardziej wrażliwa na wszystko i strachliwa, wystarczy że Majka ją lekko traci w buźkę to już płacz i krokodyle łzy.

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza doskonale Cię rozumiem, choć mam nieco inaczej, ale wierzę i wiem jak musisz być zmęczona..

Zgadłaś Fairuza bo Emi jest po prawej :D

My po spacerku, udało się bez krzyków i wyciągania i godzinka zaliczona.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2017, 12:36

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No,u mnie dzieci pospały całe pól godziny(!),wcześniej próbowały spac obydwoje,ale ciągle się nawzajem wybudzają.Pewnie będą odsypiać jak ja pójdę w diabły,więc "mój" będzie miał znowu łatwo,ale lepsze to ,niż gdyby się miał na nich drzec i wkurzać.

O matko,Ewo,mam nadzieję ,że córci się nic nie stało...ja tak właśnie się boję,że któreś mi spadnie czy choćby wyślizgnie z rąk,bo straszne z nich Wierciochy.

U nas ostatnio króluje mata,jesli chodzi o plac zabaw,za to w ogole nie chcą siedzieć w bujaczkach.Myślałyście już może o kupnie tych drewnianych zagród dla dzieci?Myślę,że mogą bardzo ułatwić nam życie..

Wyczaiłam sprawę z Nietupską,usunęła konto,bo chciała psychicznie od wszystkiego odpocząć..

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2017, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę o kojcu już, ale jeszcze chwilkę i będziemy kupować.

Fairuza jak u Ciebie sytuacja z dentystą? Ja właśnie w końcu zapisałam się na luty.

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza na szczęście nic się nie stało. To było rano mąż wstał zrobić jej jedzenie i zostawił przegrodę z poduszek, nie było go 3 min ja spałam ostatnia na mnie dosłownie Nki a Maja została na środku łóżka i drań zrzucił najpierw sobie poduszkę a później odpychala się tak że ona spadła na plecy na poduszkę... Tylko się wystraszyła i za chwilę już swirowala dalej. Ale wystraszyła m się strasznie!

My mamy kojec taki jak łóżeczko turystyczne jakby podwójne ale nie chcą tam leżeć bo słaba widoczność mają i max 30 min do południa poleza i to raczej Nikola niż Maja. Włożyłam im tam matę i inne zabawki, zamontowalam karuzelę i niestety nic nie działa.

iv094x39ir3hgbzx.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ofcooo: czy czekasz aż rozpocznie się akcja? Czy masz się pojawić w szpitalu wcześniej? Prowadzi cię doktor N? Czy innego lekarza wybrałaś?
    Generalnie większość lekarzy na porodówce jest spoko mój prowadzący tez tam pracuje i życzę Ci abyś na niego trafiła. Świetny lekarz :) powodzenia i daj koniecznie znać jak już będziesz po.

iv094x39ir3hgbzx.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza napisz jak Twój wypad. Mąż dał radę?

iv094x39ir3hgbzx.png
‹‹ 308 309 310 311 312 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ