X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2014, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ostatnio myslałam,że bym chciała mieć znowu bliznięta ale boję sie podobnej sytuacji dlatego bezpieczniej będzie miec jedno maleństwo.
    Nie raz się łapię na tym,że jestem mamą 2 dzieci (zyjących) a nie 4 aż mi głupio,że czasami tak pomyslę.Wszystko przez to,że nie dane mi było poczuć się za długo mamą 4 :-(
    Myślę,że mój jeden synuś dał mi dzisiaj znac o sobie,bo poszłam na chwile do pracy do przedszkola i mamy jednego chłopca,po którym dałam mojemu synusiowi imie Tomas i on jak mnie zobaczył,to przyleciał do mnie i wskoczył mi na ręce i mnie wyściskał i nie chciał puścic gdzie nigdy tego nie robił.Normalnie byłam w szoku i wracając do domu przeanalizowalam tą sytuacje i tak mi jakoś przyszło na myśl,że to może jakiś znak.

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
    Moi 2 Anielscy synkowie [*] [*] 20.02.2014. (18tc)
    Ciocia aniołka Julci (*) 24.01.2015 (37tc)
  • darijka Autorytet

Wysłany: 18 marca 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam was dziewczyny. maju sciskam mocno i trzymam kciuki za wasze staranka i za szybkie powodzenie.
    koral zobaczysz jak szybko miną te dni w szpitalu i nim sie nie obejrzysz chłopaki juz beda mialy kilka miesiecy.tam sa pod dobrą opieką i z dnia na dzien bede coraz silniejsi.ja juz nie pamietam jakie to male szkraby byly. dzieci moje waza po 7,5 kg i sajuz konkretne. zuzia od dwoch dni jest niegrzeczna. nie wiem czy to na zeby. slini sie masakrycznie, wszystko jest na nie tak jak byla caly czas usmiechnieta tak teraz caly dzien marudzi, a antos taki grzeczny, nie ma dzieciaczka caly czas usmiechniety a jak slodko smieje sie w glos. zuzia ma straszny apetyt musze ja troche ograniczac bo ona caly czas by jadla. ulala ty lada moment zaczynasz kaszki i obiadki dawac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2014, 11:41

]iv09mg7yqro6ly4p.png[/url
  • darijka Autorytet

Wysłany: 18 marca 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawe jak beda malym smakowaly. ja robie sama swoje gdyz po pierwsze zaoszczedzam troche kasy ale najwazniejsze to to ze o wiele lepiej im one smakuja bo te robione sa okropne a jak samemu zmielisz marchew to jest ona o wiele slodsza niz ze sloiczka. ja kupuje karotke a ona jest wyjatkowo slodka.no i deserki tez sama robie np.banan z jabuszkiem.ostatnio poswiecilam 5h i zrobilam na caly miesiac jedzonka dla maluchów.my teraz wlaczamy gluten i gotowane miesko.
    pozdrawiam was serdecznie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2014, 11:43

• Goplana Autorytet

Wysłany: 18 marca 2014, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,
    4 dni temu byłam na pierwzym USG, na którym gin znalazła 2 pęcherzyki 3,6mm i 2,1mm, lecz tylko jeden z zarodkiem. Następne usg za 2 tygodnie, czekam i się zamartwiam.
    Już teraz, gdy chociaż na chwilę dane były mi 2, nie chciałabym żadnego utracić... dla mnie to CUD, długo ię staraliśmy, od następnego cyklu miałam zacząć intensywne leczenie, ale nie zdążyłam :) W rodzinie żadnego z nas nie było nigdy bliźniąt.
    Nie wiecie może jakie są statystyczne szanse na tym etapie na utrzymanie ciąży?

jftycms.png
  • darijka Autorytet

Wysłany: 18 marca 2014, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochana u mnie na tym etapie byl jeden pecherzyk 4 mm bez akcji serduszka, w 8 jeden zarodek a w 13 dwa dzidziusie. mysle a raczej jestem pewna ze masz jeszcze czas a za dwa tyg usłyszysz dwa serduszka. a bierzesz jakis duphaston.
    u mnie tez nie bylo bliżniaków.

• maja35 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2014, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana trzymam kciuki,żebys na następnej wizycie usłyszała dwa serduszka.

Ja dzisiaj byłam pierwszy raz w pracy i wróciłam wykończona psychicznie i spłakałam się troche przez pytania rodziców :-(

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
  • Ulala Autorytet

Wysłany: 18 marca 2014, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maju sciskam mocno, ja za każdym razem jak wracałam do iraccy po stracie bałam sie, ale moje chłopaki byli tak taktowni ze tylko przychodzili i mówili,ze miło mnie widzieć, albo nic nie mówili tylko ściskali. Kochana masz prawo powiedzieć,ze nie życzysz sobie takich pytań, i masz prawo na nie nie odpowiadać jak to ciebie boli. Ludzie sa ciekawscy ale masz prawo powiedzieć stop.

Goplama witamy. Pęcherzyki sa widocznie w rożnym wieku co widac po rozmiarze wiec ma tym etapie ma prawo nie by. Serduszka albo zarodka. Spokojnie jeszcze musisz poczekać.
    Ja w 6 tyg miałam dwa pęcherzyki tylko a w 8 juz dwa serduszka :) zycze powodzenia!

201311191581.png
    http://blizniaczecuda.blogspot.co.uk/
    https://www.facebook.com/Blizniaczecuda

Moje dwa aniołki czuwają (*) 01.08.12, 04.10.12
    moja walka: http://dzieckomojadroga.blogspot.co.uk/

• Likable Przyjaciółka

Wysłany: 19 marca 2014, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny.

Koral życzę powrotu do sił fizycznych po cesarce i sił psychicznych. Na pewno warto wykorzystać czas na rekonwalescencję zanim dzieci wrócą. Mnie osobiście też przeraża zostawienie dzieci w szpitalu po porodzie. Ale życzę wytrwałości i trzymam kciuki !!

My byliśmy na prenatalnych w poniedziałek. Trochę już nam teraz stres odpuścił. Dzieci zdrowe. Zagrożenie genetycznymi chorobami minimalne, sporo niższe niż statystyczne urodzenia. Dodatkowo okazuje się, że dzieciaki są równo równe co się nie zdarza tak często nawet dla jednojajowych w mojej konfiguracji (jedno łożysko). Wniosek jest taki, że zmniejsza się zagrożenie TTS (podkradania).

I tu mam pytanie do Mai, ale zrozumiem jeśli nie będziesz chciała odpowiedzieć, a jeśli odbierzesz to jako nietaktowne to z góry przepraszam.
    Na jakim etapie (w którym tygodniu) Twoi chłopcy zaczęli wykazywać różnice w rozmiarze?

Wszystko jest prawie wszystko dobrze. Jest jedna anomalia. Pojawiła się już 2 tygodnie temu niezidentyfikowana plama/worek owodniowy. Lekarz sądził, że się wchłonie, ale nadal jest. Martwi mnie to o tyle, że mój lekarz ma duże doświadczenie w patologii ciąży, ale mówi, że nigdy się z czymś takim nie spotkał. Raczej małe jest prawdopodobieństwo, że był to trzeci zarodek - póki co czekamy i obserwujemy. Mam nadzieję, że nie wyjdzie z tego nic negatywnego.

29.08.2014 - 35t5d
    Iga 2150g 50cm
    Emi 2580g 50cm
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Likable!
    Trzymam mocno za ciebie kciuki i modle się za Twoje maleństwa,bo wiem,że ten przypadek jest wysokiego ryzyka ale trzeba wierzyć,że wszystko zakończy się szczęśliwie.
    Mogę Ci napisać ale nie chciałabym Cie też wystraszyć,bo może u ciebie przejdzie to łagodniej i wszystko będzie ok. a tak nie potrzebnie możesz się stresować.

Jak byłam w 12 tyg to wszystko było ok.chłopaki byli prawie identycznej wielkości.Minimala była róznica,tak jak przy normalnych ciążach blizniaczych. Dopiero od 16 tyg róznica zaczęła się zwiększać :-(

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
  • Likable Przyjaciółka

Wysłany: 19 marca 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja, dziękuję Ci za odpowiedź. Zdajemy sobie sprawę, że cały czas należy obserwować rozwój dzieci, ale muszę się też nauczyć pozytywnego myślenia i nastawiam się że wszystko będzie ok.

29.08.2014 - 35t5d
    Iga 2150g 50cm
    Emi 2580g 50cm
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dobrze kochana,że myslisz pozytywnie i niech cię tam kontroluja często,bo w naszych przypadkach wszystko sie zmienia z dnia na dzień.

Ja chyba załapałam małą depresje i musiałam przedłuzyć zwolnienie.Byłam wczoraj jeden dzień w pracy i chyba nie jestem jeszcze gotowa tam wrócić :-(

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
  • Ulala Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maju nawet nie wiesz jak chciałabym ciebie mocno wyściskać. Jestes silna kobietą. Mnie tez dopadła w pewnym momencie depresja ale najwazniejsze to byc tego świadomym. Sciskam mocno

Likable dobre wieści :) obserwojcie siebie i trzymam kciuki!

201311191581.png

• maja35 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koral jak tam Kubuś i Antoś? Jak znosisz rozłąkę z chłopcami?
    Ucałuj ich od wirtualnej ciotki.

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana Cieszę się,że z chłopcami jest lepiej i modle się,żeby wszystko było ok i żeby szybko wyszli do domku.Wierze ,że jest Ci bardzo ciężko i serce Ci pęka ale musisz jeszcze troche wytrzymać.

Ja dostałam pierwszą @ i chyba się jeszcze oczyszczam,bo nie jest taka jak zawsze i ze skrzepami.Mam nadzieję,że w następnym miesiącu będzie taka jak zawsze i będę mogła zacząć staranka.

Ściskam was mocno.

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Was podczytuje i musze powiedziec Maju,ze jestes bardzo dzielna. Nie znam calej historii, bo zagladam tu stosunkowo od niedawna, ale rowniez chcialabym Cir mocno mocno wysciskac i obiecac, ze wszystko bedzie dobrze! :*

Koral musisz byc dzielna dla swoich malenstw jak i dla starszej coreczki! Pamietaj, walcz o swoje chlopaki, a niebawem bedziesz miala je przy sobie w domku!

Ja w poniedzialek mam wizyte. Wiadomo, stres mnie nie opuszcza. Moze nie tyle stres, co myslenie, czy serduszka nadal bija, czy wszystko jest ok.

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2014, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty87 napisz pózniej jak tam po wizycie i czy wszystko jest ok.i czy to są bliznieta jedno czy dwu jajowe.

U mnie na razie ok.tyle ze juz 7 dzien mam @ i nie zapowiada sie na koniec :-(

Koral jak tam dzieciaczki mam nadzieję,że jest coraz lepiej i rosną szybko.

A gdzie się podziała nasza Ulala.Pewnie ma dużo roboty przy dwójce maluszków. Ściskam was mocno.

Likable kiedy masz nastepną wizyte?

Całuje was mocno.

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2014, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/47d2b4ba50f5.jpg

Wszystko jest w najlepszym porzadku! Serducha bija jak dzwony! Male sie ruszaly :)
    Malenstwa sa dwuowodniowe i chyba tez dwukosmowkowe. Wiec najprawdopodobniej beda tez dwujajowe, ale to nie regula :)

Gośśśka lubi tę wiadomość

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • Likable Przyjaciółka

Wysłany: 24 marca 2014, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja następną wizytę mam 7 kwietnia (Liczę, że poznamy płeć). Pierwsza z tak długą, bo 3tygodniową przerwą, ale nie było wskazań żebym nadal musiała przychodzić co dwa tygodnie czy częściej.

Dzisiaj rozpoczęłam drugi trymestr i czekam na tę rzekomą poprawę samopoczucia po 14stym tygodniu ;)
    Martwi mnie moja niechęć do jedzenia. Jem, ale się zmuszam. Jestem 3 kg do tyłu od masy wyjściowej.

Maju życzę Ci aby wszystko wracało do normy, ale musi to zapewne potrwać w swoim tempie.

Koral 3mam kciuki za chłopaków, niech jedzą dzielnie i wracają jak najszybciej do domu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2014, 22:06

29.08.2014 - 35t5d
    Iga 2150g 50cm
    Emi 2580g 50cm
  • Ulala Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej.
    Jestem jestem tylko obecnie urlopuje sie w Polsce wiec ,niej czasu na forum mam. Maju buziaki!

Likable ja zaczelam jesc w ok 17 tygodniu dopiero. Pamiętaj ze to bliznaki i u nas poprawa z 12 tyg nie musi byc regułom jak w ciazy pojedynczej- ale tego ci życze. :)

maja35 lubi tę wiadomość

201311191581.png

• maja35 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2014, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej mamuśki! Jak tam samopoczucie i jak dzieciaczki te w brzuszku i poza brzuszkiem? U nas dzisiaj piękna pogoda,że aż chce się życ.W końcu skończyła mi się @ po 10 dniach a następna będzie za ok.19 dni i w końcu będe mogła zacząć molestować mojego ślubnego,bo już zaczynam mieś schizy na punkcie dziecka.
    W poniedziałek wracam do pracy i mam nadzieje,że dam rade.Oczywiście nie obejdzie się na poczatek bez kropelek na uspokojenie ale mam nadzieje,że przezwycięże mój stres i emocje.

Buziaki kochane i życzę wam miłego wekendu :-)

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
‹‹ 42 43 44 45 46 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ