Ciąża bliźniacz
-
WIADOMOŚĆ
-
9. Likable - dziewczyny- jednojajowe(jednokosmówkowe)/dwuowodniowe - 31t+2d
ale coś z tą listą jest nie tak Misty87 w pierwszych swoich postach pisała 2kosmowki 2owodnie z wątpliwościami co do łożyska. A tu na liście jest "chyba jednojajowe" a jednoowodniowe (co by determinowalo jednojajowosc jednoznacznie a nigdy o jednej owodni nie pisała).
Tak tylko zauważam - chyba, że coś mnie ominęło.29.08.2014 - 35t5d
Iga 2150g 50cm
Emi 2580g 50cm -
Likable, pisalam ze na poczatku lekarz okreslil, iz wydaje mu sie ze dwie owodnie i dwie kosmowki. Potem, ze nie byl w stanie (?) tego potwierdzic, przyjal, ze ciaza jest 1ow i 1kosm
Wiadomo, ze im pozniej tym gorzej to okreslic, a ze jakos dziwnie nie mogli do tego dojsc, to dowiemy sie przy porodzie.
Byc moze cos we wczesniejszym poscie zle wyjasnilam, ale nie wydaje mi sie...
PS. Pisalam o owodni tak samoWiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 21:48
-
Dziewczyny wlasciwie to powinnysmy wpisywac jednokosmowkowe lub dwukosmowkowe zamiast jedno- lub dwujajowe, bo lekarz powiedzial ze moja ciaza dwukosmowkowa i dwuowodniowa moze byc ciaza jednojajowa. Poczytalam o tym i lekarz ma racje.W artykulach jest napisane ze tylko badanie dna po porodzie daje pewnosc.
-
Tak Klif masz rację, przy dwóch łożyskach da się to tylko określić jeśli dobrze monitorowało się cykl i wiadomo ile pękło pęcherzyków.
Później po porodzie można wnioskować po płci (jeśli taka sama) grupie krwi (jeśli taka sama), ale 100% pewności daje DNA
Misty jak pisałam mogłam coś pominąć chociaż specjalnie przejrzałam Twoje posty coby prześledzić historię. Być może na telefonie nie zauważyłam linku do drugiej strony czy coś. Mój błąd-dlatego z góry pisałam że mogłam coś pomieszać będę przy kompie kiedyś to prześledzę z ciekawości, bo kwestię kosmówki rozumiem jak można przegapić i nie móc określić, ale owodnie przez całą ciążę mają lub nie mają podziału i powinno się to dać wyznaczyć. Tak jak mówię doczytalam przy większym monitorze Twoją historię. Dobrej nocy29.08.2014 - 35t5d
Iga 2150g 50cm
Emi 2580g 50cm -
1. Ulala - dziewczynki - dwujajowe/dwuowodniowe - rozpakowana 19.11.2013
2. Darijka - chłopiec/dziewczynka - dwujajowe/dwuowodniowe - rozpakowana 20.10.2013
3. Koral - chłopcy - jednojajowe/dwuowodniowe - rozpakowana 35+1tc 12.03.2014
4. Gośśśka - chłopiec/dziewczynka - dwujajowe/dwuowodniowe - rozpakowana
5. Misty87 - chlopcy - chyba jednojajowi/jednoowodniowi - 28t+2d
6. Madlen222 - chłopiec/dziewczynka - dwujajowe/dwuowodniowe - 25t+6d
7. MistrzyniWKochamCieMisiu - nie znam - dwujajowe/dwuowodniowe - 13t+2d
8. Klif-nie znam-dwujajowe/dwuowodniowe-18t+3d
10. zielona kropeczka - chłopiec/dziewczynka - dwujajowe/dwuowodniowe - rozpakowana 12.06.2014
Cześć wszystkim ależ multi mamusiek na wątku U Nas wszystko ok, szybko rośniemy- dzieci skupiają wzrok na twarzy, Karolek guga, trzyma główkę sam przez chwilę Nie wiem nawet kiedy minęło 1,5 miesiąca. Karolek waży 4700 g, a Zuzia 4000 Czuć już maluszki na rączkach. We wtorek mieliśmy pierwsze szczepienia i obyło się bez gorączki i opuchlizny- kamień z serca. Na weekend czeka nas przemeblowanie- musimy wywalić dużą szafę z pokoju i zrobić miejsce na drugie łóżeczko. Maluszki mają już mało miejsca i nie chcą spać koło siebie- strasznie się biją i jedno wybudza drugie. Na dwóch końcach spać nie mogą, bo mamy kliny pod materacykiem i maluchy wiercąc się schodzą w dół i spotykają się na środku łóżeczka :)U Karolka pediatra jakiś szmer w serduszku słyszała, tak więc idziemy zrobić usg serduszka. Wizyta u kardiloga dopiero we wrześniu i to prywatnie! Na fundusz termin dopiero w przyszłym roku- masakra jakaś !!
Koral kiedy Twoje maluszki odwzajemniały uśmiech?
Widziałam, że któraś z Was chce kupić lub też kupiła wózek Jedo Fyn Duo. Ja go mam Jestem z niego bardzo zadowolona.Fairuza lubi tę wiadomość
-
Witajcie,
moja ciąża bez wątpienia jest dwujajowa, ponieważ miałam monitorowany cykl i wiem ile pęknęło jajeczek:) także u mnie 100% dwujajowe:)
Zielona kropeczko ja właśnie już kupiłam jedo duo fyn i mam taką nadzieję być z niego zadowolona. Dzisiaj teściowa ma przywieźć. A jaki kolor kupiłaś? -
MistrzyniWKochamCieMisiu wrote:U mnie na pierwszym usg tez bylo tylko jedno, a 2 tyg pozniej juz
przy pierworodnym lezaczek sie nie sprawdzil, ale zastanawiam sie nad hustawka co sama kolysze.
mistrzyni w którym tyg miałaś to pierwsze, a w którym drugie usg? -
zielona_kropeczka wrote:1. Ulala - dziewczynki - dwujajowe/dwuowodniowe - rozpakowana 19.11.2013
2. Darijka - chłopiec/dziewczynka - dwujajowe/dwuowodniowe - rozpakowana 20.10.2013
3. Koral - chłopcy - jednojajowe/dwuowodniowe - rozpakowana 35+1tc 12.03.2014
4. Gośśśka - chłopiec/dziewczynka - dwujajowe/dwuowodniowe - rozpakowana
5. Misty87 - chlopcy - chyba jednojajowi/jednoowodniowi - 28t+2d
6. Madlen222 - chłopiec/dziewczynka - dwujajowe/dwuowodniowe - 25t+6d
7. MistrzyniWKochamCieMisiu - nie znam - dwujajowe/dwuowodniowe - 13t+2d
8. Klif-nie znam-dwujajowe/dwuowodniowe-18t+3d
10. zielona kropeczka - chłopiec/dziewczynka - dwujajowe/dwuowodniowe - rozpakowana 12.06.2014
11. alternatywa - jeszcze nic nie wiem o moich bliźniętach -
kochane a jak to u was bylo z przestrzeganiem diety w ciąży? Dbałyście o odpowiednie proporcje wapnia, białka, owoców, produktów pełnoziarnistych, żelaza, napojów itd?
bo ja staram się zmieniać nawyki, ale ciężko mi to idzie, a co do przetworów, hmmm można by coś zacząć robić -
Jadłam na co miałam ochotę Nie patrzyłam ile białka czy wapnia zjadłam w ciągu dnia.
Madlen nie mieszczę się wszędzie, ponieważ nie wjadę w drzwi które mają 80 cm, ale ja byłam tego świadoma. Dzieci mają dużo miejsca- Klocek ważący 4700 spokojnie się rozwala w gondoli.
Zapłaciłam 2500 jak dobrze pamiętam- 2 gondole, spacerówka i 2 parasolki.
Jedyny minus wózka- gondole są ciężkie i nieporęczne mają uszka za które trzymasz gondole. Lepiej znosić gondole w dwie osoby.