X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny...
    Wracam do szpitala. 2cm rozwarcia, jeden maluch tak ma nisko glowe, ze gin po mojej kosci prawie jezdzil :(
    :(
    Dostaniemy sterydy na plucka.

Chlopcy ok, 1020g i 1200g, przeplywy ok, serducha tez. To najwazniejsze.
    Madlen jak po wizycie?

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka:)
    Misty kurde to trzymam kciuki!!! ale teraz to już i tak chłopaki dadzą radę:) więc spoko. Powiedz kiedy idziesz do szpitala?

U mnie nieciekawie dziś było. Powiedzieli mi że mam małe dzieci i też Lenka mniejsza od brata i poniżej normy. Lekarka stwierdziła że na razie nie mamy się nic martwić ale chcą ją obserwować. Za tydzień kolejna wizyta. A jeszcze od dzisiaj przez trzy dni robią mi ktg żeby sprawdzić serca dzieci. Dzisiaj po ktg wszystko super, serca bija perfect.
    Waga dzieci teraz: Lena 850gr a Julek 870gr.
    Pamiętacie ile ważyły na koniec 26 tygodnia?

relgh3714vlmssyj.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ide w czwartek.

Madlen u nas 3 tyg temu wazyly po 800g, wiec nie wiem czemu u Ciebie wciaz twierdza, ze sa male...

1usahdgeb3da0ojs.png
  • MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty - trzymam za Was bardzo mocno kciuki! niech dzieciaczki posiedza w brzuchu ile sie da, ale wazne, ze jestes pod stala kontrola i lekarze przygotowani sa na kazda ewentualnosc. Dobrze, ze juz ponad kilogram waza.

Madlen- za Twoje malenstwa tez kciuki zaciskam. Lenka jak to dziewczynka - drobniejsza, ale trzeba byc dobrej mysli, ze szybko nadrobi.

Madlen222 lubi tę wiadomość

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Misty za odpowiedź. Mi się wydaję że ci holenderscy lekarze naprawdę mierzą swoją miarą :P oni mają inne normy. Ale powinni wziąć pod uwagę to że ja Polska dziewoja :P Nie zmienia to jednak faktu, że oni strasznie mnie stresują tym gadaniem a ja się nakręcam tylko.

Misty tym rozwarciem się nie stresuj. Pamiętaj co Ci mowilam, ze kumpela 20 tygodni chodziła z rozwarciem a poród i tak wywoływali;)
    A jak Twoi chłopcy są ułożeni? Oboje główkowo?

relgh3714vlmssyj.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Mistrzyni! Bardzo sie o nie boje, ale musi byc dobrze!

Madlen, ja Ci mowilam, ze u mnie zawsze jest roznica wagowa, ale raz ze z reguly tak jest w mnogiej, dwa ze przeciez tez ta waga z usg nie jest 100% wiarygodna. Nie denerwuj sie tym :)

Moi chlopcy na powrot ulozeni glowkowo.
    Wiesz, jak slyszysz, ze masz rozwarcie i dzieci z latwoscia moga przebic worek, to strach sam w sobie :/ tez bym chciala wytrwac chociaz do 34-35 tyg.

1usahdgeb3da0ojs.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty kochana jesteś!!! dziękuję CI za słowa wsparcia!!!
    Ja tam wierzę kochana, że wytrwasz do 34go tyg spokojnie. Dobrze, że będziesz w szpitalu, to zawsze masz lekarzy pod ręką.
    Będziesz pisać ze szpitala?

A zostajesz już tam do końca? czy jak?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2014, 22:42

relgh3714vlmssyj.png
  • alternatywa Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczynki trzymać się dzielnie:*

madlen - może przez to, że u nich mają inne normy to się o ciebie bardziej troszczą:) szukaj dobrej strony.....wiem łatwo powiedzieć

[email protected]
    uwo93e3k1dtt2470.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen :*

Bede pisac, mamy w szpitalnym SPA darmowe wifi! :)
    Juz poryczalam dzis wystarczajaco... teraz glowa w gore! Cyc do przodu!

Czy do konca, nie wiem, ale przeczucie mowi, ze wroce z maluchami...

1usahdgeb3da0ojs.png
  • Natalia J. Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koral, ja już tez Ujastek zaliczyłam ;) Od 23tc do 26tc równo 3tyg byłam, ale Ujastek znam swietnie z dawnych lat kiedy to jeszcze zaczynali. Dla mnie nie ma innego wyboru jak tylko Ujastek :)))

Madlen, nie denerwuj sie! Moje chłopaki już były podejrzewane o hipotrofie a teraz waza 1128g i 1130g. Idą łeb w łeb od początku :))) czasem o ile kojarzę tylko do 50g różnicy było. Na ten tydzien to dobra waga, choć podejrzewam ze w Holandii podają Ci najniższy wynik :)))
    U nas jest srdnia, ale tam to może byc rożnie ;)

Misty, powodzenia!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 00:21

e7835254a1.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty kochana :*:*:* trzymaj się dzielnie! już niewiele Ci zostało...będę się za Ciebie modlić:) i pisz jak najczęściej.

Dziękuję dziewczyny za słowa otuchy, od razu mi lepiej jak Was czytam. Mówię Wam, że mam milion stresów w tej ciąży i na prawdę chce już być na końcu i rodzić. A Ci lekarze tutaj to mnie w depresję wpędzą. 2 tygodnie temu jedna położna mi powiedziała od razu, że w Holandii są inne normy niż w Polsce i że mamy się nie martwić. Mimo wszystko wczorajsza położna która robiła mi usg mówiła do mnie w taki sposób że ja znowu zaczęłam się stresować. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.

relgh3714vlmssyj.png
  • alternatywa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a co stosowałyście, jakie suplementy?
    niby od witamin waga dziecka jest zawyżona kosztem rozwoju umysłowego, ale firmy farmaceutyczne nie pozwalają tych wyników opublikować, bo na tym biją kasę i teraz nie wiem....

I trymestr to najlepiej sam kwas foliowy , albo na zmianę jednego dnia kwas a drugiego jakiś suplement dla kobiet w ciąży...

może głupie pytania zadaję, ale sama nie wiem.... a wy jakie macie zdanie? co stosowałyście/stosujecie?

[email protected]
    uwo93e3k1dtt2470.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam lekko zabarwiony brazowo sluz, dzwonilam do gin, uspokoil,ze to po badaniu. Byc moze wysla mnie do Krakowa do kliniki, bo tam maja lepszy oddzial neonatologiczny... jesli tak mi bedzie wszystko postepowac.
    Strach bierze gore :/

1usahdgeb3da0ojs.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mitsy kochana postaraj się zachować spokój:) na pewno wszystko będzie dobrze. Kochana wiem, że łątwo mówić ale jesteś już tak daleko że powinnaś się trochę uspokoić:) :*:* myślę o Tobie....

Alternatywa mi tu kazali brać kwas foliowy do końca ciąży (zapobiega anemii), od 20 tyg biorę żelazo i witaminy prenatalne. To wszystko:)

relgh3714vlmssyj.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie nie mysle o tej klinice, licze ze bedzie ok i jakos dotrzymamy...
    Poza tym moj gin mowil, ze z ta klinika to oni beda zalatwiac wszystko...

Ja biore Femibion, caly kompleks witamin.

1usahdgeb3da0ojs.png
  • alternatywa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty87 wrote:
    Na razie nie mysle o tej klinice, licze ze bedzie ok i jakos dotrzymamy...
    Poza tym moj gin mowil, ze z ta klinika to oni beda zalatwiac wszystko...

Ja biore Femibion, caly kompleks witamin.

stresu ani niepokoju niestety nie da się w naszym wypadku wyeliminować, w końcu martwimy się o największy skarb jaki nam się w życiu przytrafił, największe szczęście warte każdego cierpienia

ja jestem na początku tej drogi, bo zaledwie w 9 tygodniu, ale jestem świadoma różnych zagrożeń, STARAM SIĘ walczyć ze stresem na różne sposoby ale on i tak do końca będzie mi towarzyszył:( wiem, że jeszcze wszystko może się wydarzyć, najbardziej nie lubię uczucia niepokoju, które towarzyszy natrętnej myśli: co zrobię jak stracę tą ciążę, jak będzie wyglądało moje życie itd

nie potrafię cieszyć się ciążą od rana do wieczora tak jak to jest pokazane w romantycznych komediach, romansach itp

[email protected]
    uwo93e3k1dtt2470.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alternatywa świetnie Cię rozumiem...miałam i mam tak samo... ciąża to dla mnie największy stres jaki w życiu miałam. I nawet teraz gdy jestem już w 27 tyg dlalej nie potrafię cieszyć się z aktualnego stanu.

relgh3714vlmssyj.png
  • Likable Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty wytrzymaj ile się da ;) w szpitalu to zawsze codzienna kontrola KTG, ew. zastrzyki na powstrzymanie skurczy to Cię jeszcze mogą trochę przeciągnąć.

My dzisiaj po wizycie. Gin mój uważa, że dzieci nie mierzy się częściej niż co 2 tyg., zatem nie wiem ile przybrały, ale przepływy ok. Szyjka trzyma, wydłużona do 2,5 cm więc super. Zatem liczę, że nieplanowanie patologii odwiedzać już nie będę musiała. Zwłaszcza, że mi nmąż do Krakowa na 3 dni ucieka, zatem ani z transportem nie bardzo mi na rękę kombinować ani jemu przegapić poród :P

Co do suplementacji oprócz tego, że muszę brać żelazo na receptę (niska hemoglobina) oraz magnez (z innych powodów neurlogicznych a teraz dodatkowo jeszcze ze wzgl na skurcze) to biorę wit. prenatalne obecnie Prenatal i kwas DHA (z opakowania Prenatal DHA).
    Brałam Femibion wcześniej, ale okazało się że dwójka bodaj, ta co ma w zestawie tabletki z DHA to jakąś kosmiczną cenę miała. Wyszukałam własnie ten Prenatal i okazało się, że ma lepszy skład witaminowy plus tabletki DHA zawierają więcej kwasu, więc zarówno z aspektów ekonomicznych jak i ilościowych od kilku miesięcy już łykam własnie Prenatal. Czysty kwas foliowy brałam przed ciążą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 21:30

29.08.2014 - 35t5d
    Iga 2150g 50cm
    Emi 2580g 50cm
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty trzymaj się dzielnie i daj znać jutro jak już będziesz w szpitalu :*:)

relgh3714vlmssyj.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Likable a te skurcze masz bolesne, tak jak na okres?

Juz prawie spakowana na dlugi urlop w zakopianskim SPA :)
    Ja Femibion kupuje na allegro z apteki i 2 place 28zl! W Niemczech za 1 placilam 20e! Kosmos jaka roznica.

Madlen oczywiscie, ze bede w stalym kontakcie z Wami, chyba ze nam wifi odlacza :)
    Trzymajcie prosze kciuki za mnie! :*

1usahdgeb3da0ojs.png
‹‹ 61 62 63 64 65 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ