X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o co warto zapytać ginekologa na pierwszej wizycie?/na pierwszym usg potwierdzającym ciążę mnogą?

bardzo proszę o małą ściągę?

nie wiek jak wy, ale ja jak tylko wychodzę od lekarza tak potem dopiero namnaża mi się w głowie milion pytań...

relgj44jmw4925t7.png
  • Likable Przyjaciółka

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    ja się juz nie mogę doczekać 18tego i przybycia do szpitala. Gin powiedział, że mogę tam nawet spędzić do 2 tygodni, ale mam nadzieję, że będzie szybciej.

Jestem już wykończona psychicznie. Z jednej strony chciałabym już urodzić, ale z drugiej wiem, że skoro moja psychika jest w takim stanie to przyjście na świat dziewczyn wcale nie oznacza mojej ulgi psychicznej, bo przeskoczymy od razu w zajmowanie się dziewczynami i na początku to będzie przytłaczające.

Normalnie jestem bardzo ruchliwa, aktywna i niezależna. Moja doba jest wypełniona zajęciami na 36h ;). Po tylu miesiącach spędzonych w domu i braku możliwości zajęcia się wszystkim samodzielnie, zaczyna mnie wszystko silnie dobijać. I jest to przykre o tyle, że to też udziela się dziewczynom, a mam za sobą kilkuletnią depresję, więc tymbardziej się tego strasznie boję.

Koral rozróżnianie dzieci przez Ciebie napawa nas nadzieją. Największą obawą mojego męża, jest pomylenie dzieci - było nawet kilka kreatywnych pomysłów jak będziemy je oznaczać :P

Żeby wypełnić sobie czas realizuję pomysł ciążowy, który chodził za mną od początku. Obecnie jako że jesteśmy na końcówce szykuję album dla dziewczynek o ciąży. Ich zdjęcia USG (choć jest ich bardzo mało - zawsze dostawaliśmy tabelki z pomiarami, bo to był najważniejszy cel naszych wizyt), wykresy z BBF z wzrostem ich masy, mojej masy, moje dolegliwości ciążowe (jako dziewczyny w przyszłości pewnie będą chciały wiedzieć jak przebiegały ciąże, moja Babci co by wiedzieć co może ich czekać), zdjęcia mojego brzucha, które staraliśmy się robić przynajmniej raz w tygodniu i inne rzeczy, które mi przyszły do głowy ;)

Madlen cieszę się, że waga dzieci się wyjaśniła.
    Misty ja w ciąży mam antybiotyk średnio co 6 tygoni, ciężko też mi się pozbyć bakterii - lekarz powiedział, że w zasadzie nie jest w stanie mi niczego konkretnego oprócz antybiotyku poradzić i że niektóre ciężarne tak po prostu mają.
    Pocahontas radzę robić sobie listę. Ja między wizytami wszystko sobie spisywałam, bo na wizycie zawsze coś wychodziło i przytaczanie wszystkiego z pamięci nie zbyt działało.

Pozdrawiam Was wszystkie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 13:32

29.08.2014 - 35t5d
    Iga 2150g 50cm
    Emi 2580g 50cm
  • madziad Koleżanka

Wysłany: 14 sierpnia 2014, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja bardzo zazdroszczę wszystkim mamą które noszą dwa bąble :) w moim brzuchu mieszka jedna fasolka choć mój synuś marzył że znajdzie tam 2 braci :) zarzucił mi nawet że ciocia urodziła bliźniaczki więc czemu ja nie mogę :) ... no cóż ... jakoś nie wyszło :) sił i zdrówka dla wszystkich bliźniaczych mam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2014, 10:31

Madlen222 lubi tę wiadomość

37218bc88ec301f1022932c8ee636f84.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

• Klif Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.Odebralam dzis wyniki morfologii wyszla mi lekka anemia.W poniedzialek ide do ginekologa zobaczymy co powie,a w srode na usg polowkowe.
    W ktorym tyg ciazy bedziecie kupowac lub kupilyscie lozeczka i wozek?zastanawiam sie czy nie poczekac z tym do 30tc

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2014, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz mam wszystko. Wole byc przygotowana bo co by bylo jakbym musiala teraz do szpitala isc. Lepiej nie zwlekac do ostatniej chwili,tak mi sie wydaje.

relgh3714vlmssyj.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2014, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen, a w ktorym tc kupilas lozeczka itp? Ubranek juz troche kupilam,ale nie mam nic poza tym. Mam wybrane na allegro lozeczka i wozek w sklepie internetowym,ale to kropla w morzu niezbednych rzeczy.

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2014, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Wam! Dzis po USG - moi chlopcy waza 1400 i 1500g :) wszystko jest w porządku. Rozwarcie bez zmian. Szyjka tutaj wychodzi 13mm a w Zakopcu mialam tylko 5mm. Dziwne.
    KTG mamy 2 razy dziennie i pieknie sie pisze :)

U mnie wyszla wczoraj cukrzyca niestety :( tego sie obawialam...

Ja kupowalam wszystko stopniowo. Wczoraj na allegro kupilam lozeczka. Jeszcze mi zostalo wozek zamowic :)

Jutro przyjedzie mezus na caly dzien <3

Likable, niestety w ciazy bardzo łatwo o infekcje :(

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klif my kupiliśmy lozeczka w sumie niedawno. Jakoś tak jak byłam w 25tygodniu. Misty super ze lepiej się czujesz. A jest szansa ze jeszcze wyjdziesz do domu przed porodem ? U mnie właśnie są rodzice i skrecaja lozeczka. Wczoraj tata z mężem złożyli szafy i komode. Jest coraz piękniej :-)

relgh3714vlmssyj.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do infekcji to powiem Wam ze ją tu nic nie dostaje profilaktycznie i iż mam założony pessar i jak na razie żadna infekcja od początku mnie nie dorwala,nawet mnie nie badają dopochwowo. Mam nadzieję ze już nic mi się nie przyczepi do końca.

relgh3714vlmssyj.png
  • zuza_3 Przyjaciółka

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamieszczam zdjęcia moich maluchów z badań połówkowych.
    Badania wyszły dobrze według doktora.
    Dziewczynki mają odpowiednio wagę:
    369g
    445g
    497g

http://wrzucaj.net/images/2014/08/14/razem.jpg

Trochę nie pokoi mnie ta różnica wag, ale według lekarza mam się nie niepokoić, ponieważ ważne że wszystkie wymiary są proporcjonalne.

Madlen222, Misty87, Likable, MistrzyniWKochamCieMisiu lubią tę wiadomość

46aa9802c2.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuza w końcu się odezwałaś!!! ja już się o Ciebie martwiłam!!! Myślałam o Tobie!!! Śliczne córeczki, a masz już imiona?

relgh3714vlmssyj.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen nie wyjde stad do rozwiązania...do domku przyjedziemy już z maluchami :)

Świetnie, ze ma kto u Was ogarnąć pokoik dla dzieci :) moj mezus będzie sie zajmowal na dniach pokojem dziecięcym :)

Zuza ale super zdjęcia! Niech sloneczka zdrowo rosna, a mamusia zeby wspaniale przechodziła ciążę!

U mnie maz byl cały dzień
    ...
    Oczywiście przy pożegnaniu wylam jak głupia :(

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • zielona_kropeczka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało się ! zobaczyłam :D Koral śliczne chłopaki tfu tfu

Cześć dziewczyny :D My wczoraj wróciliśmy z tygodniowego pobytu nad jeziorkiem. Pogoda fajna, nie było upałów i dzieci cały dzień mogły być na dworze. Pooddychały powietrzem z Puszczy Noteckiej. Może w piątek znowu pojedziemy na tydzień- zobaczymy jaka pogoda będzie i czy mamuśka znajdzie kurteczki :D

Koral a Twoje maluszki razem zaczęły gugać? Moja Zuzia jeszcze nie gada tak jak Karol. Po niej widać wcześniactwo..

zem32n0a1hnazr6e.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki:)
    Co u Was?
    Misty jak tam? Dajesz radę w tym szpitalu?

Ja dzisiaj miałam usg i wizytę, wszystko z dziećmi ok, Lena ma 1180gr a Julek 1080gr. Wszystko u nich w porządku:) ze mną też:)
    Rodzice moi dzisiaj pojechali do domu. Pokój dla dzieci mamy już gotowy i jest śliczny;) Uwielbiam go.
    Samochód już też kupiliśmy większy, w sobotę odbioeramy. Także wszystko dla dzieci przygotowane:) teraz tylko czekać.
    Aha, lekarz mi dziś powiedział że między 34 a 36 tygodniem ciąży wyjmą mi pessar bo od 34-go tygodnia dzieci są już bezpieczne:) Także spotkanie z dziećmi zbliża się wielkimi krokami:)

relgh3714vlmssyj.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    koral wrote:
    madlen, to ubranka też dostałaś, mam nadzieję ze jesteś zadowolona
    a jaki samochód kupiliście? my też musimy kiedyś zmienić, na razie jeździmy ranault fluence

zielona chłopcy razem zaczęli głurzyć, mniej więcej ale Antek szybciej zaczał gaworzyć ok 2tyg niż Kubuś:)

Koral tak ciuszki mam:) i przepraszam ale zapomniałam Ci napisać:) że są piękne i jest ich duuuużo:D:D no i wszystkie pachniały:) kochana jesteś bo je wyprałaś:). te kombinezonki białe z uszkami są rozkoszne:) w ogóle wszystko jest super...no i dziękuję CI za gratisy:) :*:*

Kupiliśmy opla astrę combi...my mamy jeszcze psa więc bez combi ani rusz...teraz mamy polo, hehe...więc po urodzeniu dzieci do polo nie wejdziemy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2014, 21:33

relgh3714vlmssyj.png
  • MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny :-) moj maz tez uparl sie na zmiane samochodu, choc mamy i tak duzy renault scenic to chce jeszcze wiekszy renault espace... nie wiem czy jest sens az taki duzy,ale uparl sie i juz go nie przekonam :-P
    Dzis mam wizyte, takze dam znac jak bedzie po, pewnie jutro, bo zanim wrocimy do domu to bedzie 22.

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Mistrzyni! powodzenia na wizycie! trzymam kciuki;) daj koniecznie znać po wizycie.
    A co do auta to myślę że Twój mąż ma rację. Im większy samochód tym lepiej, tak mi się wydaję:) Tym bardziej że jednego synka już macie:)
    Jak się w ogóle czujesz? Widzę że to już 16 tydzień u Ciebie:) czyli już bezpieczniej.
    Ja to zaraz 30 tydzień, szok:D W 34 będą wyciągać mi pessar więc istnieje szansa że szybciutko urodzę...

relgh3714vlmssyj.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.bylam dzis na usg polowkowym i bedziemy mieli dwie coreczki.Dziewczynki waza 377g i 400g. Ile Wasze maluchy wazyly wazyly mniej wiecej w tym czasie czyli 21t 3dni?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2014, 19:39

Madlen222, Simba lubią tę wiadomość

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klif gratulacje!!! dwie córczeki, super:D a jak mąż na to zareagował? :P macie już imiona?
    Niestety nie powiem Ci ile ważyły moje dzieci w tym okresie, nie pamiętam...;(

relgh3714vlmssyj.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imion jeszcze nie mamy. Maz sie cieszy ale powiedzial ze bedzie ich pilnowal,na zadne imprezy nie beda chodzic chyba ze z nim, chlopcy beda dokladnie przeswietlani itp ☺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2014, 21:06

Madlen222 lubi tę wiadomość

ug37px9iyhvbmwqv.png
‹‹ 64 65 66 67 68 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ