Ciąża bliźniacz
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie dziewczyny
po długiej walce o ciążę tydzień temu zobaczyłam 2 kreseczki i jestem już po pierwszej wizycie u lekarza, który po moim wysokim wzroście bety podejrzewa ciążę mnogą, choć stwierdził, że jeszcze za wcześnie, żeby potwierdzić ją na 100%.
Stąd moje pytanie czy miałyście wysokie bety w ciąży mnogiej? Pamiętacie może jaki to był wzrost i o ile większe od ciąży pojedynczej?
Będę wdzięczna za każde info :*
Ewelcia, Madlen222, MADZIAFB, Misty87 lubią tę wiadomość
-
Niedługo się skończy na pewno jak zdejmą szwy (bądź się rozpuszczą) będzie lepiej. Jak ciężko Ci siedzieć to pomaga zwykłe kółko do pływania dla dzieci, bo wtedy nie naciskasz bezpośrednio na ranę. Mi pomagało też podmywanie TANTUM ROSA, tylko nie wiem czy u Ciebie takie cudo jest dostępne.
Poza tym jak jutro wychodzisz to w domku możesz sobie zrobić nasiadówkę z kory dębu- przyspiesza gojenie. Tylko pytanie czy w Holandi i mają to wl aptekach.
Laktacja też pewnie pobudzi się domku, jak będziesz w komfortowych warunkach:-
Moje skurcze w nocy się wyciszyły, rano na ktg zapisał się jeden konkretny i jak chodzę to są czestsze. Ale po obchodzie zdecydowali, że jeszcze mnie trochę pochodują i dostałam właśnie kroplówkę z magnezem.Zobaczymy... dziś na liczniku 34 i 5 tc, ale czuje się coraz gorzej:-( chociaż jestem spokojniejsza będąc w szpitalu i chyba chciałabym zostać do porodu.
A Natalka mnie martwi, że się nie odzywaMadlen222 lubi tę wiadomość
https://www.suwaczki.com/tickers/eiktkw7ia57tlq9n.png -
Madlen super informacje o maluszkach Jej już niedługo będziecie razem w domu, ależ radość A na laktacje może jakieś herbatki? Dziewczyny na forach pisały że pomagają
aaana witaj. W moim przypadku absolutnie nic nie skazywało na ciąże mnogą. Pierwsza beta w 12dpo - 48 a w 14dpo 260 czy 280 więc teoretycznie normalny przyrost, nie wiem jak dalej bo strasznie mnie to stresowało i przestałam robićMadlen222, aaana lubią tę wiadomość
-
ja słyszałam, że na laktację dobre jest piwo zero procentowe:)
dziewczyny dzisiaj rano nie dała mi spać myśl, ja kąpać noworodki?!?!?! Dwie wanienki i dwie osoby w jednym czasie? Czy po kolei, najpierw jdno potem drugie? jak wy mamusie praktykujecie?
przeczytałam, że można na początku rotacyjnie, jednego dnia jednego malucha a drugiego dnia kolejnego...
aaana - a nie miałaś usg, widać byłoby dwa bąbelki, który to tydzień? -
Aaana witaj:-)
Ja nie miałam robionej bety bo z pierwszą wizytą u lekarza czekałam do 7 tc i już wtedy było widać dwa zarodeczki z ładnie bijącymi serduszkami.
Trzymam kciuki żebyś dołączyła do grona bliźniaczych mam i otrzymała nagrodę za długi czas starańaaana lubi tę wiadomość
Madlen GRATULACJE!
Spokojnie laktacja się rozbuja, też się o to mega martwiłam a teraz ściągam 900 ml mleka dziennie. Co prawda dziewczyny zjadają już tyle, że sztuczny podawany jest raz, a niedługo dwa razy dziennie, ale mają już prawie miesiąc.
Co do sposobów na laktację - to przede wszystkim to co powiedzą położne to dużo pić. Po za tym 3cia doba przez Tobą, dla mnie to był nawał pokarmowy. Ciebie też to zapewne czeka
Witam wszystkie nowe Mamy bliźniacze, z którymi nie miałam jeszcze okazji.
Co do kąpieli. My kąpiemy co drugi dzień obie panny. Nie widzę sensu w kąpieli codziennie, ale dziewczyn na zmianę, bo skoro już robimy zamieszanie to na raz. Najpierw kąpana jest jedna i przystawiana do karmienia, a w tym czasie po zmianie wody druga.
U nas w porządku. Dziewczyny już prawie same się budzą (prawie, bo nie na każde karmienie), no i są mardune przy zasypianiu.
Zaczęliśmy maraton po specjalistach. Dzisiaj okulista. Było ok, ale będziemy jeździć co 2 a później co 4 tyg.
W poniedziałek neurolog, później ortopeda. Czeka nas prawdopodobnie rehabilitacja, bo mamy za duże napięcia mięśniowe, ale czekam na lekarzy aż dokładnie powiedzą co i jak mamy robić żeby samodzielnie nie kombinować.
PozdrawiamyPocahontas, Madlen222, MADZIAFB lubią tę wiadomość
29.08.2014 - 35t5d
Iga 2150g 50cm
Emi 2580g 50cm -
Madlen slodziaki! Takie pucusie
Moi chlopcy prawdopodobnie wyjda jutro o ile anemia sie nie zwiekszy,bo dzis cos wyszlo, ale lekko. Chyba sie zaplacze jak beda musialy zostac...
Co do pokarmu, ja nawalu nie mialam. Na sobote miesiac od porodu,a odciagam po 50ml...
Grunt to regularnosc i jak najczestsze sciaganie,najlepiej co 3h.
Od kilku dni probujemy przystawiac do piersi,ale maluchy sa nauczone na butli a moje sutki sa malutkie i ciezko im zlapac. Kupilam nakladki silikonowe i bedziemy sie uczyc juz w domku.
Kapanie-jedno dziecko po drugim, oczywiscie z wymiana wody jedna wanienka rzecz jasna. Pielegniarki w szpitalu mowily,ze wcale nie mus jest kapac dzieci codziennie. Co drugi wystarczy
Witamy nowe mamusie :*Pocahontas, Madlen222, MADZIAFB lubią tę wiadomość
-
Dziękuję dziewczyny za wszystkie odpowiedzi. Mój lekarz jest wyjątkowo małomówny, a ja byłam tak zestresowana pierwszą wizytą, że o nic nie pytałam tylko słuchałam i drżałam najpierw ze strachu, a później ze wzruszenia. Lekarz kazał powtórzyć betę i ponownie przyjść do niego, bo wtedy było jeszcze bardzo wcześnie. Na najbliższej wizycie też nie będzie jakoś późno, bo dopiero końcówka 5 tygodnia (4t6d). Jednak jak go znam to on woli powiedzieć mniej niż więcej, więc miał jakieś podstawy, żeby wyskoczyć z tym podejrzeniem ciąży mnogiej. Możliwe, że widział coś na usg, ale przez tak wczesne badanie nie chciał potwierdzać.
Powtórzyłam betę i rzeczywiście nadal rośnie w takim samym tempie. Tak więc nie pozostaje mi nic innego jak cierpliwie poczekać
A Wam wszystkim życzę dużo zdrówka, pociechy z podwójnego szczęścia i powiem cichutko, że bardzo pozytywnie zazdroszczę :*
Madlen222, Ewelcia, MADZIAFB lubią tę wiadomość
-
Madlen, te twoje dzieciaczki są na buzi takie tłuściutkie:) dobrze je odżywiałaś i pamiętaj wysyłać mi wiruski, żebym też miała parkę
ale bym już chciała poprzytulać swoje dzieciaczki:)
ale mi waga skoczyła! normalnie szok! chyba przez to, że zaczęłam pić różności zamiast wody, bo jak piłam wodę, to jakoś stała niemal w miejscu, ehh
dziewczynki, które urodziły, pamiętajcie nadal się smarować oliwkami czy co tam macie na rozstępy, moja kuzynka zapomniała o tym po porodzie i jak całą ciążę ich nie miała tak po porodzie jak chudła i się nie smarowała niczym tak jej się porobiły
Kocham wasze dzieciątka :* moje też oczywiście:)MADZIAFB, Madlen222, Misty87, agatka196 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitam Kochane Mamusie
Natalia ma problem z zalogowaniem się na forum, dlatego na Jej
prośbę przekazuję super wieści
Chłopcy urodzili się dziś przez CC
Kubuś - 9:34 - 10pkt - 2340g
Krzyś -9:35 - 10pkt - 1720g
chłopcy są w inkubatorach z racji wagi.
Madlen - Natalia Ci serdecznie gratuluję
jak będziemy mieć wieści od Natalki to wpadnę i przekażę
ściskam mocno Was wszystkie
Madlen222, MADZIAFB, Ewelcia, Misty87 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny nie uwierzycie... zgłaszam że stan zapakowania o którym pisałam o 18.50 jest już nieaktualny!
O godz. 0.15 odeszły mi wody, o 2.15 i 2.17 prez cc przyszły na świa dziewczynki:-)
Wstępne imionka
Ania- waga 2550, dł. 50 cm, 10 pkt
Anitka- waga 2640, dł. 51 cm, 10 pkt
Wydolne oddechowo i rozwrzeszczane, narazie leżą obydwie w odkrytej cieplareczce, ja na sali pooperacyjnej.
Dopiero w dzień będę wiedziała więcej, mam nadzieje że będzie ok:-)Klif, Madlen222, Ewelcia, Misty87, Fairuza lubią tę wiadomość
MADZIAFB wrote:Dziewczyny nie uwierzycie... zgłaszam że stan zapakowania o którym pisałam o 18.50 jest już nieaktualny!
O godz. 0.15 odeszły mi wody, o 2.15 i 2.17 prez cc przyszły na świa dziewczynki:-)
Wstępne imionka
Ania- waga 2550, dł. 50 cm, 10 pkt
Anitka- waga 2640, dł. 51 cm, 10 pkt
Wydolne oddechowo i rozwrzeszczane, narazie leżą obydwie w odkrytej cieplareczce, ja na sali pooperacyjnej.
Dopiero w dzień będę wiedziała więcej, mam nadzieje że będzie ok:-)
GRATULACJE GRATULACJE GRATULACJE!!!
spore te twoje córcie, widzę, że sprawa co do imion już wyjaśniona? chciałabym, żeby moje dzieciaczki tyle ważyły na starcie:)
aaa teraz spojrzałam na dopisek "wstępne imionka"
a powiedz jak ty się czujesz po cc?MADZIAFB lubi tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny:-)
Ja po cesarce nienajgorzej, mówią że macica się ładnie obkurcza zwłaszcza że brzucholek miałam kosmiczny.
Narazie dostaję kroplówki nawadniające i leki przeciwbólowe i jest ok, nie wiem co będziee jak będę musiała wstać.
Samo cc szokująco krótko trwało bardzo bałam się znieczulenia, ale trafiłam na super anastezjologa, który bardzo mnie uspakajał, cały czas do mnie mówił i rozśmieszał.
Była też u mnie Pani neonatolog i mówiła że z dziewczynami od porodu do 8 rano nic się złego nie działo, ale robią jeszcze badania i je obserwują.
Z wymiarów bardzo zadowoleni, bo właściwie to są takie jak u dzieci z ciąży pojedynczej w 36 tygodniu:-)https://www.suwaczki.com/tickers/eiktkw7ia57tlq9n.png