X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • Klif Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zaczelam sie ostatnio stresowac,ze za wczesnie urodze.Chcialabym,tak jak mowi lekarz wytrzymac co najmniej do 34tc,a najbardziej chcialabym urodzic w 36.Boje sie,ze moje maluchy zamiast ewentualnie grzac sie tylko w inkubatorku beda musialy walczyc o zycie.Chcialabym zeby juz byla polowa listopada i dziewczynki nadal w brzuszku.

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • olis88 Ekspertka

Wysłany: 15 października 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen to w Belgii takie rewelacje opowiadaja. Lekarka na poczatku mowila, ze jedno i pokazala serce i dala posluchac, a ja sie pytam czy aby napewno tylko jedno, a ona, ze tak, ale zaczela tam gmerac tym usg i za pierwszym maluchem pojawil sie drugi, no i ta mowi, "o jest i drugie", wziela na sonar, pokazalo drugie serce, uslyszelismy drugie serce no ale powiedziala, ze slabszy moze obumrzec i sie sam usunac,poza tym sa bardzo malusie, wiec dokladnie sprawdzi w 12 tygodniu. Powiedziala, ze sa w jednym worku, ale nic poza tym. Mamy czekac do 17 listopada i sie nie ekscytowac za bardzo (...) ogolnie Belguny to zimny narod i do wszystkiego podchodza na lajcie totalnym, bez spiny. Np kolezanka stracila dziecko i jak sie dowiedziala to sie poplakala, a lekarz jej na to "ale o co ty placzesz? nastepne sobie zrobisz". Przysiegam!!!

[f2w3j44jq3nsvz6c.png
    c55fs65glanu4ez2.png

• Ewelcia Autorytet

Wysłany: 17 października 2014, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olis moje maluchy też w 7 tyg pływały w jednym worku i oczywiście naczytałam się i napłakałam a teraz jestem w 13 tyg i są wyraźne dwa worki. Jeśli usg było słabej jakości to mógł lekarz nie zauważyć owodniowości, bo jest po prostu za wcześnie. Mi też lekarz powiedział że któryś z maluchów może nie wytrzymać - mówią na wszelki wypadek.... a zobacz sama

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2015, 15:43

Madlen222, Misty87, jonka91 lubią tę wiadomość

• Madlen222 Autorytet

Wysłany: 17 października 2014, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już wszyscy w domku:)

29o4y0g.jpg

buziaki

zielona_kropeczka, Bea_tina, Misty87, Klif, Ewelcia, jonka91, MADZIAFB, Silatan, Fairuza lubią tę wiadomość

relgh3714vlmssyj.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 18 października 2014, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen kochane slodziaki! Super,ze juz w domku! I jak pierwsza noc minela??

Madlen222 lubi tę wiadomość

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • olis88 Ekspertka

Wysłany: 19 października 2014, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ooo Ewelcia to mnie uspokoilas :) dziekuje :* i jak sie czujesz? czy w zwiazku, ze jest ich dwoje Twoje objawy byly bardziej odczuwalne? czujesz juz jakies ruchy, cokolwiek? Moj maz codziennie mnie oglada i szuka "brzucha", kiedy sie w koncu pojawi :D zbyt szczupla to ja nie jestem, wiec chyba sobie jeszcze poczeka, zanim sie zza tego tluszczu wyloni :D

Madlen gratulacje :* jak sobie radzisz? urodzilas w terminie czy przed? naturalnie czy cesarka?

[f2w3j44jq3nsvz6c.png
    c55fs65glanu4ez2.png

• Ewelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2014, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen cudownie że już w domku? Jak minęły pierwsze godziny?

Olis88 ja ciąże przeżywam masakrycznie. Brzuch mam już od 11+0 dość widoczny... to flaki ale nie zmienia to faktu że dziś już zakupiłam pierwsze ciązowe portki bo jak zapinam zwykłe jeansy to mnie brzuch boli :/ Wymiotuję masakrycznie... gzie i czym popadnie (mdłości były gdzieś od 7 tyg a od 9 chyba zaczęłam też wymiotować dośc regularnie)... ale nie każda ciąża musi być taka sama :) Życzę Ci żeby jednak była spokojniejsza niż moja bo ja jestem normalnie wrakiem człowieka :/

• Klif Autorytet

Wysłany: 19 października 2014, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie brzuch sie pojawil dopiero ok 5-6miesiaca. Jesli chodzi o objawy na poczatku ciazy to byly masakryczne wymioty. Potrafilam wymiotowac 30razy dziennie,nawet jak nie jadlam.Woda tez sie nie przyjmowala.Kazdy kto mnie spotykal mowil ze jestem przezroczysta.Trwalo to od 6 do 14tc.W tym czasie schudlam 8kg.Po 14 tyg jak reka odjal,ale przez te 2miesiace byla masakra.Nie zycze tego nikomu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2014, 20:33

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasze skarby! Dopiero dzis planowo mialam termin porodu :D
    A chlopcy maja juz 7 tygodni :)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b121ba8d5ebd.jpg

Madlen222, jonka91, MADZIAFB, Pocahontas lubią tę wiadomość

1usahdgeb3da0ojs.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,ktore maja juz wozki powiedzcie mi jakie wybralyscie?Mamy ograniczony budzet i rozwazamy Mikado Duet lub Adbor Duo.Slyszalyscie jakies opinie o nich?Juz czas na podjecie decyzji i zakup.

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misty na zdjęciu to wyglądają na bardzo grzecznych:)ile teraz ważą?

klif - my z mężem coraz częściej zastanawiamy się nad używanym, warto chyba zajrzeć do komisów. Spacerówki się częściej używa, więc ją nową kupimy.

relgj44jmw4925t7.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedwczoraj bylismy na szczepieniu i morfologii. Niestety nadal maja anemie lekka i jeszcze sie musimy meczyc z zelazem i zaparciami :(
    Jakub wazy 3600, Kamilek 3200 :) robia sie male pucusie.

Ja jeszcze raz polece freestyle twins, na allegro 3w1 1750zl. Maly,zgrabny,kolorów do woli do wyboru.

Pocahontas oni sa bardzo grzeczni, poki co glownie spia, ale to sie pewnie skonczy niebawem :)

Pocahontas lubi tę wiadomość

1usahdgeb3da0ojs.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kochane. Dawno nie pisalałam bo czasu brak...hehe...w nocy mało śpię więc odsypiam w dzień a czas leci nieubłaganie od karmienia do karmienia.
    Ogólnie to jest super, mąż ma teraz urlop i całe szczęście bo przynajmniej mogę pospać w spokoju a on w tym czasie dyżuruje nad dziećmi. W sobotę wybieramy się na pierwszy spacer, oczywiście jak pogoda dopisze.
    Poza tym wszystko jest ok, oprócz tego że Julek strasznie łapczywie pije mleczko i potem ulewa dużo...i za chwilę znowu jest przez to głodny. Wczoraj dzieci skończyły miesiąc, jejku jak ten czas szybko leci...mam nadzieje, ze ładnie przybierają na wadze, za tydzień mamy wizyte u lekarza wiec sprawdzimy...daje im tylko swoje mleko, 4 razy na dobe przystawiam do piersi a 3 razy z buteleczki moje mleczko. Położne mówiły że na razie tak najlepiej bo jedzenie z piersi za bardzo je męczy więc trzeba też butelke dawac.
    Ogólnie nie jest lekko z dwójką dzieci ale jak się ma partnera i człowiek się zorganizuje dobrze to wszystko jest ok...

Misty a czemu ta anemia tak długo się utrzymuje? i jak kupki? dalej mają zaparcia po żelazie? ładnie przybierają Twoje chłopaki...karmisz je swoim mlekiem czy mm tez?

Madzia a jak u Ciebie? chyba tez czasu u Ciebie brak bo coś dawno nie pisałaś.

Natalia! co u Ciebie?

Likable Ty też bardzo długo nie pisałaś...odezwij się co u Was.

Dziewczyny w ciąży jak się czujecie? trzymam kciuki za spokojne ciąże:)

Olis ja urodziłam przed terminem w 33tyg5dniu. Poród naturalny:) z czego się bardzo ciesze bo na drugi dzień już śmigałam:)

relgh3714vlmssyj.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, troszkę mnie nie było bo na urlopie nie miałam dostępu do neta. Madlen super maluchy dają radę - udał się spacer?

Klif ja cały czas rozważam wózek jeden za drugim więc w tej kwestii nie pomogę.

Jeśli chodzi o moje samopoczucie to jakaś masakra. Jestem już w drugim trymestrze a wymiotuję na potęgę - wszystkim i wszędzie normalnie :/ Już sama nie wiem co robić bo strasznie mnie to męczy :/ a i ostatnio Pani mnie przepuściła w kolejce w sklepie bo że w ciąży jestem więc już coś tam widać :)

• Klif Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia tez mialam takie dolegliwosci.Niestety nic na nie nie pomaga.Tak jak pisalam mi przeszly z koncem 14tyg,bo wtedy lozysko przejmuje swoje funkcje.Lekarz mi mowil,ze te dolegliwosci to wynik wysokiego progesteronu i BHcg.

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze że do końca 14 tyg już niedaleko - dzisiaj mamy 13+6 bo ja już nie daję rady :/

Jeśli chodzi o wózki to ja coraz bardziej skłaniam się do ABC Design Zoom http://www.abc-design.de/en/products/twins-tandems/zoom.html

Albo jeszcze Baby Joger City Select bo można go w razie czego zrobić pojedynczym wózkiem :) http://sklepbobas.pl/prdid2795,baby_jogger_city_select.html

Jakoś tych wózków obok siebie strasznie się boję, że gdzieś się nie zmieszczę w drzwi np w autobusie :/ Któraś z Was ma taki? Albo w ogóle typ jeden za drugim?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 11:57

• darijka Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.akutat tak weszlam sobie was podczytac i widze ze jest temat wozkow.ja moge z czystym sumieniem polecic baby jogera city select jak dla mnie rewelacyjny.bardzo dobrze skretny duzy kosz na zakupy i mozliwosc w 4 wariantach ustawieni dzieciakow.tez zastanawialam sie nad zoomem ale jest zdecydowanie dluzszy od jogera przez co mniej skretny.przed kupnem jezdzilam jednym i drugim po sklepie i zdecydowanie i zooma zle sie prowadzi bez porownania z joggerem.no i w jogerze jest mozliwosc wypiecia jednego siedliska i pojscia z jednym dzidziusiem na spacer np.kiedy drugie jest chore.wozek jest bardzo prosty w skladaniu i rozkladaniu.polecam

Ewelcia lubi tę wiadomość

]iv09mg7yqro6ly4p.png[/url
  • darijka Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszedzie sie miescisz.w ogole duzo lidzi mnie zaczepia i mowi ze swietny wozek.w spacerowkach masz regulacje na nozki.jak dziecko rosnie to sobie obnizasz.ja kupowalam w bobo wozkach 3 w1 foteliki maxi cosi za wszystko zaplacilam 3600

Ewelcia lubi tę wiadomość

]iv09mg7yqro6ly4p.png[/url
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc mamuski rozpakowane i ciazowe :)

Nasi chlopcy rosna jak na drozdzach:) prawie 4kg i 3,6kg :)

Wczoraj ich zabralismy do prywatnej lekarki, bo ta w osrodku wydala mi sie malo kompetentna. Mialam racje.
    Na miekka potylice przepisala 1000j wit D, gdzie normalnie daje sie 400j, plus calcium. Poczytalam troche i nadmiar tej wit jest gorszy od niedoboru! Wczoraj lekarka potwierdzila i zalecila normalna dawke i zadnego calcium!
    Tak samo z zelazem. Tamta stwierdzila, ze beda zaparcia itp i czopki podawac. Ta powiedziala, ze to nie jest normalne i trzeba zmienic mleko i bron Boze czopki!
    Mowie Wam, jakbym tak wygarnela tamtej...gdzie oni sie ucza!!
    Tak wiec wdrazamy Nutramigen.

Ogolnie chlopcy rosna prawidlowo :)

Pozdrawiam Was wszystkie :)

Madlen222, Klif lubią tę wiadomość

1usahdgeb3da0ojs.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty no niestety z tymi lekarzami to różnie bywa :/ Ostatnio endo mi powiedziała że na konferencji lekarzy endo ktoś zapytał jak dawkuje sie jod u ciężarnych w ciąży bliźniaczej - to tak jakby zapytać ile dawać antybiotyku w ciąży bliźniaczej... jak to trzeba uważać gdzie się chodzi :/

Darijka super - rozwiałaś moje wątpliwości :) Ja się zastanawiam czy nie poszukac używanego bo jednak 3600 to dla mnie spory wydatek, ale jeszcze poszukam, pomyślę może gdzieś jakaś super atrakcyjna cena się znajdzie :)
    Ale powiedz mi jeszcze wozisz dzieci w gondolkach? Zastanawiam się czy jest sens kupować wózek z gondolą. A 3600 to już za podwójną wersję? czyli dwa foteliki, dwie spacerówki i dwie gondole + te uchwyty do mocowania drugiego wózka?
    jej nie sadziałam że wybór wózka bliźniaczego to takie trudne zadania :/

‹‹ 80 81 82 83 84 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ