X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża po 30-stce :)
Odpowiedz

Ciąża po 30-stce :)

Oceń ten wątek:
  • Nanatasza Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki, jeszcze nie wiem, jak to ugryźć, ale chyba sie cieszymy :)
    póki co szok i stres, bo ciąża zagrożona

Śmiejemy się, że jak 8 lat nic, to nic, a jak już, to dubeltowo :)

Edka, Aniu_leczka lubią tę wiadomość

starania od 2007
    mama bliźniaków [*] [*] grudzień 2015 10tc
    "..nie mieliśmy szansy na dotyk.."
    ivf czerwiec 2016 [*] [*]
  • grosz_ek Ekspertka

Wysłany: 25 listopada 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nanatasza gratuluję!!! zarówno wytrwałości jak i bliźniaków :)

ja obstawiałam na bliźniaki u nas -dlatego poważnie będę musiała zastanowić się nad drugą ciążą, żeby wtedy to marzenie się nie spełniło - od razu dostałabym kartę dużej rodziny ;)

Nanatasza lubi tę wiadomość

1usai09kkfvyzb21.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2015, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nanatasza wrote:
    nowatorka, udanych zakupów
    no u mnie wiesz już co :) - bliźniaki :D

dopiero dociera do mnie ta informacja :D
    Ojeja, blizniaki. Super. No to masz jeszcze troche czasu by ochlonac i oswoic sie z mysla :-) Podwojne szczescie :-)

• grosz_ek Ekspertka

Wysłany: 25 listopada 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka wrote:
    groszek zazdroszcze ze ty juz tak blisko porodu :) jak masz zamiar rodzic?

ja za to jestem przerażona. rozważam poród sn, nie ma wskazań do cesarki, a dla dziecka podobno lepiej jak to poród naturalny.
    koleżanka przekonuje mnie do cesarki, przynajmniej bezboleśnie, no i jeszcze jeden dobry argument: a jak idziesz do dentysty to też bierzesz znieczulenie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2015, 09:22

1usai09kkfvyzb21.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak ale po porodzie naturalnym kilka godzin i wstajesz, zajmujesz się dzieckiem i ogólnie zapominasz o sprawie.
    A po cesarce lezysz, masz ranę na brzuchu i blizne do konca zycia. I dobry tydzień się meczysz. Mnie osobiście bardzo przeraża wizja rozciecia mojego brzucha i macicy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2015, 09:32

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Est Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj jeszcze informacje o cesarce:

Cięcie cesarskie to operacja, i jak każda niesie ze sobą ryzyko powikłań pooperacyjnych (np. zakażenia, krwotoku). Po cięciu cesarskim na zawsze pozostanie blizna, zarówno na skórze jak i na macicy (blizna na macicy zwiększa ryzyko wrośnięcia łożyska w następnej ciąży oraz pęknięcia macicy). Okres rekonwalescencji jest znacznie dłuższy niż po porodzie naturalnym. Bolesność rany utrudnia karmienie piersią i opiekę nad dzieckiem.

Dziecko rodząc się przez cięcie cesarskie, nie ma czasu na przygotowanie się do zmiany środowiska, nie ma miejsca wyżej wymieniony mechanizm wypchnięcia wód płodowych z dróg oddechowych dziecka, w związku z czym muszą one zostać odessane mechanicznie.

grosz_ek lubi tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Didi18 Znajoma

Wysłany: 25 listopada 2015, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    grosz_ek wrote:
    ja za to jestem przerażona. rozważam poród sn, nie ma wskazań do cesarki, a dla dziecka podobno lepiej jak to poród naturalny.
    koleżanka przekonuje mnie do cesarki, przynajmniej bezboleśnie, no i jeszcze jeden dobry argument: a jak idziesz do dentysty to też bierzesz znieczulenie ;)

Groszek cesarka wcale nie jest bezbolesna. Wręcz przeciwnie po cesarce w pierwszych dniach trudno zasnąć, chodzić itd. bo bardzo boli rana, a po naturalnym porodzie nic później nie czujesz tylko skupiasz się na dziecku.Mówie Ci to z doświadczenia. Jeśli masz predyspozycję do rodzenia siłami natury to zdecydowanie polecam. Przy naturalnym porodzie musisz poprostu przeć jakbyś miła zrobić kupkę i pujdzie zybko i gładko:))Powodzenia!!:D

Est, grosz_ek, krysiak lubią tę wiadomość

Diddi
  • grosz_ek Ekspertka

Wysłany: 25 listopada 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Didi, dziękuję. Twój wpis poprawił mi humor :D

1usai09kkfvyzb21.png
  • Nanatasza Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    grosz_ek wrote:

groszku, miałam operację - macica i powłoki brzuszne rozcinane, tydzień to lekko ledwo się poruszasz, nawet więcej, a tu trzeba malucha nosić, karmić, przewijać itd.
    Blizna to tam niewielka i nisko, więc widoczna tylko dla M :)
    Ale wydaje mi się, że jak masz możliwość to sn.
    Nie mam doświadczenia w rodzeniu, ale wiem, jak długo brzuch boli po rozcięciu, jak męczą gazy i wzdęcia, jak nie można nosić nic.

A co mówi Twój lekarz?

starania od 2007
    mama bliźniaków [*] [*] grudzień 2015 10tc
    "..nie mieliśmy szansy na dotyk.."
    ivf czerwiec 2016 [*] [*]
  • grosz_ek Ekspertka

Wysłany: 25 listopada 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lekarz mówi, że wszystko jest w porządku i że lepszy najgorszy poród sn niż cesarka :/ marne to pocieszenie, ale z drugiej strony opis podany przez Est też nie brzmi zachęcająco.
    tak więc skoro nie ma przeciwwskazań to może spróbuję sn - od dzisiaj zacznę o tym myśleć bardziej pozytywnie, tak żeby oswoić się z tą myślą chociaż troszeczkę...

krysiak, Nanatasza, Est lubią tę wiadomość

1usai09kkfvyzb21.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    groszek mozesz przeciez poprosic o epidural, nie? tylko to sie ustala juz wczesniej z anestezjologiem.
    mi kiedys tez jedna babka opowiadala ze rodzila w wannie i ze bardzo dobrze wspomina. takze ja albo w wannie albo epidural. ;)

didi bardzo obrazowo to opisalas hihi

ja wiem ze porod jest ciezki ale dziewczyny to tylko kilka godzin meczarni a potem macie dzidzie dla siebie wiec nie myslcie o tym za duzo. jakos przez to przetrwamy. bedzie bolalo, bedziemy klnely ze to sobie zrobilysmy ale co to jest kilka godzin w porownaniu z dzidzia ;)

krysiak, Est lubią tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2015, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe, a to temat poruszylyscie :-) Ja to kompletnie jeszcze o porodzie nie mysle. Pamietam ze gdy chcialam zajsc w ciaze to czasami mnie taki strach dopadal, ze jak ja porod zniose. A teraz poki co koncentruje sie na tym, czy z dzidzia wszystko dobrze i poki co jeszcze nie mysle o tym, jak ja to dziecie na swiat przyniose :-) Ale generalnie tez jestem za porodem naturalnym, bo czytalam, ze to i dla kobiety i dla dziecka wazne. Wiadomo, ze sa sytuacje, ze sie nie da ale jesli bedzie wszystko dobrze to bede rodzic :-)

• Aniu_leczka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka wrote:
    groszek mozesz przeciez poprosic o epidural, nie? tylko to sie ustala juz wczesniej z anestezjologiem.
    mi kiedys tez jedna babka opowiadala ze rodzila w wannie i ze bardzo dobrze wspomina. takze ja albo w wannie albo epidural. ;)

didi bardzo obrazowo to opisalas hihi

ja wiem ze porod jest ciezki ale dziewczyny to tylko kilka godzin meczarni a potem macie dzidzie dla siebie wiec nie myslcie o tym za duzo. jakos przez to przetrwamy. bedzie bolalo, bedziemy klnely ze to sobie zrobilysmy ale co to jest kilka godzin w porownaniu z dzidzia ;)

U mnie kilka godzin to było 21 z, masaż szyjki w skurczach bo nie postępowało rozwarcie, no i potem cięcie krocza bo nie miałabym siły wypchnąć dzidzi.Fakt zaraz po porodzie w miarę, ale tak mi wywaliło hemoroidy,że potem dwa tyg ledwo chodziłam.Boję się panicznie powtórki:-(Jak myślę o sn to płaczę

Nanatasza gratuluję i kibicuję:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2015, 15:04

relg3e5e9ky1omot.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu_leczka kazdy porod jest inny ;) moze ten bedzie lepszy niz poprzedni :)

dziewczyny a powiedzcie mi do kiedy mialycie bole podbrzusza jak na @? ja ostatnie dni to cale dni prawie to mam i przychodzi falami, potem przechodzi i znowu. takie uczucie dziwne promieniujace do nog nawet i troche do kregoslupa.

ps. na poczatku ciazy gdy brzucha jeszcze nie ma mozna nosic normalne spodnie, dzinsy albo skorzane na gumce np ktore troche uciskaja?

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • grosz_ek Ekspertka

Wysłany: 25 listopada 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka wrote:

no właśnie z tym zapytaniem muszę się udać do szpitala w którym zamierzam rodzić. niestety mój lekarz prowadzący nie przyjmuje w żadnym szpitalu :(

1usai09kkfvyzb21.png
  • grosz_ek Ekspertka

Wysłany: 25 listopada 2015, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka wrote:
    dziewczyny a powiedzcie mi do kiedy mialycie bole podbrzusza jak na @? ja ostatnie dni to cale dni prawie to mam i przychodzi falami, potem przechodzi i znowu. takie uczucie dziwne promieniujace do nog nawet i troche do kregoslupa.

ps. na poczatku ciazy gdy brzucha jeszcze nie ma mozna nosic normalne spodnie, dzinsy albo skorzane na gumce np ktore troche uciskaja?

ja miałam tak przez pierwszy trymestr i potem kilka razy w drugim, ale to już sporadycznie. to oznaka powiększającej się macicy, tak więc wszystko w porządku.

mi nawet teraz zdarza się założyć normalne spodnie, z tym że mam dodatkowy guzik na gumce ;)
    jeżeli trochę uciska to pewnie nic się nie stanie, ale wydaje mi się że lepiej unikać ubrań powodujących jakikolwiek dyskomfort.

nowatorka lubi tę wiadomość

1usai09kkfvyzb21.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowatorka, Ja myślę, że jeżeli czujesz się komfortowo w tych spodniach to jak najbardziej możesz w nich chodzić :-)

Bólu brzucha chyba nie miałam, może trochę mnie ciągnął.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2015, 21:36

nowatorka lubi tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Est Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurde Groszek, zazdroszczę, że możesz chodzić w swoich spodniach sprzed ciąży. U mnie nie ma szans, bo mam bardzo nisko brzuch.

grosz_ek lubi tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Madziuśka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej hej,

my dzisiaj na wizycie byliśmy. krejzolek waży 174 g :)
    szalał aż lekarz się śmiał. w rezultacie w pozycji położenie płodu - zamiast poprzeczne, podłużne itp. mamy napisane: dowolne. ładnie się zaczyna ;)

nowatorka, Est, Nanatasza, grosz_ek lubią tę wiadomość

2nn3dqk35aovnvsh.png
    564c5ca56b681.png
    teraz już wierzę że szczęście nadejdzie w maju 2016 :)
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuska to mowisz ze maluch sobie impreze zrobil :D

My kupilismy kanape dzisiaj :) niestety bedzie dopiero po swietach, wiec jakos bedziemy musieli zakryc dziure w starej przed goscmi :P

iv09mg7y3g8rfy1m.png
‹‹ 104 105 106 107 108 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ