X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża po 30-stce :)
Odpowiedz

Ciąża po 30-stce :)

Oceń ten wątek:
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majanna,takze i ja cie pocieszę-miałam mdłości straszne ,i pare razy migreny też,ale to przechodzi,wczesniej czy później..
    Allmita,ja brałam dopochwowo progesteron(utrogestan) przez jakies 3tyg ze względu na plamienia.Kiedy ustały,lekarz kazał wybrać opakowanie do końca i już więcej nie brałam.

Majanna lubi tę wiadomość

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allmita luteina nie zaszkodzi a moze pomoc. Ja bralam duphaston( tez progesteron) od poczatku, bralam go tez na uregulowanie cykli przed zajsciem w ciaze. Potem tutaj we wloszech lekarz zmienil na dopochwowy progefik ( tez progesteron) i bralam do 13 tyg. Lekarz z pl kazal brac do 10 tyg.
    A swedzenia nigdy przez to nie mialam

A na przeziebienie biore miod, cytryne, wode morskado nosa - duzo nie pomagaja... I dzisiaj moj mi kupil jakis homeopatyczny w granulkach plus zielska szalwi i rumianku na parowki. Dziewczyny unikajcie przeziebien jak mozecie bo potem to jest meczarnia na calego :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2016, 20:23

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Majanna Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2016, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza - oby wczesniej!
    Migdaly nie pomogly. Przyszla Mlodsza I mi je zabrala :)
    Nie moge sie doczekac kolejnej wizyty. Lekarz kazal przyjsc na przelomie maja I czerwca, na prenatalne, ale to sie wydaje tak daleko w czasie...

7470vfxmkaynkjbz.png
    ...więc teraz serca mam dwa...
  • Motylkowa1 Przyjaciółka

Wysłany: 11 maja 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwszy trymestr tez mi się dluzyl. Drugi leci...z tym ze ja pracuje na 100% i w miarę aktywnie żyję.

Nasza myszka jest już z nami
  • Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.Wczoraj byłam podejrzeć maluszka na USG u mojego Gina i z dzieciątkiem wszystko w porządku,rozwija się prawidłowo.Nie udało się potwierdzić płci,bo mały wstydzioch trzymał nóżki razem.
    Mam nadzieję,że mi też ten drugi trymestr szybciej i mniej stresowo zleci niż pierwszy.
    Miłego dnia :)

nowatorka lubi tę wiadomość

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scorpiolenka wrote:
    Witam.Wczoraj byłam podejrzeć maluszka na USG u mojego Gina i z dzieciątkiem wszystko w porządku,rozwija się prawidłowo.Nie udało się potwierdzić płci,bo mały wstydzioch trzymał nóżki razem.
    Mam nadzieję,że mi też ten drugi trymestr szybciej i mniej stresowo zleci niż pierwszy.
    Miłego dnia :)

moja siostra dowiedziała sie o płci na 100% prawie na poczatku 6 msc...chodziła prywatnie, co msc, a swojego czasu i czesciej miala usg, tyle że za kazdym razem mały się na wszystkich wypinał..;)

https://www.maluchy.pl/li-72886.png
    https://www.maluchy.pl/ci-73456.png
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza wrote:
    Majanna,takze i ja cie pocieszę-miałam mdłości straszne ,i pare razy migreny też,ale to przechodzi,wczesniej czy później..
    Allmita,ja brałam dopochwowo progesteron(utrogestan) przez jakies 3tyg ze względu na plamienia.Kiedy ustały,lekarz kazał wybrać opakowanie do końca i już więcej nie brałam.

pytałam czy któraś z Was nie brała, gdyż własnie miałam problem jakby ze swędzeniem w ostatnim czasie...pamietam że kiedys ginka(jeszcze przed ciążą) pytała mnie czy mnie nie drazni po luteinie-ale wtedy brałam dużo mniejsze dawki..dlatego stwierdziłam ze albo infekcja albo luteina....gin z nfz-u powiedział że infekcji nie ma....
    odpukac akurat od wczoraj jakby sie uspokoiło, czy jak cos to w ciaży można np brać tantum rosa?

• Izieth Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też biorę luteinę, ale to chyba tak na wszelki wypadek, progesteron miałam ok, ale w 5tc pojawiło się krwawienie i później krótkotrwałe plamienia, teraz jest ok. Nie swędziało od tego. Ja aplikuję palcem, jakoś boję się tego urządzenia ;) Przez kilka lat brałam luteinę na uregulowanie cyklu (czasem podjęzykowo, czasem dopochwowo) i wtedy nie było w zestawie aplikatorów :)

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Kai Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba jestem jedną z nielicznych, które nie brały luteiny. Miałam raz malutkie plamienie i skurcze, ale ginka kazała mi tylko brać Magne B6 po 6 tabletek dziennie (3x2). Teraz biorę po 4 (2x2).

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Majanna Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2016, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrocilam z pracy, zjadlam pomidorowa i modle sie, zeby nie wrocila.
    Ogolnie czuje sie dzis duzo lepiej. Z diem wczorajszym nie ma w ogole porownania, ale do stanu sprzed ciazy jeszcze daleko.
    Ja luteiny tez nie biore. W drugiej ciazy mialam krwiaka, bralam duphaston. Luteiny nigdy.

7470vfxmkaynkjbz.png
    ...więc teraz serca mam dwa...
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w Polsce ogolnie daja progesteron "na wszystko", nieregularne cykle, krwawienia, bole podbrzusza w ciazy itd itp. tutaj we wloszech na przyklad jak mialam epizod z krwawieniem w ok 18 tc to mi nic nie dali i jeszcze pozwolili normalnie do pracy chodzic.
    ja chyba wreszcie przelamalam te moje przeziebienie bo czuje sie duzo lepiej. nareszcie!!! :D szkoda tylko ze stracilam szkole rodzenia dzisiaj no ale nie mialam wyjscia.

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allmita wrote:
    pytałam czy któraś z Was nie brała, gdyż własnie miałam problem jakby ze swędzeniem w ostatnim czasie...pamietam że kiedys ginka(jeszcze przed ciążą) pytała mnie czy mnie nie drazni po luteinie-ale wtedy brałam dużo mniejsze dawki..dlatego stwierdziłam ze albo infekcja albo luteina....gin z nfz-u powiedział że infekcji nie ma....
    odpukac akurat od wczoraj jakby sie uspokoiło, czy jak cos to w ciaży można np brać tantum rosa?
    te swędzenie to może być związane z "suchością" w pochwie, ja tak miałam na początku samych, właściwie gdy jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciąży, myślałam właśnie że jakieś paskudztwo się przyczepiło i brałam lactovaginal, probiotyk ginekologiczny dopochwowy i mi przeszło ale generalnie cały czas mam sucho w pochwie, jak będziesz na wizycie to spytaj się dr, może cos poradzi na te swędzenie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 09:03

Allmita lubi tę wiadomość

• Allmita Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żonaAnia wrote:
    te swędzenie to może być związane z "suchością" w pochwie, ja tak miałam na początku samych, właściwie gdy jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciąży, myślałam właśnie że jakieś paskudztwo się przyczepiło i brałam lactovaginal, probiotyk ginekologiczny dopochwowy i mi przeszło ale generalnie cały czas mam sucho w pochwie, jak będziesz na wizycie to spytaj się dr, może cos poradzi na te swędzenie.

tak własnie coś jakby suchosć-bo przy wieczornej aplikacji luteiny mam spory problem...ostatnio tez miałam mały dyskomfort podczas seksu, a o dziwo juz po nim sie poprawiło..;)-nawilżyło mnie czy co..;)?
    w dzien nie swedzi, tylko własnie wieczorem- własnie mnie natchneło!!!- po myciu!! czas zmienić płyn do higieny?

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o widzisz! ;)
    może to ten płyn? ;)

• Allmita Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żonaAnia wrote:
    o widzisz! ;)
    może to ten płyn? ;)

no własnie tak zaczynam go podejrzewać...;)

• Nina80 Debiutantka

Wysłany: 13 maja 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, mam pytanie do was, czy gin robi wam usg na każdej wizycie?
    Ja na poprzedniej usłyszałam,że nie będzie robił usg, tylko wyniki badań mam przynieść ze sobą. Martwię się trochę, bo maluszek jest teraz całym moim światem i dobrze byłoby mieć wszystko pod kontrolą. Jestem w trzecim miesiącu ciąży. Czy pomyśleć o zmianie lekarza, czy panikuję..?

Ninka
    h4zpugpjndx861si.png
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a chodzisz prywatnie czy na nfz? jesli prywatnie to zawsze możesz poprosic chyba...
    jeśli na nfz to z tego co sie orientuje :przysługują" 3 usg na całą ciążę- ale moze sie myle

• nowatorka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina tak jak Allmita pisze, zalezy czy chodzisz prywatnie. Ja we wloszech mieszkam ale tu jest podobnie. Ja chodze prywatnie i mi co miesiac robi usg i nie wyobrazam sobie rzadziej bo jednak wole zawsze podgladnac czy wszystko jest ok, zwlaszcza jak sie jeszcze nie czuje ruchow to potrzebujemy przynajmniej 2 min zerknac czy serduszko bije i dzidzia ma sie dobrze ;)

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 14 maja 2016, 06:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę prywatnie i za każdym razem mam USG, widok rozwijającego się maluszka i bijącego serduszka trochę mnie uspokaja, chciałabym go widzieć codziennie :)

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Nina80 Debiutantka

Wysłany: 15 maja 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, chodzę prywatnie, będę męczyć o to usg ☺

Ninka
    h4zpugpjndx861si.png
‹‹ 143 144 145 146 147 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ