X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża po 30-stce :)
Odpowiedz

Ciąża po 30-stce :)

Oceń ten wątek:
  • atagata Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JRY serdeczne gratulacje :)

Dawid 19.01.2017
    2gie szczęście w drodze <3
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja chyba dostaję właśnie pierwszy okres. Wkładka dzisiaj podbarwiona na różowo. Coś mi właśnie nie pasowało, bo od 3 dni pobolewał mnie brzuch okresowo. Poprzednio dostałam okres dopiero 7,5 miesiąca po porodzie. No nic, zobaczymy, czy coś sie rozkręci czy fałszywy alarm.

W ogóle to mam pytanie. Wiem, że duża część jeszcze przed rozpakowaniem, ale czy po porodzie planujecie brać tabletki anty? Ja ciąży więcej już nie planuję i na wizycie u gin poprosiłam o receptę na tabletki, ale to tylko tak profilaktycznie, bo sama nie wiem, czy brać czy nie. Boję się, że znowu mi się rozregulują cykle, no i tego że nie będę tak naprawdę wiedziała, kiedy dostanę ten pierwszy okres.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 04:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już zapomniałam, co to jest okres ;) Nie sądziłam, że można czekać nawet 7 miesięcy po porodzie ;)

Nie mam dylematów związanych z tabletkami - nie mogę ich brać ze względu na zwiększoną krzepliwość krwi.

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 04:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie bede brac tabletek bo nie mam zamiaru cale zycie wpychac w siebie chemii. Juz i tak 8 lat bralam. Bedziemy sie jakos inaczej zabezpieczac. Milcia a ty jak juz zakonczylas prokreacje to moze pomysl o spiralce?

Ps. Niunia po tym jak nas wczoraj wykonczylawszystkich w nocy padla i spala od 11 do 4! Nareszcie dala odpoczac!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2016, 04:20

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kilka lat temu brałam tabletki ale krótko bo się fatalnie czułam po nich i zaprzestałam, teraz ginekolog namówił mnie na implant też hormonalny i do d***y z tym też również fatalnie się czułam ,usunęłam go. Ja jestem skazana na naturalne metody chyba i ostrożność....11 lat temu po CC dostałąm okresu po 2 miesiącach od porodu:-) tak apropo okresu:-)

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mnie teb temat interesuje, bo choć planuję mieć jeszcze drugie dziecko, to na pewno nie natychmiast po pierwszym! Tabletek anty nie chcę brać, bo nie zamierzam organizmu truc u rozregulowywac. Prezerwatywy to chyba wielkiej pewności nie dają. Metody naturalne mogą być niemożliwe ze względu na zaburzenia cykli... Kurcze, nie chciałabym unikać zbliżeń, a obawiam się, że nie będę umiała się z nich cieszyć, jeśli nie będę czuła się pewnie.

kataloza lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam podobne obawy.....Ja też bym chciała jeszcze jedno dziecko ale czy ja się wyrobię że tak powiem , to nie wiem....:-)Najlepiej tak rok po tym porodzie bym chciałą zajść w ciążę....

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki Nowatorka za odpowiedz ;)

Kataloza, czasami myślę tak samo jak Ty o drugim dziecku, ale z drugiej strony zastanawiam się czy sobie poradzę i wolałabym mieć drugie jak pierwsze będzie miało 4-5 lat, ale wtedy ja będę miała prawie 40 i nie wiem... ehh, planować to sobie można ;)
    co do antykoncepcji to preferuje tylko naturalne metody, więc co będzie ;) chociaż czasami mam dziwne wrażenie, że będę miała tylko jedno dziecko ;/

• Kai Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciała tak z dwa,trzy lata poczekać. Czy ja będę miała 35, 36 czy 37 lat przy tym zachodzeniu w drugą ciążę, to już bez różnicy i tak przekrocze granicę 35. A chciałabym jeszcze do pracy wrócić, bo moja sytuacja tala niepewna przez te głupią reformę... Żeby się tylko do LO załapać! No i Mikołaja zdazylabym może do przedszkola wysłać, zanim zostanę z niemowlęciem
    Byłoby łatwiej. No ale czasem trudno jest tak zaplanować.
    Dobrze, że nie wyszłam za mąż w wieku 21 lat, bo bym musiała kombinować przez jakieś 20 lat, zeby się drużyny pilkarskiej nie dorobić. ;-)

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam tabletki przez kilka lat, dobrze się po nich czułam i cera mi się bardzo poprawiła. Odstawiłam dopiero jak zdecydowaliśmy się z mężem na dziecko. Po porodzie pewnie do nich wrócę bo wtedy będę czuła się pewniej i zawsze będę wiedziała co do dnia kiedy dostanę okres. Wcześniej miałam cykle bardzo nieregularne i bez tabletek ciągle bym się martwiła na każde spóźnienie okresu.
    O drugim dziecku też myślimy, najlepiej gdyby różnica wieku była 2-3 lata ale najpierw zobaczymy jak będziemy sobie radzić z jednym :)

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze mówiąc, wolałabym metody naturalne, ale nie czuję się w nich pewnie. Szyjki badać nie umiem, o temperaturze zapominam, a śluz to takie trochę wróżenie z fusów, nue zawsze jest wystarczająco charakterystyczny. Poza tym po porodzie to chyba nie jest aż tak łatwe do zaobserwowania. Zwlaszcza, że poki nie dostaniesz okresu, to nie wiesz, kiedy się tej pierwszej owulacji spodziewać. W sumie to mam nadzieję , że w miarę szybko dostanę okres, będę przynajmniej mogla się lepiej obserwować. Chyba się jeszcze doedukuje w tym temacie, nik się dzidziuś urodzi.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się zdecydowaliśmy szybko na drugie ze względu na długie starania o pierwsze dziecko. Stwierdziliśmy, że jak nam to znowu tak długo zajmie, to zaczynamy działać i udało się w pierwszym cyklu :)

Co do owulacji, to ona podczas karmienia piersią tez może występować, ale bez krwawienia okresowego. Ja po pierwszym porodzie byłam niecałe 3 tygodnie w szpitalu i na usg był już pęcherzyk dominujący, okres pierwszy po 7,5 miesiącach, a potem mikro plamienia mniej więcej w terminie okresu i jako tako typowego okresu nie miałam przed drugą ciążą, a pęcherzyki na każdym usg (a miałam 3 w międzyczasie) były.

Ja tez wcześniej brałam tabletki, ale teraz biję się z myślami. Póki co w grę wchodzi tylko prezerwatywa. No nie wiem, mam jeszcze kilka dni na wykupienie recepty w razie W.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do 2 dziecka to nie wiem czy sie kiedys zdecyduje. Narazie na pewno nie. Juz 1 jest tak absorbujace ze szczerze powiedziawszy nie wyobrazalam sobie ze az tak. Zawsze myslalam ze te co mowia ze nie moga zebow umyc przesadzaja ale teraz widze ze niekoniecznie, czasem male maja takie okresy ze trzeba im poswiecac uwage 24h. Zreszta ja nigdy nie mialam potrzeby duzej rodziny. Dla mnie juz zostanie matka jest satysfakcjonujace. Chociaz nie mowie z cala pewnoscia "nie" ale to bedzie decyzja spontaniczna tak jak ta o pierwszym dziecku. Ja mam teraz 32 lata wiec jeszcze na drugie "mam czas", wsrod moich znajomych jest b duzo dziewczyn ktore drugie rodza pozno nawet ok 40stki. Z pierwszym bym sie bala tyle czekac ze bedzie "za pozno" i bede zalowac.
    Milcia widzisz to ty jestes potwierdzeniem tego co mowia ze po 1 ciazy b szybko mozna zajsc w 2.
    Ja tez mialam zawsze nieregularne okresy i raczej b rzadko owulacje sama z siebie. Ciekawe jak to bedzie teraz.

A Mala spala w nocy i teraz tez zasnela po jedzonku. No troche spokoju dla mamy ;)

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsze 3 miesiące po narodzinach córki praktycznie w piżamie łaziłam całe dnie:-)

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no tak, o drugim to można sobie w tej chwili gdybać, na razie muszę pierwsze urodzić i zobaczymy jak to będzie ;)

• nowatorka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie u gina. Wszystko ok sie zagoilo. Mam cwiczyc miesnie Kegla zeby wzmocnic miesnie a po miesiacu moge zaczac mm brzucha. Wogole mowil ze tam na dole sie dochodzi "do stanu sprzed" po roku czasu. Na przytulanki tez pozwolil ;)

marta258, Izieth, kataloza lubią tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 02:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spać nie mogę ...jak słowo daję......Wstałam i koniec spania.....eh.......co jest???

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 02:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kataloza moze organizm juz sie przygotowuje do nocnych pobudek jakie ci bedzie fundowac dzidzia ;)
    U nas karmionko i mam nadzieje ze jeszcze zasnie bo spala od 10 do teraz !

Fairuza czekamy na wiesci !!

kataloza lubi tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 03:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też się właśnie karmimy :)

nowatorka lubi tę wiadomość

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe, co u Fairuzy...

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
‹‹ 222 223 224 225 226 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ