Ciąża po 30-stce :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Muszka, kobieto, no zmiłuj się! Mój Mikus był zawsze za mały, a urodził się zdrowy z wagą 3010 g tydzień przed terminem, nagle sobie przybrał tuż przed porodem. Poza tym usg aż takie dokkadne nie jest, raz mi wyszło, że mu się nóżki skrocily, a obwód glowy wyszedl dyzo mniejszy niż brzuszek. Dajze sobie spokój z wymyślaniem problemów!Po prostu idź do lekarza,jeśli się tym martwisz,ale pójdź z pozytywnym nastawieniem.
Mikus skończył dziś miesiąc! Waży juz
kilogram wiecej niż w dniu porodu!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2016, 23:33
-
Hormony też robią swoje.....Nakręca się kobieta i tyle....ja też nakręcona jestem....momentami do tego stopnia że nie śpię.....ciągle doszukuję się czegoś nieprawidłowego,złego,czarne myśli przed porodem.....jakiś kosmos.......mimo iż wiem że na niektóre sprawy nie mam wpływu....
-
Kai wrote:Muszka, kobieto, no zmiłuj się! Mój Mikus był zawsze za mały, a urodził się zdrowy z wagą 3010 g tydzień przed terminem, nagle sobie przybrał tuż przed porodem. Poza tym usg aż takie dokkadne nie jest, raz mi wyszło, że mu się nóżki skrocily, a obwód glowy wyszedl dyzo mniejszy niż brzuszek. Dajze sobie spokój z wymyślaniem problemów!Po prostu idź do lekarza,jeśli się tym martwisz,ale pójdź z pozytywnym nastawieniem.
Mikus skończył dziś miesiąc! Waży juz
kilogram wiecej niż w dniu porodu!
obwód główki 28t+5 dni
kość udowa 31t+3 dni
obwód brzuszka 31t+ 1 dzień
waga 1690 g
wiek ciąży 30t+3 dni
Całe badanie pomiary + późniejsze pokazanie mi córki trwało może 5 minut.
Po wszystkim z uśmiechem powiedział mi, że córka jest o ok. 2 tyg. młodsza niż wiek ciąży i może być tak, że urodzi się mała. I jak tu się nie martwić z takim podejściem lekarza??Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2016, 13:25
-
Izieth wrote:Z tego co napisałaś lekarz po prostu stwierdził, że córeczka jest mała i tyle Nie wszystkie dzieci rodzą się duże
-
To fakt podejście do pacjenta jest bardzo ważne....wiem z doświadczenia jestem pielęgniarką......podejście samego chorego nawet do ewentualnych powikłań zależy od sposobu przekazania danej informacji, i wytłumaczeniu.....wiem bo jak mnie ktoś wytłumaczy,opowie to nawet złą wiadomość przyjmuje się na klatę ale jak ktoś oleje i nie wytłumaczy bądź przekaże zdawkowe informacje to ciężko pozbyć się odczucia niepokoju i paniki.....
mus.zka lubi tę wiadomość
-
Muszka pewnie lekarz uznal ze jak wszystko jest ok to nie ma co sie wglebiac w tlumaczenie ci tych pomiarow bo sa w normie. Powiedzial ci ze dzidzia bedzie mala tak jak moj mi powiedzial ze bedzie duza ale nie powiedzial ci ze sie zle rozwija czy cos tylko ze bedzie mala. Bedzie ci sie ja lepiej rodzilo a moja tez nie miala wszystkich pomiarow na ten sam wiek. Pamietam tez ze glowke miala mniejsza a najwieksza byla kosc udowa a za nia brzuszek. Naprawde wszystko jest ok!
mus.zka lubi tę wiadomość
-
Słuchajcie nie chce żeby to zabrzmiało jakoś tak wielce wyniośle ale uwierzcie mi.....11 lat temu nikt mi nie mówił nic o pomiarach,wagach,obwodach, grubościach,kościach nosowych,NT....i całej reszcie i uwierzcie mi dostępu do internetu nie miałąm......odpoczywałąm,czytałąm książki...korzystałąm z chwil wolności:-) i o wiele lepiej ciążę znosiłąm nie nakręcałąm się! Teraz dostęp do internetu, informacje na każdy temat zaraz sprawdzasz w tabelach i naprawdę można zwariować a nie mamy wpływu na większość rzeczy......
mus.zka, Scorpiolenka, nowatorka, rybka33, Motylkowa1, żonaAnia lubią tę wiadomość
-
Mus.zka, na pewno jest wszystko ok, gdyby było coś nie tak to lekarz by Ci powiedział. U mnie na ostatnich dwóch usg synek też wyszedł mały, był na niskim centylu ok 15 ale prawidłowo się rozwijał więc byłam spokojna. U Ciebie też będzie dobrze, a jutrzejsza wizyta tylko to potwierdzi i będziesz spokojniejsza, trzymam kciuki
kataloza lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny jest wszystko ok!!!!! Główka, nóżki, rączki, brzuszek. wszystko ok Mój lekarz prowadzący dokonał takich pomiarów, ze niech go piorun strzeli. Kość udową zmierzył na 60 mm a tymczasem ma 67. Tak samo z główką i pozostałymi pomiarami. Waga córci 2104 wg usg prenatalnego. Dzięki wam wszystkim za słowa otuchy
marta258, Izieth, kataloza, nowatorka, Kai, Scorpiolenka, Allmita lubią tę wiadomość