X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża po 30-stce :)
Odpowiedz

Ciąża po 30-stce :)

Oceń ten wątek:
  • Kai Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka, kobieto, no zmiłuj się! Mój Mikus był zawsze za mały, a urodził się zdrowy z wagą 3010 g tydzień przed terminem, nagle sobie przybrał tuż przed porodem. Poza tym usg aż takie dokkadne nie jest, raz mi wyszło, że mu się nóżki skrocily, a obwód glowy wyszedl dyzo mniejszy niż brzuszek. Dajze sobie spokój z wymyślaniem problemów!Po prostu idź do lekarza,jeśli się tym martwisz,ale pójdź z pozytywnym nastawieniem.
    Mikus skończył dziś miesiąc! Waży juz
    kilogram wiecej niż w dniu porodu!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2016, 23:33

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hormony też robią swoje.....Nakręca się kobieta i tyle....ja też nakręcona jestem....momentami do tego stopnia że nie śpię.....ciągle doszukuję się czegoś nieprawidłowego,złego,czarne myśli przed porodem.....jakiś kosmos.......mimo iż wiem że na niektóre sprawy nie mam wpływu....

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ja tez jestem z tych co sie wkrecaja i czasem potrzebuje zeby mi ktos wylal nie zimny ale lodowaty kubel na glowe ;)

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ;-) muszka wydaje mi się że wszystko jest w porządku.....wspomnisz moje słowa jak już tulić dzidzie będziesz:-)

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • mus.zka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Muszka, kobieto, no zmiłuj się! Mój Mikus był zawsze za mały, a urodził się zdrowy z wagą 3010 g tydzień przed terminem, nagle sobie przybrał tuż przed porodem. Poza tym usg aż takie dokkadne nie jest, raz mi wyszło, że mu się nóżki skrocily, a obwód glowy wyszedl dyzo mniejszy niż brzuszek. Dajze sobie spokój z wymyślaniem problemów!Po prostu idź do lekarza,jeśli się tym martwisz,ale pójdź z pozytywnym nastawieniem.
    Mikus skończył dziś miesiąc! Waży juz
    kilogram wiecej niż w dniu porodu!
    Tylko, że na prenatalnych połówkowych w 21 tc z małą było wszystko ok. Czekam z niecierpliwością na jutrzejsze prenatalne. Będzie je robił ten sam lekarz co połówkowe. Do swojego gina straciłam zaufanie, a juz jest za późno żeby zmieniać lekarza prowadzącego. rozmawiałam z nim po połówkowych żeby dał mi skierowanie na prenatalne III trymestru, ale on powiedział, że nie ma takiej potrzeby skoro w 2 poprzednich badaniach wszystko jest ok i on zrobi mi usg u siebie. Tymczasem nie miał takiego zamiaru. Mam wrażenie, ze usg zrobił byle jak i na odczepnego, tylko dlatego, ze to na nim wymusiłam. On wcale nie chciał robić badania. U mojego gina na usg wyszła tak ciąża 32t + 0 dni:
    obwód główki 28t+5 dni
    kość udowa 31t+3 dni
    obwód brzuszka 31t+ 1 dzień
    waga 1690 g
    wiek ciąży 30t+3 dni
    Całe badanie pomiary + późniejsze pokazanie mi córki trwało może 5 minut.
    Po wszystkim z uśmiechem powiedział mi, że córka jest o ok. 2 tyg. młodsza niż wiek ciąży i może być tak, że urodzi się mała. I jak tu się nie martwić z takim podejściem lekarza??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2016, 13:25

ex2bvcqg5l1pcn7c.png

• Izieth Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co napisałaś lekarz po prostu stwierdził, że córeczka jest mała i tyle :) Nie wszystkie dzieci rodzą się duże :)

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • mus.zka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izieth wrote:
    Z tego co napisałaś lekarz po prostu stwierdził, że córeczka jest mała i tyle :) Nie wszystkie dzieci rodzą się duże :)
    Ja to rozumiem, że dzieci rodzą się mniejsze czy większe. Zdenerwował mnie lekceważącym podejściem do tematu i tym, że nie chciał robić usg. a potem jak przeczytałam opis z usg to już się nakręciłam :(

ex2bvcqg5l1pcn7c.png

• kataloza Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To fakt podejście do pacjenta jest bardzo ważne....wiem z doświadczenia jestem pielęgniarką......podejście samego chorego nawet do ewentualnych powikłań zależy od sposobu przekazania danej informacji, i wytłumaczeniu.....wiem bo jak mnie ktoś wytłumaczy,opowie to nawet złą wiadomość przyjmuje się na klatę ale jak ktoś oleje i nie wytłumaczy bądź przekaże zdawkowe informacje to ciężko pozbyć się odczucia niepokoju i paniki.....

mus.zka lubi tę wiadomość

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka pewnie lekarz uznal ze jak wszystko jest ok to nie ma co sie wglebiac w tlumaczenie ci tych pomiarow bo sa w normie. Powiedzial ci ze dzidzia bedzie mala tak jak moj mi powiedzial ze bedzie duza ale nie powiedzial ci ze sie zle rozwija czy cos tylko ze bedzie mala. Bedzie ci sie ja lepiej rodzilo ;) a moja tez nie miala wszystkich pomiarow na ten sam wiek. Pamietam tez ze glowke miala mniejsza a najwieksza byla kosc udowa a za nia brzuszek. Naprawde wszystko jest ok!

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie nie chce żeby to zabrzmiało jakoś tak wielce wyniośle ale uwierzcie mi.....11 lat temu nikt mi nie mówił nic o pomiarach,wagach,obwodach, grubościach,kościach nosowych,NT....i całej reszcie i uwierzcie mi dostępu do internetu nie miałąm......odpoczywałąm,czytałąm książki...korzystałąm z chwil wolności:-) i o wiele lepiej ciążę znosiłąm nie nakręcałąm się! Teraz dostęp do internetu, informacje na każdy temat zaraz sprawdzasz w tabelach i naprawdę można zwariować a nie mamy wpływu na większość rzeczy......

mus.zka, Scorpiolenka, nowatorka, rybka33, Motylkowa1, żonaAnia lubią tę wiadomość

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • mus.zka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jesteście kochane. Ja też mam nadzieję że wszystko jest ok. Jutro napiszę po prenatalnych. Dzięki :)

kataloza, nowatorka lubią tę wiadomość

ex2bvcqg5l1pcn7c.png

• marta258 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mus.zka, na pewno jest wszystko ok, gdyby było coś nie tak to lekarz by Ci powiedział. U mnie na ostatnich dwóch usg synek też wyszedł mały, był na niskim centylu ok 15 ale prawidłowo się rozwijał więc byłam spokojna. U Ciebie też będzie dobrze, a jutrzejsza wizyta tylko to potwierdzi i będziesz spokojniejsza, trzymam kciuki :)

kataloza lubi tę wiadomość

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daj znać koniecznie jak po:-)

A dziewczyny co już urodziły mam pytanie......czy was też przed porodem że tak powiem czyściło??

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kataloza wrote:

A dziewczyny co już urodziły mam pytanie......czy was też przed porodem że tak powiem czyściło??

Tak :D a po porodzie to juz wogole tylko szukalam kibelkow wszedzie haha

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie nie, za to częściej chodziłam siku, nawet w nocy codziennie raz musiałam wstawać.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 02:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie czyscilo po. Ale ja miałam nagłą cesarke, organizm się jeszcze do porodu nie przygotowywal.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmmm....ciekawe jak u mnie będzie? W środę wizyta zobaczymy co powie...

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • mus.zka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jest wszystko ok!!!!! Główka, nóżki, rączki, brzuszek. wszystko ok :) Mój lekarz prowadzący dokonał takich pomiarów, ze niech go piorun strzeli. Kość udową zmierzył na 60 mm a tymczasem ma 67. Tak samo z główką i pozostałymi pomiarami. Waga córci 2104 wg usg prenatalnego. Dzięki wam wszystkim za słowa otuchy :)

marta258, Izieth, kataloza, nowatorka, Kai, Scorpiolenka, Allmita lubią tę wiadomość

ex2bvcqg5l1pcn7c.png

• marta258 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mus.zka, super że z córeczką wszystko ok, niepotrzebnie się tylko denerwowałaś, ale teraz na pewno jesteś już spokojniejsza :)

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka, super wieści :) Nie stresuj już tej swojej córci, tylko ciesz się ostatnimi tygodniami ciąży :)

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
‹‹ 276 277 278 279 280 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ