X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża po 30-stce :)
Odpowiedz

Ciąża po 30-stce :)

Oceń ten wątek:
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skorpiolenka,dobrze ze się to już wyjaśniło,ja pewnie wpadłabym w zupełną panikę widząc krew...Teraz będzie dostawał porządne porcje mleka,to szybko nadrobi wagę i wszystko będzie ok.

mus.zka,tak jak dziewczyny pisza,w ogóle się nie przejmuj tym ostatnim pomiarem.U mnie też różnie wychodziło,raz wyszło że córa przestała rosnąc,albo ze wód płodowych jest mało,a potem ze w normie...wystarczy ,że dziecko w czasie mierzenia się trochę przekręci,a już będzie różnica.

Marto,jak ci zazdroszczę tych wspólnych,miłych wyjść...

Kai,twoje porady sa super.Mogłabys jeszcze raz wkleic porady co do diety dla cukrzyków?

Katalozo,a ty jak?Lepiej na duchu?

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • mus.zka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza wiem, że nie powinnam się zamartwiać, ale ciężko to zrobić. Najbardziej martwi mnie główka, bo to oznaczałoby słaby rozwój mózgu. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu będę miała prenatalne - czekam tylko na telefon od lekarza.

ex2bvcqg5l1pcn7c.png

• kataloza Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lepiej nie mówić.....

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza? A córka Ci pomaga?? Pytam bo wiem że masz dużą córkę ciekawa jestem jak moja?

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, babcie bardzo się angażują w pomoc dla synka, często dzwonią i proponują że będą się nim opiekiwać jak z mężem będziemy chcieli gdzieś wyjść sami więc miło z ich strony i na pewno z tego jeszcze skorzystamy :)
    Dzisiaj byliśmy na pierwszym szczepieniu, Antoś dobrze to zniósł, tylko przez chwilę zapłakał ale zaraz się uspokoił przytulony i na rękach a za chwilę usnął w wózku.

Scorpiolenka, dobrze że już się wyjaśniło z synkiem, teraz będzie więcej jadł i na pewno zacznie przybierać na wadze.

Kai, wszystkie rzeczy wyprawkowe które podałaś naprawdę się przydają i to praktycznie od samego początku. Ja bym jeszcze dopisała octenisept do przemywania pępka i rany po cc, linomag maść do smarowania pośladków pod pieluszkę, maltan maść na sutki przy karmieniu i do tego kompresy, poduszka rogal do karmienia, super wygodna, nie trzeba trzymać dziecka i dwie ręcę wolne.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai a ja ze swojego doswiadczenia ci napisze poczekaj, nie obkupuj sie bo to sie potem wszystko okaze co bedzie potrzebne. Wiadomo trzeba miec podstawowe rzeczy ale nam np namkosmetyki(szampony, kremy itd) dali w prezencie wiec dobrze ze ich nie kupowalismy.
    W kazdym razie dla mnie niezbedne byly: podklady, pieluchy wiadomo, reczniczki do wycierania po kapieli, plyn do kapieli, krem do pupy, duzo chusteczek do wycierania buzki po ulewaniu, chusteczki nawilzone do pupy po przewinieciu(duzo),przewijak, wanienka, wozek, posciel do wozka na wymiane (moja na poczatku spala w wozku) no i podstawowe ubranka, ale tylko podstawowe bo potem sama sie przekonasz jaki typ ubranek wolisz (ja np lubie body a nie cierpie bluzeczek bo bez body bo sie potem cale plecy odkrywaja gole). Czesc ubranek dostaniesz tez w prezencie. A i sliniaki. Reszte rzeczy kupilam juz po porodzie na spokojnie to co mi bylo w danym momencie potrzebne. Przeciez zawsze moze ci ktos podjechac do sklepu dzieciecego i kupic albo sama podjedziesz na chwile. To co potem kupilam i sie przydalo to byl laktator(jezeli ktos karmi piersia to wg mnie niezbedny ale nie wszyscy tak uwazaja), nakladki na sutki(b malo je uzywalam bo krotko karmilam), zestaw do wyciagania gilkow z nosa, nozyczki, szczotka do czesania malej, termometr do ucha, smoczek, grajacy mis(malo sie przydal), niania elektroniczna.potem kupilam na spokojnie lozeczko.kocyki podostawalam:)

Co mi sie wogole nie przydalo to byl np pas dla mnie na brzuch i szlafroczek(ani razu nie uzylam)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2016, 08:25

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowatorka, nie każdy dostaje tyle prezentów. My na przykład nie dostaliśmy nic, absolutnie zero od kogokolwiek, także musieliśmy wszystko kupić od początku sami. Dużo pokupowaliśmy z drugiej ręki, używane, ale w stanie idealnym, także tylko dzięki temu sporo zaoszczędziliśmy. Nie wyobrażam sobie też jeździć gdzieś po sklepach po porodzie i w panice szukać szybko czegoś, bo a) nie mamy samochodu, b) dojechanie gdziekolwiek w Londynie to jest porażka, pół dnia z głowy, tłok, korki.
    Wolę być przyszykowana za wczasu.
    Ale jak ktoś mieszka w mniejszym mieście, ma samochód a poza tym rodzinę czy mnóstwo znajomych na miejscu, od których dostanie prezenty, to czemu nie? Też bym tak chciała, niestety nie każdy ma ten komfort ;)

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• kataloza Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mus.zka wrote:
    Fairuza wiem, że nie powinnam się zamartwiać, ale ciężko to zrobić. Najbardziej martwi mnie główka, bo to oznaczałoby słaby rozwój mózgu. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu będę miała prenatalne - czekam tylko na telefon od lekarza.
    Dlaczego przyszedł Ci do głowy słaby rorwój mózgu?? Spokojnie........zobaczysz że wszystko się wyjaśni....

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam łóżeczko używane i ubranka.....resztę musiałam kupić......nikt nic nie dał....

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • mus.zka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kataloza wrote:
    Dlaczego przyszedł Ci do głowy słaby rorwój mózgu?? Spokojnie........zobaczysz że wszystko się wyjaśni....
    Bo oczywiście już się naczytałam w necie :/ Zresztą mój lekarz mnie nawet nie uspokoił. Całą noc nie spałam :(

ex2bvcqg5l1pcn7c.png

• nowatorka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita no ja pisze o sobie akurat. W moim przypadku mam samochod i na poczatku byla u mnie moja mama takze moglam mala zostawic na godzinke. Kupowal mi tez moj maz. Chodzilo mi o to ze z 1 dzieckiem sie czasem wydaje b duzo kasy na rzeczy ktorych sie potem nie uzywa ale kazdy robi jak chce. Ja tylko napisalam w moim przypadku jak to bylo i jak bym postapila przy 2 dziecku z doswiadczeniem na karku. A znajomych nie trzeba miec mnostwo zeby dostac po urodzeniu dziecka kremiki do pupci czy ubranka, bo zazwyczaj takie rzeczy sie dostaje ;)

Muszka a kiedy masz kolejne usg? Moze ty przejdz sie jeszcze prywatnie do jakiegos innego gina dobrego jak tak cie to martwi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2016, 09:58

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • mus.zka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowatorka następne usg mam 21.11, ale czekam na telefon od lekarza, który robi usg prenatalne. Ma dzwonić dziś do 11. Mam nadzieję, że przyjmie mnie w przyszłym tygodniu

ex2bvcqg5l1pcn7c.png

• nowatorka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka no to umawiaj sie jak najszyciej sie da na wizyte bo to szkoda nerwow ;)

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • mus.zka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka wrote:
    Muszka no to umawiaj sie jak najszyciej sie da na wizyte bo to szkoda nerwow ;)
    Wizytę mam w poniedziałek 14.11 na godzinę 10. Tak się boję, że szok

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2016, 10:38

ex2bvcqg5l1pcn7c.png

• kataloza Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mus.zka wrote:
    Wizytę mam w poniedziałek 14.11 na godzinę 10. Tak się boję, że szok
    Nie czytaj internetu.....to po pierwsze:-) w poniedziałek będę 3mać kciuki:-)

mus.zka lubi tę wiadomość

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka,mój maluch od 30 tc na każdym USG miał odchylenia o ok 2 tyg raz w jedną a raz w drugą stronę i urodził się zdrowy.
    Synek na USG zwykle tak się wiercił,ż trudno było gin precyzyjnie zaznaczyć obszar do pomiaru i stąd te rozbieżności.
    Zobaczysz,że wszystko będzie ok.Trzymam kciuki.

My nadal w szpitalu niby mieliśmy wyjść bo synuś ładnie je i przybiera na wadze wreszcie,ale od wieczora trochę kaszle i kicha i zostaliśmy na obserwacji dalej,bo może trzeba będzie włączyć antybiotyk :(
    Wolę tak niż wracać tu z rozwiniętą infekcją.Przynajmniej synuś jest pod kontrolą.

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • mus.zka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale moja córka w ogóle jest mała. Staram to sobie wytłumaczyć właśnie błędem pomiaru. Zresztą wydaje mi się, że lekarz do którego chodzę podchodzi do wszystkiego w sposób olewający razem z położną, która dokonuje pomiarów brzucha itd. Może to wszystko po prostu potęguje mój strach. nie otrzymałam też od niego żadnej konkretnej informacji np. jakie mogą być przyczyny zahamowania rozwoju. Głupia byłam, że nie umówiłam się wcześniej na prenatalne, ale posłuchałam własnie mojego lekarza, który stwierdził, że nie ma potrzeby bo poprzednia dwa badania były prawidłowe. Mówił, ze usg III trymestru zrobi mi już u siebie, a tymczasem gdybym wczoraj na nim nie wymusiła usg to by go w ogóle nie zrobił, bo stwierdził, że generalnie nie ma potrzeby. Cała badanie usg trwało może 5 minut i to mnie trochę pociesza, że może zrobił to byle jak :/

ex2bvcqg5l1pcn7c.png

• Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam dzis płaczliwa fazę od rana,chyba pierwszy raz w życiu:-/Moj mąż palnął,ze brak seksu sprawia,ze zaczyna gapić sie na inne kobiety,jak to ujął-dłużej niż zwykle..No,cóż zważywszy,ze seksu nie było od 2 tyg.to naprawdę szmat czasu i najwyższa pora by żonę-wieloryba poinformować o swych przemysleniach..Bardzo to było taktowne,zważywszy,ze mamy naprawdę bardzo udane zycie-pod każdym względem,to to dzisiejsze wyznanie sprawiło,ze sie rozryczalam.Przeciez takie teksty to sobie moze kumplom gadać,a nie mnie,jeszcze w dodatku nabuzowanej hormonami,tak jakby nie wiedział,ze tez chciałabym juz odzyskać swoje ciało,mieć małego obok w łóżeczku i zakładać zwiewne szarawary do sypialni..Ale tak to jest jak ma sie przyjacielskie relacje z własnym mężem.Oczywiscie mnie przeprosił,nazwał siebie głupkiem,ale ja mu tego nie zapomnę :-/Ech,ale mi sie zalaczylo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2016, 12:07

17u920mmtaho5gy9.png
  • mus.zka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kataloza wrote:
    Nie czytaj internetu.....to po pierwsze:-) w poniedziałek będę 3mać kciuki:-)
    Dzięki :)

ex2bvcqg5l1pcn7c.png

• Nita Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka wrote:
    A znajomych nie trzeba miec mnostwo zeby dostac po urodzeniu dziecka kremiki do pupci czy ubranka, bo zazwyczaj takie rzeczy sie dostaje ;)
    To ja chcę mieszkać we Włoszech, skoro oni tacy hojni i tyle prezentów dają :D

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

‹‹ 274 275 276 277 278 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ