X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża po 30-stce :)
Odpowiedz

Ciąża po 30-stce :)

Oceń ten wątek:
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rybka33, witamy w naszym gronie :)

U nas z mężem dzisiaj było pierwsze wyjście bez synka, byliśmy w kinie a w tym czasie babcie zajmowały się wnukiem, bardzo dobrze sobie poradziły, Antoś był grzeczny, nawet wyszli na spacer, w domu teź spokojnie wytrzymał bez rodziców, a my spędziliśmy miło czas tylko we dwoje :)

Izieth, kataloza, Fairuza, atagata lubią tę wiadomość

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Rybka!

Marta oj tak takie wypady tylko we 2 sa b potrzebne :) . my sie nie mozemy doczekac az przyjedzie babcia na swieta i sie z checia zaopiekuje mala a my bedziemy mogli sobie gdzies tez wyjsc we 2 a nawet spac razem hihi bo narazie to ja spie w pokoju z mala ;)

kataloza lubi tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem z synkiem w szpitalu.
    Po kąpaniu mały ulał krwią.Pojechaliśmy na IP,zostawili nas na obserwacji.Robią mu badania,jutro USG brzuszka.Było już badanie neonatologa,laryngologa i chirurga,nic nie stwierdzili.Jutro USG brzuszka.Synuś nic nie przybrał od porodu,kupki robi raz na 10 dni.
    Tak bardzo się o niego boję.

Maggie_31 lubi tę wiadomość

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 00:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scorpiolenka wrote:
    Po kąpaniu mały ulał krwią.Pojechaliśmy na IP,zostawili nas na obserwacji.Robią mu badania,jutro USG brzuszka.Było już badanie neonatologa,laryngologa i chirurga,nic nie stwierdzili.Jutro USG brzuszka.Synuś nic nie przybrał od porodu,kupki robi raz na 10 dni.
    Kurdę...chciałam cytuj,kliknęłam lubię...Scorpiolenka,wszystko na pewno będzie dobrze,zrobią małemu badania i się wyjaśni.Moze to jakas alergia pokarmowa,która w małym ciałku robi takie spustoszenie...Trzeba byc dobrej myśli

17u920mmtaho5gy9.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 05:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scorpiolenko, karmisz piersią? Może Ci sutek uszkodził i się krwi napil? Mój synek taki numer mi wywinal w szpitalu jeszcze. Tylko on odkaszlnal krwią. Na sutku nic nie było widać poczatkowo, ale potem odkrylam drobną ranke. Tez mial usg, ale wszystko dobrze się skończyło. Trzymam kciuki!
    Katalozo, współczuję. Finansami się nie martw, nie zginiesz, jest sporo świadczeń. Zadbaj sobie o to teraz, bo potem będzie trudno się ruszyć pewnie. Opiniami ludzi się nie przejmuj. Ja też znam superbabke, mądrą, nawet jest pracownikiem naukowym, która jest w takiej samej sytuacji. A właściwie była, bo na nowo ulozyla sobie zycie. No, ale teraz z pewnością jest Ci ciężko. Cóż mogę zrobić.. .? Przytulam.
    Mamy wyprawkowe, dam Wam rady. Uwaga, będę się madrowawac, wybaczcie ;-). Z mojego czterotygodniowego doswiadczenia wynika, że:
    - na początek warto mieć bodziaki całe rozpinane; wkladanie czegos przez głowę takiemu maluszkowi nie jest ani łatwe,ani miłe; dla mnie body z dlugim rekawem to podstawowe ubranko,warto miec tego trochę więcej,
    - to, że dziecko ma np. 54 cm długości, nie oznacza,ze rozmiar 56 będzie pasował, u mnie wszystko było za duże, dobrze, ze mialam 2-3 sztuki w rozmiarze 50,
    - termometr, aspiracje do noska (ja mam Katarek do odkurzacza), wode morska, cos do kapieli, lepiej mieć w domu niż potem latac po cslodobowych aptekach
    - pieluszki tetrowe są uzyteczne, np. do buzi, do zabezpieczenia ubranka przed przesikaniem, przed ulaniem, do wyscielenia rozka itp. Warto ich mieć 8-10 sztuk,
    - rzecz szczegolnie użyteczna już w szpitalu, a potem w domu - podklady na łóżko/ do przewijania; u mnie dużo tego zeszlo i schodzi nadal.

Izieth, Fairuza lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 06:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmię piersią,ale sutki mam już zupełnie zdrowe.Tej krwi było za dużo na krwawienie z sutka,wypluł taką żywą krew ze śluzem.Piersi lekarze też mi oglądali i to wykluczyli,dlatego szukają dalej przyczyny.Z tego co mi lekarka powiedziała w nocy to wyniki małego są dobre.Zobaczymy dzisiejsze USG.

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, super że mogliście spędzić czas tylko we 2, a mały współpracował z babciami :) Też liczę na to, że po pojawieniu się Martynki uda nam się raz na jakiś czas wyjść z domu na randkę ;)

Scorpiolenka, dobrze że wyniki w porządku, jesteście w dobrych rękach, na pewno wszystko się wyjaśni i wrócisz do domu ze zdrowym synem :)

Kai, dzięki za rady :) Ja cały czas się właśnie zastanawiam, czy uzupełniać apteczkę teraz, czy po porodzie dopiero. Czy coś jeszcze oprócz tego aspiratora i wody morskiej polecacie do apteczki?

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scorpiolenka wrote:
    Bardzo Ci współczuję......doskonalę rozumiem twój strach bo ja nad swoją córką tak się trzęsę że szok byle kaszel a ja już stoje nad nią aż ją to denerwuje.....a jak jest jeszcze maleństwo co nic nie powie czy go boli to już w ogóle......mam nadzieję że sprawa się wyjaśni szybko i wrócicie do domku........3mam kciuki.....

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wielka miłość = wielki lęk, jak to wszystko w życiu ma dwie strony...

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marto, u mnie wyjscia we dwoje się zdarzają, ale na krótko i nie do kina, tylko do sklepu, żeby wybrać płytki do mieszkania albo jak mnie mąż do laboratorium na badania podwozil. Malo romantycznie ;-).

kataloza lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zaaferowana śniegiem nie zauważyłam ze na naszym forum tyle się dzieje...
    sorry dziewczyny ;/
    Scorpiolenka z synkiem na pewno wszystko będzie dobrze, zyczę zdrówka ;*
    Kataloza u Ciebie tez na pewno wszystko się ułoży ;)

witam nową koleżankę ;)

dziewczyny super że udaje się Wam znaleźć czas na sam na sam z mężem ;) nieważne czy to chwile romantyczne czy trochę mniej, najważniejsze że razem ;)
    mój mąż ostatnio nie chce się ze mną kochać bo boi się że zrobi krzywdę synkowi ;/ albo wywoła akcję porodową ;)
    pilnował mnie czy już się spakowałam i przypomina o ćwiczeniu oddychania, ciekawe czy podczas porodu będę o tym pamiętać ;)
    syn się wierci, dzisiaj mamy wizytę to zobaczymy jak jest ułożony ;)

• Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyszło,że synek nie najada się moim mlekiem.Przez 2 tyg nie przybrał nic na wadze a nawet trochę stracił.Niby pokarm mam ale chyba niewartościowy.Po każdym kp podawać muszę 60 ml mm i potem jest ważony.
    Zaczął wreszcie robić kupki.Czekam jeszcze na omówienie USG i EKG.Ordynator mnie uspokoił,że wygląda na to ,że to nic poważnego.Synek najprawdopodobniej płakał mocno z głodu i pękło mu jakieś naczynko,stąd ta krew.
    Do domu nas na razie nie wypiszą bo synuś jest za malutki i muszą poobserwować.

Allmita, kataloza, Fairuza lubią tę wiadomość

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • mus.zka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem załamana. Byłam dziś na usg i okazało się, że mała jest o 2 tyg. mniejsza niż wiek ciąży :( Najbardziej martwi mnie obwód główki, który jest na 28 tydzień i 5 dzień. O co chodzi ? Co to jest? Na poprzednim usg w 21 tc było wszystko ok. Wymiary były nawet większe niż wiek ciąży a teraz wszystko pospadało :( Wyć mi się chce

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2016, 15:56

ex2bvcqg5l1pcn7c.png

• Allmita Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a lekarz nic Ci nie wyjaśnił? Ja tez mam dzis usg z pomiarami i troche zaczynam sie stresowac...

https://www.maluchy.pl/li-72886.png
    https://www.maluchy.pl/ci-73456.png
  • mus.zka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allmita wrote:
    a lekarz nic Ci nie wyjaśnił? Ja tez mam dzis usg z pomiarami i troche zaczynam sie stresowac...
    Kazał przyjść za 2 tygodnie na usg

ex2bvcqg5l1pcn7c.png

• kataloza Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mus.zka spokojnie.......czasem nawet przesunięcie kursora o milimetr na USG może zmienić wynik rzeczywisty......wiem że ciężko będzie Ci się uspokoić ale trzeba poczekać cierpliwie......no chyba że nie dasz rady to podejdź do innego lekarza nic mu nie mów że miałaś niepokojące pomiary i zobaczysz co on powie:-)

Allmita lubi tę wiadomość

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • mus.zka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kataloza wrote:
    mus.zka spokojnie.......czasem nawet przesunięcie kursora o milimetr na USG może zmienić wynik rzeczywisty......wiem że ciężko będzie Ci się uspokoić ale trzeba poczekać cierpliwie......no chyba że nie dasz rady to podejdź do innego lekarza nic mu nie mów że miałaś niepokojące pomiary i zobaczysz co on powie:-)
    Pojadę na prenatalne

ex2bvcqg5l1pcn7c.png

• Izieth Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żonaAnia wrote:
    mój mąż ostatnio nie chce się ze mną kochać bo boi się że zrobi krzywdę synkowi ;/ albo wywoła akcję porodową ;)
    pilnował mnie czy już się spakowałam i przypomina o ćwiczeniu oddychania, ciekawe czy podczas porodu będę o tym pamiętać ;)
    syn się wierci, dzisiaj mamy wizytę to zobaczymy jak jest ułożony ;)

Mój też się boi i zero przytulanek :( Wydaje mu się, że małą w główkę uderzy ;)
    Też ciągle pyta, czy na pewno mam torbę spakowaną i widzę przerażenie w jego oczach, jak mówię, że złapał mnie skurcz ;) Za każdym razem muszę wyjaśniać, że to tylko przepowiadające i jeszcze nie rodzę ;)

Scorpiolenka, dobrze że się szybko wyjaśniło i niedługo będziecie mogli wrócić do domku :)

Mus.zka, kataloza ma rację, łatwo o błędy w pomiarach, poczekaj na prenatalne, na pewno wszystko się wyjaśni.

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • mus.zka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na telefon od lekarza z terminem wizyty usg. Główka od pozostałych części jest mniejsza o tydzień i poniżej 5 centyla. Nie wiem już co myśleć. Naczytałam się, ze może być autyzm i masa innych upośledzeń. Ja chyba zwariuję :( Waga 1690 czyli też za mała

ex2bvcqg5l1pcn7c.png

• nowatorka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś

Muszka spokojnie!!! po 1 nie czytak internetu prosze cie bo wynajdziesz (juz wynalazlas) niewiadomo co !! po 2 z tego co ja wiem to po ok 17tc dzieciaki juz rosna w swoim tempie i zaden nie jest idealnie na ten dzien, moja np byla zawsze ok 2 tyg wieksza niz srednia ale to nic nie znaczylo, po prostu to ze byla duza i duza sie urodzila i nadal jest wieksza niz dzieci w jej wieku.a twoja dzidzia moze byc mniejsza niz srednia po prostu. z tego co pamietam to na usg byly wypisane normy typu np obwod glowy +- 15dni tzn ze moze byc o 15 wiecej lub o 15 mniej i tez jest to w normie.
    po 2 pamietam jak na szkole rodzenia dziewczyna sie martwila bo jej dzidzia przestala w pewnym momencie rosnac i tez ja tam polozne pocieszaly ze roznie dzieciaczki rosna i moze sie tak zdarzyc i zeby sie nie przejmowac i bylo wszystko potem z nia ok. mojej kuzynce natomiast kiedys przed porodem powiedzial jeden lekarz ze dziecko ma "duza glowe", ta sie przestraszyla,poszla do innego ktory jej powiedzial ze dziecko jest cale duze i glowe ma ok. takze duzo jest takich historii ;) . jezeli sie b denerwujesz to przejdz sie do innego lekarza na usg ;)

scorpiolenka dawaj znac co tam u maluszka. mam nadzieje ze szybko dojda do tego skad ta krew

Allmita lubi tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
‹‹ 273 274 275 276 277 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ