X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża po 30-stce :)
Odpowiedz

Ciąża po 30-stce :)

Oceń ten wątek:
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prałam w swoim normalnym proszku.

Maggie_31, nowatorka lubią tę wiadomość

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prałam w płynie dla dzieci ale to tylko dlatego że mi tak pasowało akurat.Potem już w normalnym i jest ok.Chyba nie ma co aż tak przesadzać.
    Prasowałam też wszystko tylko raz teraz już nie,bo nawet bym nie miała kiedy.

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też prasowałam tylko pierwszy raz. Teraz praktycznie przy dwójce dzieci pralka chodzi codziennie, a czasem nawet dwa razy dziennie.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Wiedźma82 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj po wizycie. Młody w 32 tygodniu ma już szacunkowo 2200g. Zgodnie z zaleceniem ograniczamy białko w diecie i zobaczymy co będzie za dwa tygodnie na kontroli....

dqprk6nlginvcqzk.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggie, ja pierwszy raz prałam w płynie dla dzieci z ubrankami synka, a kolejne prania już w swoim proszku. A ubranka Antosia prasuję tylko jak mam na to czas, nieraz w ogóle nie prasuję i takie zakładam, synkowi nic się nie dzieje za skórą.

Maggie_31 lubi tę wiadomość

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje!czyli nie popadamy w paranoję;-) Ja wypralam wszystkie ciuszki Młodego zaraz po zakupie,bo kupowałam w Smyku hurtowo po kilka rozmiarów,a jak wiadomo co na wieszaku to do koszyka i potem do torby.Te ubranka nie są przecież foliowane,a ludzie ich dotykają,macają,miziają się po twarzach coby miękkość sprawdzić;-D Więc pozostaje prasowanie na tą chwilę

17u920mmtaho5gy9.png
  • Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś po pierwszej wizycie patronażowej u pediatry.Adaś przybrał ładnie na wadze,ma prawie 4 kg,czyli służy mu karmienie mieszane. :)
    Dostał kropelki z antybiotykiem do oczka bo mu ropieje,a przemywanie solą fizjologiczną nic nie dawało.

Za 3 tyg szczepimy i po rozmowie z lekarzem dajemy 6 w 1,bez dodatkowych.

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i super Scorpiolenka ;)

Scorpiolenka lubi tę wiadomość

• marta258 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scorpiolenka, super wieści że synek ładnie przybiera, najedzony więc szczęśliwy :)
    U naszego Antosia też oczko ropiało i stosowanie kropelek pomogło, po tygodniu już było ok z oczkiem :)

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 02:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku też prasowałam moim szkrabom ciuszki,ale z braku czasu w końcu przestałam.Przy dwójce jak jest czas,to nie wiadomo co wtedy zrobić-czy ugotować,czy zrobić pranie,czy posprzątać czy może usiąść i odpocząć..Czasem robię po kilka rzeczy naraz.

Scorpiolenka cieszę się razem z tobą,że synek ładnie przybiera na wadze i jest ok.Nie chciałabym zniechęcać co do szczepienia,ale akurat 6 w 1 ponoc nie jest dobra,to tak jakby wstrzyknąć takiemu maluszkowi 6 chorob naraz i niech sobie radzi..

A ja ostatnio ciągle mam nocne zmiany..Synuś zasypia mi tak ok.7 rano..nie umiem przestawić go na nocne spanie,próbowałam pare razy,ale jak już chce mu się spać ,to nie pomaga nic na wybudzanie.
    No i muszą mi jakos wystarczyc te max 4h spania każdego dnia.

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 06:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi szczepieniami to jak zwykle temat rzeka.Ja nadal w kropce i nie wiem co najlepsze.Tu chyba nie ma jednego dobrego rozwiązania bo tak naprawdę po tych wszystkich publikacjach i wypowiedziach wiem jedno ,że tak czy siak ryzykujemy nie szczepiąc jak i szczepiąc czymkolwiek maluszki.
    Szczepić chcę to,to napewno ale nadal nie jestem pewna mojego wyboru.Mam jeszcze trochę czasu.

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem za szczepieniem ale tym zwykłym, nie za skojarzonymi.No i mam wątpliwości co do pnemokokow.
    No i uważam tak jak Scorpiolenka, to temat rzeka i indywidualna decyzja rodziców.. chociaż gdzieś czytałam ze przez to ze ludzie zaprzestaja szczepic powracają choroby które były juz rzadkością.. Ale ile w tym prawdy to nie wiem..
    Zmęczona jakas jestem dzisiaj ;)

• Carolina Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja moja obecnie 7latke szczepilam 5w1 i dodatkowo na pneumo
    Później kiedy mała miała 1.5 roku zaszczepilam na ospe za namową pediatry i to był największy błąd. Mała miała niedowlad prawej nóżki. Dzięki Bogu wszystko wróciło do normy po 2 tyg

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w zeszłym tyg szczepiliśmy 5w1, synkowi na szczęście nic nie było po szczepieniu, zachowywał się tak jak zawsze, na nóżce już w ogóle nie widać śladu. Więc kolejne 2 dawki też podamy 5w1 bo już mamy sprawdzone. Narazie na żadne dodatkowe szczepienia się nie zdecydowaliśmy.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaszczepilam na podstawowe plus dodatkowe. Moja znajoma szczepi corke na wszystko co sie da: ospy, rozyczki i inne i mala ma 9 lat i nigdy z nia nic nie bylo zlego. Moja zniosla pierwsze szczepienia b dobrze i nawet nie miala goraczki. Z tym wyborem rodzicow (chodzi mi o te obowiazkowe )to Moim Zdaniem nie jest do konca tak ze moga sobie wybierac bo latwo jest wybierac nie szczepic i byc zadowolonym bo dziecko zdrowe bo INNI zaszczepili.a wyobrazmy sobie jakby tak wiekszosc przestala sobie szczepic, powrocilyby Smiertelne choroby ktorych wyeliminowanie nie bylo latwe i chcialabym wtedy zobaczyc kto by Nie szczepil...

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2016, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczepienia obowiązkowe są właśnie po to żeby te choroby których nie ma nie wróciły i dlatego są obowiązkowe, Chociaż nie wiem co by było gdyby rodzice nie zgłosili się z dzieckiem w terminie do przychodni, chyba nikt nie będzie ich za to ścigał, więc ciekawe co wtedy. A rodzice w zasadzie mają taki wybór czy szczepionki pojedyncze czy skojarzone no i czy dodatkowe.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2016, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie szczepienie obowiązkowe jest obowiązkowe i uważam, że trzeba szczepić
    Mam znajoma która nie szczepila swoich dzieci żadna szczepionka ( nawet ta podana w pierwszej dobie życia) poniewaz uważała że od szczepienia dziecko może mieć autyzm
    W jej rodzinie brata syn ma autyzm. Oboje chłopców pomimo braku szczepień mają stwierdzony autyzm
    Tak jak Marta pisze po coś one są obowiązkowe. Rozumiem wybór rodzica czy szczepionka skojarzone czy nie ale uważam że trzeba dziecko szczepić

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2016, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolina, zgadzam się z Tobą, szczepionki obowiązkowe są po to by szczepić. Ale wychodzi na to że można z nich zrezygnować jak Twoja znajoma i jej brat. Pewnie gdyby zaszczepili swoje dzieci to wtedy uznaliby że autyzm jest od szczepionek i by się obwiniali. Jedyny plus to taki że przynajmniej wiedzą że się nie przyczynili do choroby dzieci.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2016, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie racje,w jakimś celu te szczepionki obowiązkowe są ;)

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żonaAnia wrote:
    Macie racje,w jakimś celu te szczepionki obowiązkowe są ;)
    Na wybuchy epidemii

żonaAnia lubi tę wiadomość

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
‹‹ 282 283 284 285 286 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ