X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża po 30-stce :)
Odpowiedz

Ciąża po 30-stce :)

Oceń ten wątek:
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2017, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowatorka, ale super impreza, Emma zadowolona i wystrojona no i extra tort :)

nowatorka lubi tę wiadomość

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na listopadówkach wszystkie dzieci już prawie chodzą i mówią pełnymi zdaniami a mój to nic nie umie......zaczynam się martwić.....

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2017, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kataloza, Ewa jeszcze nie chodzi nawet podtrzymywana pod pachami. Nie chce, nie jej czas. Spokojnie, Wojtuś jest jeszcze mały. Nie przejmuj się tym. Jakoś nie do końca chce mi się wierzyć, że siedmiomiesięczne dzieci już chodzą, więc spoko. A co do mówienia, to też jeszcze czas. Także Kochana nie stresujemy się :)

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2017, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne, mówią pelnymi zdaniami. I chodzą. Niektórzy to mają bujną wyobraźnię. Dzieci powinny mówić zdaniami (wystarczy, by skladaly się z dwoch wyrazow), nim skończą dwa lata. Niektóre zaczynają szybciej, ale nie aż tak!

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kataloza,nie wierz w to,7-mies. dzieci co najwyżej mogą próbować stawać i przesuwać się przytrzymując mebli,ale to i tak te "sprytniejsze".Moja Paola jutro kończy 11 m-cy a dopiero od ok tygodnia idzie trzymana,Oliver jeszcze nie miał tego w planach ale właśnie mnie zaskoczył.Chyba ktoś naopowiadał ci bzdur.

My dziś po kontrolnym cewnikowaniu(2 i ponoc ostatnim) Paoli.Ostatnie wyniki z moczu są dobre,ale lekarz każe kontynuować brac antybiotyk aż do poznania wyników,czyli do środy.Mnie się to wydaje dziwne,jakoś strasznie długo bierze ten antybiotyk a właściwie 2 różne).

U nas kolejnym postępem Paoli jest,że próbuje za mną powtarzać :"nie ma" i potrafi ustać sama parę sekund.No i wyszła jej druga górna jedynka(czyli ma już 4 zęby).Oliver za to lubi zabawki,nad którymi lubi przemyśleć i zaczął układać wieżyczkę z kółek.Poza tym ostatnio strasznie z niego urwis,wręcz robi wszystko na złość.Niestety nie wybrali nas w castingu i na razie nici z fotek,choć pewnie będą następne propozycje w przyszłości.Ale jakoś mi tak szkoda..

Udało mi się pożyczyć na ratę w banku i na razie dadzą mi spokó.Jednocześnie mam nadzieję,że do przyszłego m-ca wypłacą mi ten zasiłek.Tym bardziej,że bardzo chciałabym jechać do rodziny w Polsce,dowody dzieci już gotowe!

Myślę,że mogę być z siebie dumna,bo przetrwałam próbę ogniową-niemal 2 tyg bez pomocy tatuśka.Pierwszy tydzień to była masakra,wieczorami padałam na pysk,tym bardziej,że nie było w mieście ciepłej wody przez 10 dni i trzeba było grzać w garnku.W tym czasie zdarzyło się tatuśkowi tylko ze 2 razy umyć Olivera,parę razy dzieci uśpić na noc i trochę z nimi posiedzieć.Bo ogólnie nie ma na to czasu,siedzi na kompie pod przykrywką szukania nowego mieszkania,choć zdarzyło się,że siedział do 4 rano i oglądał filmy czy grał w gierki,nie żałując sobie przy tym piw.Acha i o wszystko obwinia mnie,że to ja go wpędziłam w alkoholizm.. :O Spał już też poza domem kiedy poszedł do kolegi i tam się upił.Mam go już tak dość,że ledwo toleruję jego obecność tutaj,trzyma mnie jedynie myśl,że jutro jedzie na wakacje na Słowację i nie będę musiała patrzeć na jego gębę przez 2tyg.
    Ogólnie nie jest tak ciężko samej z dwójką dzieci,trzeba tylko lepiej się zorganizować i wykorzystywać wolny czas.Dzieci mi śpią 2 razy w dzień po ok 1h i w tym czasie mogę ugotować i posprzątać,albo np.trochę odpocząć czy nawet obejrzeć film.Sa też momenty jak ten,że bez jęczenia ładnie się bawią,więc też mam trochę czasu.

I na koniec fotka moich szkrabów,dziś na krótkim spacerze do sklepu(wzięłam ich więc w pojedynczy wózek).

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/320e7a592fdf.jpg

Miłego spokojnego wieczorku mamuśki,grunt to nie przestawać w siebie wierzyć i nie liczyć w życiu na nikogo,tylko na siebie bo człowiek jest swoim najlepszym przyjacielem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2017, 21:45

kataloza lubi tę wiadomość

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kataloza te dziewczyny z twojego forum to bardzo wyobraznia poniosla. do ksiegi guinesa powinny isc skoro 7m-czne dzieci mowia calymi zdaniami :D :D :D . Chyba ze te zdania wygladaja tak: dada baba mamma :D

Ja wogole nie mam cisnienia na to zeby moje dziecko pierwsze stalo,mowilo itp. Wazne ze nie jest opozniona w rozwoju i w swoim tempie sie rozwija a co to za roznica czy zacznie chodzic w wieku 9, 11, czy 14 m-cy??

Moja nie chodzi i na pewno nie mowi pelnymi zdaniami haha i jest jak najbardziej ok.

Fairuza wreczam ci medal nakdzielniejszej mamy blizniakow na swiecie :) szacunek naprawde. Choc szkoda mi naprawde ze nie udalo sie naprawic zwiazku.

A ja jutro do pracy na 9 i siedze caly dzien :/ a potem mam wieczor panienski kolezanki i nie wiem jak sie tam zawloke.nie musze mowi jak mi sie nie chce isc. Jeszcze sie najadlam sushi dzisiaj i mnie zoladek boli :/

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katoloza, nic się nie martw, Wojtuś jest zdrowy i prawidłowo się rozwija, na wszystko ma jeszcze czas, w wieku 7 mies dziecko dopiero się uczy nowych rzeczy i na pewno to za wcześnie na chodzenie i mówienie.

Fairuza, jak zawsze Twoje maluchy przesłodkie, gratulacje dla nich z okazji skończenia 11 miesięcy, już zaraz będą mieć roczek :)
    Cieszę się że udało się w banku i że dajesz sobie radę z maluchami. A teraz trochę odpoczniesz od partnera jak go nie będzie. Jesteś silna i na pewno sobie poradzisz lepiej bez niego.

A mój Antoś dzisiaj skończył 10 miesięcy, waży 8 kg, mierzy 74 cm i ma 2 ząbki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2017, 12:20

Kai, nowatorka lubią tę wiadomość

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2017, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny ;) dawno sie nie udzielalam. Mam nadzieję ze nie wykreslilyscie mnie z forum :/
    Fajniutkie Wasze dzieciaczki ;)
    Fairuza, zdjęcie dwójki w pojedynczym wózku rewelacyjne ;) no i dzielna babka jesteś.
    Kurcze,przykro mi ze kobiety trafiają na takich kretynow...
    Marta, Twój Antos ma już 10 miesięcy a mój w przyszłym tygodniu kończy 7 i kurcze juz wazy 8 kg, tyle co Twój... więc albo mój to duży chłop albo Twój jest drobny :)
    Wyciąga ze mnie wszystko, jestem drobna bo 158cm wzrostu ale waze juz tylko 45 kg a czasem nawet 44 :/ wiec to juz trochę za mało ;)
    Trzymajcie sie, duzo zdrówka życzę ;)
    Czasami Was podczytuje ale nie pisze bo albo nie mam nic ciekawego do powiedzenia albo nie mam czasu albo nie mam komputera bo mąż zabrał do pracy a na telefonie mi niezręcznie, no i tak to ;)
    Pozdrawiam serdecznie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2017, 22:53

• marta258 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2017, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ŻonaAnia, super że się odezwałaś :)
    A Twój Antoś na pewno rośnie prawidłowo, po prostu mój to chudzina i ogólnie jest drobina z niego, z wagą jest tylko na 15 centylu ale za to wzrostowo na 50. Ale się nie martwię bo ja i mąż też należymy do szczuplaków więc Antoś nie ma po kim być większy, no i ja też ważę 45 kg.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2017, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja zlapala jakiegos wirusa. 3 dni sie meczyla ale bez goraczki i wczoraj wysypalo ja na brzuchu i plecach. Pediatra wykluczyla choroby jak ospa, 3dniowka itd,powiedziala ze to jakis inny wirus dzieciecy i ze wysypka powinna jutro juz zaczac znikac. W piatek mamy szczepienia ale powiedziala ze mozna szczepic i ze jedynym przeciwskazaniem do szczepien jest goraczka

Ps. Antos super przystojniak

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2017, 23:36

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2017, 02:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwnie trochę z tym szczepieniem. Gorączka? Mój w ogole nie goraczkuje, a wszystkie szczepienia ma wstrzymane z racji choroby pluc.
    Mikus też wazy około 8 kg i ma dwa zęby.
    Ja ważę 49 kg. Było już 47, ale się podniosło. Przed ciążą 64, więc zmiana duża. Przyznam jednak, że mnie to pasuje, nareszcie mogę nosić bardziej dopasowane sukienki, takie w stylu księżnej Kate. :-)

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2017, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie czasami tachykardie? Ja ostatnio dosc czesto. Nie wiem czy to ze stresu,braku snu :( jak mnie zlapie to ciezko mi sie uspokoic :( :(

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2017, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowatorko brzmi poważnie...Byłaś z tym u doktora?Przykro mi ,że mała złapała infekcję,prawdę mówiąc ja też byłabym za odroczeniem szczepienia,brak gorączki nie oznacza,że nic się nie dzieje.
    Dzięki za medal dla dzielnej mamy,ale nie jestem najlepsza,czasem zdarza mi się krzyczeć na dzieci,zmęczenie robi swoje a oni niekiedy dają mi porządnie popalić :/

Marto dziękuję za gratulacje i wzajemnie dla Twojego przesłodkiego Antosia :)

ZonaAnia faktycznie dawno Cię tu nie było,dobrze ,że zajrzałaś,odezwij się jeszcze jak będziesz mieć chwilę.
    Widzę,że wszystkie jesteśmy dość szczupłe,Ty i Marta-45 kg :o ,Kai 49 ,a ja jakieś 51kg(tyle ,że ja niska jestem więc nie wyglądam na chudą).Przy dzieciach nie potrzebujemy specjalnych diet..
    Kai,u Twojego Mikołaja stwierdzono jednak chore płuca?Potrzebne jest jakieś specjalne leczenie?Trzymam za Was kciuki,bądzcie dzielni,będzie dobrze.

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza wiesz ja ogolnie jestem osoba dosc nerwicowa niestety, kiedys miewalam ataki paniki. Nie bylam z ta tachykardia u lekarza, narazie probuje sie leczyc magnezem i chcialabym wiecej odpoczynku bo brak snu,stres w pracy,to wszystko mnie wykancza.
    Co do szczepienia to robimy w piatek bo mala juz jest calkowicie zdrowa, zniknela jej juz wysypka :)

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nareszcie zaszczepilismy na odre. Cieszymy sie :)

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka wrote:
    Dziewczyny macie czasami tachykardie? Ja ostatnio dosc czesto. Nie wiem czy to ze stresu,braku snu :( jak mnie zlapie to ciezko mi sie uspokoic :( :(
    Może nerwica......

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2017, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kataloza mozliwe,juz kiedys ja mialam. Biore magnez potas,omege 3,nie pije kawy i jest lepiej.
    Ps. Co tu tak cicho?
    A my w przyszla sob jedziemy nad morze jeeeee.naprawde juz sie nie moge doczekac ! Wrecz tego potrzebuje !!!
    Oczywiscie zeby nie bylo tak fajnie to bede miala okres w samym srodku wakacji i na dodatek nie wiem dokladnie kiedy dostane

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2017, 09:40

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowatorka, to życzę udanego wyjazdu, bawcie się dobrze i odpoczywajcie :)

My teraz też wypoczywamy na działce nad jeziorem, pogoda ładna więc oczywiście korzystamy. Antoś całe dnie spędza na dworzu, nabrał kolorków, raczkuje po trawce, chodzi przy meblach a nauczył się sam siadać i wchodzić po schodach.
    Apetyt mu dopisuje choć pierwsze dni dokuczały mu zęby i słabo jadł, budził też się w nocy ale jest już zdecydowana poprawa.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Marta. Juz odliczam dni. A wy korzystajcie z dzialki :) u nas zeby narazie sie zatrzymaly na 7 ;) . No i czekamy az mala zacznie chodzic bo juz teraz to bedzie nastepny krok. Raczkuje na calego,ostatnio wdrapywala sie na box :D

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowatorka, Ewa to teraz wszędzie chce wchodzić. Wszelkie kanapy testuje, niby uczę ją jak ma schodzić, bo nie chcę, żeby na głowę spadła, ale ona jakoś jak już jest na górze, to do schodzenia się nie bierze. W ogóle uwielbia rzucać się na kanapach, łóżkach itd. Jest wtedy w swoim żywiole.

A ja w poniedziałek wracam do pracy po 3 latach i prawie 4 miesiacach. Już się tego boję.

ltCGp1.png HZoWp2.png
‹‹ 329 330 331 332 333 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ