X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża po 30-stce :)
Odpowiedz

Ciąża po 30-stce :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Babelek :) mój Antos ma już 8 m-cy ;) wszystkie Antosie to fajne chlopaczki ;) Twój bedzie chyba trzeci Antos na tym forum ;)
    A tak w ogole to mojemu wyrósł trzeci ząbek.dwa na dole i teraz kolejny juz na górze tylko nie jedynka a dwójka ;) i bedzie wyglądał jak mały wampirek :)

Bąbelek1980 lubi tę wiadomość

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Bąbelek i super ,że wróciłaś.Trzymam kciuki za spokojne bezproblemowe rozwiązanie i dużo zdrówka życzę.

Kai super ,że Mikołajek już czuje się lepiej,a jak tam pobyt u mamy?

Katalozo...Twój facet jest pomylony, musisz się od niego uwolnić ,bo Cie wykończy psychicznie :(

Nowatorko jak wypady nad morze,jak córcia i jak w pracy?

Marto,niedługo Twój Antoś będzie miał roczek!

A my byliśmy jednak u rodziny w Polsce na 2 tyg.Odpoczęłam psychicznie,fizycznie raczej nie.Na początku z dziećmi tragedia,wszystko nowe i nie poznawali nikogo.W tym też czasie Paola postanowiła się odstawić i przeżywałam męczarnie,bo nie wzięłam laktatora.Choć i tak miałam w planach powoli zakończyć kp,to jednak nie tak drastycznie.Z każdym dniem zaczęli się jednak oswajać i rozkręcać ,zwłaszcza Oliver bo jest odważniejszy i bardziej otwarty.
    Dzieci nauczyły się nowych rzeczy,np schodzenie z łóżka i bez problemu wchodziły po schodach.Przybyło tez parę zębów, Paola ma ich aktualnie 7(niestety używa ich nie tylko do jedzenia,zaczęła często gryźć Olivera i bić go kiedy np. bierze zabawki,które ona sobie upatrzyła),a Oliver 4.No i Paola zaczęła już stawiać pierwsze samodzielne kroki,Oliver za to biega jak szalony za chodaczkiem.Za jednym razem zrobiliśmy też chrzest i roczek dzieci.

A wczoraj mielibyśmy następny casting dzieci,ale nie miał mi kto towarzyszyć do Pragi,a samej z dwójką w podróży i potem w trakcie sesji zdjęciowych pewnie nie byłoby mi łatwo.A szkoda,bo może by ich wzięli a honorarium było wysokie-jakies 1200zł/dzień.Trezciego castingu już nie odpuszczę.

Acha,byliśmy na bilansie roczku: Paola 9kg i 75cm a Oliver 9800 i 76cm.

A co dziewczyny u Was?Dawno się nie odzywały ZonaAnia i Milcia,zresztą na liście było nas chyba ze 30! Gdzie się wszyscy podziewają?

I na koniec wstawiam tradycyjnie fotki,bo ostatnio was zaniedbałam ;)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0ca4084d5180.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7374318ebcdf.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9814f946f21d.jpg

marta258, Bąbelek1980, żonaAnia, kataloza, Tosia80 lubią tę wiadomość

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza, Twoje bliźniaki jak zawsze słodziaki, super wyglądali na urodzinach i na chrzcinach, wszystkiego najlepszego dla nich, dużo zdrówka i niech zawsze się uśmiechają i będą radośni :)

A my za 3 tyg roczek Antosia, balony i dekoracje kupione, zaproszenia rozdane. Mąż będzie piekł tort a ja muszę zrobić napisy i powieszę na oknie :)

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • Bąbelek1980 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju jakie już duże macie dzieciaczki :)
    Z jednym jest ciężko, a co dopiero z bliźniakami!? Podziwiam! :-)

f2wl4z17q60magcw.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babelku, czas szybko mija. Ja po 10 miesiacach mogę powiedzieć, że dziecko to najwieksze wyzwanie i największa radosc mojego życia. I choć czasem było bardzo ciężko, to zawsze radość była większa niż trud.
    Fairuzo, slodziaki z tych Twoich dzieci! Wszystkiego najlepszego dla nich!

Bąbelek1980, Fairuza lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • mus.zka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny :-) Dawno nie było mnie na forum. Po prostu nie miałam czasu. Teraz siedzę i czytam wasze wpisy, pomału chcę wszystko nadrobić. Czas leci nie ubłagalnie. Moja Hania niedługa będzie miała 8 miesięcy a ja nie wiem kiedy to minęło. Za to mogę pochwalić się, że Hania raczkuje i sama siada, stoi przy meblach. Nie ma jeszcze ząbków :-). AAA i mój najwiekszy sukces, o którym nawet nie śniłam : nadal karmię piersią :-)
    Pozdrawiam was

Kai, kataloza lubią tę wiadomość

ex2bvcqg5l1pcn7c.png

• Milcia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2017, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Bąbelku :) Ja dołączyłam do wątku w pierwszych dniach jego istnienia, potem jakoś samoistnie opuściłam wątek i na nowo zaczęłam w drugiej ciąży :)

Ja jutro zaczynam 5 tydzień pracy, ale tylko 2 dni i wolne do końca tygodnia, bo mamy adaptację w żłobku i przedszkolu. Spore wyzwanie nas czeka. Ewa dalej nie chodzi, tzn. poznała smak przebierania nogami trzymana za ręce i jak się ją lekko podtrzymuje, to zasuwa jak torpeda z uśmiechem na ustach. Ciekawe kiedy się w końcu sama puści :) Dalej mamy 8 zębów i następnych nie widać. Mleko pijemy już tylko na kolację i 1-2 razy w nocy.
    Wczoraj byliśmy na weselu i świetnie się bawiliśmy. Pierwszy wypad na całą noc bez dzieci. Niestety one to gorzej zniosły, a moja mama i siostra nie spały całą noc, bo jak stwierdziły, czuwały, żeby nie przeoczyć pobudki (a miały i nianię w pokoju i drzwi otwarte do pokoju dziewczyn). Przewrażliwione kobity ;) Ale nie ma się co dziwić, bo przy nie swoich dzieciach załącza się inna odpowiedzialność, a np moja siostra jeszcze swoich dzieci nie ma.

Bąbelek1980 lubi tę wiadomość

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cudzymi dziećmi trudniej się opiekuje, fakt. Jestem z Mikusiem 24 h na dobę, ale nie wyobrażam sobie siebie w roli niani.
    Fairuzo, u mamy fajnie, jak to u mamy :-).
    Ja już też powoli myślę, jak ro będzie, jak wrócę do pracy...

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszytkim. My jeszcze w polsce jestesmy do 10.09 :) . Mala jeszcze nie chodzi ale coraz dluzej stoi bez trzymanki ale tak jak juz kiedys pisalam nie mam cisnienia zeby juz chodzila, wszystko w swoim tempie. Tutaj naszej kuzynki corka chodzila jak miala dopiero rok i 8m-cy a innej rok i 4 takze kazdy ma swoj czas ;) Mala poznala nowe ciotki i wujkow ale jest b towarzyska i lubi byc z nowymi osobami. Kupilam wczoraj dvd z jej ulubiona bajka Masza i Niedzwiedziem i stoi w boxie i oglada (nareszcie chwila spokoju ;) ). Co do mnie to srednio odpoczywam bo jednak jestem zajeta mala i jeszcze mamy tu pieska ktory srednio sie z nia dogaduje ale znajduje czasami czas zeby sie troche zrelaksowac. Jem duzo smacznych rybek bo jestesmy blisko morza :) Odkrylam skad mialam te tachykardie o ktorych w kiedys pisalam. Bylam u kardiologa i mam wypadanie platka. Nie dostalam lekow i lekarz mowil ze to nie jest grozne ale moze powodowac takie objawy. Nie wiem ile to mialam ale ujawnilo sie po ciazy, pewnie z niewyspania,stresu etc.

Fairuza to dobrze ze odpoczelas psychicznie. Maluchy superanckie :D Bedziemy trzymaly kciuki za nastepny casting :)

Marta widze ze przygotowania do urodzin ruszyly pelna para :) bo to bardzo wazny dzien bedzie :)

Kai czas leci bardzo szybko. Czasami az nie moge uwierzyc ze mala ma juz rok :O

Muszka fajnie ze u was wszystko ok

Milcia u nas tez sie zatrzymalo na 8 zabkach (4 na gorze 4 na dole). Ciekawa jestem ktore po nich wychodza, kly chyba...

Babelek sluzymy rada i doswiadczeniem :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2017, 10:27

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Milenka~11 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja też po 30-stce, od tygodnia oficjalnie mam 31, kwalifikuję się tu?;-) W ciąży lepiej mi niż przed, może jakieś drobiazgi teraz na końcówce. Zgaga, biodro, kręgosłup ale nic groźnego i mega męczącego.
    Życie zaczyna się po 30-stce!;-)

Bąbelek1980, Kai lubią tę wiadomość

dqpri09k6uedld97.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam moją imienniczkę :)

Nowatorka, teraz w kolejności powinny czwórki iść, a po nich trójki i piątki. Ale nie ma reguły, bo np Ewie na górze najpierw wyszły dwójki, a potem jedynki.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Bąbelek1980 Autorytet

Wysłany: 1 września 2017, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Otóż to!
    Teraz, to dopiero zacznie się życie ;)

f2wl4z17q60magcw.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babelek teraz to dopiero sie ZACZNIE hihi taki zarcik ciazowy ;)

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 3 września 2017, 01:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, Milenko! Nareszcie jakieś ciazowki się pojawily! Niedługo poród... boisz się?

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 3 września 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Mileko (zapomnialam napisac ) :)

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • panama Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Jestem ledwo po trzydziestce, w październiku wybije 31.
    To moja pierwsza ciąża i oprócz ogromnego zmęczenia, rwy kulszowej i częstego siusiania, nie miałam żadnych dolegliwości ciążowych.
    Im dalej, tym pojawiają się jakieś dziwne bóle, teraz bolą mnie pachwiny. Trochę utrudnia mi to chodzenie, ale siedzę w domu na L4, więc mam nadzieje, że szybko minie.
    Wiem, że ciąża to nie choroba, ale zbyt długo staraliśmy się z mężem o tę ciążę, żebym teraz ryzykowała na każdym kroku w pracy. A pracę mam fizyczną, w markecie na dziale chemicznym, więc dźwiganie kartonów, ciągnięcie palet, wspinanie się po drabince na antresolę, wieczne schylanie/klęczenie przy regałach nie jest wskazane.

Kai lubi tę wiadomość

3jvzk6nlakaftugh.png
  • Dominika32 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Ja w pazdzierniku skoncze 32,to moja druga ciaza.Synek ma juz 10 lat,wiec roznica wieku bedzie spora.
    W pierwszej ciazy bylo super zadnych problemow nic nie bolalo,a teraz...
    Od 3 tyg, biore progesteron bo mialam plamienia,14.09 mam wizyte u gina stres jest ogromny.

Kai lubi tę wiadomość

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• marta258 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mileanka, Panama, Dominika, witajcie w naszym gronie :)
    Nareszcie dołączyły do nas mamusie z brzuszkami. My tu się zasiedziałyśmy od jakiegoś czasu i mamy już spore maluchy około roczku.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 8 września 2017, 05:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O! Nareszcie nowe forumowiczki. Czas, byście przejęły trochę wątek, bo się chyba tak zrobiło, że ciężarówki bały się dołączyć, bo tu same mamuśki juz były ;-). Powodzenia, dziewczyny! Oby ciąże przebiegały pomyślnie!

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Lee Znajoma

Wysłany: 9 września 2017, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ło jezu....35 lat i trzecia cc. Dodam że pierwsza cc różniła się niebem a ziemią od pierwszej. Po drugiej bardzo szybko doszłam do siebie. Dziewczyny ze mną w pokoju wybałuszyły oczy jak wstałam rano po cc. Obolała jak obolała ,ale powiem Wam, że siłe dał mi mój mąż który spał w pokoju odwiedzin, i tak bardzo chciałam zobaczyć córkę ( która leżała w inkubatorze) że poruszyłabym chyba niebo i ziemie i zniosła każdy najgorszy ból, by móc się tylko doczłapać z mężem do małej.Niektóre kobiety nie lubią jak facet jest z nimi , to każdego wybór i wola. Ja bez mojego mężusia nie mogę sama w szpitalu.

Kai lubi tę wiadomość

7470kw7i2cireub0.pngf2w3krhmuz9s45pd.pngf2w3io4p0lcbrvi6.png
‹‹ 331 332 333 334 335
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ