Ciaza w Belgii
-
WIADOMOŚĆ
-
Asia88, to tak jak my:) Jak zobaczę kiedyś na ulicy wózek podobny do naszego to będę wiedziała,że to Ty;) A w jakim sklepie zamawiałaś? Ja jak zrobiłam rozeznanie licząc też transport z Polski, to wyszło mi najtaniej w sklepie dino.
asia888 lubi tę wiadomość
nutelka -
Ale to jak to bez lewatywy i golenia?
Przy pierwszym porodzie nie miałam lew i powiem szczerze, że to straszne było, przy parciach wyszła <niespodzianka>tak to nazwę było to bardzo krępujące zwłaszcza, że poród z męzem:(myślałam, że lew teraz to norma, a tu proszę czy położne pytają czy w ogóle nie ma tematu?
Zdecydowaliśmy wspólnie z męzem, że zostanie ze mną tylko na poczatkua gdy zacznie się akcja po prostu wyjdzie, chłopina bardzo delikatny jest wiec nie będę go do niczego zmuszała;)
Kupowałyście może jednorazową bielizne?chodzi mi tu o tzw. majtki poporodowe siatkowe?
Eskarnia na mojej liście jest
Dla mamy do porodu:
-dowód, książeczka ciążowa, karta sis
-wygodne ubranie
-butelka wody, napój zawierający cukier
-3-4 piżamy, wygodna bielizna, reczniki, myjka, kosmetyki
-2 biustonosze do karmienia (1 lub 2 rozmiary większe)
- maśc do smarowania brodawek - LANSINOH
-poduszka do karmienia i termofor z pestek wisni na ból brzuszka przy wzdęciach dla maluszka, zamierzam kupić taki:
http://allegro.pl/termofor-z-pestek-wisni-super-kompres-poporodowy-i4965000196.html
Dla dziecka:
-ubranka na każdy dzień świerze czyli ok. 3-4 kompletów
- 2 czapeczki, skarpetki, 4 reczniki i myjki
- kosmetyki
-szczotka do włosów
-pieluszki ok. 6 na dzień
- chusteczki nawilżające
- rożek, becikEskarina lubi tę wiadomość
*******Gang18+*******B -
Dziewczyny, powiedzcie mi proszę jakie formalności należy załatwiać po narodzinach dziecka? Zarejestrowalismy małego w gminie, zglosilam go do mituel, muszę się jeszcze udać po rodzinne. Zrobię też mu polski paszport. Zastanawiam się czy jest jakiś dowód osobisty dla takiego malca. W aptekach pytają czy mam jego kartę, w szpitalu też. Wiecie coś więcej na ten temat?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 15:30
-
Martynaa mój syn miał do 12 roku życia taką karte z gminy i tam jego dane:imie, nazwisko, pesel, miejsce urodzenia, narodowośc ale nie wiem czy to od razu wydają po urodzeniu jak przyjechaliśmy do Belgii miał 5 lat, poprostu zapytaj w gminie jak to u was wygląda, bo mogą być różnice tym bardziej, że my z obszaru niemieckojęzycznego. Jesli chodzi o apteke to chodzi o karte sis ale ją powinnaś dostać z mituel.
*******Gang18+*******B -
Dzięki Lili, zapytam w gminie. Tak myślałam że chodzi o kartę sis. Głupio tak jak dziecko nie ma żadnych dokumentów tożsamości. Z gminy mam tylko kartkę z drukarki heh. Czekam w takim razie na list z mituelu, pani mówiła że przysla mu vinietki ale może razem przyjdzie i karta.
Lili, jak się czujesz? Nie narzekasz że już ciężko? -
Z tego co pamiętam to vinietki przychodzą z kartą
Na razie nie narzekam, w sumie najgorsze sa noce wierce się okropnie;)a no i bieganie do wc co 5 minut;)Mały ma coraz mniej miejsca i boksuje mame w żeberka;)ale mu to wybaczam;)Dostałam w czwartek zdjecia małego i całą rodziną jesteśmy w szoku bo bardzo na nich podobny do starszego brata;)wypisz wymaluj, nie mogę się nadziwić!
Czas ostatnio tak szybko mi leci i to mnie przeraza!A im bliżej terminu tym bardziej się stresuje porodem!Nie potrafie powiedzieć dlaczego bo przeciez wiem co i jak a mimo tego straszne się boje:(
A reszta dziewczyn?co u was?Martynaaa lubi tę wiadomość
*******Gang18+*******B -
Martynaaa, jeśli chodzi o rodzinne, to nam przyszło pismo ok 1.5 miesiąca po narodzinach, że dostaniemy. To chyba jakoś automatycznie się dzieje, bo nie składaliśmy żadnych dokumentów oprócz becikowego. Tutaj możesz z polskich dokumentów tylko paszport zrobić, my właśnie złożyliśmy wniosek i za 3 tygodnie do odbioru. Najpierw trzeba w konsulacie ( w dziale prawnym) załatwić transkrypcje, czyli zgłosić dziecko w Polsce, gdzie wyrobią mu akt urodzenia.
Karty sis nasz Mały jeszcze nie dostał, może trzeba będzie się po nią wybrać do ubezpieczalni. Vinietki za to przyszły same.nutelka -
Dzięki Dziewczyny za podpowiedzi, zapytam w kasie ubezpieczeń czy to ja mam się zgłosić po rodzinne czy z automatu przyjdzie pismo.
Lili, mimo tych wszystkich dolegliwości to ja bardzo miło wspominam ciążę. Fajnie że u Ciebie wszystko w normie no tak,każdy poród jest inny, nie dziwię się że się boisz.
Nutelka, jak synus?nutelka lubi tę wiadomość
-
nutelka wrote:Asia88, to tak jak my:) Jak zobaczę kiedyś na ulicy wózek podobny do naszego to będę wiedziała,że to Ty;) A w jakim sklepie zamawiałaś? Ja jak zrobiłam rozeznanie licząc też transport z Polski, to wyszło mi najtaniej w sklepie dino.
fajnie:) to tez bede wypatrywac a jaki kolorek wzieliscie?
zamowilam w sklepie internetowym wyprawkidzieciece.pl w super cenie i wysla nam do tescia gratis
ja nie kupuje tych majtek siatkowych, u mnie w szpitalu to daja tak jak i pampersy
a czy te karty SIS nie mialy byc przypadkiem wycofane? wydaja je jeszcze?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2015, 11:15
-
Kolor wózka wzięliśmy szary, nie byłam do końca przekonana, ale na żywo nawet fajnie wygląda. Chcieliśmy uniwersalny kolorek, bo nigdy nie wiadomo kto będzie nim jeszcze jeździł w przyszłości;) A Wy jaki wybraliście?
Też coś słyszałam, że karty SIS miały być wycofane.
Martynaaa, nasz synuś rośnie jak na drożdżach, z dnia na dzień coraz większy:) Najważniejsze, że zdrowy. Dostaliśmy zalecenie z ONE żeby wychodzić codziennie na spacery, nawet przy -10 na termometrze. Także staramy się hartować Maluszka, żeby nie chorował. Za 1,5 tygodnia mamy pierwszą szczepionkę.
A jak Twój Maluszek? Jak się czujesz w nowej roli?Martynaaa lubi tę wiadomość
nutelka -
hej Dziewczyny
podczytuje Was od jakiegos czasu. Bardzo serdecznie gratuluje świeżo upieczonym Mamusiom i trzymam kciuki za szczęsliwe rozwiązania
Takze mieszkam w Belgii (okolice Brukseli).U mnie to dopiero poczatek jednak pomyslalam, ze moze znajda sie inne dziewczyny, ktore takze zaczynaja swoja przygode z "brzuszkiem". Jesli nie, to milo czytac jest o Waszych przeżyciach i doswiadczeniach
Ja nadal jestem przed pierwsza wiazyta u ginekologa, wiec glowa pelna watpliwosci i pytan jednak jestem dobrej mysli
nutelka, Lili83, asia888, Martynaaa lubią tę wiadomość
02.02.2015 [*]
Wiosną nadzieja narodzi się ponownie -
Witaj DomiBW!
Gratuluje i życzę nudnej i bezproblemowej ciązy;)Trzymam kciuki za wizyte, daj znać jak już będziesz po;)
Martynaa pierwszą ciąże wspominam bardzo dobrze, pierwsze 3 miesiące mdłości a reszta po prostu wspaniała, energii miałam za dwóch, latalam jak szalona, na tyłku nie usiedziałam;)Natomiast tym razem jest inaczej, energii zero najgorsze jednak są problemy z żoładkiem a do tego mdłości, które towarzyszą od początku i powracają jak bumerang!Staram sie nie narzekac;)ale czasami jestem p prostu bezsilna i muszę sie wygadać!No dobra nie smęce już
Z kartami sis to nie wiem jak jest, nie słyszałam, ze mają wycofać hm?Najlepiej zapytać w mutuel. A Martynaaa wyrób sobie od razu europejską karte zdrowotną dla maluszka, u nas drukują ją na miejscu i jest ważna do 31.12 danego roku.
Martynaaa lubi tę wiadomość
*******Gang18+*******B -
Witaj DomiBW
Martynaa gdzieś we wcześniejszych postach pisałaś, że po porodzie "polozne przychodzily i sprawdzaly szwy i mnie myly". Tutaj jest tak że położne myją?. Po jakim czasie od porodu można iść pod prysznic?
Dziewczyny napiszcie proszę jak rozwiązałyście sprawę spakowania się do szpitala. Tych rzeczy z listy jest tak dużo (zwłaszcza ręczników, które zajmują bardzo dużo miejsca), że totalnie nie wiem jak to spakować. Żeby mi się wszystko zmieściło to musiałabym zapakować wielką walizkę na kółkach ;/
Do terminu porodu zostały mi dwa tygodnie i zaczynam trochę panikować. Nie wszystko mam jeszcze przygotowane i powoli oblatuje mnie strach przed samym porodem. Mąż dalej nie załatwił jeszcze wszystkich formalności i w związku z tym nawet nie jestem zapisana w szpitalu w którym mam rodzić. Co najlepsze dalej nie wybraliśmy imienia dla malucha
-
Witaj DomiBW!
Eskarina, to jest moja lista, którą dostałam ze szpitala
Dla mamy:
-przybory kosmetyczne - toaletowe (konkretnie nie napisali, czyli co tam zechcesz możesz wziąć, żel pod prysznic, szampon, szczotka/grzebyk itp.
-koszula nocna albo piżama rozpinana z przodu
-szlafrok
-ręczniki i myjki (ile uznasz za wystarczające)
-kapcie
-2 opakowania podpasek - te na noc, czyli dłuższe lub tzw super. (na początku dostawałam podkłady higieniczne, takie duże, które składali na 3, podpaski nie były wystarczające na początku. później przestali przynosić, więc mąż kupił duże opakowanie. Takie coś http://www.bdsklep.pl/hartmann-30szt-60x90cm-molinea-plus-l-podklady-higieniczne,id-38137 są różne rozmiary. sporo mi zostało, więc mogę kilka sztuk Ci oddać,jeśli byś chciała. Podkłady nosiłam póki byłam w szpitalu, w domu zaczęłam używać podpasek, czyli po ok 4-5 dobie)
-20 x majtki jednorazowe )takie siateczkowe, ja miałam takie wielorazowego użytku, wystarczyło przeprać w ręku i schło bardzo szybko. Mogę dać Ci jedno opakowanie takich, bo kupiłam 2 paczki)
-staniki do karmienia, większe o rozmiar
Dla dziecka:
-8 śpiochów lub pajacyków, 8 bodów, 8 par skarpetek, 1 czapeczka (dodam od siebie, że rękawiczki niedrapki też się przydadzą. Po 8 sztuk wszystkiego może wydac się dużo, ale jak to z chłopcami bywa na początku, siusiają prawie przy każdym przewijaniu, więc ubranka też trzeba często zmieniać
-szczotka i grzebyczek (zdziwiło mnie, że jedno i drugie, ale grzebyczkiem wyczesuje się krew i śluz z włosków podczas pierwszych kąpieli, później używamy szczotkę. Swoją drogą, kupiłam taki komplecik, ale dostaliśmy drugi w wyprawce ze szpitala)
-3 ręczniki i 3 myjki
- butelka do karmienia, w razie braku laktacji.
To tyle, pamiętaj, że zawsze można coś dowieźć, wszystko nie będzie Ci potrzebne na raz. Ja nabrałam ubranek dla dziecka, po czym okazało się, że większość jest za duża:) trzeba było dowieźć, ale to żaden problem.
Nie panikuj, nie ma powodu, ze wszystkim na pewno sobie poradzisz!
Jak miałam problemy z karmieniem i miałam odciągać pokarm to miałam do dyspozycji laktator szpitalny, powiedzieli, że mam nie przywozić swojego. Dostawałam też buteleczki do karmienia, ale nie polecam ich, mają najzwyklejszy prosty smoczek i później bardzo trudno przystawiać dziecko znów do piersi, bo szybko przyzwyczaja się do tego smoczka.
Co do mycia po porodzie, to prysznic brałam tego samego dnia co rodziłam. Położna powiedziała, że gdybym chciała skorzystać z toalety to mam ją wezwać. Różnie bywa po znieczuleniu, można zasłabnąć i lepiej, żeby ktoś był blisko. Także położna pomogła mi dojść do łazienki, czekała tuż za drzwiami i radziła jak dbać o higienę podczas toalety. Przy pierwszym wstaniu z łóżka zakręciło mi się w głowie, więc czułam się dużo pewniej wtedy. Położne mnie nie myły, za to przychodziły i sprawdzały szwy i jak się wszystko goi.
Asia88, nasz Kubuś ma prawie 8 tygodni, 28 stycznia skończy 2 miesiące. Rośnie szybciutko i jest coraz słodszy:) Nie mam suwaczka, sama nie wiem czemu. Zapisałam się tu, żeby korzystać z forum, ale nie używałam kalendarza ciąży, więc nie wiem co się z nim stało:)asia888, Eskarina lubią tę wiadomość
nutelka