X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Belgii
Odpowiedz

Ciaza w Belgii

Oceń ten wątek:
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilli a Ty zaraz po mnie :))

Samuel nietypowe, rzadkie imie, akurat dla mnie zbyt nietypowe, ale tez mysle ze to Wam musi sie podobac bo kazdy ma inny gust, chociaz zdrobnienie Sam ladnie

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samuel jeśli się Wam podoba i pasuje do nazwiska to czemu nie. Ja też z tych co lubią krótkie imiona.

3i49anlimybgnl9h.png
  • nutelka Przyjaciółka

Wysłany: 3 lutego 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostaliśmy fakturę. 2033 euro. Partena ma przelać nam te pieniążki w ciągu 2 tygodni, żebyśmy mogli ją opłacić.

nutelka
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutelka a jaki pokoj mialas? jedynke?

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • nutelka Przyjaciółka

Wysłany: 3 lutego 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, jedynkę. Jeszcze jak zanosiłam fakturę to pytałam czy zwrócą mi całość, żeby się upewnić. ale będę spokojna jak zobaczę całą kwotę na koncie:) Najwięcej wyniósł lekarz prywatny i anestezjolog.

asia888 lubi tę wiadomość

nutelka
  • Lili83 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 00:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani z ubezpieczalni tlumaczyla mi ze biorac1 osobowy pokoj najwiecej kosztuja lekarze nie sam pokoj kazdy lekarz ktory idzie do jedynki liczy sobie podwojnie!

Dziewczyny u mnie dzisiaj pojawly sie kawalki czopu najpierw btazowe a ptem przezroczyste zabarwione krwia, pojawily sie rowniez pierwsze skurcze jutro mam z samego rana wizyte u gin, mam nadzieje ze maly jeszcze poczeka bo to doiero 32 tydz

BW1ip2.png

5b09qtkfjh1k59fq.png

*******Gang18+*******B
  • Eskarina Przyjaciółka

Wysłany: 4 lutego 2015, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow Lili83 trochę za szybko...może to nie czop, a skurcze to tylko te przepowiadające -daj znać co powiedział Ci lekarz.

zem3j44j00i19y68.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili,faktycznie za wcześnie, ale taki czop może odejść na kilka tygodni przed porodem nawet. Mimo wszystko lepiej skonsultować, daj znać.

Ja też dostałam wczoraj fakturę za szpital i poród. Do zapłacenia mam 36 euro. Całkowity koszt to nieco ponad 1300euro. Coś mi się wierzyć nie chce że tak mało. Też mam lekarza na kontrakcie nie standardowym, tzn liczy suplementy, i był anestezjolog, a do tego niedziela wieczór. Pokój miałam dwuosobowy. W takim pokoju lekarze nie mają prawa naliczac suplementów, tylko w jedynkach. Mimo wszystko jakoś mało,, ale nie żebym narzekala :-) sprawdzę dla pewności w administracji szpitala czy to już wszystko.

Nutelko, jesteście już po szczepieniach? Ja robię 6w1 i rotawirusy. Idziemy 19 lutego

3i49anlimybgnl9h.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskarina, jak u Ciebie sytuacja? Jakieś zwiastuny porodu?

3i49anlimybgnl9h.png
  • Lili83 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozwarcie 1 cm, podpieli mnie pod ktg skurcze dosc czeste i intensywne, czop odchodzi pomału kawałkami, dostałam duzo dawke progesteronu 3x2, lek na skurcze i magnez zwiekszona dawka no i oczywiscie nakaz lezenia wstawanie tylko do toalety. dzisiaj pakuje torbe do szpitala tzn to co mam:(nie mam jeszcze wszystkiego i nie wiem jak to teraz wszystko ogarnac, nastepna kontrola w sobote, najgorsze jest to ze jesli nie zatrzymaja to bede rodzila w Liege bo u nas nie ma sprzetu specjalistycznego i specjalistow:(dobra wiadomosc to taka ze mały wazy juz 1700g serduszko jak i inne organy dobrze rozwiniete oprocz płuc ale jesli dojdzie przed 36 tyg do porodu dostanie sterydy na szybszy rozwoj.
    podłamałam sie troche, licze na to ze w sobote bedzie lepiej

BW1ip2.png

5b09qtkfjh1k59fq.png

*******Gang18+*******B
  • nutelka Przyjaciółka

Wysłany: 4 lutego 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili, nie martw się na zapas i nie denerwuj, teraz najważniejszy jest spokój i brak stresów. Jak trochę poleżysz i odpoczniesz to na pewno wszystko będzie dobrze!

Martynaaa, mieliśmy już pierwsze szczepienie w zeszłym tygodniu, 2 zastrzyki w oba malutkie udka. Nie patrzyłam, nie mogłam. Mały pierwszy raz w życiu miał łezki w oczkach, ale po pół minucie już było po krzyku, temperatura troszkę mu w nocy wzrosła, ale nie za bardzo. Te szczepionki to było DTP i od pneumokoków, następna dawka 3 marca - 1 zastrzyk i później w kwietniu znów 2. Powiedzieli nam, że muszą być przynajmniej 4 tygodnie pomiędzy szczepionkami.

Czy któraś z Was wybiera się może na Święta do Polski, czy zostajecie? My jedziemy na 2 tygodnie, Kubuś pozna całą rodzinę:) Boję się troszkę, że się nam dziecko "rozstroi" z powodu tylu zmian i atrakcji na raz, ale zobaczymy jak to zniesie.

nutelka
  • olis88 Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2015, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili trzymaj sie dzielnie :*

[f2w3j44jq3nsvz6c.png
    c55fs65glanu4ez2.png

• asia888 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2015, 06:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili trzymaj sie! mam nadzieje ze maluszek jeszcze posiedzi jak najdluzej

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2015, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili, trzymaj się, stosuj się do zaleceń lekarza i będzie dobrze.

Nutelka, my jeszcze nie wiemy czy pojedziemy, ale jak wszystko będzie ok to tak, na tydzień. Też boję się że dziecko mi się rozstroi heh no i pozna go cała rodzina, nikt go jeszcze nie widział. Jestem okropna egoistka bo jak pomyślę że wszyscy będą chcieli go bawić i nosić to odechciewa mi się jechać heh chcę go tylko dla siebie a z drugiej strony chcę żeby już wszystkim go pokazać. Eh, nie dogodzisz i nie zrozumiesz młodej mamy z pierwszym dzieckiem ;)

nutelka lubi tę wiadomość

3i49anlimybgnl9h.png
  • Eskarina Przyjaciółka

Wysłany: 6 lutego 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili ja w pierwszej ciąży miałam problemy. Ok 30 tygodnia ciąży wylądowałam w szpitalu, dostałam sterydy na rozwój płuc u dziecka, luteine i fenoterol przeciwskurczowo. Córa urodziła się 5 dni przed planowanym terminem. Więc się nie denerwuj, będzie dobrze.

Co do szczepień to proszę napiszcie coś więcej jak to tu wygląda. Gdzie szczepicie i kiedy byłyście pierwszy raz u pediatry na wizycie kontrolnej.
    Aaa...i jak u waszych maluchów wyglądała kwestia pielęgnacji kikuta pępowinowego? Co z tą plastikową klamerką?

nutelka co do świąt to myśmy mieli w planach jechać do pl. Nie wiem tylko czy sie wyrobimy z załatwieniem wszystkich formalności czyli paszportu. Mąż dopiero dzisiaj zaczął się dowiadywać co gdzie trzeba załatwić i jakie dokumenty są potrzebne.

zem3j44j00i19y68.png
  • Eskarina Przyjaciółka

Wysłany: 6 lutego 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynaaa wrote:
    Eskarina, jak u Ciebie sytuacja? Jakieś zwiastuny porodu?
    Ja już przecież się chwaliłam że Tomek jest już z nami :)

zem3j44j00i19y68.png
  • nutelka Przyjaciółka

Wysłany: 6 lutego 2015, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pierwszej wizycie kontrolnej byliśmy u dr Zakrzewskiej przed 3 tygodniem Kuby. Ale na szczepienia i dalsze wizyty kontrolne chodzimy do ONE. Wg mnie nie ma sensu płacić 50 e za wizyte u pediatry, kiedy tam też zbadają dziecko za darmo. Jak już raz się pójdzie to oni później wyznaczają kiedy przyjść znowu i kiedy będą szczepienia. Pierwsze jest po 2 miesiącu.
    Co do pępuszka, to codzienna dezynfekcja, kąpalismy też normalnie,, bo niektórzy mówią, że nie można moczyć pępka. Naszemu Kubusiowi odpadł już po 5 dniu. A tą klamrę miał cały czas do końca. I jak odpadł to też jeszcze trochę trzeba było czyścić gazikiem ze środkiem do dezynfekcji

Eskarina, my na paszport czekaliśmy 3 tygodnie, w poniedziałek mamy odebrać. Potrzebny był nasz akt ślubu i akt urodzenia dziecka, no i zdjęcie. Weźcie od razu na druku międzynarodowym, 8 euro za to się płaci. A paszport 30 albo 40. My jeszcze robiliśmy transkrypcje od razu przy wyrabianiu paszportu. Dzięki temu nasz synek jest już zgłoszony w Polsce.

Martynaaa, tydzień to jeszcze może być, dziecko łatwiej dojdzie do siebie. Ja się boję co będzie po ponad 2 tygodniach z naszym :) Jutro przyjeżdża teściowa na tydzień, mam nadzieję, że nie zdązy nam dziecka rozpuścić :)

Lili83 lubi tę wiadomość

nutelka
  • nutelka Przyjaciółka

Wysłany: 6 lutego 2015, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, czemu mi wychodzą zawsze takie długie posty ;)

Lili83, olis88 lubią tę wiadomość

nutelka
  • Eskarina Przyjaciółka

Wysłany: 7 lutego 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutelka czyli podanie o paszport i transkrypcje można złożyć jednocześnie w tym samym czasie? A paszport macie ten na rok tymczasowy czy ten na 5 lat? Akt urodzenia dziecka mieliście z komuny? Gdzie robiliście fotkę małemu?
    Czym dezynfekowałaś pępuszek? U nas 8 dzień a pępuszek dalej bez zmian. Mi w szpitalu kazali z nim nic nie robić ;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2015, 16:13

zem3j44j00i19y68.png
  • nutelka Przyjaciółka

Wysłany: 7 lutego 2015, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskarina, a byliście już w komunie zapisać synka? Przypominam, że to w tej komunie, w której urodziło się dziecko. Później możecie pobrać też stamtąd ten akt międzynarodowy. Do konsulatu umawiasz się na stronie e-konsulat, my zrobiliśmy tak, że jednego dnia umówiliśmy wizytę w dziale prawnym (w sprawie transkrypcji) i następną w dziale paszportowym w półgodzinnym odstępie. Godziny sobie sama wybierasz. Panie w okienku bardzo miłe, jak nie w urzędzie;) A paszport to nawet nie wiem, zobaczę w poniedziałek jak dostaniemy. Zdjęcie można zrobić u fotografa na Merode, przed polskim sklepie, ale nam robił znajomy fotograf z dojazdem do domu, wydrukował nam więcej zdjęć i w większym formacie też:) Jeśli byś była zainteresowana to zajrzyj na fcb na profil MPhoto Fotografia.
    Pępuszek dezynfekowałam na początku czymś co dali w szpitalu, w domu mam spray do dezynfekcji, który był kupiony w Polsce, octenisept chyba. Psikałam na gazik i czyściłam pępuszek, ładnie się goił. Mogę pożyczyć jak chcesz. Ale co Ci dokładnie powiedzieli w szpitalu o pielęgnacji pępka, niczym nie kazali dezynfekować?

nutelka
‹‹ 16 17 18 19 20 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ