X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Belgii
Odpowiedz

Ciaza w Belgii

Oceń ten wątek:
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj DomiBW, gratulacje! Zdrowej ciazy :)

Lili83, to moja pierwsza ciaza i dokladnie przeszlam jak tak jak Ty swoja pierwsza :) 200% energii, tylko pierwszy trymestr wymioty i mdlosci okrutne. Planuje drugie dziecko, ciekawe jak to bedzie.

Eskarina, prysznic wzielam drugiego dnia po porodzie, pierwszego dnia pozwolono mi sie umyc od pasa w gore. Mycie przez polozne wygladalo tak, ze kladlam sie na lozku, one podkladaly cos w rodzaju basenu pod moja pupe i polewaly mnie woda i przecieraly gaza, tylko tyle. Robily to kazdego dnia i sprawdzaly w jakim stanie sa szwy i rana. I tak jak pisze Nutelka, po porodzie jak poszlam do toalety to rowniez polozna czkala przy drzwiach gdybym potrzebowalal jej pomocy.

Co do listy do szpitala to nie byla dluga, pizamy dla mnie, 7 spiochow i 7 par body dla dziecka, recznik dla mnie, 2 reczniki z kapturkiem dla dziecka plus 2 zwykle plus 5 myjek do ciala (takie z recznika nakladane na dlon). Oczywiscie przybory toaletowe dla mnie i kapcie. Podklady higienieczne i wkladki laktacyjne dostalam w szpitalu, kosmetyki dla dziecka i pieluchy tez. Wzielam majtki jednorazowe sama. Spakowlam sie w walizke, taka jak bagaz podreczny na samolot.

Nutelko, ja czuej sie wspaniale w nowej roli :) bycie mama to chyba najpiekniejsze co moze nas kobiety spotkac. Mimo niedospanych nocy czuej sie dobrze i mam sporo energii w ciagu dnia. Borysek rosnie, malo placze i cieszy nas kazdego dnia. Teraz jak go pochwalilam to pewnie bedzie zaraz plakal ;) Ostatnio robi ciagle zielone kupki i nie wiem czy to dobrze, pielegniarja z Kind&Gezin mowi ze wszytko ok, ale jak jestem jakas niespokojna. We wtorek wizyta u pediatry to sie dowiem jak to z ta zielona kupka jest.

Lili83 lubi tę wiadomość

3i49anlimybgnl9h.png
  • Lili83 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynaa i tego Ci z całego serca życze!

My z męzem myślimy nad 3, ale zobaczymy jak sobie damy rady sami z 2!Jeśli będzie ok to działamy;)Teraz będzie duża różnica wieku między chlopakami, czyli tak naprawde będziemy mieli 2 jedynaków no bo bawić to oni sie raczej ze sobą nie będa;)Dlatego jeśli sie zdecydujemy to od razu by dużej różnicy wieku nie było!

Z tym myciem to zależy od sytuacji, znajoma opowiadała że przy 1 dziecku była skrajnie wyczerpana bardzo trudny poród był i w pierwszym dniu była myta przez położne. Natomiast po drugim była w lepszej formie i sama była w stanie sie przemyć.

Skończyła mi sie ważnośc dowodu polskiego i teraz nie wiem jak to załatwić z Belgii, czy jest w ogóle taka możliwość?

BW1ip2.png

5b09qtkfjh1k59fq.png

*******Gang18+*******B
  • nutelka Przyjaciółka

Wysłany: 22 stycznia 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili83, chyba jedynym wyjściem na razie jest wyrobienie sobie w konsulacie paszportu (na rok za 30-40 euro lub 10-letni za 110). Mój mąż ma taki sam problem, w lutym kończy mu się dowód. Na polski dowód trzeba z kolei długo czekać, ale może uda się złożyć wniosek zdalnie i później samemu odebrać.

Ja jak kiedyś w mojej grupie w szkole językowej, a propos tego tematu, powiedziałam, że chcemy mieć 2 lub 3 dzieci, to wzbudziło to ogromne zdziwienie, bo to przecież dużo. O ile w ogóle ktoś chciał mieć dzieci, to najwyżej jedno.. Smutne to.

Martynaaa, bardzo się cieszę, że tak świetnie się odnajdujesz w nowej roli!:) A masz blisko kogoś do pomocy? Ja na początku w ogóle nie miałam energii, cały czas niewyspana byłam, pewnie poprzez problemy z karmieniem i zapaleniem piersi, które przydarzało mi się średnio raz w tygodniu. A ja głupia się męczyłam zamiast iść od razu do lekarza. Gdyby nie moja mama, która była z nami przez pierwszy miesiąc, to pewnie chodziłabym jak zombi;)
    Co do kupek, to może jesz coś co je barwi na zielono? U nas mieliśmy takie zmartwienie, że nasz maluch robi je coraz rzadziej, najpierw codziennie, potem co 3,4 i w końcu co 5 dni, ale ponoć to normalne przy karmieniu piersią. I pomyśleć ile zmartwień i wątpliwości jeszcze przed nami.. Te kupki to pewnie pikuś w porównaniu z tym co nas czeka:)
    A z dziećmi tak już jest, że strach chwalić, bo zaraz wszystko się odwraca, miałam tak już nie raz.

nutelka
  • Lili83 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutelka to rzeczywiście smutne:( takie czasy nastały, moja kuzynka jest jedynaczką i powiedziała, że ona nigdy ale to nigdy jednego dziecka by nie chciała, opowiadała jak będąc dzieckiem czuła się samotna pomimo, że miała nas kuzynostwo.ja osobiście pomimo kłótni, sprzeczek które czesto nam w dzieciństwie z bratem towarzyszyły nie wyobrażam sobie życia bez niego!Każdy z nas ma teraz swoje życie, swoje sprawy i dzielą nas setki kilometrów pomimo tego zawsze pamiętamy o sobie i gdyby kiedykolwiek coś się stało to wiem, ze w każdej sytuacji będę mogła na niego liczyć!

BW1ip2.png

5b09qtkfjh1k59fq.png

*******Gang18+*******B
  • Eskarina Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynaaa i Nutelka ile koniec końców musiałyście zapłacić za poród?

zem3j44j00i19y68.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie na liscie jest:

-koszula nocna
    -szlafrok
    -kapcie
    -gabka i myjka
    -szczoteczka do zebow
    -pasta
    -2 staniki do karmienia
    -woda

-czapeczki
    -pizamki
    -body
    -skarpetki
    -rekawiczki
    -kocyk
    -mydlo
    -szczotka do wlosow
    -chusteczki nawilzane
    -fotelik samochodowy
    -karta d'identite

Eskarina lubi tę wiadomość

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • nutelka Przyjaciółka

Wysłany: 24 stycznia 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dostałam jeszcze faktury ze szpitala. Teoretycznie partena powinna pokryć cały koszt, tak mówiła moja ginekolog i w partenie też mi tak powiedzieli. Mam hospitalię +. Zobaczymy jak wyjdzie w praktyce.

nutelka
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jeszcze nie dostałam rachunku za poród.

3i49anlimybgnl9h.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny orientujecie sie jakie sa roznice w kosztach sn a cc tutaj?

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • Lili83 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asia888 znajoma miała cesarke planowaną przy ubezpieczeniu Hospi100+ z mutualite chretienne lezała w pokoju 2 osobowym i przyszło jej do zapłaty 170 euro (najwyższe dodatkowe ubezpieczenie jest Hospi200+ w tej ubezpieczalni) ale jaka jest różnica to nie mam pojęcia.Nie wiem czy nie jest to zależne od ubezpieczalni.
    Bedziesz miała cesarke?

BW1ip2.png

5b09qtkfjh1k59fq.png

*******Gang18+*******B
  • Eskarina Przyjaciółka

Wysłany: 31 stycznia 2015, 06:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj rano urodzilam synka :) Mały po porodzie ważył 3919g i miał 54cm. Dałam rade urodzić bez znieczulenia. Mały urodził sie z pemowina okręconą w okół szyi wiec jeszcze jest troszke siny sle poza tym wszystko ok. Opieka w szpitalu puki co na 5 :)

nutelka, Lili83, asia888, Martynaaa lubią tę wiadomość

zem3j44j00i19y68.png
  • nutelka Przyjaciółka

Wysłany: 31 stycznia 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WOW, gratulacje Eskarina! Dużo dużo zdrówka dla Ciebie i synka! Duży chłopak:)

nutelka
  • Lili83 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    grat_narodz_16_355x500.jpg

Eskarnia podziwiam, naprawde duzy chłop!!!Serdeczne GRATULACJE!!!A jakie imie wybralas?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2015, 10:37

BW1ip2.png

5b09qtkfjh1k59fq.png

*******Gang18+*******B
  • Eskarina Przyjaciółka

Wysłany: 31 stycznia 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba bedzie Tomek ale dalej nie jestesmy pewni ;)

zem3j44j00i19y68.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskarina gratulacje! kawal chlopa! :)

Lili planowo mam rodzic naturalnie, ale wole sie wypytac w razie co bo niemam niestety zadnych hospitali, zwykle podstawowe ubezpieczenie

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o cholera! czyli wyglada na to ze ja nastepna juz?? :o :)

Lili83, nutelka lubią tę wiadomość

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskarina, serdecznie gratuluję! Dzielna jesteś!

3i49anlimybgnl9h.png
  • Eskarina Przyjaciółka

Wysłany: 31 stycznia 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam takie pytanko. Co myslicie o imieniu Samuel?

zem3j44j00i19y68.png
  • olis88 Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2015, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wow gratulacje! zdrowka dla Ciebie i Synusia :* jak bylo? ja mam jeszcze troche, ale juz panikuje na mysl o porodzie :/ co do imienia, ja osobiscie lubie krotkie, wiec z Samuela zrobilabym Sama :) pozdrawiam i caluje :*

Lili83 lubi tę wiadomość

[f2w3j44jq3nsvz6c.png
    c55fs65glanu4ez2.png

• Lili83 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asia888 ano tyś nastepna;)

Eskarnia nie mój typ, ale to wam powinno sie podobac;)

OH Sam bardzo fajnie;)podoba mi sie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2015, 22:20

asia888 lubi tę wiadomość

BW1ip2.png

5b09qtkfjh1k59fq.png

*******Gang18+*******B
‹‹ 15 16 17 18 19 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ