Ciąża w Holandii
-
WIADOMOŚĆ
-
Proszę bardzo, link mam już w ulubionych od dawna
Najważniejsze trzeba wyrobić dziecku pesel, bez tego będzie masa problemów w razie powrotu do PL.
http://www.haga.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/sprawy_cywilne_prawne/transkrypcja_aktu_urodzenia/Madlen222, Martucha_ lubią tę wiadomość
-
pestka86 wrote:a byłyście już w gemente? trzeba mieć jakieś papiery stamtąd przy porodzie? słyszałam, że trzeba o uznanie dziecka jesli nie jest się małżeństwem, a jak sie jest to też tam trzeba sie udac?
Właśnie czytałam, że tylko jak się nie jest małżeństwem trzeba mieć uznanie ojcostwa. -
Madlen222 wrote:Kurczę czekaj, bo chyba coś źle zrozumiałam...tak na pewno źle...przepraszam...;(
-
pestka86 wrote:a byłyście już w gemente? trzeba mieć jakieś papiery stamtąd przy porodzie? słyszałam, że trzeba o uznanie dziecka jesli nie jest się małżeństwem, a jak sie jest to też tam trzeba sie udac?
-
Madlen222 wrote:Gdzie kupujesz kapustę kiszona o tej porze roku? ja tydzień temu chciałam kupic to jeszcze nigdzie nie było ;(
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2014, 12:30
-
jesli nie jestescie po slubie to musicie isc do gemente zeby Twoj partner uznał dziecko wtedy po porodzie dziecko dostanie jego nazwisko a jesli tego nie zrobicie bedzie mozna załatwic to po porodzie ale to wtedy bedzie tylko zamieszanie dla dziecka wiec lepiej zrobic to wczesniej i to tez nie czekac na ostatnią chwile bo nigdy nie wiadomo kiedy sie maluch pojawi:)
-
znowu mnie chwile nie bylo a wy tu jedna strone zapelinilyscie
po porodzie w ciagu 3 dni trzeba dziecko zarejestrowac w gemente tam gdzie sie rodzilo oni potem przesla papiery do twojego gemente
co do rejestracji w PL to albo w ambasadzie polskiej wyrobic pesel a jak w Polsce to akt urodzenia hol musisz miec przetlumaczony i miesiac sie czeka na pesel my zrobimy to chyba w hadze
dobrze ze ten 1 wrzesnia juz niedaleko bo czekam na moje seriale a bedzie sie dzialo
kapuche kiszona kupuje w PLusie jest kolo cebuli albo w lidlu -
Ale mnie naszła ochota na kapuśniaka...mniam...a jeszcze nigdy nie robiłam, chyba w weekend spróbuje.
To w takim razie w ambasadzie jest łatwiej zarejestrować dziecko i wyorbić pesel bo przynajmniej nie trzeba tłumaczyć tego aktu urodzenia holenderskiego.
No ja czekam na "na wspólnej", "pierwszą miłość", "m jak miłość" , "top model", "the voice of poland", "czas honoru"...i pewnie wrzesień to będzie ostatni miesiąc gdzie na spokojnie będę mogła sobie pooglądać. Potem jak pojawią się dwa brzdące to chyba nie będę miała czsu ;(ao12. lubi tę wiadomość
-
zeby wyrobic Pesel w ambasadzie wlasnie wyczytalam ze musisz miec przetlumaczony akt urodzenia...bez sensu to wszystko ja do hagi mam 160km i bede musiala specjalnie 2 razy jechac po paszport z wnioskiem a potem go odebrac...
ja dzis na obiad robie kurczaka w sosie z tytki taki z Winiar Pieczeniowy z maslana nuta do kurczaka jest pyszny i tez zmykam przygotowas wsio