Ciąża w Holandii
-
WIADOMOŚĆ
-
od 29 lipca i zaraz dwa dni pózniej dostałam list że jeśli mi sie chorobowe należy to w przeciągu 4 tygodni dostane odpowiedz z uwv i ani odpowiedzi zadnej ani pieniedzy ale moze masz racje i jest nadzieja jeszcze... co do Twojego problemu to nie mam pojecia jak nie beda chcieli Ci pojsc na ręke to może pomyśl o chorobowym
-
A dzwoniłas tam? Wart zadzwonic i się dopytać. Moja sytuacja była zagmatwana ale się udało z tym, że długo czekałam bo az 7 tyg. Jak nie beda chcieli mi pojsc na reke to pojde do pracy i zgłosze chorobowe na kręgosłup. Chodziłam od 12 tc do fizjoterapeutki bo pojawiły mi sie problemy z plecami i powiedziała, że po ciąży powinnam się do niej zgłosić. Zobaczymy... do pracy tak czy siak nie pojde.
A w ogole orientujecie się czy młode mamy maja jakieś dodatkowe prawa w pracy? W Polsce niby cos takiego jest, że nie musisz wracac na cały etat itp -
Kochane bo na pierwsze pieniądzę z uwv czeka się około 7tygodni. Mi od razu przy zgłoszeniu powiedziano że na pierwsze chorobowe muszę czekać 7, 8 tygodni a potem to już co tydzień
Pestka masz prawo po powrocie do pracy prcować mniej, tzn. 4 dni w tygodniu, ten 1 dzień możesz mieć wolny dla dzieci, to samo dotyczy ojca.
Ja tak jak dziewczyny mówią chyba zachoruje na depresje nie wiem czy powinnam to tu pisać, mam nadzieję, że nikt niepowołany tego nie przeczyta:) -
Marta a nie masz digid kod by sprawdzic na stronie uwv co z twoim chorobowym? ja jestem do konca wrzesnia na zasilku potem macierzynskie i tam wszystko powinno byc napisane a jak nie to dzwon do tej ksiegowej ona ci pomoze tylko ma nowy numer musialabym ci podac
-
wchodziłam na strone uwv zalogowałam sie i jest że zgłoszono chorobowe ale żadnych kwot przyznanych pieniedzy nie ma, nie wiem jak to lepiej sprawdzić jedynie co mnie zdziwiło to było napisane "skuteczność w pracy" i przy tym mam 0% po holendersku to jest: Percentage aan het werk. Madzia tez tak masz? Będe musiała tam chyba zadzwonic bo inaczej to sie nic nie dowiem. Mam maila do tej ksiegowej moze do niej napisze? Bo maila nie zmieniała?
-
pestka86 wrote:U mnie jeszcze 3 pralki czekaja na swoja kolej. A prasowania mam mnóstwo ale bede miała koleżanke do pomocy wiec dam rade
PowodzeniaWiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2014, 18:32
-
Witam z początkiem 8-go miesiąca:)
U mnie nic ciekawego się na dziś nie zapowiada...czyli dzień jak co dzień...
Tv, komputer i może coś ogarnę w domku...a tak to czekać tylko do 18 aż mąż z pracy wróci.
Miłego dnia kochaneao12. lubi tę wiadomość
-
Czesc Mamusie Bylam dzis u polozne dostalam pelna liste co mam zabrac do szpitala serduszko bije jak dzwon przytylam w ciagu 5 tyg 1kg... Mozliwe ze maz juz od pon dostanie urlop jutro bedzie wiedzial i juz jutro pojedziemy do Polski ale sie ciesze bo nudzi mi sie strasznie
ao12. lubi tę wiadomość
-
Madzia w ciągu 5 tygodni przytyłaś tylko 1kg?? WOW!!! szok!
Ja w ciągu 2 tygodni przytyłam 2 kg...generalnie to mam na plusie 22kg.
Na ile jedziesz do Polski? Zazdroszczę sama chętnie bym pojechała, w sumie miała bym taką możliwość ale ja się boję że jakaś przedwczesna akcja porodowa się zacznie albo coś...wolę tu na miejscu być. -
Witajcie
Madzia cieszę się, że u Was wszystko ok
Z jednej strony zazdroszczę wyjazdu do Pl, a z drugiej bym się bała, że w między czasie urodzę
Właśnie obejrzałam https://www.youtube.com/watch?v=Zcu4FXTA_Ww ale się uśmiałam, tak czułam, że nie wytrzyma takich bóli- bo jest facetemWiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2014, 17:39
-
Pozytywnie zazdraszczam wyjazdu do PL Ja od poczatku kwietnia nie byłam w PL i pewnie dopiero pojade po nowym roku. Lekarz w PL odradził mi podróży do PL no i tutejszy lekarz również wiec ja grzecznie sie słucham
Dziewczyny a orientujecie się gdzie ja moge bociana na okno zakupić? Tak jak robia to holendrzy tutaj po narodzinach dziecka. Bardzo mi się to podoba -
Madzia ja tez wczoraj wyłam jak bóbr...mąż mnie pocieszał, nawet poszedł kupić mi czekoladki na poprawienie humoru
może tu coś znajdziesz do dekoracji okna:
http://www.marktplaats.nl/z.html?query=Ooievaar+op+het+raam&categoryId=0&postcode=&distance=0