X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Holandii
Odpowiedz

Ciąża w Holandii

Oceń ten wątek:
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka86 wrote:
    Ja jak narazie nie kupuje kosmetyków z tej firmy. Słyszałam sporo negatywnych opinii. Ja sobie zamówiłam z PL.

Ja tak jak Pestka kupiłam wszystkie kosmetyki w Polsce:) No generalnie z Polski mamy wszystko,

relgh3714vlmssyj.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tu cisza ;)
    Odpoczywajcie dziewczynki, miłego weekendu :-*

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Była dziś u nas położna. Nie zaglądała do pokoju dziecięcego, mówiła że nie ma potrzeby. Ustaliliśmy że będzie przychodzić do nas przez 8 dni na 5,6h. Kazała kupić te nieszczęsne termofory (które używa się tylko przez pierwsze 7 dni), 3 termometry i musimy wypożyczyć jakieś podwyższenie na łóżko które ma być głównie dla położnej, tzn. jeśli ja będę karmić dzieci w łóżku to mam to robić na takiej wysokości aby one nie musiały się schylać. Trochę głupie to, nie uważacie? No i ogólnie jeśli będę potrzebowała ją już w szpitalu to mam dzwonić i już od porodu ona będzie ze mną. A poza tym to z tego wszystkiego zpomniałam ją zapytać co sądzi o tym monitorze oddechu. Ale chyba jednak sobie daruje te urządzenie i tylko nianię kupię. Słyszę więcej negatywów niż pozytywów na temat monitora oddechu.

relgh3714vlmssyj.png
  • LoLkA Przyjaciółka

Wysłany: 6 września 2014, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen222 u mnie byla troche inna sytuacja bo kontrakt mi sie skonczyl w tym miesiacu co zaszlam w ciaze i poszlam na chorobowe potem mialam macierzynskie a teraz jestem na zasilku i puki co chce go przeciagac jak najdluzej.
    Jesli chodzi o termofory- mi powiedziala ze nie musze uzywac bo bylo cieplo(maj) z reszta i tak mialam pozyczone bo za pierdole 10 euro to przesada i to na pare pierwszych dni. Termometr kupilam tylko malemu bo do siebie mialam jakis stary i nie wiem po co az 3 ?? A tego podwyzszenia wogole nie wypozyczalam i nikt nic nie mowil. Z reszta znajoma holendera ktora rodzila powiedziala ze to nie jest az takie potrzebne i ona tez nie wypozyczala.

Jesli chodzi o kosmetyki to ja mam rozne zwitsal sa ponos bardzo dobre jednak sa perfumowane i nie kupywalam> Mam natomiast do wody Balneum (cos jak oliatum) jednoczesnie oczyszcza i natluszcza skore, do twarzy mam krem z weledy- rowniez bardzo dobra firma troszke drozsza ale tylko naturalne skladniki. No i tyle z kupionych kosmetykow- reszte dostalam czyli mydlo i balsamy do ciala ze zwitsal i z kruidwata wasgel, ktorego jeszcze nie uzywalam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2014, 22:05

https://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5ecg4oqqc3.png
  • LoLkA Przyjaciółka

Wysłany: 6 września 2014, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martucha_ a ty gdzie mieszkasz?

• Madlen222 Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka a jak Ty przedłużasz ten zasiłek? bo piszesz że chcesz przedłużyć, a to się tak da?

Ja muszę mieć 3 termometry bo będę miała bliźniaki i dla każdego po jednym :) no i dla mnie. Z tym podwyższeniem to włąśnie tak myślałam, że przesadzają i też nie zamierzam tego wypożyczać. A te termofory to też głupota, jak np. spędze pierwsze 4 dni w szpitalu to po cholerę mi to potem na 3 dni? i to w dodatku musiała bym kupić 4, bo po 2 na łóżeczko. Trochę przesadzają z tymi swoimi wymogami. Ja tam tego nie kupuje, w Polsce żadnych termoforów się nie używa i nic się nie dzieje.

relgh3714vlmssyj.png
  • Martucha_ Ekspertka

Wysłany: 6 września 2014, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LoLkA wrote:
    Martucha_ a ty gdzie mieszkasz?

w zaandam

klz9e6ydocm7we83.png

bfarxzdvqrkcom97.png
  • LoLkA Przyjaciółka

Wysłany: 7 września 2014, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen222 slyszalam ze mozna zasilek przeciagac nawet do 8 lub 9 miesiecy. Mowil mi to byly szef. Trzeba tylko dokumentowac to ze sie szuka caly czas pracy przez ta ich strone werk.nl wysylac sollicitatie, zapisywac sie do biur, dzwonic itp. Po 3 miesiacach jak nie znajdziesz pracy to idziesz do uwv umawiasz sie na spotkanie i.. no wlasnie tego nie wiem co trzeba im powiedziec i jakich argumentow uzyc zeby przedluzyli bo np ja moge pracowac tylko w takich godzinach w jakich sa zlobki otwarte a wiec takich prac tu jest malo no chyba ze w biurach ale wiadomo-jezyk perfekt wiec odpada.
    Jak tylko sie dowiem jak to zrobic to dam znac;)

Martucha_ to rzeczywiscie blisko. Moze kiedys uda nam sie spotkac:P

• LoLkA Przyjaciółka

Wysłany: 7 września 2014, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedys znalazlam ta stronke moze sie Wam przyda
    http://www.mybb.nl/

mozna dostac paczki dla Was i bobaskow i duzo innych znizek. U nas w regionie sa w Prenatal, Baby-Dump, Kruidvat, etos. Mozna sie jeszcze zarejestrowac na stronach Nestle i Nutricia i dostac male przytulanki-miski.

• pestka86 Przyjaciółka

Wysłany: 7 września 2014, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsze słysze, że zasiłek mozna przeciągnać. Hmm zobaczymy czy Ci sie uda..

Co do podwyższenia łóżka to u nas też to potrzebne, inaczej położna nie bedzie sie do Ciebie schylać. My z mezem znalezlismy rozwiazanie - na nasz materac położymy jeszcze jeden i bedzie dość wysoko. Tak moja znajoma zrobiła i nie było problemu.

Dziewczyny, a podpowiedzcie. O jakie dodatki można się starać w HOlandii dla dzieci? Słyszałam że to sa małe kwoty ale zawsze coś :)

• Madlen222 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi znajoma Holenderka mówiła że to wcale nie są aż takie małe kwoty:)

relgh3714vlmssyj.png
  • Martucha_ Ekspertka

Wysłany: 7 września 2014, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka czemu nie:) Z tego co znalazłam w internecie to nalezy sie rodzinne raz na kwartał i jakis dodatek na dziecko raz na miesiąc ale to nie były duze kwoty. Madlen a mozesz zapytac znajomej zeby powiedziała Ci cos wiecej bo moze jest cos o czym trzeba wiedziec.

klz9e6ydocm7we83.png

bfarxzdvqrkcom97.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak kochane, we wtorek będę u tej znajomej to się jej zapytam:)

relgh3714vlmssyj.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie może gdzie można teraz pojechać na plażę z psem?

relgh3714vlmssyj.png
  • LoLkA Przyjaciółka

Wysłany: 7 września 2014, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na dziecko dostajemy 191 euro na kwartal i to przysluguje kazdemu. Co miesiac tez sie cos nalezy ale narazie nam nic nie przyszlo. To wylicza belasting na podstawie twoich dochodow. Mozna to sprawdzic samemu czy i ile sie nalezy na stronie belastingu
    http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/ik_krijg_een_kind

• pestka86 Przyjaciółka

Wysłany: 8 września 2014, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! cisza tutaj jest niesamowita :P

Ja własnie słyszalam, że jest to rodzinne w kwocie 191 i dodatek który zależy od dochodów. Czyli nic wielkiego :/

Dziewczyny jakich kremów na rozstepy, które sa dostepne w Holandii, używacie? Ja mam z PL ale mi sie konczy i zastanawiam sie czy kupić tutaj jakiś (ale jaki?) czy zamówić z PL

• ao12. Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki :)
    Ja robię właśnie buraczki z papryką na zimę :)parę słoiczków.
    Ja cały czas używam balsamu z etosa:
    http://www.ah.nl/appie/producten/product/wi175647/etos-voor-mama-buikbalsem
    Jeśli masz kupon z paczki z etosa(taka gruba gazetka z kuponami) to zapłacisz mniej o jakieś 2e :)

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a powiem Wam, że odebrałam ta paczkę z etosa i nic ciekawego...ale że za darmo dostałam to ok. Ogólnie to jakbym jej nie dostała to nie miała bym czego żałować.

relgh3714vlmssyj.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczekaj na paczkę z prenatala- jest lepsza :)

Madlen222 lubi tę wiadomość

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zadzwoniłam do UWV i poinformowałam ich że właśnie jest jakoś teraz 8 tygodni przed planowaną datą porodu. Powiedzieli że wyślą mi jakiś formularz, muszę wypełnić i im odesłać.

relgh3714vlmssyj.png
‹‹ 22 23 24 25 26 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ