X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Holandii
Odpowiedz

Ciąża w Holandii

Oceń ten wątek:
  • Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ummmm brzmi to fajnie oby było lepiej niż w PL, bo porodu z Tiago nje wspominam dobrze.

Niestety nie mogę już zmienić ubezpieczenia na rozszerzone bo w Cz można do końca grunia, dlatego ja nastawiam się na wczesny powrót do domu

A co trzeba zabrać ze sobą na porodowke?

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • sabinow Znajoma

Wysłany: 30 stycznia 2015, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No z tym ubezpieczeniem tutaj, to szkoda gadać. Szkoda, że tylko raz w roku można je regulować i zmieniać. A może spróbuj zadzwonić do swojej ubezpieczalni i popytać jeszcze. Czasem informacje na stronie internetowej danej ubezpieczalni są odmienne niż podczas rozmowy udzielonej tel. Wiem, bo sama przez to przechodziłam kiedyś i jednak przez tel się dało. Dobrze by było zadbać o to, żeby później koszta nie przerosły, bo wiadomo, że podstawowe ubezpieczenie nie zapewnia wszystkiego.

A co do wyprawki, to ja otrzymałam broszury i foldery, z tym, co muszę zabrać do hotelu. Nie wiem, jak się ta lista ma do porodu w szpitalu, więc dziewczyny, które rodziły w szpitalu, też prosimy o zdanie :)

Ja mam zabrać ze sobą : 2 koszule nocne bądź piżamy, bieliznę ( góra + dół wiadomo ), szlafrok, skarpety ciepłe, kapcie, klapki pod prysznic, kosmetyki osobiste, i wiadomo kartę ubezpieczeniową, dowód osobisty, ubranka dla dziecka, ale tylko na wyjście do domu ( na czas pobytu hotel zapewnia własne ubranka ) , fotelik dla dziecka, jakieś drobne pieniądze, jakby czasem, i coś na odprężenie - gazeta, książka, mp3. Nic więcej. Sama byłam zaskoczona minimalizmem :) wszelkie produkty higieniczne dla dzieciątka czy dla mnie podczas połogu, też mnie nie interesują; wszystko jest zapewnione, więc tym bardziej mi się podoba :)

eikt43r8wwbrelle.png

ojxeej28b9qaf9aw.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się cieszę,że w czasie trwania mojej ciąży pracowałam.Teraz też z chęcią bym poszła do pracy,ale boję się o to,że ktoś skrzywdzi moją małą,sama się nie obroni,nawet się nie poskarży.

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny jeszcze jedno pytanie, latalyscie samolotem w ciąży?
    Bardzo chce lecieć w maju na wakacje do pl i zastanawiam się czy będę mogla

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • Martucha_ Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja rodziłam w szpitalu wiec moge Wam powiedziec ze sale miałam jednoosobowa z własna łazienka, po porodzie jak i w trakcie proponuja jedzenie picie... po porodzie przewiezli nas na inna sale rowniez była jednoosobowa z łazienka, przez to ze urodziłam w nocy moj tez mógł z nami zostac na noc dostał łózko dla siebie i spał z nami... pytali czy chce rano isc do domu nikt na siłe mnie nie wyganiał... co do wyprawki to brałam: dwie koszule nocne, stanik do karmienia, szlafrok, klapki pod prysznic i do chodzenia, ciuchy na zmiane, kosmetyki, a dla dzidzi tylko ciuszki i chyba to wszystko tak oni reszte zapewniają... reczniki, pieluchy podpaski poporodowe wszystko to jest w szpitalu... mi osobiscie z wyprawki prawie nic sie nie przydało bo akcja była taka szybka ze ledwo zdazyli mnie rozebrac... Wasza polozna lub lekarz powinni dac Wam liste rzeczy potrzebnych do szpitala na liscie miałam tez jakies drobne pieniazki, klucze do mieszkania haha wrazie czego jak by ktos zapomniał ale to juz takie bzdury no i fotelik oczywiscie jest wazny bo mi polozna powiedziała ze bez niego mogą nie wydac dziecka ze szpitala...

Anastazjaaa lubi tę wiadomość

klz9e6ydocm7we83.png

bfarxzdvqrkcom97.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też rodziłam w szpitalu,poza osobistymi rzeczami które wymieniła Marta i ubrankami dla Ali nic więcej nie brałam,resztę zapewniał szpital. Zapomniała bym nie zapomnijcie o aparacie fotograficznym.Mąż robił zdjęcia i nakręcił film po porodzie,super pamiatka.Ja też miałam pokój z łazienką do dyspozycji mojej i męża,do tego o posiłki nie musieliśmy się martwić-super opieka.Ja jestem zadowolona,że wybrałam poród w szpitalu.
    Po wyjściu ze szpitala miałam bardzo fajną panią z Kraamzorg.
    Dziewczynki mojej Ali za nie długo wyjdzie pierwszy ząbek :-) Marudna jest,ślini się....muszę się wybrać po jakieś specyfiki na dziąsełka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2015, 21:21

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastazjaaa ja do Polski jechałam samochodem około 20tg ciąży, z częstymi przerwami na siku i rozprostowanie kości.Samolotem się bałam.

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • Martucha_ Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia na dziąsełka dentinox kupisz np w etosie. Moja tez sie slini gryzie paluszki i jest marudna czasem caly dzien trzeba ja nosic na rekach bo ciagle placze

klz9e6ydocm7we83.png

bfarxzdvqrkcom97.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupilam dzisiaj rano dentinox na dziąsełka.
    Ale pech pralka nam się dzisiaj zepsuła,miała tylko 4lata. I klops wydatek się szykuje :-(

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • zancia77 Koleżanka

Wysłany: 1 lutego 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :) Jestem tu całkiem jeszcze świeża. Jeżeli jest taka możliwość, z miłą chęcią dołączę do grupy ciężarówek w NL ;) Mam 37 lat, 3 dzieci, wiek, 18, 12 i 10. Obecnie jestem w piątym tygodniu ciąży i z tego powodu z deka przerażona, rozchwiana emocjonalnie, ale również szczęśliwa :)

ao12. lubi tę wiadomość

f2w3rjjg27ino0cs.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zancia77 wrote:
    Witam :) Jestem tu całkiem jeszcze świeża. Jeżeli jest taka możliwość, z miłą chęcią dołączę do grupy ciężarówek w NL ;) Mam 37 lat, 3 dzieci, wiek, 18, 12 i 10. Obecnie jestem w piątym tygodniu ciąży i z tego powodu z deka przerażona, rozchwiana emocjonalnie, ale również szczęśliwa :)
    Witaj, gratuluję Ci :-) wszystko będzie dobrze,nastaw się pozytywnie :-D

zancia77 lubi tę wiadomość

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2015, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zancia witaj

A mnie już dobija czasem nen holenderski tryb myślenia. Znów plamie.... A oni nic nie robią każą czekać..... Och kiedy ten 17 luty

ao12., zancia77 lubią tę wiadomość

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastazjaaa wrote:
    Zancia witaj

A mnie już dobija czasem nen holenderski tryb myślenia. Znów plamie.... A oni nic nie robią każą czekać..... Och kiedy ten 17 luty
    Mnie ten system też dobija!
    Anastazjaaa nie denerwuj się,spokój przede wszystkim,pamiętaj ze tyko tylko albo aż tyle możesz zrobić teraz dla maluszka. Trzymaj się dzielnie.

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • sabinow Znajoma

Wysłany: 2 lutego 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam po krótkim weekendzie :)

Zaniedbałam się troszkę na forum, ale wybraliśmy się z mężem na urlop weekendowy, chyba już ostatni, taki tylko we dwójkę :) było bardzo miło, tylko za szybko zleciało.

Dziewczyny, mam pytanie, bo rozumiem, że i Wasze ciąże prowadziły położne. Powiedzcie, czy w ostatnich tygodniach ciąży, podczas wizyt kontrolnych, miałyście sprawdzane i badane przez położną swoje szyjki macicy, czy aby się nie skracają, czy nie rozwierają itd ?

eikt43r8wwbrelle.png

ojxeej28b9qaf9aw.png
  • zancia77 Koleżanka

Wysłany: 2 lutego 2015, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie , dziewczyny :)
    No , mam taką nadzieję, że wszystko będzie dobrze , ao12 ;)
    Trochę się boję, bo poprzednie ciąże na podtrzymaniu, były wszystkie, a z tego co się zorientowałam, to tutaj raczej, wg zasady, co ma być , to będzie i nie ingerują, z lekami na podtrzymanie. Póki co, czuję się całkiem dobrze, początkowo, męczył mnie ból podbrzusza i jajników, plamień na szczęście brak. Teraz jest znacznie lepiej. Pierwsza wizyta u położnej 24 lutego. Mam pytanie dziewczyny, bo jeszcze nie do końca przestudiowałam Wasze wpisy tutaj i nie wiem, czy temat już padł. Jak tu jest z prowadzeniem ciąży po trzech cesarkach, bo tak jest właśnie w moim przypadku. Prowadzi ją położna czy ginekolog? I czy obecna ciąża również będzie rozwiązana cc ? Do wizyty jeszcze trochę, a mnie nurtują te pytania. W necie nie mogę wygrzebać żadnego info . Macie moze jakąś wiedzę na ten temat ?
    Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2015, 11:21

f2w3rjjg27ino0cs.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabinow wrote:
    Witam po krótkim weekendzie :)

Zaniedbałam się troszkę na forum, ale wybraliśmy się z mężem na urlop weekendowy, chyba już ostatni, taki tylko we dwójkę :) było bardzo miło, tylko za szybko zleciało.

Dziewczyny, mam pytanie, bo rozumiem, że i Wasze ciąże prowadziły położne. Powiedzcie, czy w ostatnich tygodniach ciąży, podczas wizyt kontrolnych, miałyście sprawdzane i badane przez położną swoje szyjki macicy, czy aby się nie skracają, czy nie rozwierają itd ?

eikt43r8wwbrelle.png
    Moją ciążę do 34tg ciąży prowadziła położna, wtedy okazało się,że mam cukrzycę ciążową mialam jedną wizytę u ginekologa następnie prowadziły mnie położne ze szpitala.Badanie rozwarcia mialam dopiero na wizycie w obliczonym dniu porodu.
    ZANCIA nie wiem,kto prowadzi ciążę po cc, najlepiej spytać się lekarza rodzinnego lub położnej.

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • zancia77 Koleżanka

Wysłany: 4 lutego 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak też zrobię, ao12. Zapytam u źródła ;)

f2w3rjjg27ino0cs.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczynki dlugo sie nie odzywalam ale jakos tak czas szybko leci.Ostatnio chorowalam zapalenie piersi :( bol niesamowity goraczja w nocy 40stopni dreszcze myslalam ze zejde :( poszlam do lekarza dostalam antybiotyk wybralam do konca i po 2 dniach znowu zaczela pobolewac nie wiem co mam z tym zrobic jak nie przejdzie do niedzieli ide znowu do lekarza boje sie ze kaza mi przestac karmic :( a jeszcze nie powiedzialam ze ta piers krwawi mi bo Emi zle chwycila zranila tak sie babra bo nie chce z nakladka i co karmienie to sie odnawia ranka... :( Emi juz prawie 7kg i gdzies 65cm ciuszki nosimy na 68. W dzien jest bardzo grzeczna ale przez ostatnie pare dni wieczorami mamy cyrk po kapieli przystawiana do cyca placze wrzeszczy pluje ciagnie nie chce jesc :( raz uda sie ja naklonic po wyciszeniu raz usnie z wycienczenia :( ehhh boje sie wieczorow :( dzis mi tez rano tak robila ze nie chciala i wkoncu z placzu usnela...Mam nadzieje ze to tzw skok rozwojowy i to minie... W poniedzialek mamy kolejne szczepienie i zobaczymy ile urosla Emisia :)

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe dziewczyny :)

Zancia ja mialam tu cesarke i na wizycie kontrolnej u ginekologa zaznaczyla w komputerze ze przy nastepnej ciazy tez mam miec cesarke wiec do 36tg do poloznej potem juz do ginekologa i porod w 38tc wiec podejrzewam ze ty bedziesz miec cesarke w 38tc i nie wiem czy ze wzgledu na wiek nie bedziesz pod opieka gin napewno wszystkie badania prenatalne masz za free ja niestety placilam...

Sabinka dobrze ze wybralas taki porod ja nie wyobrazam sobie po 3h wyjsc do domu z maluszkiem...

zancia77 lubi tę wiadomość

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaa co do latania :) ja latalam cala ciaze ostatni raz w 28tc tylko juz wtedy musialam miec pismo od poloznej przy sobie ze moge latac i od lekarza z polski rowniez :)

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
‹‹ 44 45 46 47 48 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ