X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny skoro chcecie wkowac te slowka ( chociaz mysle ze przy porodzie o nich zapomnicie) to nauczcie sie zdan typu.
    Prosze przytulac dziecko,
    Moj synek/ corka nie robil jeszcze siusiu, kupki.
    Nie wiem dlaczego ono placze?
    Czy moze pani do mnie przyjsc?
    Czy moze mi pani pomoc?
    Czy wszystko jest w porzadku?
    Zabierzemy pani dziecko do wazenia - zmierzenia temperatury- na badania.
    Gdy bedzie pani przewijac dziecko, prosze po mnie zadzwonic.
    Czy karmi pani z obu piersi?
    Czy moge dostac cos przeciw bolowego?
    Boli mnie...
    Prosze isc zrobic siusiu.

To sa tylko niektore zdania ktore pielegniarki mowily do mnie. Albo ktore ja musialam mowic do nich ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2014, 21:27

jola83 lubi tę wiadomość

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • annaki Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja robilam łyżeczkę soli na pól szklanki lub 2 łyżeczki na szklankę, i task gulgac kilka sekund kilka razy dziennie, uważaj bo to powoduje odruch wymiotny ale jak to przetrzymasz to pomoże :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Mamax. Każde rady sa dla mnie cenne:) Mamax a ty pediatrę do twojego starszego synka gdzie miałaś? Niemiec?

Mój maz tez leży z chorym gardłem i tez płucze gardxiolko sola z woda. Zeby tylko te bakterie na mnie nie wskoczyły.

Kurcze byliśmy w Ikeii i troche sie nachodziłam i teraz brzuszek jak kamień :/

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2014, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola - dopero teraz doczytałam Twoje słówka :) I widzę, ze nie masz kupy...a to ważna rzecz - hihi. A tak na serio to mogą sie nas pytać po porodzie czy było już "Stuhlgang" czyli wypróżnienie. Ponoć jak nie ma za długo to coś podają, więc akurat chyba warto wiedzieć :) I jeszcze jakby wystąpiła biegunka, to przyznawać się bez wstydu do "Durchfall".
    Mleko mm - myślę, ze to bedzie - Milchpulver
    Szczepionka/szczepienia to chyba jeszcze jest - Impfung

To chyba tyle jeśli chodzi o wtrącenie moich trzech groszy :) Ale to z dobrymi chęciami nie tak po chamsku.
    A ogólnie to wydaje mi się, ze i tak coś pozapominamy. Wczoraj zapomniałam w gabinecie jak są plecy, ze o barkach już nie wspomnę, no ale pokazłam i Pani doktor nie miała pretensji :)
    Te zdania od Mamax wydają mi się też bardzo potrzebne.

Annaki - dzięki. Musze dziś zrobić to cholerstwo i dla mężula tez bo znowu go rozkłada, a przecież od poniedziałku jest w pracy po 2 tygodniach zwolnienia. uważa,z ę wszstko to wina tego znajomego co przyszedł w sobotę schorowany. Pewnie mój P. jeszcze do końca nie wydobrzał a ten tu z zarazkami przylazł, a ze zarazki obce to i mnie wzięły pod lupę. Wczoraj polażałam i jest lepiej, kaszel mnie męczy trochę a staram się nie kaszleć bo czytałam, ze moze wywoływać skurcze no i się boję teraz. Musze też ogarnąc mieszkanie, ale popołudniu znowu będę leżeć :)

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika dzięki na nowe słówka :)

Mój mąż się rozkłada, właśnie pracuje z domu, bo go gardło męczy a ja latam koło niego i tylko podaje herbatkę, owoce, kanapeczkę ech i tak tu kobieto w ciąży odpoczywaj ;)

Gotuje dziś barszczyk czerwony z jajem i ziemniaczkami i skwareczkami a co może nas wzmocni :)

zem3zbmhb277dwos.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak jest w innych szpitalach ale w moim na pierwsze siusiu po porodzie idzie sie z pielegniarka. Oddanie pierwszego moczu jest bardzo wazne. Mnie jeszcze na porodowce polozna pytala kilka razy czy chce isc zrobic ale nie chcialo mi sie. Powiedzieli mi wiec ze przeniosa mńie juz z porodowki ale jak bede chciala isc za potrzeba to mam zawolac pielegniarke.

Te zdania ode mnie sa potrzebne po porodzie jak sie juz ma maluszka przy sobie ;-)

Kasia- Nasz pediatra to niemiec Andreas Groß.

Monika- Zdrowla zycze.

agagita lubi tę wiadomość

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax, wiem ze teraz nie przebieralas sie w koszule do rodzenia bo nie bylo czasu, ale ogolnie w szpitach daja takie koszule i orientujesz sie czy sa one bawelniane, z normalnego materialu czy jakies przeswitujace i ze szpitalnego materialu?

I jak tam twoja laktacja?Masz ciągle nawał i jak sobie z tym radzisz? I jak synek?Marudny czy grzeczny? A p.Jola juz u Ciebie była??

Kurcze, ja musze miec jakiegos polskiego pediatre, nie dam rady z Niemcem. Nic, mam nadzieje, ze kogos znajde.

zem3zbmhb277dwos.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2014, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax - dziekuję.

Kasia - to Wy się napracowałyście ze słówkami :) A tak na taki barszczyk to chetnie bym się wprosiła ;)

• Mamax Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- Przy porodzie z pierwszym synkiem dali mi koszule do porodu. Teraz tez ja dostalam bo zaraz po porodzie mnie przebrali w nia ;-) To taka plociana koszulina zawiazywana z tylu. Ale prawde mowiac ja mialam ubrany tylko jeden rekaw bo musialam miec dostep dp piersi jako ze Julianek zaraz sie do niej dorwal :-) Jak sie dorwal tak siedzi na nich do dzisiaj ale ciesze sie bo ladnie je . Z nawalem juz problemy sie skonczyly teraz troche walcze z poranionymi sutkami. Ale p.Jola ktora wlasnie ode mnie wyszla ( przychodzi codziennie) dala mi super masc ktora ladńie i szybko je goi a ja poki co karnie malego w kapturkach. :-) A i karmienie daje efekty. Dzisiaj p.Jola go zwarzyla i moj wieczny glodomorek w ciagu 3 dni przybral 240 gram a to nie malo :-) W niedziele jak bedzie ladna pogoda idziemy na pierwszy spacer :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2014, 13:57

• agattee Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy w ten sam dzien w ktorej odbyla sie cesarka mozna wziac prysznic czy trzeba troszke tam odczekac z ta rana? Chyba ze wykapie sie rano przed cesarka ale pewnie pozniej tez bym chciala, ewentualnie na drugi dzien jesli w ten sam dzien lepiej tego nie robic...

Powiedzcie mi, jaka jest roznica miedzy mlekiem HiPP Bio PRE Anfangsmilch a HiPP Bio PRE Combiotik? :D

Moja kolezanka z liceum urodzila jakos na dniach synka tyle ze w Polsce. Zaczela naturalnie i trwalo to 14 godzin az w koncu zrobili jej cesarke i wlasnie jej pytalam jak tam z karmieniem to mowi ze wlasnie problem jest i dokarmia mm, ewentualnie tym co wycisnie od siebie ale bardzo tego malo, wiec aktualnie mysle jakie mleczko kupic.
    Zastanawiam sie na tym HiPP albo Humana hmm... chociaz moja polozna raz mi powiedziala, ze skoro mam alergie (na pylki) to corka pewnie bedzie pic to HA, a czy moja alergia na pylki ma cos wspolnego z rodzajem mleka dla niej?

wff22n0ab6iac00e.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee ja kupowalam od poczatku hipp bio combiotic pre a potem hipp bio combiotic 1 bo pre było za słabo sycące i Lena była ciągle głodna, a czym się różnią te co podałaś nie wiem :-D
    A w szpitalu jak chciałam mm to mowilam bitte flasche :-D i wiedzieli o co chodzi, a później to juz jak dzwonilam po pielęgniarkę to od razu przychodziła z butelką mimo ze nie wiedziała jeszcze co chcę :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2014, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax wrote:
    Dziewczyny skoro chcecie wkowac te slowka ( chociaz mysle ze przy porodzie o nich zapomnicie) to nauczcie sie zdan typu.
    Prosze przytulac dziecko,
    Moj synek/ corka nie robil jeszcze siusiu, kupki.
    Nie wiem dlaczego ono placze?
    Czy moze pani do mnie przyjsc?
    Czy moze mi pani pomoc?
    Czy wszystko jest w porzadku?
    Zabierzemy pani dziecko do wazenia - zmierzenia temperatury- na badania.
    Gdy bedzie pani przewijac dziecko, prosze po mnie zadzwonic.
    Czy karmi pani z obu piersi?
    Czy moge dostac cos przeciw bolowego?
    Boli mnie...
    Prosze isc zrobic siusiu.

To sa tylko niektore zdania ktore pielegniarki mowily do mnie. Albo ktore ja musialam mowic do nich ;-)

Czy ktoś pokusi się o przetłumaczenie? :)

relgi09kfo915nes.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki, dzieki. W sklepie pomysle co wybrac :)

hmm, tak czytam tego bloga o potrzebnych papierach do Kindergeld i chyba trafilam na to co opisywala Kasia.

'Dokument o niepobieraniu jakichkolwiek świadczeń rodzinnych w Polsce przetłumaczony na język niemiecki (nie trzeba w trybie przysięgłym) - załączyć kopię dokumentu oraz tłumaczenie Można też taki dokument pobrać z Ośrodka Pomocy Społecznej (MOPS). '

To potrzebuje kazdy, nawet Ci co mieszkaja w DE? Nie rozumiem po co to skoro nie jestem zameldowana w PL i nigdy nie mialam dzieci wiec co mialabym niby pobierac... Nawet nie wiem gdzie znajduje sie jakis MOPS, ehhh i niby do Polski mam znowu gonic? Tylko nie rozumiem na jakiej podstawie wyda mi to urzad skoro ja w ogole nie jestem zameldowana, to tak jakbym poszla do jakiegos urzedu zalozmy na wakacjach na Majorce i powiedziala ze to potrzebuje, przeciez to bez sens skoro tam nie mieszkam i nie maja mnie w danych :D I to musimy miec oboje czy tylko ktores z Nas?
    Ehhh, mam dosyc !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2014, 14:46

wff22n0ab6iac00e.png
  • asiaaaaaa Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2014, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee ja używałam allete pre i wszyscy z rodziny używają tego mleka nie mieliśmy problemów z kolkami jest tanie i dobre . Mój syn i syn siostry ładnie na wadze przybybierali :-D

agattee lubi tę wiadomość

gannrjjgdd819noa.png
    Oliver ma 6 lata :* Devin ma roczek :*
    Can ur.26.04.2014 zm.26.04.2014 21tydzien[*]
    Anialkow w niebie 5 [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2014, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee - ja wąłśnie pomyslałam chyba tak samo jak Ty. W sensie, ze ten dokumnet potrzebuja osoby, które sa tu "tymczasowo", ale np. jest jeden rodzic a drugi z dziećmi w PL, i chca pobierać Kindergeld - to wtedy musza się wylegtymowac takim pismem, ze nie ppobieraja już rodzinnego w PL.

Jolu - myslałam o przetłumaczeniiu ale teraz lenia mam a później maż zabierze mi laptop do szkoły bo swój zepsuł (paskud jeden). Jak nikt nie przetłumaczy do poniedziałku (jutro też będe bez kompa większość dnia a w niedziele mam gosci), to się może pokuszę z moim łamanym niemieckim :)

• Mamax Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee- Hm mysle ze po cc bedziesz tak slaba ze nie uda ci sie zaraz wziasc prysznicu.

Dziwne bo ja w pl jstem nadal zameldowana i nie potrzebuje zadnego zaswiadczenia ze pobieram tak jakies pieniazki. Przy starszaku tez tego nie potrzebowalam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2014, 15:49

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax, dzięki. Dobrze, że mały je- lepiej w tą stronę niż jakby miał być niejadkiem.A jak nazywa się ta cudna maść na sutki??A twój starszy synek jak reaguje na rodzeństwo??Oswoił się już troszkę z małym?

Dziewczyny ja znalazłam taką stronkę o Kindergeld

http://www.kindergeld.org/

Niestety nie ma tłumaczenia po angielsku więc może któraś po niemiecku odczyta jakie dokumenty są potrzebne do tego zasiłku. I powiedzcie mi czy to jest tak, że ten zasiłek jest dodatkiem do wypłaty osoby, która pracuje na terenie Niemiec i płaci podatki-tak?Czyli jesli tylko mój mąż pracuje to on tak jakby się będzie o to starał??

Agatte ja też mam dość. Dzisiaj mam zły dzień, bo nic nie mogę załatwić, nic!Wszędzie jakaś szklana ściana a ludzie są głupsi niż myślałam. Pamiętacie jak wam mówiłam o reklamacji łóżeczka?Rozmawiałam z babką i powiedziałam, ze my sami sobie podjedziemy po ten element, a jeśli będą chcieli nam wysłać to ja podam inny adres, bo nas teraz nie ma w domu. A przed chwilą dzwoni kurier, że jest pod mieszkaniem i nikogo nie ma. Ja pierdziele głupia baba to wysłała! Wybłagałam go żeby zostawił u sąsiadki a ona się nie zgodziła i chodził biedny po sąsiadach i w końcu Pan spod 1 nam ją przechował. Sąsiadów też mam super w Polsce:/ Jestem dziś taka zła na to wszystko, że masakra. Jeszcze konta allegro nam od miesiąca nie chcą odblokować. Ktoś się włamał a kontakt z obsługą klienta jest tak mniej więcej co 3 dni. Telefonu nie ma do nich więc nawet zadzwonić nie mogę! GRRRRRRRRRrrrrrrrrrrrrrrr

Monika, barszczyk git jak jesteś w pobliżu Berlina to zapraszam :)Tylko weź te drożdżowo-makowe bułeczki ;)

zem3zbmhb277dwos.png

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee wystarczy ze Ty to zalatwisz, tylko na niektorych stronach odnosnie Kindergeld jest napisane, ze dokument wymagany, a czasem nie chca tego.. no ale lepiej miec. Ja to dostane w MOPsie tak jak wczesciej pisalam.

Ale mam dzisiaj dola, nie wiem nawet czemu :(
    Jak bede miec jutro lepszy dzien to przetlumacze te zdania.

oar843r8kh12ukn4.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a mozecie mi przetłumaczyć jedno zdanie na niemiecki? Jakie dokumenty sa wymagane aby otrzymać Kindergeld?

zem3zbmhb277dwos.png

• asiaaaaaa Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2014, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welche Unterlagen brauchen wir Kindergeld zu beantragen . Przetłumaczone

gannrjjgdd819noa.png
    Oliver ma 6 lata :* Devin ma roczek :*
    Can ur.26.04.2014 zm.26.04.2014 21tydzien[*]
    Anialkow w niebie 5 [*]
‹‹ 155 156 157 158 159 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ