X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze jak tak czytam o końcówce ciazy i dolegliwościach to myśle, ze najgorsze jeszcze przede mną :/ kręgosłup boli mnie straszńie, ale na szczęście zgaga omija mnie szerokim łukiem.

Mamax, nie mam pojęcia tzn. wiem, ze aby pozbyć sie tego smrodu to ocet pomaga ale stosowanie go do ubrań odpada:/

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ok jutro wrzuce swoja liste, jestem w trakcie dopisywania:) a jakie pampersy kupilas dla maluszka? i ile? Podobno tych pierwszych malych niewiele potrzeba i nie ma co kupowac kilku paczek.

Agattee a do szpitala musisz miec Mutterpass, dowod osobisty, karte ubezpieczeniowa do tego Vaterschaftsanerkennung? I akt urodzenia Twoj i chlopaka czy jak?:)

Zastanawiam sie czy kupowac laktator, podgrzewacz do butelek i taka torebke termoizolacyjna do przechowywania butelek? Jak myslicie?
    Jeszcze sie zastanawiam nad stanikami, czy kupic teraz czy poczekac, bo nie wiem ile jeszcze urosne w biuscie.

Kasia mnie to powoli przeraza, ze tak malo zostalo.
    Ale zauwazylam, ze brzuch mam juz nizej. Czuje, ze urodze wczesniej.

Zrobilismy nawet zaklad w swieta, obstawialismy termin, kazdy musial wplacic do puli kase i osoba, ktora trafi najblizej terminu zgarnia cala pule :p

Mamax mysle zebys wyprala ciuszki normalnie jak zwykle ale jeszcze dodatkowo daj proszek tam do srodka gdzie beben, a przed wrzuceniem takim plynem desinfenktionspray spryskala i powinno pomoc:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2014, 19:44

Mamax lubi tę wiadomość

oar843r8kh12ukn4.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, ja tez bede wdzięczna za listę bo moje notatki juz sama nie wiem gdzie sa. Ja mam laktator, ale nie wiem czy dobrze zrobiłam ze kupiłam. Jak sie nie przyda to sprzedam. Biustonosze juz kupiłam, bo nie wyobrażam sobie mieć większych piersi. Na razie stanęły w miejscu i nie rosną wiec moze juz tak zostanie:) a podgrzewacz do butelek dostałam w spadku, ale sama bym go nie kupiła. A co do pieluszek mam 2 opakowania po 43 tych pampersow 1 ale pewnie to mało. Bede dokupowala juz na bieżąco. A torebki termoizolacyjnej tez nie mam.

Z jednej strony chciałabym zostać w Krakowie jak najdłużej ale z drugiej strony jestem zmęczona tym pakowaniem i przeprowadzka i czuje ze jestem w proszku jeśli chodzi o przygotowania do porodu. Ja chciałabym urodzić w lutym, bo wtedy zdążę ze wszystkim.

zem3zbmhb277dwos.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta- dzieki za porade. Tak jutro zrobie ;-)

Co do pampersow to my do tej pory zluzylismy 3 paczki jedynek ( nie wliczajac pieciodniowego pobytu w szpitalu bo wtedy mialam od nich) i wlasnie konczymy paczke dwojek ;-)

Ja podgrzewacz i butelki ( wczesniej mialam tylko dwie wiec dokupilam jeszcze dwie male i dwie duze) kupilam dopiero jak przeszlam na mm. Ale przyznam sie ze podgrzewacza jeszcze ani razu nie uzylam bo wode podgrzewam w czajniku i goraca trzymam w termosie. W ten sposob szybciej robie mleko a przy moim glomodorze ktory nie lubi czekac to wazne ;-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 28 grudnia 2014, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polozna mi mowila, !eby laktator wypo!yczy' na pierwszy miesiac ze szpitala/kaucja 50E/ a potem w aptece na receptę od ginki za free
    Dziewczyny a kupowalyscie takie specjalne poduszki do karmienia?

relgi09kfo915nes.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupilam dwie paczki 1 (Pampers i Babydream) i jedna paczke Pampers 2.

Marta z dokumentów biorę Mutterpass, dowód, Vaterschaftsanerkennung (oryginał dla Standesamtu bo od Jugendamtu dostaje się 4 egzemplarze w tym jeden dla urzędu właśnie), kopie Sorgeerklärung, kopie naszych dokumentów tożsamości, kopie meldunkow i papier odnośnie wyboru imienia i nazwiska dziecka (ale jeszcze nie do końca wypełniony bo nie do końca czaje jeden punkt i muszę kogoś spytać).

Poza tym chciałam zapytać Was czy papier o miedzynarodowy akt dziecka mam napisać sama czy istnieją jakieś gotowce ? Bo szukałam i za cholerę nie mogę znaleźć. To tak myślę czy sama na kartce napisać, podpiszemy się i dam to w szpitalu jak będą wysyłać do urzędu.

Mamax to karmisz piersią i dokarmiasz mm czy tylko mm? ;)

wff22n0ab6iac00e.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee- Wczoraj moj smyk ostatni raz dostal odciagniete mleczko z moich piersi. Dzisiaj juz nie odciagnelam bo w sumie i tak tego malo jest wiec zdecydowalismy z mezem ze dam sobie juz z tym spokoj zwlaszcza ze karmienie piersia strasznie mnie oslabialo ( meczyla mnie goraczka ,dreszcze, zawroty w glowie, bole ciala, no i strasznie wychudlam) a moje dzieci potrzebuja zdrowej, silnej mamy a nie slabej chorowitki.

Wysłany: 28 grudnia 2014, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za Wasze odpowiedzi. Tez kupie dwie paczki pampersow, potem sie najwyzej dokupi.

Ok Agattee w takim razie tez wezme te same dokumenty, mam nadzieje, ze uda nam sie zalatwic wszystko na pierwszym terminie i nie bedziemy mieli problemow tak jak Ty. Nie wiem o jaki papier chodzi w Twoim pytaniu?

Monika dobrze wiedziec z tym laktatorem, zreszta jak bedzie potrzeba mozna kupic albo wypozyczyc tak jak mowisz, a jak kupie a nie bedzie potrzebny to tylko strata kasy.
    Ja mam taka poduszke do spania dla ciezarnych to o taka chodzi? Czy do karmienia sa mniejsze?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2014, 23:06

oar843r8kh12ukn4.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do karmienia poduszki sa mniejsze tzn. takie rożki np:

http://www.poscieldladzieci.pl/mamo-tato-poduszka-do-karmienia-rogal-baloniki-blekitne.html

Ja mam poduszkę taka do spania, ciążowa i jak coś to ja wykorzystam albo po prostu zwykła.

Agattee, a skąd masz ten dokument odnośnie imieńia i nazwiska dziecka? Moge go skądś sciągnąć? I komu sie go składa?

Mamax, a jak tam p.Jola? Czesto do Ciebie zaglada?

zem3zbmhb277dwos.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 01:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam taka piduszke do karmienia i dla mnie rewelacja. Pozyczylam ja sobie od kolezanki bo w szpitalu ja mi dali do uzytku i sie w niej doslownie zakochalam. Tak ze nie wyobrazalam sobie bez niej karmienia ( nie wiem dlaczego nie uzywalam jej przy starszym synku). Do tej pory z niej korzystam :-)

Kasia- Z pani Joli jestem bardzo zadowolona. Ale wiedzialam ze moge na niej polegac bo znalam ja wczesniej.. Teraz przychodzi do nas juz raz na tydzien ( bedzie u mnie we wtorek) i chyba bedzie to nasze przedostatnie spotkanie bo obydwoje z mezem stwierdzilismy ze w sumie to juz nie ma po co jej glowe zawracac...

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2014, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleście naprodukowały od wczoraj ;)

Mamax - ale mineło...Julian ma miesiąc prawie...wszyscy własnie tak mi mówią, ze po mieisacu widac spore postępy w zachowaniu i rozwoju dziecka, ze zaczyna byc już takie bardziej kontaktowe :)
    A co do tych ubranek, to ja bym namoczyła w proszku przez dzień a później wyprała w wyższej temp. i wypłukała 2 razy, moze "zapach" papierosowy zniknie, i znalazłam takie porady:
    - Rozcieńczony amoniak. Jeans, bawełna, wełna, poliester mogą zachować zapach papierosów nawet po kilkakrotnym wypraniu. Sposobem na usunięcie przykrego zapachu z tych tkanin jest amoniak. Jedną lub dwie łyżki amoniaku należy dosypać do pierwszego cyklu prania. (Amoniak, jest środekiem spulchniającym do kruchych ciastek, ale nie mam bladegopojecia czy tak samo nazywa się w DE)
    - Cytrusy. Skórki cytryny, pomarańczy i limonki maja ogromne właściwości czyszczące i pomagają usuwać przykre zapachy z ubrań. Wystarczy wrzucić do pralki kilka plasterków ze skórki cytrusów, by nieprzyjemny zapach zniknął.
    - Talk. Posyp ciuchy niewielką ilością zasypki dla niemowląt, po pewnym czasie dokładnie je wytrzep. Talk wciągnie zapach z ubrania i pozostawi uczucie przyjemnej świeżości.

Agattee - ja też planuję wysprzątać przed porodem. W sensie zostały mi szafki w kuchni (które juz odkładam chyba od 2 miesiecy) i kafelki w łazience. Ale chce to zrobic w nowy rok albo 02.01. A na zgagę mogę Ci polecić Riopan Magen Gel...w smaku nieszczególny (dla mnie jak stara bombonierka kokosowa) ale rewelacja na zgagę, przynajmniej moją (i męża też) poleciłą mi to połozna. Kręgosłup mi tez dokucza i jeszcze palce prawej ręki mam prawie cały czas odrętwiałe :/
    Trzymam kciuki za spotkanie z anestezjologiem :)
    Własnie co to za dokument odnośnie imienia i nazwiska dziecka? Bo ja kilka dni temu zauwazyłam, że na naszym miedzynarodowym akcie małżeństwa nie mam wpisane jakie nazwisko będą nosiły dzieci (wzięłam odpis i moze dlatego) ale na akcie polskim już to jest - niby nie problem tylko ja mam nazwisko podwójne a mąż jedno i teraz pomyślałam czy te Niemcy sie nie przyczepią znowu o to...

Martaa - mi mama w PL kupiła Pampers Premium Care - takie białe w rozm. 1. Tutaj w sklepach ich nie widziałam, a na ebay kosztują 2x tyle co w PL, a strasznie polecała mi je ciocia i siostra, ze niby takie bardziej mięciutkie są od tych zółtych New Brn. Będe ich miała 2 paczki po 78 szt. Później już mam nakupione 2 te zielone i 3 pomarańczowe - dostałam masę kuponów od Pampers wiec się zaopatrzylismy. W razie jak bedzie mało tych 1, to dokupimy tutaj już te zółte. Ja laktatora jeszcze nie kupiłam bo chciałam, ale stwierdziłam,z e co jak nie dam rady karmić? najpierw jak coś to dopytam w szpitalu jak to jest z wypożyczeniem i nawyzej później kupię, w razie "w" to małżonek juz wie jaki kupić :) Podgrzewacza nie mam z wybor własnego - bo albo będę karmić piersią, albo zastosuję termos. A ta torebka termoizolacyjna to co to? Takie coś co butlę w to się wkłada? Ciekawy ten wasz zakład :) A co jak nikt nie trafi i maluch sam sobie datę wybierze i zrobi Wam psikusa? To wtedy ma pierwsze kieszonkowe :)

Kasia - ja się zastanawiałam nad taką poduszką, ale własnie - nie wiem ile karmienie będzie trwało, w sensie czy będe karmić 2 tygodnie czy poł roku, a po drugie mam taką długą poduchę do spania i ja wykorzystam, zwinę w rogal i gotowe :)

U nas znowu sypie śnieg.

• agattee Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, tutaj masz http://themoonmom.blogspot.de/2014/10/niemiecki-akt-urodzenia-jakie-dokumenty.html

Tam jak sa podpunkty 'Dokumenty dla rodzicow ktorzy sa malzenstwem' oraz 'Dokumenty dla rodzicow ktorzy nie sa malzenstwem' to tam wlasnie bedzie link do tego dokumentu i mozesz w domu wydrukowac :)

To jest dokladnie cos takiego (dla osob bez slubu):

i1h8uu.jpg

I ja nie wiem takich rzeczy czy:

- w punkcie A (pisze tlustym drukiem Vornamen, wiec chodzi o imiona) a gdzie wpisac nazwisko (czy to juz logiczne skoro zaznaczamy ze nazwisko ojca?)
    - no i nie wiem czy w punkcie C cos zaznaczac bo nie czaje co tam pisze (?)

Czy tak jak jest teraz na wzorze, to tak moze byc wypelnione? Imie Amelia, nazwisko ma byc po ojcu i nic wiecej, wiec chyba tylko to musze wpisac co na powyzszym wzorze i punkt C sobie odpuscic? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2014, 12:52

wff22n0ab6iac00e.png

Wysłany: 29 grudnia 2014, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee
    Wybierajac nazwisko, my jako obcokrajowcy mozemy wybrac wg praw ktorego panstwa bedzie odmieniane nazwisko... np. jesli konczy sie na ski i jest to dziewczynka moze miec ska, jesli chcesz by brzmialo po polsku przykladowo

ojciec nazywa sie Jan Majewski, corka bedzie Amelia Majewski jesli w punkcie C wpiszesz Deutschland

jesli wpiszesz Polen bedzie Amelia Majewska

w punkcie C wpisujesz kraj Polen albo Deutschland
    dalej tam gdzie Nach dem oben.... wpisujesz nazwisko dziecka

U mnie jest wlasnie taka sytuacja i bierzemy koncowke ska, bo potem jak wezmiemy slub w Polsce ja bede miala inne nazwisko niz corka, mimo, ze to tylko jedna literka :p

Monika ta torebka to taka jak wychodzisz gdzies i masz mleko cieple w butelce, zeby temperature trzymalo. Tez nie kupuje tego, najwyzej dokupie, jesli zajdzie potrzeba. A jesli chodzi o zaklad to wygrywa osoba, ktora trafila najblizej daty urodzenia dziecka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2014, 13:06

oar843r8kh12ukn4.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaa teraz rozumiem, dzieki za wytlumaczenie Marta :)

Ahh, i bylam na tej wizycie dzis z anastezjologiem, to w sumie uslyszalam to samo co Ty mi napisalas Monika. Ze trzeba zrobic ten koci grzbiet zeby zrobili to znieczulenie (ciezko, probowalam w domu :P) no i ze R. nie moze byc przy znieczuleniu ale pozniej juz tak, ze cala cesarka trwa ok 30min ale samo wyciagniecie dziecka tylko 5min, najdluzej zszywanie. Ze nie jest tak ze nie bede nic czuc bo bede czuc jak mi grzebia czy wyciagaja ale nie obawiam sie tego ;) No i ze nie moge jesc 8h przed cc ani pic 2h przed. Pozniej dostane srodek przeciwbolowy i kroplowke (wenflon, bleee). A jesc nie wolno bo jesli znieczulenie nie podziala i beda musieli zrobic pelna narkoze to wkladaja rure do gardla i ze tresc pokarmowa moze sie cofnac i wtedy jeszcze wiecej problemu itd :P

No i R. moze robic zdjecia i nagrywac, tylko to co dzieje sie przy mnie a nie za parawanem haha. Chcemy nagrac krotki filmik jak podaja nam coreczke :)

Monika i jeszcze jedno - tez dostalas jakas tabletke? Ja mam wziac pol wieczorem dzien przed i pol rano w dniu cesarki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2014, 13:12

wff22n0ab6iac00e.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde ale jeśli cesarka jest robiona nagle, bo sa komplikacje to kobieta czesto nie bedzie przygotowana tak jak ty Agattee, w sensie nie weźmie tabletki, bedzie najedzona i np. bedzie pila a tu np. trzeba robic cesarkę. Ech, troche mnie to przeraża, ale mam nadzieje ze wszystko pójdzie dobrze.

Dzieki Martaa za wyjaśnienie dotyczące wypełnienia.
    Agattee, mam juz to wydrukowane :) tylko ja ostatnio mam bałagan w związku z ta przeprowadzka, ale taki druczek na pewno gdzies miałam. Pewnie bede Was sie doradzała jak co wypełnić, bo mój niemiecki to w zasadzie nie niemiecki a poza tym te druczki to tragedia dla mnie. Pytania sa dziwacznie sformułowane :/

Padam, bo sprzątam od rana mieszkańie dla nowych lokatorów i mowię wam, ze niby jestesmy czyścioszki, ale niestety roboty bez konca. Mam nadzieje, ze nam nie zdemoluja przez rok tego mieszkanka, bo utłuke na kwaśne jabłko.

zem3zbmhb277dwos.png

• annaki Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :-)
    My wciąż w Polsce, wczoraj mieliśmy chrzciny, Lena podczas mszy spacerowała z tatą wokół kościoła bo wystraszyła się organów ale już podczas samego chrztu grzeczna, śmiała się w glos do księdza :-) , nawet polewanie wodą ją bawiło :-) . w restauracji też bawiła się sama w wózku, chyba lubi być w Polsce wśród rodzinki :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee - czyli faktycznie to samo wiemy :) Tylko mi powiedzieli ze 6 godz. przed mam nic nie jeść i 2 godz. nie pić. Tabletki nie dostałam - moze dadzą mi w niedzielę bo juz u nich zostanę. A tak to wszystko to samo :)

Kasia - wprzypadku planowanych cesarek dlatego jest bezpieczniej niż w nieplanowanych bo wlasnie mają czas na przygotowanie; ale na pewno radzą sobie dobrze w przypadku nieplanowanych tylko na bank mają ciut inne postępowanie.

Annaki - właśnie się zastanawiałam co tam u was :) Czyli chrzciny były udane :)

• Mamax Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki- To wszystkiego dobrego dla Lenki, duzo zdrowka i blogoslawienstwa Bozego z okazji chrztu :-)

Monika- Dzieki za porady. Ciuszki juz wypralam tak jak radzila mi Marta, ale jak beda dalej smierdzialy to wyprobuje ten sposob ze skorkami pomaranczy ;-)

Ech z tymi koncowkami nazwiska to ja sie zrobilam. Jak wychodzilam za maz to pomimo ze slub cywilny mielismy w de chcialam nazwisko miec na prawie polskim a wiec z koncowka - ska. Maz ma oczywiscie - ski i nasi chlopcy oczywiscie tez. Z tym ze durne niemcy nie moga pojac ze moje nazwisko to jest to samo nazwisko co mojego meza i naszych dzieci i traktuja je jako inne. Gdybym wiedziala to bym odrazu wziela sobie zrobila na - ski a tak duzo teraz z tym zamieszania mam i pomylek. A zmienic juz tego nie moge :-(

Moj Julianek przespal dzisiaj ladnie cala nocke. No oczywiscie z pobudkami na mleczko ale bez grymasow je wypijal i spal dalej :-) Mam nadzieje ze teraz juz tak bedzie czesciej...

Kasia- No zastanawiajace troche jak to jest z nagla cesarka. Przeciez nikt nie wie kiedy porod sie zacznie. Moze poprostu przy pelnym zoladku jeszcze bardziej wymiotuje sie bo slyszalam ze niektorzy tak reaguja na narkoze...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2014, 14:35

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax - to wy macie z mężem różne końcówki nazwiska?? A już mówię dlaczego mnie to dziwi...am koleżankę, która tutaj wychodziła za mąż też za polaka i on miał nazwisko włąsnie kończące się na -ski...ona chciala tak po polsku -ska, to jej powiedzieli w urzędzie, ze nie może tak zrobić bo to są dwa inne nazwiska i ze albo ona będzie się "kończyć" na -ski, albo on na -ska.

Wysłany: 29 grudnia 2014, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurde to mnie zagielas Mamax z tym nazwiskiem, teraz nie wiem jakie dac coreczce, a my dopiero pozniej planujemy slub i to w Polsce, a w pl chyba nie moge sobie wziac ski? A jesli damy malej ski i chlopak ma ski, a ja potem bede miala ska to tak dziwnie. Dlatego chcialam dac corce ska i ja bede miec potem ska... no ale teraz juz nie wiem.

oar843r8kh12ukn4.png
‹‹ 175 176 177 178 179 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ