X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, Agattee czyli Wy dostalyscie laktatory szpitalne do odciagania? A Agattee dostalas recepte na wypozyczenie? Bo jesli tak to ja nie bede w to inwestowac bo po co szkoda kasy.

Jola powodzenia daj znac co u Twojego dzieciatka:)

oar843r8kh12ukn4.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee faktycznie położna Ci się nie udała, tak jak moja, ja swojej po 3 wizycie i jej pieprzeniu farmazonów podziękowałam, była mi zbędna, instynkt mi lepiej podpowiadał co mam robić i u Ciebie też tak będzie :-) , i nie słuchaj jej tylko tul Amelkę ile się da :-) na pewno jej tym nie zaszkodzisz. Zastanawiam się skąd się biorą takie kobiety, gdzie one się uczyły....że noworodek wymusza.... Matko jak by mi tak powiedziała to bym ją wyprosiła, normalnie się zdenerwowalam :-)
    Muszę się Wam pochwalić że moja Lena od 3 tyg przesypia całą noc, od 19.30 lub 20 do 9 :-) , czasem coś się wybudzi ale chce smoczka tylko i SPI dalej :-) , a dziś idziemy na basen :-) , mamy indywidualne zajęcia z pływania :-) , cieszę się bardzo bo wiem jak ten mój szkrab kocha wodę i kąpiele :-)

agattee lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki z tego co czytam to ta twoja mała to istny skarb,żadnych problemów z nią nie masz. Oby mój też taki był :-P
    Powiedzcie mi dziewczyny kiedy trzeba załatwić sobie tą położną?czy to musi być dużo wcześniej czy bliżej porodu?u nas w okolicy szukałam jakiejś polki ale raczej nic z tego nie będzie,także chyba na niemke będę skazana. Ale jeżeli też okaże się jakaś wredna to wykopie z domu :-) myślę że instynkt macierzyński lepiej podpowiada niż jakaś obca kobieta,w dodatku taka nawiedzona!!!nie wyobrażam sobie zostawić takie maleństwo same sobie i przyglądać się jak płacze lub czegoś się domaga.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja polozna ma terminy zarezerwowane na lipiec wiec moim zdaniem mozesz orientować sie juz Muniek jak jest w twoim mieście. Podzwon i popytaj kiedy trzeba sie do ńich zapisywać. W Berlinie niestety jest duzo chętnych, ale mi sie udało załatwić ok.28tygodni wiec dosyć późno.

Agattee, faktycznie dziwna ta kobieta, ale tak jak piszą dziewczyny słuchaj to co ci instynkt podpowiada-moim zdaniem to najlepsze wyjście.

Mamax, jestes świetnym przykładem, ze co polozna to opinia. Ech szkoda, ze nie maja jednej filozofii opieki nad dziećmi. I bądź tu człowieku mądry.

A wiecie jak długo taka polozna ma przychodzić po porodzie? Tzn chodzi mi maksymalnie ile razy moze przyjść?

Jola, jak na wizycie?

U mnie kolejna bezsenna noc. Dzis wyjątkowo nie mogłam zasnąć. Nie wiem czy to juz stres mńie dopada czy takie uroki koncówki. Na dodatek było mi tak gorąco i ńie wiem czy nie miałam jakiejś gorączki, bo byłam dosc rozpalona :/

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2015, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co moja mowila to jesli jest taka potrzeba to nawet do 8 tygodni ale jak widzi ze wsztstko jest ok i mama sobie daje tade i po prostu nie ma potrzeby to przychodzi tylko kilka razy :)

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png

Wysłany: 9 stycznia 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia ja tez malo spalam w nocy najgorsze ze naprawde chce mi sie spac a nie moge zasnac i sie wierce wstaje siadam znowu leze i to nic nie daje. Ajj te uroki ciazy mam nadzieje ze szybko zleci do porodu.

Muniek lepiej wczesniej zalatwic polozna, bo niektore maja napiety grafik.

oar843r8kh12ukn4.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to chyba będę musiała zacząć działać coś w tym kierunku,żeby mieć to z głowy. A ta polożna przed porodem też przychodzi czy tylko po?

snk2s95.png
    y1iruwn.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie była dopiero raz ale ma przyjść jeszcze raz przed porodem :) zbadała mi mocz, cisnienie, detektorem sprawdzila czy serduszko bije, zbadała mi brzuszek i niby duzo miejsca jeszcze jest w macicy, spisała sobie coś z mutterpass i wpisała tez tam swoje uwagi i ogolnie pogadalysmy.

Martaa, wlasnie mam podobnie ale dotrwamy. Kurde od wczoraj jakos widze wszystko w dobrych kolorach-chyba mi psychika siada hehe ale stwierdziłam, ze nie ma co tak narzekać i ze wszystko sie ułoży i źe trzeba cieszyc sie, ze jest wszystko dobrze z maluszkiem w brzuszku. Wiadomo, ze bolą mnie plecy, krocze a jak zobaczyłam wczoraj swój cellulit z tylu na udach to siadłam z wrażenia. Jakos nie oglądałam sie za czesto z tylu, bo przód atrakcyjniejszy i pokazuje mężowi a on wzruszył ramionami i powiedział, ze orbiterka dostanę w prezencie za urodzenie dziecka ;) no to widzicie, wszystko da sie rozwiązać a podejście mężczyzny do niektórych spraw jest bezcenne ;)

zem3zbmhb277dwos.png

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i znalazłam jeszcze taka stronkę ze słówkami:

http://www.babycenter.de/i/experten/artikel_uebersetzungen/polnisch/keywords.pdf

jola83 lubi tę wiadomość

zem3zbmhb277dwos.png

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak powiedzieć po niemiecku: usunięcie polipa endometrialnego. Moge napisać tak:

Endometrium-Polyp Entfernung

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 13:46

zem3zbmhb277dwos.png

• jola83 Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie u ginka. KTG w porządku, Mały jest jeszcze dość wysoko główką i szyjka zamknięta więc jeszcze z 2 -3 tygodnie poczekam na mojego szkrabka :) Nie miałam USG, szkoda, ale wiem że u małego wszystko ok. Ginka powiedziała mi, że jakby mi wody odeszły to mam nie chodzić tylko leżeć na łóżku i wezwać pogotowie i na leżąco mają mnie zabrać. W sumie moja położna też mi to mówiła, że jak tylko wody odejda to żeby leżeć i na własną rękę nie jechać do szpitala. Inaczej jest jak pojawią się skurcze - to wtedy czekać w domu aż będą co ok 8-10 min i wtedy spokojnie Autem lub taxi do szpitala. Położna mi tłumaczyła, że jak się chodzi po odejściu wód płodowych to może główka dziecka wpaść w kanał np. z pępowiną razem ( coś takiego) i że to niebezpieczne. ALe z tego co słyszę od moich koleżanek to wszystkie chodziły, brały prysznic, nawet kilka godzin chodziły po odejsciu wód... więc nie wiem o co chodzi.
    Miałam dziś też pobierany wymaz z pochwy na paciorkowca- ale oczywiście sama o to poprosiłam (koszt 22E).

relgi09kfo915nes.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech Jola to mnie zaskoczyłaś bo ja nie słyszałam o tym, ze nie mozna chodzić hmm musze zapytac o to polozna albo lekarza jak bede 21stycznia, bo nie wiem co mam w takim razie robic jak mi tylko wody odejdą. Czy meza prosić o zawiezienie do szpitala czy czekać na skurcze czy wzywać karetkę :/

zem3zbmhb277dwos.png

• amarranta Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już wróciłam z mojej wizyty :) moja dzidzia jest zdrowa i ma przezierność karkową taką jak trzeba i śliczny nosek i 7cm :) jestem przeszczęśliwa :) i dostałam beschaeftigung verbot do 6 lutego narazie! ależ mi ulżyło:) czy któraś z Was się orientuje, czy wystarczy jak to wyślę do pracodawcy? czy do kasy chorych też?

jeszcze muszę Was nadrobić tyle napisałyście od wczoraj ;) ale później, bo teraz mamy gości ;)

agattee lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png

Wysłany: 9 stycznia 2015, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola fajnie ze wszystko dobrze tez nie slyszalam o tym ze po odejsciu wod nie wolno chodzic... jak bylam zapisac sie w szpitalu polozna mowila ze jak wody odejda zeby sie zbierac do szpitala i wezwac taksowke jak nie ma taty w domu albo jechac autem jak mi sie z kim, zeby nie wzywac karetki bo ona zawozi najczesciej do najblizszego szpitala, a ten ktory wybralam nie jest najblizej:) mowila tez ze jak sa skurcze tak silne ze wystepuja co 5-7 minut trwaja dosc dlugo i sa tak bolesne, ze nie mozna mowic ani nic robic to znaczy ze juz naprawde trzeba jechac do szpitala :P

Tez mialam wczoraj ten wymaz pobierany, w przyszlym tyg. maja byc wyniki.

Agattee w czym kapiesz mala?

Ja juz chyba wszystko mam dla dziecka oprocz oliwki/czegos do kapieli.

oar843r8kh12ukn4.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak jak piszecie, robie po swojemu nie stosuje jej '3 minutowej metody i zostawiania dziecka w lozeczku az sie wyplacze'.

annaki a to tak mozna zrezygnowac z poloznej po prostu mowiac ze juz nie chce by przychodzila? Ty tak swojej powiedzialas? Moze jeszcze z kilka razy przyjdzie i tez jej podziekuje bo w sumie co ona mi moze jeszcze pokazac jak i tak wpada na 15-20 minut i wychodzi. Tylko sie boje ze jak zrezygnuje z niej to mi smrodu narobi np. w Jugendamcie bo to niby polozne zglaszaja do Jugendamtu ze cos nie tak a moze taka wredna byc i mi specjalnie nasmrodzic...
    Wlasnie dzis miala byc o 14 i do tej pory jej nie ma, nawet zadnego telefonu ani nic...

annaki ale Ci zazdroszcze ze mala tak Ci ladnie spi, to chyba te mleczko tak dziala :D Moja mama wczoraj kupila mi mm z HiPP tak na czarna godzine, chcialam przetestowac na noc ale jakos nie moglam sie zebrac i karmilam cycem mimo ze spala krotko bo po 1,5 h mialam podbudki. Aaa i dobrze wiedziec, ze mm moze stac 2h bo wlasnie nad tym myslalam dzisiaj.

W sumie to robie jak Monika i tak mi w szpitalu tez mowili, ze odciagac mleko na kolejny posilek tyle ze Amelia czasem zadowoli sie tylko cycem a czasem wlasnie tez oprocz cyca dostaje odciagniete wiec roznie bywa, mimo wszystko odciagam i trzymam w pogotowiu w lodowce. Dzis dostala i cyca i odciagniete i myslalam ze zasnie ale gdzie tam... ma powera dziewcze :)

annaki a jak zaczelas od poczatku karmic mm to mala jadla w sumie regularnie co kilka godzin czy tez miala rozne pobudki co 1h, 1,5h albo co 2h? Czy od poczatku ladnie, regularnie spala po 3-4h?

amarranta, gratuluje juz 7cm szczescia :D pamietam jak niedawno mowili mi ze moje ma 5cm a tu juz lezy w lozeczyku i ma 51cm :P

Martaa domyslam sie ze chodzi o plyn/zel? Kapie w Washlotion&Shampoo z Weledy, zolta tuba. Wystarczy jedna kropla do wanienki i jest dobrze. Mysle ze wydajne bedzie bo tak tez slyszalam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 15:33

wff22n0ab6iac00e.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie dziewczyny że po wizytach wszystko w porządku :-)
    Amarranta ja zwolnienie wysłałam tylko pracodawcy a on zgłosił to do kasy chorych.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co do tego leżenia po odejściu wód to tylko wtedy kiedy dziecko jest wysoko, nie w kanale bo wtedy przy chodzeniu właśnie pępowina wraz z wypływającymi wodami może wpaść poniżej główki i dziecko może się udusić, jak jest już główką w kanale to nie trzeba leżeć i można samemu jechać do szpitala ale o tym na pewno Was poinformują lekarze

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2015, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napusalam posta i mu wcielo...a teraz nie pamitam wszystkiego...

Ja slyszalam tak samo Jak Annaki z tymi wodami, albo jesucze Jak dzidzia nie jest odwrocowa glowka w dol to po odejsciu wod lerzec i wzywac karetke.

Laktator...ja chce wypozyczyc. U mnie w szpitalu wisza wszedzie informacje ze mozna...tylko kaucje trzebs wplacic i recepte miec. Musik dopytac o ta recepte. Chcislam kupic ale pomyslalam ze po co mam wydawac kupe kasy.

Malemu schodzi zoltaczka - wynik przedwcoraj to 12 a wczoraj 11. Lekarz okreslil ze super. We wtorek poznym popoludniem idziemy so domu. A tym czasem od dzis jestesmy razem.
    W ogole faktycznie na moim mleku Vincent szybko jest glodny. Jak na mm wytrzymywal 4 godz. to na mim potrafi sie obudzic po 1,5 godz. I czesciej robi kupy. Kurcze chce karmic moim mlekiem ale to mm jest takie kuszace ;) Na razie i tak czesto dokarmiam mm bo mu malo. Glodomor mu sie wlaczyl od wcoraj.

Ide po kolacje i sciagac mleko :)

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaa, mi tez brakuje juz tylko tego plyńu do kąpieli i wanienki, bo w Polsce musialm zostawić mija, bo juz do auta sie nie mieściła :/ a i jeszcze bym chciała kupic sobie z dwie bluzki do karmienia wiec moze do H&M wstąpimy. A powiedz mi kupujesz jakies leki do apteczki? Coś dla takiego bobasa? Pytałam sie położnej i ona nie kazała nic kupować i sama juz nie wiem:/

Agattee, dzielna jestes i radzisz sobie super a co do mm ja na Twoim miejscu tez bym jeszcze nie podawała. Nie mowię, ze ono jest zle, ale mysle ze ty z karmieniem sobie poradzisz :) a jak nawał, juz po? I co pomogło najbardziej?

Monika, oby czas w szpitalu szybko zleciał :)

zem3zbmhb277dwos.png

• Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zlapal mnie jakis dolek... pzedyem bylam twardzielka, twierdzilam ze sie nie boje a teraz jak pomysle ze w kazdej chwili moze sie zaczac to mi sie plakac ze syrachu chce..

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png
‹‹ 188 189 190 191 192 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ