WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, Koala. Jak masz ochote wpisz się do tabelki. Z tego co widzę jesteś najmłodsza z naszej paczki (ciążowo). To twoje pierwsze dziecko?

U mnie nic nowego, kolejna średnio przespana noc i chyba zaczynam się już do tego przyzwyczajać. Postanowiłam, że zrobię zapasy do zamrażalki-mam małą ale trochę pierogów się zmieści. Chyba zrobię zwykłe ruskie i drugie ze szpinakiem i kurczakiem-mam nadzieje, że przy karmieniu nie zaszkodzą.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 28 stycznia 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Koala.

U tez noc tragiczna spac nie moglam mala sie wiercila jak oszalala. Dopiero po 7 zasnelam i teraz sie obudzilam. Nie wiem czy to juz jakas wprawa do nieprzespanych nocek z mala czy jak.

klz9rl68ev7azsow.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 12:52

• agagita Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc melduje sie po dlugiej nieobecnosci. Nie dam rady was nadrobic ale gratuluje nowych maluszkow. Urlop byl udany, ale oczywiscie dzieci byly chore na poczatku Bo zmiana klimatu a po powrocie do Niemiec tez chore. I zmiana czasu mnie dobila Bo sobie z nocy dzien zrobily. Ale podróż byla super, ponad 8 godzin w samolocie ale maly mial swoje lozeczko do spania wiec nie bylo zle. Wozek tez oddalam przy wejsciu do samolotu i od razu po wyjsciu dostalam z powrotem. Wiec cala odprawe maly mial wygodnie w wozku.
    U nas juz 6 miesiecy skonczone, maly zaczyna raczkowac o nasz kot biedny jest.

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koala witaj:) wszystkiego dobrego i jak najmniej problemowej ciazy, oby szybko zleciala:)

Agagita hmm nie wiem moze nie doczytalam wczesniej gdzie bylas na urlopie? :)

Ma1ta u mnie tez tragedia ze spaniem, spalam dzis na kanapie w salonie w pozycji polsiedzacej - inaczej sie nie da!

Jejku ja juz chce moja Ale miec po drugiej stronie brzuszka, czeeekam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 11:00

oar843r8kh12ukn4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatte - moj mały tez zacyzął tak robic, ze odgina sie do tyłu...nawet sie zastanawiałam czy to nrmalne i zdrowe, ale skoro nie tylko on tak robi to chyba jest ok. ja mam wrazenie ze on chce coraz wiecej widziec, juz go zaczynaja zabawki interesowac jak mu pokazuje, co prawda tylko na chwile ale jednak. A co do noszenia do uśnięcia - nie dałoby sie z nią połozyc? Moze tak bedzie wam wygodniej a na pewno lzej. Ja dzis połozylam małego obok siebie bo obudził sie o 4:30 i juz nie chciał spac, i obok nas usnał momentalnie i spalismy do 8 :) tylko ja go nie chce uczyc spania z nami...Super ze macie postepy w ssaniu i w jedzeniu u Ciebie...a z tymi produktami co to raz pisze e wolno a raz ze nie to mysle ze musisz popróbowac po troszeczku.

Jola - u mnie po miesiacu...widze jak mały urósł strasznie, duzo bardziej kontaktowy jest i wydaje takie sliczne dzwieki, uwielbiam je :) A tak to juz sie nie boje kąpieli, bo tego sie bałam strasznie, wczoraj to kąpałam młodego sama :) Zmiana pieluchy w szpialu zajmowała i z 10-15 minut a teraz to "minuta osiem" i gotowe :) no i czas leci mega szybko :) zaraz sama sie przekonasz :) I to prawda ze duzo rzeczy jakos samo przychodzi...bo w danych sytuacjach mozemy sobie dawac rady a i tak sama sie przekonasz co Wam bedzie bardziej odpowiadać :)

Kasia - my w naszym wniosku nawet nie mielismy miejsca na ten steuernummer, a mnie sie wydawało logiczne ze mały dostanie go jak pójdze do pracy...a tu numer przyszedł poczta, póxniej wezwanie do uzupełnienia wniosku o KG o ten numer z jakims papierkiem z miejscem na ten numer i wczoraj dostaliy potwierdzenie ze wszystko jest juz ok i KG przyznany - wszystko trwało jakies 2 tyg.

Mamax - ale ta zabawa chłopaków musiała byc super :) Wyobrazam to sobie :)

Koalka - jasnr ze mozna :) Witamy! Jak samopoczucie na samym poczatku??

Agagita - super ze urlop udany. szkoa tylko ze szkraby sie rozchorowały. Czyli da sie latac z małymi dziecmi :) My planujemy podróz samolotem jak mały bedzie miał 7-8 miesiecy ale krótsza trasa bo 2-3 godzinki samolotem wiec moze przespi. Ale jak w zesłym roku lecieliśmy 13 godzin to była para z maluszkiem na oko 9-10 miesiecy i dał radę i tylko raz go słyszeliśmy jak zapłakał :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee, Annaki, Agitka i Agagita - bo wy jesteście po cc...czy miałyscie albo macie takie zgrubienie tuż nad raną? Taki jakby wałeczek. Ja mam coś takiego i położna kazała mi to rozmasowywać, wydaje mi się ze jest coraz mniejsze ale czy pomagałyście robie czymś przy tym.

Agattee - chyba Ty pisałaś o Bio-Oil gdzieś czytałam, ze ponoc jak sie nim smaruje to blizny później nie widać, więc musze się w niego zaopatrzyć. Póki co smaruję ranę balsamem dla mam z Babydream, połozna mówiła, ze niczym szczególnym nie muszę bo rana ładnie wygląda jak na 3 tyg. po cc, ale dodatkowo wspomóc się nie zaszkodzi, przynajmiej dla sumienia będzie lżej ;)

A w ogóle to na koniec ciąży na brzuchu miałam może ze 4 rozstępy, a po porodzie jak brzuch się zmienjszał to powyłaził tego asakrycznie dużo :( Mam nadzieję, ze tak zbledną ze nie będzie ich za bardzo widac, a jak nie to jakaś plastka ;)

• agagita Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylismy w Indiach. Najpierw tydzień w Delhi a potem w Himalajach.

amarranta, jola83 lubią tę wiadomość

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja nie miałam takiego zgrubienia i nie wytworzyło się więc nie pomoge
    A rozstępy no cóż tak niestety jest, że nie ma ich w ciąży i się cieszymy a to niestety skóra jest rozciągnięta i ich nie widać dopiero jak brzuch maleje to wyłażą te dziady :-( , u mnie też brzuch poorany mimo że w ciąży było kilka tylko
    Agagita Indie wow :-) , a co Was skusilo na tak daleką podroż z maluchami? :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • agagita Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry za nieporzadek w waszej tabeli ale przez Telefon nie moge normalnie jej edytowac :(.

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 28 stycznia 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka dobrze to nazwalas prawie jedna noga hehe ale mojej jakos sie nie spieszy nio do 3 lutego ma czas hehe pozniej eksmisja. Ja chce rodzic SN. Stresowac sie zaczynam ale tylko tym ze ona taka uparta i ze ja przenosze i na wywolanie bede musiala isc, bo porodem to jakos sie nie stresuje jeszcze moze jak przyjdzie ten dzien to wtedy. Ale ja zawsze tak mialam moja siostra tydzien przed egzaminami juz na stresie chodzila a mnie dopadalo dopiero w dzień egzaminu.
    Moja mala chyba na za mala szafe wczoraj dostalam 3 kartony ciuchow 68 do 80 nie mam gdzie tego miescic. Jeszcze moja mama ma jakies przywiwsc... ale mniej do kupienia bedzie :) a jaki wybor hehe

klz9rl68ev7azsow.png
  • Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 28 stycznia 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika i Annaki jak juz mam 3 rozstepy ok 4cm dlugie i kilka malych :( ale u mnie mama je miala i ja juz za dziecka mialam na kolanach.Snarowalam 2 do 3 razy dziennie ale nio nic nie pomoglo. Co smieszne po lewej stronie mam wiecej niz o prawej. Ale moze dlatego ze spie wiecej na prawym boku i brzuch leci na prawa strone i skora na lewej stronie bardziej sie wtedy naciaga.Taka moja teoria heh

klz9rl68ev7azsow.png
  • MRC Przyjaciółka

Wysłany: 28 stycznia 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agagita wow Indie :) i podziwiam za podróż z tak malutkim dzieckiem :) My w tym roku prawdopodobnie Italia...bo blisko mamy :)

z5krhei.png

• amarranta Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Koala :) Jeszcze Jola jest "jedną nogą" na porodówce razem z dziewczynami;)

Agagita, wow! zadzroszcze Indii i odwagi:) a w Himalajach chodziliście po górach z dzieciaczkami :)

Monika, w Polsce jest też taki krem na blizny "No scar", on jest w miarę dobry chyba. Ja mam na cyckach rozstępy od okresu dojrzewania, bo szybko urosły i wtedy czymś smarowałam, ale nie mam pojęcia co to było. teraz mam jakiś balsam pat&rub, mama mi kupiła, on jest taki meganaturalny niby;) zapach mi trochę nie podchodzi, ale trudno:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 13:03

o1489vvjal2gnmht.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 12:52

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koala, nie mam się czym chwalić, bo języka niemieckiego nie znam ni w ząb, ale moim zdaniem personel w szpitalach jest naprawdę pomocny i przyjaźnie nastawiony wiec jak nie angielski to migi pozostaną albo mój mąż coś będzie dukał po niemiecku ;) Wcześniej się bałam tej bariery językowej, ale teraz dla mnie najważniejsze żeby urodzić zdrową i silną dziewczynkę a reszta ułoży się sama. Ja też chce rodzić SN ale akurat tego do końca nie zaplanujesz. A co do czekania na wizytę to ja się umówiłam do swojego lekarza w ciągu 2-3 tygodni na pierwszą wizytę więc chyba to zależy od tego ile ma twoja Pani doktor chętnych.

Agagita, edytowałam Cię :) i również podziwiam Was. Nie to że jestem przeciwniczką, ale ja niestety aż taka odwazna bym nie była. Wakacje musiały być fantastyczne ;)

MRC - mi też się marzą Włochy, bo jestem w nich zakochana odkąd pamiętam, ale nie wiem czy w tym roku coś wyjdzie, ale w 2016 na 100% jedziemy.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka, lepiej zadzwoń do ginki! albo jak się boisz to niech ktoś za Ciebie zadzwoni:) ja jak do mojej dzwoniłam po zrobieniu testu (to miała być pierwsza wizyta u niej), to mi babka powiedziała termin za ponad miesiąc, a jak jej powiedziałam, że mam test ciążowy pozytywny i chcialabym u tej ginki ciążę prowadzić, to mnie babeczka wcisnęła tego samego dnia :)

Ma1ta, czy Ty będąc na zwolnieniu dostawałaś wypłatę od pracodawcy czy od kasy chorych? Bo ja mam ten Beschaeftigungsverbot i w sumie nie wiem, skąd powinnam dostać kasę, a już się zaczęłam rozglądać za wypłatą, bo koniec miesiąca;)
    Wogóle, czy to nie jest dziwne, że mam to zwolnienie od 9.01, a nikt kompletnie się do mnie z pracy nie odezwał? nawet nie napisali, że dostali to zwolnienie...

o1489vvjal2gnmht.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka witaj w grupie :)

No a juz tez myslalam ze tylko moja Amelia jest taka ze sie odgina do tylu. Mamax wlasnie fajnie masz ze synek trzyma glowke sztywno bo u nas jeszcze nie (jedynie na kilka sekundek) i ciezko mi ja utrzymac ale jakos dajemy rade. Musze ja chyba czesciej na brzuszek klasc co by sobie te glowke cwiczyla :P

Monika ja nie mam zgrubien nad blizna. Tylko w miejscu gdzie konczyli szycie to tam byla grubsza faldka skory po zaszyciu wiec czekam az tam jeszcze sie podgoi albo odpadnie bo sie zrobil maly strupek, ale tam rana wydaje sie glebsza wiec zobaczymy. Ogolnie blizna jest jeszcze ciemna rozowa, jedynie w jednym miejscu juz bardzo blada :P
    A co do smarowania to polozna mowila wlasnie ze albo Bio-Oil albo Bepanthen :)
    Jutro przychodzi i bedziemy jej z R. mierzyc czas od momentu gdy wejdzie do domu to wlaczamy stoper, tak dla zabawy i by ja sprawdzic hahha :D

Ej, a macie jeszcze ta kreske ciazowa co szla od pepka w dol? Bo u mnie ciagle jest i to w dodatku taka ciemna jakby brazowa i zastanawiam sie kiedy to zniknie ? I moj pepek brzydko wyglada, jakis taki zmarszczony sie w srodku zrobil buuuuu :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 13:36

wff22n0ab6iac00e.png
  • Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 28 stycznia 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta dostawalam od pracodawcy wyplate normalnue w terminie. Dopiero jak dostarczysz 7 tyg przed planowanym porodem papier od ginki z data porodu pracodawcy i do kasy chorych dostajesz wyplate mniejsza i mutterschaftsgeld od pracodawcy i kasy chorych.pozniej po porodzie trzeba z aktem urodzenia tez do pracodawcy isc i kasy chorych. Bo mutterschaftsgeld z kasy chorych dostajesz za 6 tyg przed porodem i po dostarczeniu aktu i wypelnieniu jakis papierow. Ja bylam osobiscie u pracodawcy dac ten papier bo mam blisko. zadzwon do pracodawcy i sie dowiedz czy dostali ten papier i po sprawie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 13:49

amarranta lubi tę wiadomość

klz9rl68ev7azsow.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagita pozazdroscic takich wakacji:)

My tez planujemy w tym roku wakacje juz we trojke:)

Agattee ta ciemna linia moze utrzymywac sie nawet do kilku miesiecy po porodzie, wiec spokojnie:)
    Napisz po wizycie ile polozna u Was byla, bede porownywac jak do mnie bedzie przychodzic po porodzie:)

oar843r8kh12ukn4.png
‹‹ 225 226 227 228 229 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ