WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola powiem ci ze ja tez bym sie zestresowała. Wazne, ze dotarlas szcześliwie do szpitala. A u mnie faktycznie cisza, nic nie boli oprócz zwykłych, ciążowych dolegliwości.

Martaa, to moze masz te przepowiadające skurcze po prostu. Az troche ci zazdroszcze, bo mnie jak dopadnie to pewnie nie wstanę a ty będziesz nieco wprawiona :)Kurde to czekanie jest koszmarne przy końcówce :/

Ide zaraz z mezem na spacer, ale pogoda średnia znowu chyba mocniej wieje.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • agattee Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia, ze spacerami u nas lepiej, jedynie czasem krzyk przy ubieraniu. Po prostu mala wsadzam do wozka jak jest juz totalnie najedzona i totalnie usypia. Czasem zajeknie jak wozek podskoczy czy zatrzesie ale smoczek w pogotowiu :D Dzis bylysmy tylko na chwile w sklepie, jutro moze wybierzemy sie na dluzszy spacer :) Najblizej mam H&M wiec tam bym sie wybrala, potrzebuje jakiegos klamota a co, matce tez sie cos nalezy :D

Ej, mialyscie wizyte z Gesundheitsamt? Mamax i reszta ktore juz urodzily? Albo Ty Monika dostalas taki list? W Twoim landzie takie cos tez funkcjonuje?
    Juz jakis czas temu czytalam ze po porodzie, gdy zameldujesz dziecko to przychodzi ktos z urzedu zeby pogadac niby o przedszkolach i o roznych takich pierdolach, z tego co czytam komentarze to babki sa mile i pomagaja nawet. Ja dzis dostalam list ze przyjdzie ktos 2.02 czyli w dniu kiedy Amelia skonczy miesiac. Jeszcze tam byla informacja ze moge z dzieckiem przyjsc na badania bez karty ubezpieczeniowej (akurat dzis przyszla). Musze powiedziec Swojemu zeby tez byl w domu bo z moim niemieckim to sobie nie pogadamy :D

Zauwazylam ze na buzi wyskakuja jej czasem takie male krostki, to sa potowki? Bo wczoraj czytalam cos o tradziku niemowlecym. W sumie te krostki sa lekko zarozowione a niekore takie podskorne wiec sama nie wiem. I dosc szybko znikaja ale pojawiaja sie w innych miejscach. Nie ma tego duzo no ale sa...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 19:28

wff22n0ab6iac00e.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee to normalne ze przyjdzie ktos to nic zlego, pomoga Ci jesli masz problemy z wnioskami, ktore mozesz zlozyc i opowiedza wlasnie o przedszkolach itp.

Kasia masz racje i przez czekanie wszystko sie dluzy, mi wcale nie leci szybko ten ostatni czas:/

oar843r8kh12ukn4.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee- To ze przychodza z Gesundheitarm to wiedzialam ale ze robia termin czyli jakby sie wpraszali to pierwsze slysze. U mnie nie byli. Przy starszym synku jak dostalismy lst to mielismy wybor zeby do nich zadzwonic i albo zrobic termn albo odmowic. Ja ze wzgledu na swoj kiepski jezyk nie chcialam sie z nikim spotykac wiec az zadzwonil i odmowil ta wizytacje a teraz dostalismy tylko list z gratulacjami.

Moj Julian tez nie zawsze sobie odbija i ja tak jak Monika tez go odkladam, tylko ze ja klade go na boczku zeby wrazie jakby ulal to sie nie zaksztusil. Po za tym malutki w kolysce glowke ma troche wyzej zeby latwiej mu sie oddychalo bo ma katarek . W sumie to widze ze on juz coraz zadziej potrzebuje tego odbicia i coraz czesciej tego nie robi...Ja nie mam zadnego rozstepa, a wszystkie zylaki jakich sie nabawilam w ciazy znikly :-) Tez mam jeszcze ta ciemna linie na brzuchu, to jest jedyny slad ktory sugerowalby ze bylam w ciazy. Bo skore mam super ladna i jedrna. Pepuch tez w porzadku. Tylko linia jest ale wiem ze z czasem zniknie. U starszaka mialam ja przez szesc miesiecy. Teraz powinna zejsc szybciej bo jest jakby bledsza... Wlosy mi nie wypadaja ale zeby po trzech ciazach mam juz bardzo poniszczone...
    Super ze Amelka przeknala sie do spacerowania. My tez codziennie spacerujemy a Julian wtedy zawsze spi. Dzisiaj bylismy dwa razy. Oj tez chce jechac na zakupy troche sie i dzieciaki obkupic ale przez ten Julkowy katarek wstrzymuje sie z tym. Moze w nastepnym tygodniu wyskocze ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 21:02

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka- Witaj w naszym gronie :-) A jak robilas termn to mowilas ze jestes w ciazy? Bo trzeba mowic wtedy pytaja o ostatnia miesiaczke i wyznaczaja termn pierwszej wizyty tak zeby byl to ok 6 tygodnia ciazy. Podobno czym mlodsza ciaza tym latwiej udtalic date porodu. Jezykiem sie ne martw. Napewno znajdzie sie ktos pomocny. A twoj maz mowi po niemiecku?

Agagita- Super urlopik- zazdroszcze tez bym tajk chciala...Bardzo ladne imie ma twoj synek. Takie egzotyczne ;-) A coreczka jak ma na imie???

Jola- O matko 3600 to juz ladna waga. Niezly kolosek ci sie szykuje ;-) Wcale ci sie nie dziwie ze sie zestresowalas w tym pociagu tez bym spankowala zwlaszcza ze na jutro jasz termin. Dlugo cie w szpitalu trzymali ale najwazniejsze ze wszystko z malutkim jest dobrze ;-)

Marta- O i ty bedziesz miala coreczke a ja cos sobie ubzduralam ze chlopca. Nawet myslalam ze jak sie spotkamy w parku z Agatte i Kasia to bedzie po rowno bo dwoch chlopcow i dwie dziewczynki a tu widze ze trzy laski beda. Oj biedy moj Julus. Taki rodzynek wsrod samych kobitek...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 21:27

• Mamax Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my walczymy z ciemieniucha :-( Okropne to jest to wyczesywanie jej. Malutki tego nie lubi i placze. Pewnie go to boli bo glowka potem jest cala czerwona ale wyjscia nie mam musze to robic :-(

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2015, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatte super ze ze spacerami lepiej. Mój Vincent tez troche protestuje przy ubieraniu zwłaszcza przy ubieraniu czapki ale jak go juz wcisnę w kombinezon to zasypia. Ja na ciuchowe zakupy dlugo die nie wybiorę. Może pozna bo wiosna. Ja nie lubię zakupów a juz zima jak i kurtka i szalik i czapa to juz w ogóle.
    A o takim urzędzie to nawet nie wiedziałam...zadnego pisma nie dostałam, ale jak przyjdą to chętnie sie wypytam o sprawy zlobkowe i przedszkolne.

Mamax a jak walczysz z ciemieniucha? Podziel sie tak na wszelki wypadek jakas instrukcja. Mam nadzieje ze Julkowi szybko po przejdzie. A wczesniej lubil sie czesać? Jak ja Vincowi dotykam tylko glowki szczotka to sie uspokaja, chyba lubi taki masażyk ;)

• Mamax Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 01:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- Najpierw mocno oliwkuje glowke Julianka a po okolo godzinie jak ta oliwka wsiaknie w skore i skora jest miekka to ja wyczesuje szczotka. Innych metod nie znam,..Tak wczesniej lubial czesanie i nie plakal...Duzo dzieci nie lubi sie ubierac chociaz Julianek o dziwo nie ma z tym problemow :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 01:15

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie u mojej znajomej byla ta wizytacja i bardzo jej pomogli ze zlobkiem, wiec ja sie na takie cos pisze jesli dostane taki list:)

Mamax no u mnie coreczka bedzie, Ty masz 2 synkow i pewnie dlatego Ci sie pomylilo ze kolejny chlopczyk hehe.
    Ja wlasnie zeby mam ok, ale planuje szybko po porodzie isc na czyszczenie i sprawdzic czy nadal jest wszystko dobrze:)
    Mam nadzieje ze szybko sie uporacie z ta ciemieniucha.

A po porodzie wypadaja Wam wlosy? Musze o tym poczytac co warto stosowac moze dodatkowe witaminy? Albo specjalne odzywki? Ma ktoras doswiadczenie w tym temacie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 10:35

oar843r8kh12ukn4.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi włosy wypadały przez 1 i 2 trymestr a potem przestały. Moze to siemię ktore pije troche pomaga bo paznokcie tez mam ładne i mocne. Ale jak macie jakies sposoby na te włosy to ja tez poproszę, bo czesto miałam z tym problem. AA zeby to pierwsza rzecz jaka ide sprawdzić, bo mimo ze zrobiłam sobie wszystko przed to i tak czuje ze pewnie mi poleca, bo ja z tych osób ktore ma bardzo słabiutka szczękę. A jak tu jest z dentysta ? Płaci sie za jakies dobre plomby czy to jest w ramach ubezpieczenia? A moze lepiej w Polsce isc do dentysty?

A i mam jeszcze jedno pytanie z tych mniej istotnych ale sie zastanawiam :) jak juz pojadę na porodówkę z jakiegoś powodu (skurcze, wody) to od razu każą mi sie ubrac w koszule i w niej sobie tak tam chodzę az do porodu? Czy w jakiś dresach moge tam "biegać" póki nie zacznie sie akcja? Tylko, ze chyba to byłoby mało komfortowe bo pewnie czesto polozne badają :/

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maarta mi moj fryzjer mowil ze wypadanie wlosow po porodzie jest normalne i od nie jednej osoby to slyszalam. Niektore matki moich kolegow radzily nie myc glowy do 2 tyg po porodzie nawet ale czy to pomaga nie wiem ale tylko z brudnymi wlosami bym nie umiala chodzic

klz9rl68ev7azsow.png

Wysłany: 29 stycznia 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wiem wlasnie ze wypadaja, ale nie u kazdej mamy:) Slyszalam wlasnie zeby brac biotyne a moze jakies inne witaminy znacie na wzmocnienie wlosow? Ja polecam tez taka maseczke z apteki albo zielarskiego WAX do kupienia w pl naklada sie na wlosy masujac potem worek na glowe na to recznik i trzymamy z pol godzinki potem sie zmywa i to wzmacnia wlosy, tylko trzeba systematycznie robic :)

oar843r8kh12ukn4.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2015, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Laski

Mi też przez pierwsze dwa trymestry strasznie włosy wypadały, ale do tego stopnia, że wszedzie je musiałam zbierać, teraz już o niebo lepiej.

Wróciłam własnie ze szpitala z ponownej kontroli ctg. Wszystko wyszło prawidłowo, pojawiły sie dwa skurcze- macica trenuje do porodu- jak to powiedziała położna :) i tyle. Dzis nie spałam zbyt dobrze ale to dlatego, że przezywałam, że jest mój termin i stres mnie ogarnął. W nocy pobolewał mnie brzuch i pierwsza moja myśl: no niech te skurcze się pojawią, niech mnie boli i niech już się to zacznie w końcu :D potem usnęłam i rano już nie mi nie dolega... Wiec znów czekanie. W sobotę kolejna kontrola w szpitalu.
    Kasia moja połozna mowila, zeby od razu ubrac sie w koszule, bo wygodniej i nie trzeba sciagać do kazdego badania dresów czy leginsów. Ja właśnie ubiorę taką dłuższą koszulkę za tyłek i majtki... albo bez :D i na to taki sweterek dlugi rozpięty

relgi09kfo915nes.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- Ja przy starszym synku jak chodzilam w bolach po szpitalnym korytarzu to bylam ubrana normalnie w getry i tunike. Nikt mi nie mowil zebym sie przebrala w koszule wiec tego nie robilam. Dopiero jsk juz sie akcja zaczela i zostalam na porodowce to tam dopiero sie przebralam w ich koszule ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 12:52

• agattee Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax a ciemieniuche ma kazde dziecko? U nas Amela jakos od 2 dni ma sucha skore na czole i dzis polozna mowila ze napewno bedzie miec ciemieniuche. Nie wiem czy stwierdzila to po suchej skorze na czole ale ok. No i te krostki co jej wychodza to niby tradzik niemowlecy i polozna juz mnie nastraszyla ze to moze masakrycznie wygladaac. A ja mowie 'moze ale nie musi?' a ona ze tak. Tyle ze w rozmowie z gory zalozyla ze w naszym przypadku bedziemy miec masakre na twarzy ale przeciez moze miec tylko kilka krostek jak do tej pory wiec nie wiem po co takie straszenie. Jak beda czerwone krostki to mam smarowac mascia cynkowa (mam z HiPPa) i wieczorem Bepanthenem. Mam nadzieje ze ta przepowiedziana przez nia masakra nas ominie... No i ciemieniuchy tez bysmy nie chcieli ale nie mam na to wplywu niby to bierze sie od hormonow matki ktore sa jeszcze w organizmie dziecka.

Jeszcze cos wspominala o AZS, jeszcze tego mi brakuje kurde...odpukac !

Kasia, lepiej w koszule jak pisze Jola. Wygodniej i nie trzeba sie rozbierac :P Ja mialam cc ale od razu mi dali do ubrania, majtki pod spodem ale zaraz kazali sciagac :P

wff22n0ab6iac00e.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze cos ! Polozna dzis wazyla Amelie i wazy lekko ponad 4kg (chyba 4160). Tydzien temu polozna mowila ze Amelia bardzo dobrze wyglada, ze przybiera dobrze na wadze a dzis mowi ze za duzo je i ze bedzie gruba bo przez tydzien przybrala 400 cos gram. No dobra, moze troche duzo ale co ja na to poradze, przeciez je tylko moje mleko, nie tucze jej przeciez slodyczami kurde :P Poza tym ona je tyle ile potrzebuje, dobrze wiem ze nie je wtedy gdy jest pelna bo sama puszcza cycka i placze bo trzeba sobie beknac.
    Tak wiec oprocz ciemieniuchy, strasznego tradziku to jeszcze mi mowi ze moje dziecko bedzie grube !
    To co, mam jej diete zrobic? Nie dawac jesc kiedy tego chce? Pfff...

Czym mozna smarowac skore na twarzy by nawilzyc? Mam te mleczko z Hippa ale po chwili dalej jest sucha, gowniany ten balsam...

wff22n0ab6iac00e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee - moze to nie sucha skóra tylko "pozostałosci" jeszcze z naszego brzucha...mój Vincent tez ma sucha skórke tzn. ja to nazywam sucha, na nózkach, raczkach i na czole, dzis pytałam połoznej czy mam go czyms dodatkowo smarowac albo czyms "mocniejszym" to własnie tak mi odpowiedziała, ze to nie jest sucha skóra tylko jeszcze te pozostałosci i e tak jest dobrze. Ciemieniucha mnie nie nastraszyła, a ten tradzik...mój tez ma jakies krostki i połozna powiedziala ze tylko dwie z nich by zaliczyła do tradziku a reszta to jeszcze zmiany hormonalne po porodzie. Widzisz Twoja przytyła a mój spadł z wagi, mam mu dawac wiecej mleka ale u mnie zas druga strona...mam mu kurcze na sile wlewac jak nie chce?? A w poniedziałek tak ładnie mu waga podskoczyła...a dzis sie poczulam jakbym glodzila wlasne dziecko...

Mamax - ten sposób na ciemieniuche to tez jedyny znany mi :) Chyba uniwersalny.

Koalka - jak przyjdziesz na umówiony termin to musisz isc do recepcji ze swoja karta - ja zawsze mówie glównie edno zdanie: ich habe einen Termin heute um 15: Uhr..., jak bedziesz tam pierwszy raz to na pewno dostaniesz do wypisania taka ankiete o chorobach. Nie bój sie, dasz sobie rade, a jak nie rozumiesz to powiedz ze nie rozumiesz tego co jest napisane w tych papierach, skoo lekarka jest polka to na pewno ci pomoze.

Jola - to teraz u Ciebie jest mały uparciuszek.

My dzis "biegalismy" pon ad 2 godziny po miescie. Najpierw do parafi po ten mój przefaksowany akt chrztu, później do urzedu zeby i przynaleznosc do koscioła wpisali, tam najpierw nie chcieli mi tego załatwic bo akt chrztu nie w oryginale tylko fax miałam, wiec mówie tej kobiecie ze jak mam jecgac 1500 km 3 tygodniowym dzieckiem po jeden papierek...zlitowala sie i mi to przyjela. Zaraz sie zbieraz znowy do koscioła i moze dopne juz sprawe z tym chrzem i zrobie termin...

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A włosy mi nie wypadaja, ale to pewnie przez witaminy, bo nadal biore te z Rossmann. Licze sie z tym ze moga zaczac wypadac jak przestane je brac, choc mam nadzieje ze nie.

• MRC Przyjaciółka

Wysłany: 29 stycznia 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    odnośnie włosów to wypadają mi strasznie. Zaczęły ok 3 miesiąca po porodzie. Biorę tylko biotynę. Ja do szpitala pojechałam w leginsach i bluzce. I w tej bluzce urodziłam. Koszula była spakowana w torbie. Położna nie zapytała czy chcę się przebrać. Ale nawet bym nie chciała bo jak weszłam na łóżko to zeszłam dopiero po porodzie :) i było mi obojętne co mam na sobie. Ale jakbym rodziła długo to napewno bym się przebrała.

ex2banliy5jiuih9.png

‹‹ 227 228 229 230 231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ