Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMRC wrote:
No własnie sól fizjologiczną kupowałam w PL. Bo to co tu znalazłam to takie dziwne mi się wydawało, w sensie ze to nie taka typowa dla nas sól fizjologiczna. Ale nastęnym razem wezmę sól morską dla dzieci w sprayu - bo wydaje mi się ze tak jak Annaki pisze - będzie wygodniejsze w użyciu...bo fajnie się "rozsprayuje" w nosie, a tak to musze wkrapiać, chwilę czekać aż się "rozejdzie" po nosie i na brzuch układam małego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 18:42
-
nick nieaktualnySzczęsliwa_mamusia - gratuluję serdecznie
Ja niestety daleko od Ciebie. Ale tutaj mozemy fajnie się powspierać. Jakies objawy juz masz?
LaSavia - dziekujęAle chyba za daleko
Póki co musi mi wystarczyć maść którą dostaliśmy od lekarki...ale jak położna zaś mi powie ze mam tego nie używać, bo ona to chciała robić azotanem srebra tylko akurat nie miała, a lekarka powiedziała ze na azotan jest za małe...no wiec jak położna mi powie ze mam nie używac tej masci to któraś dostanie ode mnie w...nie powiem bo mnie już bierze.
Teraz to podziwiam Mamax i Agitkę...bo z problemami Waszych maluchów to chyba bym pozabijała tych durnych lekarzy, pielęgniarki i całą ta służbę zdrowia!!!
-
nick nieaktualnyNo własnie mój do tej pory nic a nic...grzeczny ze aż dziw, potrafił już przespać nawet do 8-9 godzin w nocy, żadnych kolek, ból brzuszka przytrafił się 2 razyz przejedzenia a tu teraz ten problem z tymi piersiami i pępek. Trochę do siebie mam żal, o pępek...bo dosć długo małemu nie odpadał (jakoś 2,5 tygodnia sie trzymał - niby bez tragedii), ale czułam, ze powinnam tak zwyczajnie np. octeniseptem albo spirytusem, a położna zabroniła cokolwiek robić i obwijała tylko heilwolle i jakimś pudrem posypała...no a ja młoda matka niedoświadczona...a cały czas nie dawało mi to spokoju...chyba intuicja najlepsza jednak. nie mówię ze położna źle robiła bo moze to się sprawdza u innych ale ja jakoś wewnętrznie czułąm ze można by prościej.
-
Mi tez nie kazaly u malego nic robic przy pepku mowily ze sam odpadnie, ale ja przekorna wolalam poslychac sprawdzonej rady mojej mamy babci i cioci ktore tak robily tymi ziolami i pepki nam odchodzily elegancko. Wiec chyba lepiej intuicja;)
MonikaDM lubi tę wiadomość
-
ale się rozpisałyście!
Mamax, współczuję Ci z tymi rurami! mam nadzieję, że jak najszybciej to naprawią, bo duża niedogodnośći obyś nie musiała robić prania ręcznie!
Szczęśliwa_mamusia witaj, gratualcje i spokojnej ciąży
u nas dzisiaj duży ruch, chłopaki grzeczne ale głośne, jak to nastolatkiprzyzwyczaję się, ale normalnie mnie uszy bolą
Monika, ale dziwnie z tą lekarką i położną. tylko się nie denerwuj, spokojnie:*
Kamka, podziwiam ile masz energiiteż by mi się przydało umyć okna, ale jeszcze poczekam, aż będą brudniejsze
ha! wygrałam moją pierwszą aukcję na ebayuspodnie ciążowe tylko ciekawe czy rozmiar będzie dobry
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 19:36
MonikaDM lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAmartanta gratuluje pierwszej wygranej aukcji.
Z tym denerwowaniem sie to u mnie mu jest tak zle bo ja w miare spokojny człowiek jestem. Tylko wkurza mnie to ze teraz jedna będzie zaprzeczać drugiej bo obie właściwie z branży a wszystko kosztem mojego szkraba...no ale tak to chyba z lekarzami i "pielęgniarkami" bywa
LaSavia mój tata tez tak mówi...ze brud sie trzyma do 1 centymetra a później są odpada hihiamarranta lubi tę wiadomość
-
LaSavia, szczęśliwa_mamusia witajcie i gratuluję Wam ciązy i życzę bezmdłosciowych i bezdolegliwosciowych 40 tygodni
mamax fenistil na pewno mozna kupic bez recepty. niby to dla dzieci od roku, ale mniejszym dzieciom tez mozna podawac, tylko mniejsze dawki. ja dzisiaj na noc dałam Xaverowi 3 kropelki i zobaczymy czy Mu cos pomoze...a powiedz mi na tym mleku PRE jak czesto Mały jadł? bo ja wyczytałam, ze to mleko ma tylko laktoze i dlatego jesz zblizone do mleka matki i szybciej się trawi i Mały po 2 godzinach drze sie jak opetany o kolejną porcję jedzenia, a nieraz nawet co półtorej. Ale faktem jest tez, ze nie zjada tak jakpisze na opakowaniu po 200ml tylko po 100 zazwyczaj, czyli w sumie wypija mniej wiecej tyle ile powinien na dobe... mam nadzieje, ze te rury Wam szybko naprawią....
Monika masz rację, kazdej matce powinni odciąc a przynajmniej ograniczy dostęp do neta, bo kazdy objaw u dziecka się analizuje ze wszystkich stron i czesto niestety niepotrzebnie sie nakreca i wymysla nowe chorobyKochana super, ze z pepuszkiem i sutkiem Ok, al skąd takie rozbieznosci miedzy lekarzem a połozną? mnie się wydawało, ze ta nasza połozna to taka do rzeczy jest i nie wyciskała by Małemu tego mleka gdyby nie była pewna, ze to bezpieczne i tak samo rózne opinie co do tego spray-u i masci...ale masz rację intuicja matki jest niezawodna, ale nie masz co się obwiniac jesli chodzi o pępek małego, to Nie Twoja wina Kochana, takie rzeczy po prostu się zdarzają. Ja Alusiowi własnie psikałam octaniseptem a tutaj nie robiłam nic, chociaż pępek tez mielismy kiepski, bo cały czas sie cos sączyło i ciekła krew:-( ale na szczescie ładnie się zagoiło, chociaz nie powiem, bo raz jak bardzo brzydko wyglądał juz ten pępek, a połozna nie pozwoliła nic robic, to ja po prostu jak jak Alusiowi wyczysciłam całą otoczkę kikucika patyczkami nasączonymi Octaniseptem....a co do wizyty i zakaszlanych dzieci to powiem Ci, ze u Nas tez jest czesto duzo kaszlących dzieci, ale umawiamy się na konkretną godzinę i na tyle razy ile bylismy to najdłuzej chyba czekalismy 15 minut w poczekalni 9i to chyba tylko raz się zdarzyło), a później juz szlismy do pokoju i tam czekalismy na lekarza. Poczekalnie są 3. jedna jest taka typowa dla dzieci z zabawkami, a dwie sa takie, ze sa tylko krzesełka i tam Nas zawsze kierują z Xavierem, zeby własnie nie przebywac wsród chorych dzieciaczków
Kasiu widac, ze Mała jednak na koniec daj Ci troszkę pospac
muniek jak juz Dziewczyny wspomniały ja w PL zaopatruje sie podobnie. Witaminę D3 w kapsułkach, sól fizjologiczna w ampułkach, do tego sól morska do noska, chociaż wiem, ze tu tez mozna kupic bez problemu. Ponadto zakupiłam sobie ziele swietlika - super działa na opuchniete czy zaczerwienione oczka u Malucha, no i ja jeszcze kupowałam zel na ciemieniuche, bo tu mi powiedzieli, ze dla dzici ponizej 6 miesiąca nie maja nic, a w PL mozna normalnie kupic:-) A i zapomniałabym nadmanganian potasu. Rewelacyjny odkazacz i super goi rany na skórze np po odparzeniu do pieluszekPieluszki flanelowe tez kupowałam w PL, bo jakos te tutaj do mnie nie przemawiały i tetrówki tez mam w większosci z PL ale tutejsze tez mam, tylko wydaje mi się jednak, ze są ciut bardziej szorstkie;-)
Kochana moje okna tez do mnie wołają "umyj mnie" i chyba w przyszlym tygodniu się za nie wezmę, przy czym mój emek stwierdził ostatnio, ze to przeciez bez sensu i lepiej umyc gdzies w kwietniu jak bedzie lepsza pogoda
kamka a nie dopadła Cie moze rwa kulszowa? ja miałam w ciązy i ból był okropny
Tigana witaj kochana:-) bardzo się ciesze z Wami, ze udało się tak szybko znalezc mieszkanie i juz się nie mogę doczekac az bedziesz mieszkac w Nurnberg:-)
MRC do noska woda morska w spray psikam profilaktycznie raz dziennie, zeby oczyscic nosek, a jak zapchany to kilka razy dziennie i sciągam fridą
amarranta oj to masz wesoło w domu
LaSavia padłam pod stół...tekst Twojego Dziadka dotyczący okien rewelacyjny i chyba bedzie to moje motto póki co:-
-D
A u nas po staremu, teraz emek ma popołudniówki to mam w domu istny sajgon zanim ogarnę Maluchy i oboje połoze do spania :-p
Ale juz nawet pocwiczyłam na stepperze i 10 minut zaszalałam z Zumbą i musze Wam powiedziec, że az się ze mnie lało po tych 10 minutach, ze od razu musiałam wskakiwac pod prysznic...oj kondycja zdecydowanie do poprawy :-p
A i dzisiaj dzwoniła Pani ze szpitala. Termin z Xavierem mamy niestety dopiero 12 marca, bo nie dało rady szybciej, ale najwazniejsze, że jest i mam nadzieję, ze skóra Xavierka nie bedzie się pogarszac za bardzo przez ten czas
Muniek, LaSavia, Tigana lubią tę wiadomość
-
Ja wszystkie leki i krople dostaje od lekarza sol fizjologiczna tez do noska, wit d w oleju, paracet, zel na zeby wstystko bez doplat za darmo w aptece. Dzus chciala zebym doplacila do paracetamolu.90 cent ale poprosilam o ten bez doplat i mi dala. Kurcze o wszystko trzeba sie dopominac
-
Monika- Jak nie idzie to daj sobie spokoj z ta tabelja
Kurcze co za niefart z tym pepuszkiem, ja na twoim miejscu smarowalabym ta mascia i obserwowala go. Poloznej bym powiedziala ze ma go juz nie tykac tak samo sutka. Hm dziwne u was w przychodni jest. W naszej chore dzieci sa przyjmowane osobno od zdrowych. Ogolnie jest tak ze rano lekarz przyjmuje dzieci zdrowe a popoludniu chore. Oczywiscie zdarzaja sie przypadki ze z rana przyjdzie jakies chore dziecko ale wtedy jest zaraz kierowane do gabinetu. Takie maluszki tez nie czekaja w poczekalni tylko w gabinecie.
Hm a ja sol fizjologiczna w ampulkach kupilam w de i chwale ja sobie
Agitka- no to musze kupic ten fenistil. A mozesz mi przeslac link jak on dokladnie wyglada? Bo ja znam tylko masc fenistil na oparzeniaMaximilian dopoki pil samo mleczko to pil je na zadanie 160 ml przewaznie co 1,5-2 godziny ale jak rozszerzylam mu diete to pil je juz co 3 godziny po 220 ml. A Julianek poki co pije je co godzine po 100 ml. Dzisiaj wypil raz 160 ml i wystaczylo mu to na 1,5 godziny. Narazie wole jednak dawac mu czesciej a mniejsze porcje bo po tej 160 ulalo mu sie a tak to nie ulewa. Tak wiec dopiero po czwartym miesiacu jak zaczne wprowadzac obiadki bede dawala mu tez wieksze porcje mleka
Muniek- Ja wszystko kupilam w de wiec trudno mi powiedziec czego tu nie ma a co jest w pl
Endokobietka- Ja za leki dla dzieci tez nic nie placeWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 21:43
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Witam nowe mamcie i szczęśliwej ciąży życzę!
Monika tak właśnie myslałam,że cos jest nie teges z ta twoja polożną i widac lekarz to potwierdził,gdzie tamżeby ona cos wyciskała z piersi dziecka!!!!masakra jakaś,tego nie wolno robic!to jeszcze działają twoje hormony u małego i dlatego takie ma cyce małe.Ja bym jej nie słuchała i nie pozwoliła tego robić.Z pępkiem to działałabym tak jak reszta dziewczyn--czymś tam trzeba odkazić.
Agitka oj zazdroszcze cwiczeń,szczególnie Zumba hmmm cos wspaniałego,chodziłam namiętnie w polsce a odkad tu przyjechałam to samej cięzko mi sie zmusić do czegokolwiek,najlepsze są zajęcia w grupie,ale tutaj nie pójdę-mimo że mam pod nosem ehhh-bo języka nie kumam:(
Muniek na Twoim miejscu przywiozłabym sobie spore zapasy wszystkiego z PL.
Tak jak dziewczyny piszą w aptece czy na allegro kupisz o wiele taniej niż tu w de.Jakościowo też są super kosmetyki np Ziajka czy tez ponoc chwalone teraz są kosmetyki DADA z biedronki.Z pewnością polecam pieluszki DADA z biedronki,są jakościowo bardzo dobre a cena naprawdę spoko.Kiedys były byle jakie,ale ciągle poprawiaja ich jakość-ponoc równają się z pampersami.
Kupiłabym także tetrę czy flanelkę,jak równiez i ubranka-tu ceny są wysokie chyba że na promocji cos się znajdzie a w PL trafisz teńsze.
Polecam tez pochodzić po ciuchlandach tam to dopiero mozna cudenka dostac za grosze:)Muniek lubi tę wiadomość