X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    A mnie znowu długo nie było Ale atram się was cały czas podczytywac.
    Jeszcze nie zdatzylam tej położnej znalez ani szpitala mam nadzieję jedynie ze w tym tyg dowiem się płci dziecka bo właściwie już dawno powinnam wiedzieć.
    Za dużo ostatnio się dzieje ,kiedyś opowiem jak będziecie chciec.
    LaSavia ja mieszkałam w Elmshorn Ale "ucieklam" z stamtąd do Hamburga:-)
    Szkoda że wcześniej nie spotkalysmy się tu :-)

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny. My wczoraj bylismy na szczepieniu 6 w 1 i pneumokoki, Jas od piatku nie mial juz kataru, lekarz mimi to go dokladni ezbadal, osluchal, pozagladal do uszu i do gardla, powiedzial ze to sa martwe szczepionki i nie ma zadnych przeciwwskazan do szczepienia. Szczepienie bylo o 8:45, o 20:00 lekka goraczka 38 stopni dalam Paracetamol 75 mg i Jas ladnie zasnal, dla pewnosci polozylam go w naszym lozku. O 2 w nocy dotykam go a on goracy na maxa, zmierzylam temperature 39. Dalam butle chlodnego mleka i Paracetamol 125 mg. 45 minut pozniej bylo juz 38,4, w sumie troche sie wiercil ale zasnal ladnie o 3. Pol nocy go macalam po czole, karku i polcizkach, byly normalne, o 6:30 wyszlam do pracy, oboje jeszcze spali, ale Jas jakby cieplejszy byl niz w nocy. Teraz bedzei nerwowka caly dzien.

Jak ja nienawidze szczepien.

A za tydzien meningokoki C i jeszcze musze w kasie chorych spytac czy nie przejma meningokokow B.

17u93e5exqfllrog.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko, biedny Jasiu :( mam nadzieję, że dzisiaj bez gorączki będzie! To zawsze tak dzieci reagują na szczepienia? Bardzo Ci współczuję, pewnie się będziesz dzisiaj w pracy ciągle zastanawiać, jak tam w domu:*

Orchidea, jak Ci coś leży na sercu, to opowiadaj, będzie Ci lżej!
    Mi się udało załatwić położną w zeszłym tygodniu. Tu jest taka lista, nie wiem czy widziałaś wcześniej (Endokobietka wrzucała na forum) http://hebammen.info/hebammenliste-fuer-hamburg/
    A Ty chcesz się już teraz zapisywać do szpitala, czy po prostu wybrać? ja chyba będę w najbliższym szpitalu rodzić;)
    Endokobietko, a Ty przypomnij mi proszę, gdzie rodziłaś Jasia?

o1489vvjal2gnmht.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ammaranta w Albertinen Krankenhaus na Schnelsen.

Wlasnie dziwna reakcja bo to juz 4 dawka tej szczepionki i po pierwszych 3 bylo tylko lekko podwyzszona temper. ok 38.
    Ja musialam wybrac szpital do 22 tygodna ciazy, bo w mojej kasie chorych bralam udzial w programie VIP Baby.

17u93e5exqfllrog.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co to za program, jakieś bonusy? w jakiej kasie jesteś? u mnie w TK chyba nie ma czegoś takiego albo nie widzę...
    to faktycznie dziwne, jak już czwarta dawka:/ może to jakaś 'kumulacja' przeciwciał w organizmie? mam nadzieję, że dzisiaj będzie dobrze! :)
    do Twojego szpitala mapy mi pokazują 20 minut, a na Altonę 9. chyba się tego będę trzymać. a normalnie się szpital wybiera miesiąc przed porodem?

o1489vvjal2gnmht.png
  • LaSavia Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wreszcie doczytalam;)

Orchidea czemu ucieklas z Elmshorn? Ja planuje zmienic mieszkanie ale narazie nie mozemy choc mieszkanie tu nie bardzo mi lezy.

Amarranta tak pisalas;) tylko tak dla upewnienia napisalam;) patrzalam na liste to kest nas dos sporo tu ;)

Ja juz polozna mam wybrana po szwgierce i szpital w sumie tez bo to najbliższy. U nas w Elmshorn nie ma porodowki wiec zostaje mi Pinneberg;)

3jgxgywlx9dht3mj.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem w HEK. Jest w TK na 100% nazywa sie Babyfocus ale jest chyba tylko w polaczeniu z porodem w Albertinen i w Marienkrankenhaus,zapewniaja tez przyjecie w tych 2 szptialach. Mojej kolezance odmowili przjecia na Altonie np. wiec to tez jest troche dziwne.
    Tu masz info: http://www.tk.de/centaurus/servlet/contentblob/81748/Datei/60854/30.8/253.pdf

Ja dostalam od mojej kasy do wyboru, nie wiem juz co ale wybralam spiworek do spania i Babyschwimmen, dodatkowo dostalam 200 euro zwrotu za dodatkowe badania w ciazy i mialabym szkole rodzenia dla mnie i meza za darmo (standardowo maz chyba musi placic). W czasei ciezy dostalam tez duzo fajnych ksiazek i poradnikow od kasy chorych do domu.

Zamedlwoalabym sie wczesniej, bo wczesniej dostana Twoje papiery, wczesniej wypiszesz wszystkie dokumenty np dla anestezjologa. Ja rodzilam prawie miesiac wczsniej 14.02, a rozmowe w szpitalu taka ostateczna mialam na 17.2, ale bylam tez 6.1 i zlozylam wszystkie papiery, wiec mieli juz wszystko jak w panice przywiezli mnie do szpitala. Z tego wzgledu zrobilabym to wczesniej.

Jas ma znowu 39 st :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2015, 08:59

amarranta lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To Ty ekspresowo wybrałaś ;) my mieszkaliśmy wcześniej w Wedel, zanim przeprowadziliśmy się do Hamburga. A Ty byś chciała zmienić mieszkanie i miasto?

o1489vvjal2gnmht.png
  • LaSavia Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2015, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wybralam bo nie bardzo mam inne wyjscie;) teszta szpitali troche za daleko. A polozna polka wiec dla mnie lepiej. Wolalabym zmienic tylko mieszkanie. Mieszkam w samym centrum ale mieszkanie ma popekana fasade o czym nie wiedzielismy przy wynakmowaniu i teraz meczymh sie z grzybem. W zwiazku z ciaza wyprowadzilabym sie juz. Bo mam uczulenie skorne na grzyba i moj maly tez ale mniejsze. Obnizylismy kuz czynsz i podobno prace zaczynaja sie w przyszlym tygodniu. Jakos nie bardzo w to wierze. Mamy juz upatrzone inne ale tu mamy jeszcze umowe.

3jgxgywlx9dht3mj.png
  • Tigana Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM, dzięki, też się cieszę. Mieć urodziny 1. kwietnia to musi być zabawnie dla Twojego męża ;) Nasza dzielnica to będzie Erlenstegen. Co do książki to chętnie Ci pożyczę bo mam własną .
    Współczuję rozbieżności w opiniach między lekarzem i położną no bo skąd masz wiedzieć które z nich ma rację. Niby lekarz ma większą wiedzę ale położna jednak więcej praktyki może. No i głupio że na godzinę się nie możecie umówić, akurat Małemu jest potrzebne czekanie z chorymi dziećmi w kolejce…W ogóle jak wybierałaś pediatrę? Ja tutaj na polecenie nie mogłam liczyć, ale znalazłam taki serwis jameda.de i tam można poczytać opinię pacjentów o lekarzach, tak wybierałam tych paru co się mną tutaj opiekowało. Może komuś się przyda.
    LaSavia, a mogłabyś udostępnić recepturę na te zioła szwedzkie? To brzmi bardzo ciekawie!
    Amarranta, gratuluję wygranej aukcji! Ja na weekend wyczaiłam w C&A fajną promocję, przecenione ciuchy były jeszcze o połowe tańsze niż ta obniżona cena na metce, więc kupiłam sobie spódniczkę i koszulę ciążową za 1/3 normalnej ceny .

Agitka, ja też się już cieszę na wspólne spacery . Gratuluję motywacji do ćwiczeń, u mnie z tym kiepsko, ostatnio znalazłam na youtube takie fajne ćwiczenia na 2 trymestr ciąży, nic wielkiego, właściwie tylko lekkie rozciąganie i wzmacnianie pleców, ale przyjemnie sobie poćwiczyć.
    Szkoda że tyle musicie czekać na wizytę, oby Małemu się już tylko poprawiało!

Co do okien to mi nawet się wstyd wypowiadać jakie brudne mam, ale się w końcu muszę zebrać…Na szczęście dziś mgliście, to nie widać :D.
    Endokobietka, fajnie że za darmo dostajesz takie rzeczy. Ja moje tabletki na tarczycę to zazwyczaj mam z 5 euro dopłatą, raz dostałam za darmo. Ale jak chodziłam do dermatologa to powiem Wam, że głupa maść potrafi i z 50 euro kosztować, więc raz poszłam prywatnie a potem się na państwowego przerzuciłam, bo koszty są niesamowite.
    Biedny Jaś, te szczepionki to jednak potrafią dać w kość maluchowi…

LaSavia, z grzybem to nie ma żartów, dla dziecka to szczególnie niebezpieczne, więc jak możecie to uciekajcie stamtąd….

amarranta, LaSavia lubią tę wiadomość

lamlamard20150706_-35_Nasza%20Niunia%20jest%20ju%C5%BC%20z%20nami%21.png
    34bw9jcg50dgoh06.png
  • LaSavia Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2015, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tigana niestety nie znam receptury sama dostaje od cioci juz zrobione a receptura pilnie strzeżona;) wiem tyle ze wódka i jakis zbior ziol ktory dostaje z niemiec czy z danii.
    Planujemy uciekac ale niestety umowa do czerwca nas trzyma

3jgxgywlx9dht3mj.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko, biedny Jaś!!! :( uciekaj do domu, jak możesz:( dziękuję za informacje o tym programie, zaraz sobie poczytam. muszę się w taki razie szybko zastanowić nad tym programem, o ile nie jest za późno. a jakbym się na to zdecydowała, to położną też bym musiała zmienić (mam wybraną Joli położną)? Babyschwimmen za darmo to jest fajna opcja.. :)

LaSavia, Tigana ma rację, że z grzybem nie ma żartów! zwłaszcza dla dziecka i jak jesteś w ciąży:/ a grzyb nie jest powodem do wypowiedzenia umowy szybciej?? moja koleżanka też ze względu na grzyba wypowiedziała umowę.

Tigana, a ja gratuluję wypatrzonej okazji w C&A :) pewnie to było tylko przez weekend?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2015, 09:28

Tigana lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • LaSavia Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie nie wiem. Jestesmy takiej instytucji ktora pomaga wynajmujacym (mieterverine) i oni pozwolili nam obnizyc o 15% mite ale grzyb z tego powodu nie zniknie. Nie bardzo wiemy jak to ugrysc zeby juz tu dluzej nie siedziec i zeby odzyskac kaucje;)

3jgxgywlx9dht3mj.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Podczytuje was, ale nie mam weny by pisać znowu to samo. Oczywiscie nic sie nie ruszyło i raczej czeka mńie wywoływanie porodu. Jutro ide do szpitala i zobaczymy co mi powiedzą. To, ze mi smutno to sie mozecie domyślać, bo ileż mozna czekac?

Maarta, nie wiem czy rodzi, bo nic mi nie dawała znać ale dzis na pewno miała mieć wizytę w szpitalu wiec trzymam za nia mocno kciuki zeby przynajmniej w jej przypadku juz to sie skończyło.

Witam nowe dziewczyny..widze, ze grono sie powiększa. Tabelka jest pod moim suwaczkiem wiec korzystajcie i wpisujcie sie.

MonikiaDM az sie boje wizyty w mojej przychodni z Gabi, bo widze ze mieszanie chorych dzieci ze zdrowymi to prawie juz standard w Niemczech :/ kurde przegięcie totalne.

Ide zakopać sie pod kołderkę bo mialam prawie nieprzespana noc przez kręgosłup. Moze zasnę i jak sie obudzę to bede miała piękne i mocne skurcze ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2015, 09:32

Endokobietka, amarranta lubią tę wiadomość

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ammaranta moja polozna tez nie slyszala o tym programie, a mimo to wszystko uwzyglednili. Ja pracuje obok mojej kasy chorych, doslownie budynek po sasiedzku, wiec bylam tam czesto, polowe ludzi znam z widzenia za autobusu to sie o wsyzstko dopytalam, w moim programie wlasnie zwrocili mi 200 euro z 280 dodatkowych badan (przeziernosc, i te inne duperele, za ktore trzeba bylo placic). Dzis die sie pytac o sfinansowanie Meningokogow B.
    U mnie w Albertinien Babyschwimmen kostzuje 100 Euro za 8 lekcji wiec naprawde ladny prezent. My w sobote konczymy 3 kurs i juz jestesmy zapsani na 4.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2015, 09:52

17u93e5exqfllrog.png
  • LaSavia Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia wspolczuje bolow kregoslupa ale troche zadroszcze lezenia pod kolderka;) 3mam kciuki za piekne i mocne skurcze;)
    Tez musze sie dopytac u siebie moze i u mnie jest taki program;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2015, 10:03

3jgxgywlx9dht3mj.png
  • szczesliwa_mamusia21 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje dziewczyny serdecznie ! Jestem taka szczesliwa !
    MDMonika - jak narazie zero objawow oprocz bolu piersi , mdlosci jak narazie zero !
    Nic nie dokucza takze mam nadzieje ze tak zostanie :) Jutro wizyta u lekarza moze juz zobacze malenstwo !

Endokobietka, amarranta lubią tę wiadomość

qb3c3e5ejhan89se.png

km5sroeq3icra2rc.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, u mnie druga noc z rzędu to jakiś koszmar :-( , Lena zrywa się z krzykiem, placzey, spała ze mną ale dużo to nie dało, obstawiam zęby u góry, w dzień marudzi, nie ma gorączki ani nic tylko jest marudna, płaczliwa, ehhhh, powiedzcie czy górne jedynki długo idą i czy to tak może ją bolec? Stosuje żel, kulki nawet czopek homeopatyczny dostała, dolne ząbki wyszły bez jakich kolwiek objawów a teraz jakaś masakra....
    Wendy kosmetyki i pampersy dady z polski mają sens jeśli będziesz tam często, jeśli razx do roku to nie kupuj, bo np teraz te kosmetyki przypasują dziecku po czym kupisz niemieckie i będzie uczulenie ico wwtedy, będzie problem, ale ciuszki z lumpków to potwierdzam, jak jeżdżę to kupuje prawie na tony ;-) , ostatnio za 40 szt ubranek rożnych zaplacilam coś ok 70zl, a wszystko firmowe, jest, h&m itp. no i zero zniszczeń, plam, a jeśli ja coś poplamie to nie szkoda mi wyrzucić bo kupione za grosze :-)

Endokobietka lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki dopoki nie naucza sie mowic i wyrazac swoich uczuc mozemy sie tylko domyslac co sie dzieje :(

MonikaDM lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla tych ktore jeszcze nie wiedza: zapiszcie sie do klubu pampersa, co 3 miesiace przychodza Gutscheine na jumbopaki 3 st. po 4 Euro i 1 na chusteczki wilgotne na 2 euro ja kupuje pomaranczowe pampersy, u mnie kosztuje 73 st. 11.5 - 4 Euro to place tylko 7,5 mega roznica, w zasadzie wystarczaja mi na cale 3 miesiace te gutscheiny i nie kupuje juz w normalnych cenach. W ciagu roku ponad 60 euro tak zaoszczedzilam.

amarranta, Tigana lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
‹‹ 277 278 279 280 281 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ