X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • LaSavia Ekspertka

Wysłany: 26 lutego 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu mi przy malym tez sikalo mleko jak ze strzykawki. Tak jak dziewczyny pisza przystawiaj mala i sie dotrzecie;)

Ja malego juz ubieram w lekka kurtke tylko wtedy podkoszulke ma dodatkowo i jeszcze szalik i czapke zakladam bo maly szybko lapie zapalenie uszu to (po tacie). Jak jezdze z nim do pracy wiecxorem to na pidzame zakladam dresy i kurtke bo jak wracamy do domu to maly spi dalej. Takie mam samochodowe dziecko;)

Co do tego rozliczenia to mysle ze moze rozliczyc sie tu lub w PL. Najlepszy bedzie telefon do Skarbowki. Choc w PL powiedza zeby sie tam rozliczac;).

Ja znow z kurami ide spac;) jutro do pracy niestety;) przyzwyczailam sie do tej laby;)
    Dobranoc wszystkim do jutra;)

3jgxgywlx9dht3mj.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Ania widze ze szpital juz wybralas .i ja zdecyduje sie na Wandsbek tylko na marienkrankenhaus a ty asklepios?

Ja mam meldunek staly w polsce i w de Ale rozliczam sie tylko w de a w pl nigdy nie dawalam zadnego zaswiadczenia ze Tu sie rozliczam.
    I wydaje mi sie ze prosciej rozlicza sie Tu w de.bo nawet jak blad popelnisz to oni sam i ci korrekte zrobia a w pl kazda Jakies wyjasnienia pisac i poprawiac.

Ubezpieczenie z pl wystawiaja chyba tylko na pol roku i na niektore leczenie wymagana jest zgoda z nfz.kiedys Mama chciala to Ale to bylo jakis czas temu Moze teraaz sie zmienilo.

Dzis bylam ogladac szpital i wiecie Co ja jest przerazona nie wyobrazam sobie jak dawniej kobiety rodzily w domowych warunkach i decydowaly sie jeszcze na wiece j dzieci...
    Chyba jednak na sn bede Musiala sie zdecydowac bo szybciej sie dochodI Do siebie juz Po te j cesarce ,szczegolnie ze wracam szybko Do pracy.
    Ciezko mi znalez polozna ehhh

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Ania25 Koleżanka

Wysłany: 27 lutego 2015, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    orchidea33, Wandsbek asklepios lekarz i pielęgniarka mówili wczoraj ze ta dwa szpitale sa najczęściej wybierane. Ja wybrałam jednak ten drugi bo rozmawiałam jeszcze ze znajoma która rodziła tam nie dawno i była bardzo zadowolona. Mogę zapytać sie koleżanki ponoć miała bardzo dobrą położną i polkę na dodatek.

Co do rozliczeń to w PL rozliczasz się dopiero jak większość roku masz tam przepracowane. Mój brat jak tu przyjechał koniec września a zaczął pracować od 8 października to za ten rok musiał rozliczyć sie w Polsce a następny juz tu sprawdzaliśmy to w urzędzie w Polsce.

Ja wczoraj byłam u lekarza jak zwykle przy pobraniu krwi myślałam że odlecę :/ Z małym na szczęście wszystko dobrze przez cała wizytę kopał mnie jak szalony :) chyba piłkarzem będzie :) Zostało mi już do terminu jakieś 8 tygodni i już zaczynam sie stresować przed porodem tutaj. Dostałam już skierowanie do szpitala wiec będę sie już meldowac do szpitala.

Ania
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4:30 dziecko glodne, butle cala wypilo, i chyba go ramie boli po szczepionce bo spal tylko na jednej stronie dzis, oczywisice z nami, bo leniwej matce by sie nie chialo wstawac i sprawdzac czy nie ma temperatury, a temperatura wieczorem byla lekko podwyzszona 37,4, po za tym ladnie jadl i mial dobry Humor.
    Zla wiadoomosc nasz lekarz sie przenosi z Niendorfu na Eppendorf. Bezdiemy mieli dalej :(

Podatek rozliczamy tylko w DE i faktycznie wydaje mi sie ze jest latwiej niz w PL :) W kazdym razie robie sama co roku, w tym roku bylo ciezko, bo Mutterschutz, Elterngeld dla obojga ale dalam rade.

17u93e5exqfllrog.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm dziewczyny daliscie mi do myslenia z tym podatkiem. Bo ja jestem w pl tez zameldowana. Niby w de nie pracowalam ake pobieram elterngeld i to juz drugi raz. Czyli co , powinnam sie z tego w pl rozliczyc?

Starszak w przedszkolu a maluszek spi ;-) Maz byl u lekarza i wrescie dostal antybiotyk i kolejny tydzien chorobowego... Mam nadzieje ze sie po nim pozbiera. A dzisiaj mezus ma urodziny. Mielismy je jutro wyprawiac no i moje tez ale ze wzgledu na chorobe przenosimy termin.

Endokobieta- podziwiam cie bardzo za rozliczenie podatku. U nas ani ja ani maz tego nie umiemy zrobic. Wiec co roku musimy krzystac z ksiegowego i raczej nam sie to nie oplaca ale coz zrobic za niewiedze trzeba placic...

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax ja robie dzieki darmowemu programowi z internetu, to wersja demo, w ktorej nie mozesz zrobic wydruku, ale ja przepiuje z komputera, peirwsze 2 razy bylo ciezko a teraz juz leci. JA tez jestem zameldowana w PL i tutaj :) Mi sie wydaje ze tylko tu sie powinnas rozliczyc.

Najlepszego dla meza!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2015, 08:43

17u93e5exqfllrog.png
  • LaSavia Ekspertka

Wysłany: 27 lutego 2015, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax w PL nie masz dochodow eiec niby czemu tam sie masz rozliczac. Moj maz tez rozlicza sie tylko tu bo tu przebywa wiekszosc roku i tu ma dochod a w PL zadnego dochodu tylko meldunek. ;) Nie ma sie co martwic na zapas;)
    Zloz mezowi zyczenia od nas;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2015, 08:48

3jgxgywlx9dht3mj.png
  • Tigana Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia mam nadzieję że szybko sie zsynchronizujecie i uda Wam się lepiej ogarniać wszystko!

orchidea, teraz właściwie jest powrót do porodów domowych i całkiem sporo położnych oferuje tą opcję. W Holandii to jest podobno bardzo popularne. Ja bym ise nie odważyła bo bym się bała że w razie komplikacji nie zdąże do szpitala na czas. Po jakim czasie musisz wrócić do pracy?

Ania super e z synkiem wszystko ok, to już końcóweczka u CIebie :).

Endokobietka, dobrze, że Jaś tak dobrze znosi szczepionkę, a rączka go na pewno bolała, biedactwo.

Mamax, jeśli nie pracowałaś w Polsce to nie musisz się tam rozliczać, zameldowanie tego nie zmienia. My tylko raz robiliśmy rozliczenie z pomocą firmy, która okazała się nieuczciwa i zażądali na koniec więcej pieniędzy niż było ustalone. Po tym doświadczeniu mój mąż kupuje co roku płytę z programem i sam rozlicza nasze podatki, ten program jest dosyć intuicyjny w obsłudze, działa nieźle i jaka oszczędność :).

Mamax, sto lat dla męża!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2015, 08:51

lamlamard20150706_-35_Nasza%20Niunia%20jest%20ju%C5%BC%20z%20nami%21.png
    34bw9jcg50dgoh06.png
  • Ania25 Koleżanka

Wysłany: 27 lutego 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się meldunek w Polsce nie zmusza do rozliczania się w Polsce jak się tam dochodów nie posiada jak wyjezdzałam do Niemiec to się dopytwywałam.

Ania
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba z tym rozliczaniem się w PL i De jest w każdym przypadku inaczej. mój się musi rozliczać tu i tu może ze względu na gewerbę? tylko, jak mu za pierwszym razem kazali, to teraz musi już brać ten papier z polskiego skarbowego i dołączać do rozliczenia w DE. a ja poprzednie rozliczenie miałam jak jeszcze w Polsce pracowałam pół roku. ale podejrzewam, że skoro rozliczamy się razem w DE , to będę też musiała w Polsce złożyć tego zerowego pita. my mamy księgową ze względu na to że z tą gewerbą rozliczenie jest bardziej skomplikowane.

Jola, świetnie sobie radzicie :) korzystaj z pomocy teściowej:) siostra też Ci napewno pomoże, dacie radę:)

Beatka, rękawy do pieczenia są też w Dm i Rossmannie - nazywają się Bratschlauch

Dziękuję pięknie za wszystkie informacje o kocykach :) będę musiała się zaopatrzyć w kilka napewno.

Orchidea, a Ty kiedy chcesz wrócić do pracy po porodzie? przyjedzie do Ciebie ktoś z rodziny Ci pomóc? a pytałaś w szpitalu albo u lekarza o położną, patrzyłaś na tej stronie hebammen.info? nie wiem jak Ci pomóc, bo i tak musisz szukać w swojej okolicy..

Ania, też nie cierpię pobierania krwi, odwracam głowę zawsze.

beata1313 lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • MRC Przyjaciółka

Wysłany: 27 lutego 2015, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Dziewczyny pomóżcie :) Chce kupić dla synka kaszkę albo kleik ... co proponujecie na poczatek?? Po południu wybieram się na zakupy to zahaczyłabym o rossmana.

relgqtkfxz7sr0v7.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2015, 09:31

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MRC jakie mleko uzywasz?

Polecam beba grießbrei na sam poczatek a potem beba vollkornbrei oba po 4 miesiacu, na mleku BEBA 2 bez cukru.
    Jak uzywasz mleka HIPP to kup cos z tej samej firmy, zwrocilabym uwage zeby byly bez cukru i najlepiej bezsmakowe czyli nie wanilia, nie banany. Moj Jas uwielbia czyta owsianke bez dodatkow, a niektorzy znajomi musza wiecznie jakies owoce dodawac lub inne duperele. Przyzwyczaj od razu do smakow bezcukrowych i bedzie ok, tak mi sie przynajmniej wydaje.
    Mam kumpele ktora do mleka dodawala dziecku 2 lyzeczki cukru bo jadl tylko slodkie - przegiecie jakies.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2015, 09:41

17u93e5exqfllrog.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem to na gewerbe w de się powinno rozliczać chyba że to w Polsce dzialalnosc jest zarejestrowana.

Z położną wczoraj rozmawiałam mówi że nie ma terminów a i teraz położne nie chcą zbytnio robić tego w domu.będę próbować.jak coś to są jakieś Kursy co pokazują jak i co z dzieckiem pielęgnacja itd.

Ja mam nadzieję że mama przyjedzie i pomoże bo jak nie to planu B narazie nie mam.
    A co do pracy to chce wrócić po 2 miesiącach mutterschutz.
    A może wcześniej.zależy jak ugadam się z szefostwem.
    Są bardzo fajni i bardzo mi pomogli ,także szkoda zostawiać tą pracę i ich.

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    orchidea wiesz,kiedys to kobiety nie miały wyjscia i rodziły w domu,teraz na życzenie sobie rodzą;)
    tak samo z decyzja o dzieciach-myślisz że one się"decydowały"na kolejne?he he
    to tak z przymrużeniem oka;)

Poradzcie mi jaka mniej więcej jest cena rozliczenia podatkowego tu w biurze rachunkowym?my wybieramy się w sobote do jednej pani,polki co właściwie to prowadzi usługi transportowe,ale tez i rachunki i takie tam i mamy zamiar zlecic jej rozliczenie roczne męża.Powiedzcie jaka cena jest w miarę przyzwoita?aby nas nie okroiła za bardzo?

Co do ubezpieczenia to z polski bierzemy EKUZ a tutaj chyba S1(może i w pl tez,nie wiem właśnie) tylko nie jestem pewna czy aktycznie to S1 upoważnia nas do leczenia w pl u wszystkich lekarzy-w tym specjalistow-bo jeśli nie to po co nam by był ten formularz skoro zwykła karta ubezpieczenia wystarczy....ehhh zagmatwane to wszystko jak dla mnie

Jola no tylko pozazdrościć pomocy mamy,może siostra tez okaże się całkiem pomocna

To ginekolog daje tu skierowanie do szpitala?na 2 mies przed porodem???i co dopiero z tym skierowaniem możemy iść się zapisac na mniej więcej nasz termin w szpitalu?a bez skierowania to nie mogę iść się zameldować?

pmzt5tj.png

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Wendy, to sa niemcy, na porod musisz miec skierowanie :) a co Ty myslalas ze sobie bez papierka tutaj urodzisz :) DE = BIUROKRACJA NA MAXA.

Tmepratury po szczepionce brak, Jas wypil mleko o 4:40, o 8:30 zjadl serek homogenizowany z truskawkami i jagodami i szaleje na maxa. Tata ma juz dosc :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2015, 10:10

amarranta lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Ania25 Koleżanka

Wysłany: 27 lutego 2015, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skierowanie lekarz daje podobno 8-6 tygodni przed prodem koleżanka mi mówiła ze 6 ale wczoraj byłam na kontroli u lekarza i się pytał czy już nam dał na ostatniej wizycie ale że nie dał to wczoraj dostałam i kazał zadzwonic do szpitala wybranego i powiedziec ze ma sie skierowanie do szpitala i podają termin kkiedy ma sie przyjechac oni pokazuja ci wszystko i robią ci badanie i uzgadniają wszystko. Tak mi mówiła koleżanka a rodziła jakieś 4 miesaiące temu. Zameldowac to chyba nie ale słyszałam że wcześniej można sobie pujść i zobaczyc i wybrać jaki się podoba szpital. Ja termin będę robic w poniedziałek jak coś to mogę ci napisać co mówili.

Ania
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o bardzo chetnie Ania się dowiem co i jak.Ja chciałam w ktorąś sobote przejśc się z mężem do mojego(juz kiedys bylismy na pokazówce takiej ogólnej dla kobiet w ciąży) i zapytać się o całą tą papierologie czy by nam teraz dali aby na spokojnie sobie w domu wypełnić.Bo chodzi o to,że ja nie znam niemieckiego a przy przyjęciu musisz pełno papierków wypełnić i nie będę wtedy w stanie mysleć o co w nich chodzi i chciałam aby mi znajoma pomogła to wcześniej wypełnić,żebym potem na sam poród przyszła już z gotowcami.Nie wiem właśnie czy nam tak dadzą te papiery wcześniej?
    Troche to dziwne dla mnie,termin porodu może byc inny niz rzeczywisty i wtedy musisz się stawić w szpitalu kiedy ci termin przypada?ja tam chciałam dopiero jechac jak już zacznę rodzić,tu faktycznie wszystko inaczej.

pmzt5tj.png

• amarranta Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko, super, że Jaś się dobrze czuje po szczepionce :)

Orchidea, podziwiam, że tak szybko chcesz wrócić! mama napewno Ci pomoże, nie oprze się wnukowi:)

byłam wczoraj na usg i wszystko jest ok, a dzidzia dalej dziewczynka:) za 4 tyg mam wizytę u położnej, a za 6 znowu u ginki. a z tym kotem, to wychodzi na to że my z mężem najbardziej panikowaliśmy. moja ginka nie była pewna czy doszczepia się w ciąży na tężca i ta położna od niej też, muszę spróbować znaleźć tą książeczkę szczepień w Polsce..

Endokobietka, Tigana lubią tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • Kamka87 Koleżanka

Wysłany: 27 lutego 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia i Marta GRATULACJE!!! W końcu się doczekałyście swoich maleństw :D

Ciężko Was dziewczyny nadrobić, ale na szczęście mi się jakoś udało ;) Niestety nie pamiętam która o czym pisała, więc odpiszę tematami ;)

Ja przy ubieraniu synka też patrzę przede wszystkim na jego wygodę. Mam kilka jeansów (dostałam w spadku), ale są tak sztywne, że nawet nie próbowałam ich mu założyć. Tylko jedną parę ma z takiego miłego i elastycznego materiału i te mu zakładam. W domku chodzi w rajtuzkach i bluzeczce na długi rękaw lub body na długi rękaw. Jak był mniejszy to chodził w dresach, ale od jakiegoś czasu z uporem maniaka ściągał skarpety i latał na boso (a mamy wszędzie płytki), więc musiałam mu zacząć zakładać rajty ;)

Fotelik samochodowy - na początek kupiliśmy Cybex Aton (nosidełko) a jak mały miał 10 m-cy to zmieniliśmy na Romer Safefix Plus montowany przodem. Wiem, że te montowane tyłem są bezpieczniejsze, ale nasz synek wariował już jeżdżąc tyłem w nosidle. Sporo wydaliśmy na ten fotelik (jak dla mnie), ale wszyscy jesteśmy zadowoleni :) Mały wszystko widzi i kompletnie nic nie marudzi a ja mogę jeździć z przodu :)

Rozliczenie PIT - ja i mąż mamy meldunek w DE i PL. Dzwoniłam tydzień temu do Urzędu Skarbowego i poinformowano mnie, że jeżeli w Pl nie mieliśmy żadnych dochodów to nie składamy żadnego PITu w Pl. Mam nadzieję, że nie wprowadziła mnie w błąd...

Wczoraj miałam wizytę u lekarza i wszystko jest ok. Kolejna wizyta za tydzień - o ile nie urodzę ;) A mam właśnie przeczucia, że urodzę w przeciągu tygodnia ;) Na wczorajszym ctg pokazały się dwa niewielkie skurcze a mam je już coraz częściej... Czekam z niecierpliwością aż wezmę swoją córcię w ramiona i ją ucałuję :D

amarranta, Endokobietka, Tigana lubią tę wiadomość

km5szbmh5uegbn1h.png
    relganli82zweppv.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy no tak masz rację napewno same nie "decydowały"ile będą miały dzieci.
    Jak dla mnie niewyobrażalne czasy.

Steuerberater bierze od 100 do 150 a nawet więcej.To zależy co tam masz do obliczenia.
    Ale Polacy tak biorą bo u Niemców to może i więcej bo teraz ja za wypełnienie jakis pytań za czasów gewerby placilam 170.gdybym tylko wiedziała to bym się nigdy nie zgodziła.Sama bym napisała Ale czy ja pamiętam co tam w 2010 roku było jak czasem ciężko przypomnieć co robiłam przedwczoraj hehe

Z tym szpitalem muszę spytać i z skierowaniem bo niektóre szpitale chcą 10 tyg przed porodem żeby się już zgłosić.zależy jaki pewnie szpital i miasto.

Endokobietka a ty dziś wolne?

A tak wogole to wam powiem że Hamburg już wiem czemu niby takie bogate miasto bo niestety ściągają podatki ile się da.wyobraźcie sobie ze ja mam meldunek poza HH że wzgledu jeszcze nieuregolowanego rozwodu a tu w Hh mam tymczasowe i nieuwiezycie Ale dostałam ze skarbowki że mam płacić podwójne podatki ze wzgeldu na dwa meldunki i jak ją mam wytłumaczyć ze z psycholem nie mogę mieszkać i wymeldować się z stamtąd nie mogę a mieszkać gdzieś musze hmmm?

A właśnie a któraś z was dowiadywala sie o pomoc z urzedu na wyprawke? Bo ja ciagle sie zastanawiam nad tym Ale skoro oni tak mi sciagaja käse to ja tez powinnam poszukac odpowiedniej drogi zeby mi sie troche zwrocilo.
    Mozecie nie lubic mnie za to podejscie Ale ja Tu jestem tak dlugo i ani razu nawet na bezrobociu nie bylam .tylko pracuje i place podatki..

amarranta, MonikaDM lubią tę wiadomość

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
‹‹ 306 307 308 309 310 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ