X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyprawka tak na szybko:

1. Do kąpieli:
    - wanienka
    - co najmniej dwa ręczniki z kapturkiem- bez kapturka też ok- ważne aby były duże
    - myjka z frotty
    - termometr do wody

2. Do przewijania
    - przewijak (może być taki kładzony na łóżeczko lub taki z dmuchanymi brzegami kładzony na blacie stołu lub komody)
    - Podkłady na przewijak

3. Do łóżeczka
    - materacyk
    - min. 2 prześcieradełka (najlepiej z gumką)
    - śpiworek
    - rozek
    - kocyk gruby i cienki
    - karuzela

4. Pielęgnacja:
    - nożyczki z zaokrąglonymi koncówkami, pilniczek i cążki do paznokci
    - miękka szczoteczka do włosków
    - patyczki do uszu
    - oliwka
    - sudokrem/bepanthen/lantan lub jakiś inny na odparzenia
    - płyn lub emolient do kąpieli
    - płatki kosmetyczne małe i duże
    - octanisept
    -sol fizjologiczna w ampułkach
    -woda morska w sprayu
    - Frida do noska
    -termometr

5. Karmienie
    - laktator- opcjonalnie- ja używałam
    - butelki ze smoczkami o najmniejszym przepływie (ja polecam Avent) jeśli karmisz piersią kup jedną awaryjną
    - szczotka do butelek i smoczków
    - wkładki laktacyjne do stanika
    - min 2 biustonosze do karmienia
    - opcjonalnie: podgrzewacz, sterylizator, pojemnik izotermiczny do transportu butelek

6. Ciuszki:

Ja używam jak na razie tylko:
    - body z długim rękawem
    - polspiochy, spodenki
    - pajacyki
    - skarpetki
    - bawełniana czapeczka
    - sweterki/bluzy polarowe
    - kurteczka/kombinezon/ciepła czapka/rękawiczki

7. Inne
    - chusta- opcjonalnie
    - pieluchy tetrowe (ja mam 15 i nie uwazam ze to za duzo.)
    - pieluchy flanelowe-kilka
    - smoczek
    - kateter (windi)-
    - paracetamol w czopkach
    - Wit D w kapsułkach- twist off
    - pampersy ( na początku będzie szło tego min 10-12 na dobę)

amarranta lubi tę wiadomość

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia wielkie dzięki za listę,już skopiowana :-) z tego co widzę to nie zostało mi dużo do kupienia.

Agattee ja na twoim miejscu już bym dawno przegoniła tą położną,co za babsko wredne!! Podziwiam że tyle wytrzymujesz.

Jeżeli byłaby opcja że nie uda mi się załatwić położnej to co wtedy,musze jeździć do szpitala na kontrolę czy do pediatry?Wczoraj dobijalismy się do kobiety polecanej przez moją lekarke,ale niestety nie udało się z nią skontaktować. Będziemy próbować dalej,a jak nie to spróbuje z inną,zobaczymy.

Miłego weekendu :-)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, nie nadrobie wszystkiego ;)

No wiec osiegnelismy wage 3kg, juz nawet ponad wiec jestem zadowolona ze malutka ladnie przybiera na wadze.
    W piatek mamy U3.

Kasia dzieki za linka niestety u mnie z ta laktacja to porazka ale jest cos co mnie bardzo martwi ale nie bede o tym pisac jak sie nie dowiem dokladnie wszystkiego.. wiec moze przez to mam blokade i mleko nie przychodzi. Bede odciagac laktatorem tak dlugo jak sie da, co 3h pompuje i daje a reszte dajemy mm, jestesmy po zmianie mleka bo mala robila twarde kupki ale chyba sie poprawia:)
    Moja corcia jest grzeczna caly czas mamy rytm jedzenia co 2,5-3h potem przebieram i idzie spac albo marudzi bez powodu, ale ogolnie nie jest jakas rozdarta. Moja mama mowi ze tak grzecznego dziecka nie widziala a wszystkie w naszej rodzinie byly rozdarte hehe.

Jesli chodzi o liste wyprawkowa to chyba wszystko Kasia napisala, u mnie np. bardzo przydatne sa rozki bo malutkie dziecko i miala niska temperature, musimy jeszcze ja trzymac w rozku pod kocykiem a jak spi to jeszcze pod koldra, wiec mamy 3 rozki i sie przydaja, poza tym mam tylko kilka ciuszkow ktore na nia pasuja w innych plywa.
    Ja karuzeli do lozeczka nie kupowalam, bo wtedy zaklocona zostaje praca monitoru oddechu i moze wskazywac ruch karuzeli a nie dziecka.
    Wlasnie jesli chodzi o ten monitor to chyba najlepszy zakup, mozemy spokojnie spac.
    Nozyczki z zaokraglonymi koncowkami tez kupilam, ale te cazki, pilniczek sa mi niepotrzebne. Nie polecam butelek Avent, probowalam mala z niej karmic mleko sie wylewalo nie wiem moze jakas zepsuta ta butelka byla czy cos, zrazilam sie. Mamy butelki szklane z NUKa i BabyDream, one mi odpowiadaja.
    Pieluchy tetrowe bardzo sie przydaja codziennie wymieniam na nowa, a stara do prania, podobno pozniej jak dziecko zaczyna miec rozszerzana diete idzie tego duzo.

Kasia a Ty przemywasz malej buzie wkladajac gaze? Bo ja tego nie robie i nie wiem czy powinnami zaczac?

Jesli chodzi o polozna.. nie moge na nia zlego slowa powiedziec wiekszosc jej rad sie sprawdza i naprawde babka zna sie na rzeczy, Agattee nie bierz wszystkiego co ona mowi tak do siebie, najwazniejsze ze corcia przybiera na wadze i rosnie:)

Mamax Twoj synek rosnie jak na drozdzach:)

Muniek nie wiem jak jest wtedy gdy nie masz poloznej, ale to swietna sprawa.. taka polozna zaraz po porodzie bedzie wazyc dziecko udzieli Ci wskazowek jest to bardzo pomocne, wiec trzymam kciuki zeby udalo Ci sie z polozna:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2015, 12:02

oar843r8kh12ukn4.png
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martamamy dokladnie ten sam system karmienia. Mala ma przeszlo 2 tygodnie i niecale 3 kg. Mam nadzieje, ze do wtorku dobijemy...
    Tez sciagam mleko i podaje malej a tak to dokarmiam mm. Jakie kupilas mleko? bo ja mam hipp biopre ale chce sprobowac niebawem inne - babylove bo dostalam kilka kartonow.
    Mi na szczescie z dnia na dzien mleka przybywa i mala pije coraz wiecej.
    trzymam kciuki zeby wszystko bylo ok

ktos pytal o chuste... ja tez mam. poczatki byly trudne ale to jest bardzo praktyczne. polecam

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maarta, przemywam buzie gazikiem.

A my nie mamy rytmu dnia ani nocy i troche mnie to przeraża ale z nia sie nie da bo ona ma humorki i tak rożnie śpi, ze masakra. Jedynie co jest dobre to w nocy nam przesypia dluzej, budzi sie co 3h a w dzien to jest totalny chaos :(

Bylismy dzis znowu na zakupach w Slubicach i nawet grzeczna była ale karmienie i przebieranie w aucie mało komfortowa sprawa. Kupiliśmy jej karuzele i zobaczymy czy przekona sie do łóżeczka. Na razie śpi z nami.

zem3zbmhb277dwos.png

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melka mielismy mleko beba nestle pre ha, zmienilismy na hipp bio pre czyli takie same jak Ty masz, na razie sie sprawdza.
    Zycze nam zeby sie rozkrecila laktacja, a Twoja dzidzia je tez z cyca?

Kasia trzymam kciuki zeby malutka nauczyla sie spac w lozeczku, ja nigdy w nocy nie biore malej do naszego lozka.. to jest chwila kiedy moge zasnac i jej zrobic krzywde dlatego staram sie jak najczesciej wkladac ja do lozeczka.

oar843r8kh12ukn4.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj maarta tez sie troche tego boje ale ona w swoim lozeczku spi max 15-20 min w nocy a potem lament i placz a w naszym spi 3h wiec co ja moge zrobic? tak bym chciala zeby to sie unormowalo ale ona jest tak strasznie wrazliwa i kazda drobnostka wytraca ja z rownowagi:/

zem3zbmhb277dwos.png

• Melka Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2015, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta niestety podaje wszystko z butelki bo - jak mowi polozna - musi robic wszystko, by mala nie tracila kalorii. Zreszta mleka mam na razie za malo, by mogla podciagnac wage do 3 kg. Szczerze troche odsypiam wreszcie. Bo na poczatku nie spalam wcale, bo Roza caly czas byla przy piersi a jak probowalam ja odlozyc do lozka to krzyczala glodna. Koszmar. Teraz spi jak susel. Sama ja w dzien budze co 2 godz. Niestety, w nocy nie przesypia 3, ale pracujemy nad tym.
    Trzymaj sie kochana z ta laktacja. Mam nadzieje, ze bedzie ok

• Mamax Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bez obrazy ale wydaje mi sie ze wy za duzo wymagacie od swoich dzieciaczkow. Przeciez one nie maja nawet miesiaca a wy byscie chcialy zeby juz spaly w swoich lozeczkach i to najlepiej przesypialy juz cala noc. A takich dzieci jest naprawde malo, wiekszosc potrzebuje bliskosci rodzica. My wam zreszta tu ciagle piszemy bierzcie do siebie, przytulajcie a wy ciagle drazycie problem bo nie chce spac w lozeczku. Nosz kurcze ogarnijcie sie bo jak juz macie takie wielkie wymagania wobec bezbronnego dziecka to co bedzie pozniej??? Ja rozumiem ze jest wam ciezko, jestescie niewyspane itd. Kazda z nas przez to przeszla bo to na poczatku norma jest ale po co takie narzekanie przeciez chcieliscie dzieci a nikt nie mowil ze bedzie lekko. A nie bedzie juz nigdy ;-) Cieszcie sie nimi bo zanim sie obejrzycie wyrosna te nasze slodkie bobasy na zbuntowanch dwu- trzylatkow a wiescie mi ze wtedy zatesknicie jeszcze nie raz do takiego slodkiego berbecia ktory pragnie tylko przytulanek ;-)

jola83, Melka, agattee lubią tę wiadomość

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax, ale wiesz u mnie to nie chodzi ze jestem zmęczona i niewyspana. Z tym sobie dam radę ale mi po prostu jej szkoda, ze nie śpi długo w dzien i ciagle budzi sie. Wydaje mi sie ze taki maluch powinien dluzej spać, ale no zmusić jej nie zmuszę. A co do łóżeczka to po prostu troche boje sie tez spać z nia w jednym łożku, bo czasami moge ja ręka uderzyć albo lekko przydusić. Oczywiscie jeszcze mi sie nie zdarzyło bo śpię bardzo płytko i uważnie.

zem3zbmhb277dwos.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- Jeszcze nie slyszalam o przypadku zeby matka podczas snu zadusila swoje dziecko. To chyba wlasnie jest w tym naszym instynktcie ze spimy plytko i bardzo uwaznie, wiec spokojnie nic jej nie zrobisz. Nie mowie ze masz jej nie odkladac do lozeczka tylko ze jak nie idzie to widac ze mala jeszcze nie jest na to gotowa wiec nie stresuj sie i jej i dajcie sobie troche wiecej na to czasu. To ze Marty Ala jz ladnie przesypia nocki w lozeczku nie oznacza ze twoja Gabrysia tez musi. Kazde dziecko jest inne i nie ma co porownywac. Sa dzieci co potrafia przesypiac nocki juz w niemowlectwie a sa takie do ktorych trzeba wstawac kilka razy pomimo ze maja juz 4-6 lat.. Dziecko nie koniecznie musi dlugo spac. Moje dzieci i jedno i drugie od poczatku spali malo, a znajomych synek spal tak duzo ze sie smiejemy ze przespal pierwszy rok. Julian w dzien ucina sobie tylko jedna dluzsza dwugodznna drzemke i dwie polgodzinne. A w nocy od paru dni spi ladnie tylko przez 4 godziny od 20- tej do 2- giej a potem do 6- tej rano kiedy juz wstajemy budzi mi sie co godzine...Maximilian pomimo ze skonczyl juz trzy latka tez jeszcze czasami budzi sie w nocy a wstaje o 6 - tej rano zadajac sniadania i nie ma zmiluj sie, dluzej juz nawet nie polezy. Tak juz z tymi dziecmi jest i nie ma co sie zamartwiac, narzekac trzeba cieszyc sie kazda chwila a wyspimy sie jak dzieci dorosna ;-)

Melka lubi tę wiadomość

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz racje Mamax, jestem poprostu za mało cierpliwa i zbyt przewrażliwiona a jej płacz sprawia ze mi sie serce kraja a wiem ze nic jej nie dolega tylko ze czasami musi sobie popłakać. Tylko dla mnie to tez jest nowa sytuacja i ucze sie byc mama. Widze swoje błędy, maz mi tez mówi ze powinnam wyluzować ale tak bym chciała dla niej jak najlepiej. No nic, mam nadzieje ze i ona i ja w koncu nauczymy sie siebie :)

Melka lubi tę wiadomość

zem3zbmhb277dwos.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- Bledy popelnia kazda z nas i nie trzeba sie do tego przyznawac ;-) Ja to sobie mowie tak ze jestem dobra mama ale nie idealna. Ale w sumie taka wcale nie musze byc chociaz nie ukrywam ze probowalam tylko ze z czasem zrozumialam ze tak sie nie da. Przy dzieciach zawsze bedzie nas cos martwilo ( bo nie spi, malo je, choruje, ma szczepionke, jest chude, za grube itd...) Wiec trzeba wyluzowac i cieszyc sie to co sie ma w danej chwili. Dziecko chce miec spokojna i wesola mame a nie wiecznie zatroskana. A ty Kasiu widze ze sobie swietnie radzisz przy Gabrysi tylko za bardzo wszystkim martwisz. No ale z czasem ci to przejdzie ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2015, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ciezko jest nie podejsc do placzacego dziecka ale one w ten sposob ksztaltuje komunikacje z Wami, jak na tym etapie bedziecie ragowaly na kazdy placz, stekniecie i braly na raczki to za 2 miesiace nie dacie sobie rady.
    Moje dzieci spaly ze mna do miesiaca, w ciagu dnia obowiazkowo w soich lozeczkach. Nie w wozku, nie na rekach, w lozeczkach. Bylo ciezko wstawac co 2godz na karmienie ale dalam rade. Przed rokiem spaly juz w swoich pokojach.
    Wazne zeby dziecki mialy stale godziny snu zwlaszcza w ciagu dnia co tez z poczatku latwe nie jest. Regularny sen, szczesliwe i wyspane dziecko.
    Musicie sie zwyczajnie siebie nauczyc.
    Tylko tak jak mowie nie bierzcie dziecka przy kazdym steknieciu na rece, dzieci rosna i sa coraz ciezejsze. 3kg fajnie sie kolysze ale takie 10cio kilowe no wiecie... rece bola.

Odonosnie poloznej.
    Nie szukam, nie chce i szukac nie bede.
    Co 4tyg kontrola u ginekologa w zupelnosci wystarczy ;)

Uszy o gory i milego niedzielnego popoludnia!

• Mamax Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie- Hm ja nie jestem zwoleniczka zimnego wychowu wiec sie z toba nie do konca zgadzam ;-) Ale masz racje odnosnie stalych godzin snu i nie tylko snu ale posilkow, zabaw, kapieli itp. Sataly rytm dnia jest dla dziecka bardzo wazny. Moj starszy synek do tej pory lubi wiedziec kiedy i co bedzie danego dnia robil i jak mu powiemy ze np. Dzisiaj bedziesz jadl, potem pojdziesz spac a potem pojedziemy na plac zabaw jest spokojniejszy. O przedszkolu tez nam codziennie rano mowi ze bedzie sie tam bawil, potem jadl, spal potem pojda na plac zabaw a potem przyjdzie po niego tata. My mu to potwierdzamy a dzieki temu on jeszcze ani razu nie plakal idac do przedszkola :-)

• amarranta Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax, Melka dzięki za odpowiedzi o chuście :) Mamax fajnie wygląda ta manduca. a uczyłyście się wiązać same, z neta czy na jakimś szkoleniu?

co do Waszej dyskusji - zgadzam się, że nie trzeba dążyć do bycia idealną matką, nie ma ideałów ;) nie wiem czy powinnam się wypowiadać na temat problemów na początku macierzyństwa, bo moje dziecko jest jeszcze w brzuszku. wyobrażam sobie, że to musi byc ciężko, gdy maluch płacze albo są problemy ze snem czy karmieniem. ale.. wg teorii przywiązania (Johna Bowlby'ego) bycie "na każde zawołanie" dziecka, poświęcanie mu dużo uwagi, reagowanie na płacz itp. (przez matkę, ojca, opiekuna) jest bardzo istotne z punktu widzenia rozwoju emocjonalnego, bo wytwarza się wtedy u dziecka bezpieczna więź i lepiej funkcjonuje w przyszłości :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2015, 22:02

Mamax, Melka lubią tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta- Manduka to jest nosidelko wiec nie trzeba jaks specjalnie uczyc sie go wiazac ;-)

Zgadzam sie w 100% z ta teoria przywiazania. Ja dla moich dzieci jestem i bylam na kazde zawolanie,maz rowniez i widze pozytywne tego efekty :-)

• Melka Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta nie bylam na szkoleniu a wiazania nauczylam sie z youtube. i okazalo sie, ze to wcale nie jest takie trudne. o nosidelku tez mysle ale troszke pozniej chcemy zakupic - by maz tez mogl mala ponosic.
    co do dyskusji powyzej... sadze, ze ile mam tyle teorii. kazda chce na pewno jak najlepiej. a czy sie uda byc idealna mamusia? czas pokaze... nie zawsze i nie kazdemu sie to udawalo...
    trzymam kciuki za Was i za siebie tez :)

• amarranta Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha Mamax, bo jak wpisałam w google to mi się też chusty manduka wyświetliły ;)

Melka, też mam nadzieję, że mąż będzie nosił (narazie dostałam używane nosidełko) :)
    a nie bałaś się puścić dziecka, jak uczyłaś się wiązać sama?;)

miłej nocki dziewczyny!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2015, 22:08

o1489vvjal2gnmht.png
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2015, 05:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta to sie czuje czy dziecko.dobrze trzyma sie w chuscie. Na youtube masz dokladnie i powoli wszystko pokazane - wlacznie z podzialem na chusty. Ja mam akurat elastyczna co znacznie jest prostsze na sam poczatek - zwlaszcza gdy trzeba malenstwo wlozyc.
    Dziecko czuje sie naprawde bezpieczne.!

‹‹ 326 327 328 329 330 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ