X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Agitka Ekspertka

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pralinko tak własnie najważniejsze, ze Alusiek zdrowy ;-)

Hustawkę używaliśmy jakos od kiedy Alus miał 2,5 miesiąca do roczku jakos :-) na poczatku w tym karmiłam też małego, bo dodatkowo tackę ma.

Kasia83 lubi tę wiadomość

74dij44j8mghukfi.png

gg64i09k6vmllddh.png
  • Koza Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM- fajne te bazarki ,kiedyś się wybiorę :)
    Agitka a jaką furę zamówiłaś ?
    Ja biorę tą: http://www.ebay.de/itm/Baby-Merc-Leo-Kombi-Kinderwagen-Sportwagen-Babyschale-Viele-Farben-/171018500052?pt=DE_AllesUmsKind_Baby_Kinderwagen_Buggies&hash=item27d17f37d4
    Huśtawkę mam też podobną jak Agitka tylko z motywem Akwarium.
    Również jestem ciekawa od kiedy już małą będę mogła w nią wsadzać ?

https://www.maluchy.pl/li-68999.png
  • Agitka Ekspertka

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    koza też oglądałam ten wózek i brałam pod uwagę:-D fajny jest i niedrogi, ale wybrałam inny ze względu na to, ze w tym co My kupilismy jest łatwiej wypinann gondola a dla mnei to było ważne, bo mieszkam na I piętrze i niestety nie mam mozliwosci zostawienia wózka na dole więc będe musiała dzwigac wszystko na górę...

My mamy taki http://dino.sklep.pl/nowy/wozek-uniwersalny-coletto-dante-2014-spacerowkagondola-p-15062.html tyle, ze czerwony :-)

Co do hustawki to nam rehabilitantka (jak chodzilismy z Alusiem) mówiła, ze do takich urządzen własnie najwczesniej pomiędzy 2-3 miesiącem życia, bo wtedy Maluszki zaczynają już powoli swoim ciałem "operowac" że tak powiem ;-)

74dij44j8mghukfi.png

gg64i09k6vmllddh.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie przyznali nam wohngeldu bo 1500 na 3 osoby wystarczy na utrzymanie :( wiec o wyprawke nie bede skladac bo nie mam szans :(

• agattee Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniolek, przykro mi... i widzisz co za durna polityka... Wam nie chca dac bo macie za duzo, a mi nie chca dac mimo ze w ogole nie mam srodkow na utrzymanie. Ale to jest pie*dolona, niemiecka polityka...

Co do wozkow to chcialam wlasnie zapytac czy macie juz wybrane i gdzie kupowalyscie/kupujecie. U nas moja Mama i jej Maz chca nam dac na wozek jako prezent od dziadkow i ostatnio Mama pisala, zebym sobie upatrzyla jakis i jej dala znac.
    W sumie nie rozgladalam sie jeszcze po takich sklepach dzieciowych bo takowych nie znam :P
    Dlatego tez chcialam zapytac gdzie mozna poogladac wozki, w jakich sklepach, moze macie juz rozeznanie, doswiadczenie.
    Wiem ze latwiej w necie poszukac, ale jednak wolalabym wozek najpierw zobaczyc, dotknac itd :) Moze kupowalyscie w jakims sklepie stacjonarnym i moglaby ktoras mnie pokierowac, gdzie moge sie udac, gdzie jest duzy wybor? ;)

wff22n0ab6iac00e.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agattee ja ci nie pomoge ja mam wozek kupiony w pl uzywany rozowy hehe

• annaki Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam kupiony w Polsce bebetto luca i jestem mega zadowolona, lekki, sprawnie się prowadzi, rama aluminiowa :-) polecam no ale niestety do kupienia tylko w Polsce

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szukalam zeby wam pokazac ja mam taki : tako captiva turbo dream rzowy http://olx.pl/oferta/piekny-tako-mustang-dream-rozowy-3w1-CID88-ID5IsEz.html

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agtka - pies w awatarze to nasz Fredo :) To nasze pierwsze dziecko - przygarnięte co prawda, ale nasze :)
    Dobrze, ze Aleks jest zdrowy, bo jak czytałam, jak Cię przetrzymali w PL to aż mi sie włosy zjeżyły...no normalnie to jest tak praktykowane chyba na codzień, bo w kółko słysze o przetrzymywaniu dzieczwczyn w trakcie porodu. Czasem to sie zastanawiam o ile lepiej jest w PL niż w krajach trzeciego świata - wiem, że przesadzam i tu w DE pewnie też się znajdzie jakaś jędza lub jędz (nie wiem jaki jest męski odpowiednik), ale nie czyta i nie słyszy się o tym tak nagminnie jak o PL.

Co do sklepów - my wczoraj wybraliśmy sie na wycieczkę do BabyOne. Wchodzimy i na pierwszy rzut oka, wielkie litery: SALE. Więc mówię do mężulka - o patrz, promocje więc może coś kupimy...mój entuzjazm rozpadł się na kawałki jak zobaczyłam pierwszą promocję śpiochów z kaftanikiem: 19,99e w cenie promocyjnej...w sobotę byłam w H&M i C&A i bez promocji (moim skromnym zdaiem z milszego materiału) taki zestaw kosztował w granicach 12-15e...pomyslałam ok...oglądam dalej; bluza z misia z kapturem 27,99e...ja zakupiłam w jednym z wyzej wymienionych sklepów w cenie równo 12e...Poszliśmy obejrzeć wozek, ABC Design Turbo6s - na ulicy wydawał mi się solidny, duży i stabilny - moje ocena nie jest tragiczny, ale ogólnie byłam nim rozczarowana, nie podobało mi sie juz to wszystko co wcześniej - teleskopowa rączka sprawiała wrażenie że jeszcze ze 3 razy ją złożę i rozłożę i zapadie się całkowicie, po złożeniu wózek ogromny, gondola mała i straaaaasznie płytka, bałabym sie wozić noworodka a co dopiero kilku miesięczne dziecko (a niby teoretycznie gondola jest przewidywana do 9 miesiąca - akurat, juz widzę takie duże dziecko które chce siedzieć w tej płytkiej gondoli)...jestem zawiedziona, oglądałam też niemieckiego Hartana (nawet 2), czytałam opienie, ze to wózki nie do zdarcia, ale jakoś w to nie wierzę, niewiele lepsze niz ten ABC, jedynie jakaś Teutonia była w miarę ok, ale była bez skrętnych kołek, na paskach, i taka stylizowana na starodawny styl - ale to u nas odpada. Pochodziliśmy po sklepie, ale ceny kosmiczne nawet w porównaniu z Amazon a o polskim Allegro już nie wspomnę. Najtańsza szafa z komodą to pokoiku (chyba łóżeczko też w tym było - nie jestem pewna) - w promocji 600e, ale jakość tych mebli oceniam na żywotność max. 2 lata, więc stwierdziłam, ze kupimy zwykłą szafę i komode np. w Poco, bo tam nas to wyjdzie góra 300-400e, a jakosć będzie taka sama albo i ciut lepsza.

Ale się wyżaliłam :)

Podobami się jeszcze wózek z PL: Caramelo Carera, jak bedziemy w PL to jade go zobaczyc, ale po wczorajszym oglądaniu wózka, i rozczarowaniu jakie przeżyłam boję się że i tamten mi sie nie spodoba...wczoraj stwierdziłąm, że nasze dziecko musi się od razu nauczyć chodzić jak inne ssaki ;) Oczywiście zarcik taki :)

Aniołku szkoda ze Wam nic nie dali, a o inne rzeczy pytałaś np. w Caritas lub Diakonie...my się zastanawialiśmy czy o to pytać czy nie, ale wychdzi na to, że chyba nie ma sensu.

• Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM znajoma ktora wszedzie wszystko ze mna zalatwia zawsze mowila ze jak wohngeldu mi nie dali to nie ma szans wiec nie bede skladac . Już mi duzo do kupienia nie zostalo to sibie powoli pokupie wszystko do malej

• Koza Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:)
    Agitka fajna strona z wózkami , nie wiedziałam że takie są.
    Tylko ja już się napaliłam na ten , powiedziałam sobie że nie dam więcej niż 200 Euro za wózek i po sklepach nawet nie oglądałam.
    Gdzie widziałam wózki to niebotyczne ceny, kółka zwykłe i same czarne :/
    Co do JobCenter też wyszły u mnie jaja... Zmieniła mi się kobieta która mnie prowadzi , a poprzednia mówiła że nie muszę składać Antragu na wyprawkę bo ona wie wszystko i automatycznie wpłaci. Czekałam do końca miesiąca i nic nie wpłynęło to poleciałam w piątek złożyć oficjalne pismo.
    Czekam teraz na odpowiedz i jakby rozpatrzyła pozytywnie mogę wam dać wzór... ale martwię się że nic nie dostane bo to jednak już 32tc.

https://www.maluchy.pl/li-68999.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O właśnie też zauważyłam że prawie wszystkie wózki tutaj są czarne :-\

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • mała M Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM moim typem od dłuższego czasu jest też Camarelo carera (na forach ma dużo pozytywnych komentarzy), lub innej firmy z tą łódeczkową gondolą, podobno po wypięciu może służyć jako kołyska, ale czy to się sprawdza to nie wiem... na you tube jest dużo filmików z konkretnymi modelami wózków. Jak na razie jetem też za kupnem wózka z pl bo jakoś bardziej mi się podobają, chociaż w Niemczech oglądam tylko na ebayu. Dlatego dołączam się do pytania Agattee - w jakich sklepach mogę tu pooglądać wózki? Na razie znalazłam tylko kilka sklepów z ciuszkami dla maluchów i tak jak piszecie - ceny z kosmosu, zaraz wyszłam. Te kilka ubranek które już mam kupiłam w C&A i ostatnio w kiku nawet nie głupie welurowe śpioszki po 3 euro, dla mojego Maleństwa które urodzi się zimą - jak znalazł. I mam jeszcze obiecany karton najmniejszych ciuszków po synku siostry, który też urodził się zimą, a jej kolejny synek lada dzień przyjdzie na świat więc zimą będzie za duży na ubranka 56cm.

29.11.2014 - Simon - moje Szczęście
  • mała M Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na razie czekam na odpowiedź z JC odnośnie wyprawki, a to już chyba 2 tygodnie minęły. Mam nadzieję, że jak mi nie przyznają to chociaż mnie o tym poinformują.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W BabyOne i ToysRus, tylko w tym pierwszym to tak ja pisałam, mnie ceny prawie zabiły, może dlatego, ze ja patrze bardzo realnie - jak mam dać 30 zł za bluzę dla małego, ktorą i tak jak kupie większą (to o ile też większą)...starczy mi na max 4 miesiące, bo przeciez tez nie kupię rozmiaru np. 80, jak noworodek bedzie mi się w tym gubił. Właśnie o KIKu zupełnie zapomniałam, a nawet jakies 2 miesiące temu tam ciuszki oglądałam i były całkiem fajne, biorąc pod uwagę, ze cena niska a i tak długo dzidzia nosić nie bedzie to nie zal wydać...no ja poprostu nie jestem w stanie przeżyć tej wczorajszej welurowej bluzy za 27,99e - jak podobną (tylko białą) kupiłam za 12e w C&A. A jeszcze jak pomyslę, że ile to dziecko bedzie widać w tych ciuszkach...moje urodzi się w styczniu, więc nawet jak szybko wyjdę na spacer to i tak bedzie kombinezon i koc pewnie, więc to będzie wszystko jedno co on będzie miał pod kombinezonem, a już na pewno małemu to "loto" czy ma bluzę za 27,99e czy za 12 ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaM, a co do wózka, to ta firma Camarelo ma te inne rodzaje np. sevilla - gdzieś czytałam, ze te wózki sa takie same tylko mają inną kolorystykę. Na 25.08. mamy zaplanowaną wizytę w Częstochowie zeby te wózki pooglądać wiec na pewno się podzielę moją opinią.
    I faktycznie te wózki tu w DE jakieś takie ciemne - czarne, szare i brązowe. Jedynie "parasolki" - w sensie spacerówki, rzuciły i sie w oczy kolorowsze :)

• mała M Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika zgadzam się co do ubranek, też nie zamierzam przepłacać. Przynajmniej za te najmniejsze rozmiary, z których i tak dzieciaki wyrastają w ciągu kilku tygodni. Niektóre rzeczy jakie dostanę od siostry jej mały miał ubrane tylko raz albo wcale bo nie zdążył.
    Coraz bardziej przekonuje się do zakupów z pl, chociażby przez allegro, a paczki odbiorę później od mojej mamy.
    Oczywiście nie neguję osób, które nie ograniczają się finansowa przy wyprawce, bo jak kogoś stać to dlaczego nie. Ja należę do ludzi którzy 3 razy się zastanowią zanim coś kupią. Chociaż nie zawsze to ułatwia życie :P
    No i czekam na relację z częstochowskich sklepów :)

• Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bardzo czesto kupuje ubranka dla syna i siebie w kiku i powiem wam ze warto wiadomo tez czasem jest cos felernego jak np spodnie dresowe po kilku praniach robia sie kulki ale np z bluzek bardzo jestem zadowolona i synkowi zawsze za 3-5 euro kupuje i nosi caly czas i sa w dobrym stanie male ubranka tez sa bardzo fajne i czesto takie malutkie sa przecenione ze np mozna bluzeczkia czy spodenki po 1 euro kupic :)

• annaki Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam kilka ubranek z kika i potwierdzam kupione za 1e i nawet jak się zniszczy to nie szkoda wyrzucić. Jak chcecie to podam Wam linka do grupy na fb do której naleze i tam dziewczyna sprzedaje ubranka po swojej córce, jest też czasem coś dla chłopców, za grosze bo np za 3 zł, za 5 no rożne, ja kiedyś kupilam za 15 zł sukienkę buciki i skarpetki :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniolek93 wrote:
    Nie przyznali nam wohngeldu bo 1500 na 3 osoby wystarczy na utrzymanie :( wiec o wyprawke nie bede skladac bo nie mam szans :(
    Aniołku, a ile płacicie za mieszkanie?

Dziewczyny doradźcie bo sama już nie wiem, otóż Położna powiedziała że do szpitala mam wziąć dla dziecka jeden komplecik ciuszków (cholerka jak tu wybrać jeden komplecik?!) i rzeczy podręczne dla siebie..
    Jakie ciuszki bierzecie dla dziecka?
    Ja myślałam np.
    śpiochy+kaftanik+spodenki+ na wierzch: taki misiowy kombinezonik z H&M
    lub
    body+spodenki+na wierzch misiowy kombinezonik

Dla siebie z kosmetyków biorę: mini szampon, żel pod prysznic, krem do twarzy, mini balsam do ciała/rąk, pomadkę ochroną, tantum rosa, majtki siatkowe, paczkę mega podpasek (chociaż podobno są w szpitalu?). Plus piżamy, dresy , klapki itp.

‹‹ 32 33 34 35 36 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ