Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
MonikaDM- fajne te bazarki ,kiedyś się wybiorę
Agitka a jaką furę zamówiłaś ?
Ja biorę tą: http://www.ebay.de/itm/Baby-Merc-Leo-Kombi-Kinderwagen-Sportwagen-Babyschale-Viele-Farben-/171018500052?pt=DE_AllesUmsKind_Baby_Kinderwagen_Buggies&hash=item27d17f37d4
Huśtawkę mam też podobną jak Agitka tylko z motywem Akwarium.
Również jestem ciekawa od kiedy już małą będę mogła w nią wsadzać ?https://www.maluchy.pl/li-68999.png -
koza też oglądałam ten wózek i brałam pod uwagę fajny jest i niedrogi, ale wybrałam inny ze względu na to, ze w tym co My kupilismy jest łatwiej wypinann gondola a dla mnei to było ważne, bo mieszkam na I piętrze i niestety nie mam mozliwosci zostawienia wózka na dole więc będe musiała dzwigac wszystko na górę...
My mamy taki http://dino.sklep.pl/nowy/wozek-uniwersalny-coletto-dante-2014-spacerowkagondola-p-15062.html tyle, ze czerwony
Co do hustawki to nam rehabilitantka (jak chodzilismy z Alusiem) mówiła, ze do takich urządzen własnie najwczesniej pomiędzy 2-3 miesiącem życia, bo wtedy Maluszki zaczynają już powoli swoim ciałem "operowac" że tak powiem -
Aniolek, przykro mi... i widzisz co za durna polityka... Wam nie chca dac bo macie za duzo, a mi nie chca dac mimo ze w ogole nie mam srodkow na utrzymanie. Ale to jest pie*dolona, niemiecka polityka...
Co do wozkow to chcialam wlasnie zapytac czy macie juz wybrane i gdzie kupowalyscie/kupujecie. U nas moja Mama i jej Maz chca nam dac na wozek jako prezent od dziadkow i ostatnio Mama pisala, zebym sobie upatrzyla jakis i jej dala znac.
W sumie nie rozgladalam sie jeszcze po takich sklepach dzieciowych bo takowych nie znam
Dlatego tez chcialam zapytac gdzie mozna poogladac wozki, w jakich sklepach, moze macie juz rozeznanie, doswiadczenie.
Wiem ze latwiej w necie poszukac, ale jednak wolalabym wozek najpierw zobaczyc, dotknac itd Moze kupowalyscie w jakims sklepie stacjonarnym i moglaby ktoras mnie pokierowac, gdzie moge sie udac, gdzie jest duzy wybor? -
nick nieaktualnyAgtka - pies w awatarze to nasz Fredo To nasze pierwsze dziecko - przygarnięte co prawda, ale nasze
Dobrze, ze Aleks jest zdrowy, bo jak czytałam, jak Cię przetrzymali w PL to aż mi sie włosy zjeżyły...no normalnie to jest tak praktykowane chyba na codzień, bo w kółko słysze o przetrzymywaniu dzieczwczyn w trakcie porodu. Czasem to sie zastanawiam o ile lepiej jest w PL niż w krajach trzeciego świata - wiem, że przesadzam i tu w DE pewnie też się znajdzie jakaś jędza lub jędz (nie wiem jaki jest męski odpowiednik), ale nie czyta i nie słyszy się o tym tak nagminnie jak o PL.
Co do sklepów - my wczoraj wybraliśmy sie na wycieczkę do BabyOne. Wchodzimy i na pierwszy rzut oka, wielkie litery: SALE. Więc mówię do mężulka - o patrz, promocje więc może coś kupimy...mój entuzjazm rozpadł się na kawałki jak zobaczyłam pierwszą promocję śpiochów z kaftanikiem: 19,99e w cenie promocyjnej...w sobotę byłam w H&M i C&A i bez promocji (moim skromnym zdaiem z milszego materiału) taki zestaw kosztował w granicach 12-15e...pomyslałam ok...oglądam dalej; bluza z misia z kapturem 27,99e...ja zakupiłam w jednym z wyzej wymienionych sklepów w cenie równo 12e...Poszliśmy obejrzeć wozek, ABC Design Turbo6s - na ulicy wydawał mi się solidny, duży i stabilny - moje ocena nie jest tragiczny, ale ogólnie byłam nim rozczarowana, nie podobało mi sie juz to wszystko co wcześniej - teleskopowa rączka sprawiała wrażenie że jeszcze ze 3 razy ją złożę i rozłożę i zapadie się całkowicie, po złożeniu wózek ogromny, gondola mała i straaaaasznie płytka, bałabym sie wozić noworodka a co dopiero kilku miesięczne dziecko (a niby teoretycznie gondola jest przewidywana do 9 miesiąca - akurat, juz widzę takie duże dziecko które chce siedzieć w tej płytkiej gondoli)...jestem zawiedziona, oglądałam też niemieckiego Hartana (nawet 2), czytałam opienie, ze to wózki nie do zdarcia, ale jakoś w to nie wierzę, niewiele lepsze niz ten ABC, jedynie jakaś Teutonia była w miarę ok, ale była bez skrętnych kołek, na paskach, i taka stylizowana na starodawny styl - ale to u nas odpada. Pochodziliśmy po sklepie, ale ceny kosmiczne nawet w porównaniu z Amazon a o polskim Allegro już nie wspomnę. Najtańsza szafa z komodą to pokoiku (chyba łóżeczko też w tym było - nie jestem pewna) - w promocji 600e, ale jakość tych mebli oceniam na żywotność max. 2 lata, więc stwierdziłam, ze kupimy zwykłą szafę i komode np. w Poco, bo tam nas to wyjdzie góra 300-400e, a jakosć będzie taka sama albo i ciut lepsza.
Ale się wyżaliłam
Podobami się jeszcze wózek z PL: Caramelo Carera, jak bedziemy w PL to jade go zobaczyc, ale po wczorajszym oglądaniu wózka, i rozczarowaniu jakie przeżyłam boję się że i tamten mi sie nie spodoba...wczoraj stwierdziłąm, że nasze dziecko musi się od razu nauczyć chodzić jak inne ssaki Oczywiście zarcik taki
Aniołku szkoda ze Wam nic nie dali, a o inne rzeczy pytałaś np. w Caritas lub Diakonie...my się zastanawialiśmy czy o to pytać czy nie, ale wychdzi na to, że chyba nie ma sensu. -
Hej:)
Agitka fajna strona z wózkami , nie wiedziałam że takie są.
Tylko ja już się napaliłam na ten , powiedziałam sobie że nie dam więcej niż 200 Euro za wózek i po sklepach nawet nie oglądałam.
Gdzie widziałam wózki to niebotyczne ceny, kółka zwykłe i same czarne
Co do JobCenter też wyszły u mnie jaja... Zmieniła mi się kobieta która mnie prowadzi , a poprzednia mówiła że nie muszę składać Antragu na wyprawkę bo ona wie wszystko i automatycznie wpłaci. Czekałam do końca miesiąca i nic nie wpłynęło to poleciałam w piątek złożyć oficjalne pismo.
Czekam teraz na odpowiedz i jakby rozpatrzyła pozytywnie mogę wam dać wzór... ale martwię się że nic nie dostane bo to jednak już 32tc.https://www.maluchy.pl/li-68999.png -
MonikaDM moim typem od dłuższego czasu jest też Camarelo carera (na forach ma dużo pozytywnych komentarzy), lub innej firmy z tą łódeczkową gondolą, podobno po wypięciu może służyć jako kołyska, ale czy to się sprawdza to nie wiem... na you tube jest dużo filmików z konkretnymi modelami wózków. Jak na razie jetem też za kupnem wózka z pl bo jakoś bardziej mi się podobają, chociaż w Niemczech oglądam tylko na ebayu. Dlatego dołączam się do pytania Agattee - w jakich sklepach mogę tu pooglądać wózki? Na razie znalazłam tylko kilka sklepów z ciuszkami dla maluchów i tak jak piszecie - ceny z kosmosu, zaraz wyszłam. Te kilka ubranek które już mam kupiłam w C&A i ostatnio w kiku nawet nie głupie welurowe śpioszki po 3 euro, dla mojego Maleństwa które urodzi się zimą - jak znalazł. I mam jeszcze obiecany karton najmniejszych ciuszków po synku siostry, który też urodził się zimą, a jej kolejny synek lada dzień przyjdzie na świat więc zimą będzie za duży na ubranka 56cm.29.11.2014 - Simon - moje Szczęście
-
nick nieaktualnyW BabyOne i ToysRus, tylko w tym pierwszym to tak ja pisałam, mnie ceny prawie zabiły, może dlatego, ze ja patrze bardzo realnie - jak mam dać 30 zł za bluzę dla małego, ktorą i tak jak kupie większą (to o ile też większą)...starczy mi na max 4 miesiące, bo przeciez tez nie kupię rozmiaru np. 80, jak noworodek bedzie mi się w tym gubił. Właśnie o KIKu zupełnie zapomniałam, a nawet jakies 2 miesiące temu tam ciuszki oglądałam i były całkiem fajne, biorąc pod uwagę, ze cena niska a i tak długo dzidzia nosić nie bedzie to nie zal wydać...no ja poprostu nie jestem w stanie przeżyć tej wczorajszej welurowej bluzy za 27,99e - jak podobną (tylko białą) kupiłam za 12e w C&A. A jeszcze jak pomyslę, że ile to dziecko bedzie widać w tych ciuszkach...moje urodzi się w styczniu, więc nawet jak szybko wyjdę na spacer to i tak bedzie kombinezon i koc pewnie, więc to będzie wszystko jedno co on będzie miał pod kombinezonem, a już na pewno małemu to "loto" czy ma bluzę za 27,99e czy za 12
-
nick nieaktualnyMalaM, a co do wózka, to ta firma Camarelo ma te inne rodzaje np. sevilla - gdzieś czytałam, ze te wózki sa takie same tylko mają inną kolorystykę. Na 25.08. mamy zaplanowaną wizytę w Częstochowie zeby te wózki pooglądać wiec na pewno się podzielę moją opinią.
I faktycznie te wózki tu w DE jakieś takie ciemne - czarne, szare i brązowe. Jedynie "parasolki" - w sensie spacerówki, rzuciły i sie w oczy kolorowsze -
Monika zgadzam się co do ubranek, też nie zamierzam przepłacać. Przynajmniej za te najmniejsze rozmiary, z których i tak dzieciaki wyrastają w ciągu kilku tygodni. Niektóre rzeczy jakie dostanę od siostry jej mały miał ubrane tylko raz albo wcale bo nie zdążył.
Coraz bardziej przekonuje się do zakupów z pl, chociażby przez allegro, a paczki odbiorę później od mojej mamy.
Oczywiście nie neguję osób, które nie ograniczają się finansowa przy wyprawce, bo jak kogoś stać to dlaczego nie. Ja należę do ludzi którzy 3 razy się zastanowią zanim coś kupią. Chociaż nie zawsze to ułatwia życie
No i czekam na relację z częstochowskich sklepów29.11.2014 - Simon - moje Szczęście -
Ja bardzo czesto kupuje ubranka dla syna i siebie w kiku i powiem wam ze warto wiadomo tez czasem jest cos felernego jak np spodnie dresowe po kilku praniach robia sie kulki ale np z bluzek bardzo jestem zadowolona i synkowi zawsze za 3-5 euro kupuje i nosi caly czas i sa w dobrym stanie male ubranka tez sa bardzo fajne i czesto takie malutkie sa przecenione ze np mozna bluzeczkia czy spodenki po 1 euro kupic
-
Ja mam kilka ubranek z kika i potwierdzam kupione za 1e i nawet jak się zniszczy to nie szkoda wyrzucić. Jak chcecie to podam Wam linka do grupy na fb do której naleze i tam dziewczyna sprzedaje ubranka po swojej córce, jest też czasem coś dla chłopców, za grosze bo np za 3 zł, za 5 no rożne, ja kiedyś kupilam za 15 zł sukienkę buciki i skarpetki
-
Aniolek93 wrote:Nie przyznali nam wohngeldu bo 1500 na 3 osoby wystarczy na utrzymanie wiec o wyprawke nie bede skladac bo nie mam szans
Dziewczyny doradźcie bo sama już nie wiem, otóż Położna powiedziała że do szpitala mam wziąć dla dziecka jeden komplecik ciuszków (cholerka jak tu wybrać jeden komplecik?!) i rzeczy podręczne dla siebie..
Jakie ciuszki bierzecie dla dziecka?
Ja myślałam np.
śpiochy+kaftanik+spodenki+ na wierzch: taki misiowy kombinezonik z H&M
lub
body+spodenki+na wierzch misiowy kombinezonik
Dla siebie z kosmetyków biorę: mini szampon, żel pod prysznic, krem do twarzy, mini balsam do ciała/rąk, pomadkę ochroną, tantum rosa, majtki siatkowe, paczkę mega podpasek (chociaż podobno są w szpitalu?). Plus piżamy, dresy , klapki itp.