X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Koza Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pralinka wrote:
    Aniołku, a ile płacicie za mieszkanie?

Dziewczyny doradźcie bo sama już nie wiem, otóż Położna powiedziała że do szpitala mam wziąć dla dziecka jeden komplecik ciuszków (cholerka jak tu wybrać jeden komplecik?!) i rzeczy podręczne dla siebie..
    Jakie ciuszki bierzecie dla dziecka?
    Ja myślałam np.
    śpiochy+kaftanik+spodenki+ na wierzch: taki misiowy kombinezonik z H&M
    lub
    body+spodenki+na wierzch misiowy kombinezonik

Dla siebie z kosmetyków biorę: mini szampon, żel pod prysznic, krem do twarzy, mini balsam do ciała/rąk, pomadkę ochroną, tantum rosa, majtki siatkowe, paczkę mega podpasek (chociaż podobno są w szpitalu?). Plus piżamy, dresy , klapki itp.

Pralinko dla Małej to jeszcze nie myślałam co wziąć do ubrania,ale wrzesień jest przeważnie jeszcze ciepły wiec myślę ze aż za grubo ubierać nie będę i w razie co można zakryć kocykiem tyle co do samochodu.
    Dla siebie wezmę : koszule do karmienia , szlafrok ,kapcie, dresy ,bielizna, ręczniki , mini : szampon,żel pod prysznic, płyn do higieny,pomadka, krem nivea soft ,chusteczki nawilżone, szczoteczka do zębów i włosów i pasta.
    Majtki siatkowe i podpaski normalnie są w łazience wyłożone.

https://www.maluchy.pl/li-68999.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pralinka za mieszkanie placimy 360czynsz plus oplaty to wychodzi 485 euro do tego dochodza jeszcze internet tel za 40 i za samochod 75 euro rodzinnego na malego nie mamy

• pralinka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniolek93 wrote:
    Pralinka za mieszkanie placimy 360czynsz plus oplaty to wychodzi 485 euro do tego dochodza jeszcze internet tel za 40 i za samochod 75 euro rodzinnego na malego nie mamy
    Aniołku te 75e to rata za auto? Tez ją wliczali?
    Pewnie odjęli od 1500e te 500e za mieszkanie i wyszło im że 1000e jest wystarczające na 3osoby do zycia.
    A rodzinne nawet jakbyscie mieli to i tak nie jest ono brane pod uwagę starajac sie o dodatek do mieszkania (tak gdzies kiedys przeczytalam..)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w KIKu tez kupiłam kilka rzeczy dla siebie, i właśnie przez to ze sa tanie jak dosć czybko się zuzyją (np. jeansy, ja mam pulchne nogi więc po 8-9 mieisącach mam juże poprzecierane)to nie żal wyrzucać. Z jednej bluzki jestem tylko mega niezadowolona - wygladałą na bardzo miłą bawełnę z domieszką czedgoś rozciągliwego a w noszeniu nie przepuszcza w ogole powietrza i jestem zaraz mokra jak dzika gęś.

Aniołku przepraszam, ze tak to skometuje ale wy strasznie mało płacicie za mieszkanie, my samego czynszu mamy 560e plus cała reszta wychodzi nam ok. 800e miesięcznie, a nie mamy zadnego kredytu. Nie odbieraj tego do siebie, ale też bym chciała taki niski czynsz. Tylko, ze np. znajomi którzy mieszkali kiedys w Nordrhein Westfalen, mówią ze nasza Norymberga jest strasznie droga. Widze to tez po ogłoszeniach sprzezaży mieszkań - u nas np. mieszkanie 3 pokojowe ok. 80m2, dobija do 200tys. e; a np. w Lepipzig za 150tys. jesteśmy w stanie kupić 4 pokoje metraż ok. 110m2, więc różnica jest nieziemska, ale to tylko takie porównanie.

Pralinko - nie wiem co ci doradzić w sprawei ubranek dla maleństwa. Bo dużo dzieczyn mówi, ze body wygodniejsze niz kaftanik, ale znowu spotkałam sie z opinią, że dla pępuszka znowu lepszy kaftanik (nie wiem w czym, bo wydaje mi się, ze jak się podwinie to wtedy własnie moze go podrażnić a body sie nie zwiną przecież - nie wiem). A potzrebujesz ciuszki dla malucha już od początku, bo czytałam że dzieczyny niemiały, przygotowały tylko wcześniej w domu 2-3 zestawy i później mówiły mężowi który ma im przywieźć, sama chyba też tak zrobię :) A dla siebie to chyba to co napisałaś...a ten tantum rosa to do irygacji? Bo ja to tylko tak kojarzę (nigdy nie robiłam), mnie tam zawsze wszsytko podrażniało, dostałam od lekarza zakaz używania czegokolwiek oprócz wody do mycia tam na dole, ew. szare mydło w małych ilościach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 14:29

• Agitka Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ​Witam Dziewczyny :-)

Aniołek przykro mi,z e nie dostaliście Wohngeldu, ale jak się Maluszke urodzi to bez problemu powinniście się załapac....a Córcia chodzi do przedszkola?
    My tez się nie łapiemy niestety, sama płaciłam za kurs, za przedszkole płacimy całosc, a najgorsze jest to, ze chyba nawet po urodzeniu Xaviera nic nie dostaniemy, bo mój emek zarabia ciut za duzo....:-/
    A rodzinne to masz na mysli, ze jeszcze Kindergeldu nie dostaliscie? my tez trochę czekalismy,a le po pół roku w koncu sie doczekalismy...u Was to strasznie długo trwa, mzoe trzeba tam pójsc i zapytac o co chodzi?​

Monika a to to jest to Wasze cudo....świetny psiak :-) co do porodu w PL i całej reszty to naprawde szkoda gadac, do roku czasu nie było kolorowo niestety, lekarze, szpitale itd... ale najwazniejsze, ze Aluś wyszedł na prostą i teraz jest bystrym, zdrowym, aż za bardzo żywym 4latkiem:-)
    Monika a jakie duże macie mieszkanie? to My też w sumie w porównaniu do Was nie płacimy duzo za mieszkanie, bo w sumie czynsz razem z prądem i wodą płacimy​ cos ok 570 euro a mamy 75metrów.

koza trzymma kciuki, zeby wniosek szybko rozpatrzyli i zebys jednak kase dostała ;-)

pralinka ja wzięłabym bodziaka + pajacyk i do tego kombinezon :-) a dla siebie to chyba to co napisała jest ok :-)​​​​ co do kaftaników to ja miałam dla Alusia i u Nas sie nie sprawdziły, podwijały się na pleckach i w ogóle jakies takie mi się niewygodne wydawały....jak dla mnie najlepsze na początek sa bodziaki, pajacyki i śpioszki, albo półspioszki :-)

Co do ubranek to ja kupuje głównie w c&a, w Woolworth, Tako i w kiku jak nabradziej i też mi się wydaje, ze KIK ma w miarę dobre jakościowe rzeczy i w naprawde przystępnych cenach:-D​​​​​​​

A My dzisiaj odebralismy wózek i powiem Wam, ze póki co jestem mega zadowolona, lekko się prowadzi, fajnie wygląda i mam nadzieję, ze w praktyce się dobrze spisze :-)​​

A tak pozatym to kurczę Dziewczyny jutro mam wizytę i aż się boję, czy ten Mój "Drobiazg" urósł chociaż trochę i czy wszystko jest ok......a jeszcze w piatek egazmin, także jestem jednym wielkim kłębkiem nerwów​ :-(

74dij44j8mghukfi.png

gg64i09k6vmllddh.png
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, My też płacimy więcej za mieszkanko:( pewnie zależy od landu, dzielnicy itd.
    Co do tantum rosa to ja go biorę w razie 'w'. Bo tak to wezmę płyn do higieny intymnej który obecnie stosuję(w jakąś małą buteleczkę go przeleję).
    Tych irygacji nie wiem czy będe je robić powiem szczerze..jeśli już to pokombinuje z podmywaniem się tantum rosa..pewnie będzie zależeć to do tego czy poród sn czy cc itd. Bo być może tantum rosa nie będzie potzrebne? Może inne mamy coś doradzą?

• Agitka Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pralinka ja na wszelki wypadek tez kupię tantum rosa, bo ponos łagodzi podrażnienia i pieczenie, a po cesarce z Alusiem (polecał mi gin i koleżanki)podmywałam się tym samym płynem, który miałam dotychczas, a miejsce cięcia myłam "białym jeleniem" bo ponoc najbardziej naturalny i teraz tez sobie juz zakupiłam tak na wszelki wypadek :-)

74dij44j8mghukfi.png

gg64i09k6vmllddh.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pralinka no wlasnie ze biora pod uwage kindergeld bo we wniosku trzeba wpisac a 75 euro za samochod nie bylo wliczone i to nie rata tylko co miesieczna oplata jeszcze raz do roku 300 euro podatku drogowego placimy i nternetu tez nie wliczali

MonikaDM wiem ze mamy maly czynsz ale tez mieszkanie nie jest jakies super okolica tak samo stary budynek krzywe sciany wiec cos za cos jak ogladam mieszkania w internecie to jak bym chciala lepsze to musze liczyc 100-150 euro wiecej a to dla mnie duzo jest my mamy 3 pokoje 60 metrow

Agitka mam synka nie chodzi do przedszkola bo nie ma miejsca a co do kindergeldu to byla i nie jestem w stanie nic zrobic bo moje dokumenty trafily kolo granicy bo tam odsylali ludzi na pl umowach i musze cierpliwie czekac a juz czekam 1,5 roku mieszkam tu 3 lata

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 16:19

• Blanka85 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny prosze doradzcie mi co moge kupic w Niemczech na rozstepy na brzuch.

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
    Endometrioza
  • Agitka Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołek przepraszam za pomyłkę.....kurcze nie wiem czemu sobie ubzdurałam, ze masz córcię :-/ a z tym Kindergeldem to lipa jak nie wiem co, półtora roku to lekak przesada chyba :-O ale z tego co wiem, to jak juz dostaniecie to tyle tego dobrego, że wszystko muszą nadpłacic :-)

Blanka niestety nie znam tu środka specjalnie na rozstępy....ja smaruję się balsamem dla mam z DM :-)

Dziewczyny poradzcie.....to chyba głupie pytanie ale co mi tam :-p czy w piatek na ten egzamin B1 mam sie jakos ładniej ubrac?

74dij44j8mghukfi.png

gg64i09k6vmllddh.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agitka pomylilas sie pewnie dlatego ze ja ciagle pisze o malej ktora nosze w brzuszku wiec spoko :)

• pralinka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołku, myślałam że Kindergeld nie wliczają..To ze internetu nie liczą i opłat za auto to tak myślałam..Co teraz chcecie zrobić? Jesli nie wystarcza Wam na życie..pewnie jak dojdzie 4osoba to 'coś' Wam przyznadzą..tylko ile..ehh

Blanka, wypróbuje olejki..Albo takie z Alterra (z Rossmann) lub w DMie są. Ja używałam też Bio Oil..Zależy ile chcesz wydać, bo te z R. i DM wystarczyły mi na krócej, ten z BioOil bardziej wydajny..

Agitka, na moim egzaminie ludzie byli ubrali jak na codzień

• Koza Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agitko to trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę i fajnie że wózek się spodobał bo wiadomo jak to przez net zamawiać :)
    Ja na B1 ubrałam się trochę bardziej elegancko niż zwykle ale nie do przesady że biało-czarno.Miałam siwą tuniczkę i sweterek + leginsy czarne i balerinki .
    Ludzie byli różnie ubrani ale kobiety np. jeansy+ koszula.
    My płacimy za mieszkanie " na ciepło" 530 Euro + prąd (jeszcze nie wiem ile bo zmienialiśmy mieszkanie i ma przyjść wykaz)
    Dziś spotkałam znajomą która miała CC w tym samym szpitalu co ja chce i mówiła że robią 2 tygodnie przed terminem.
    Edytuje :
    W urzędzie samochód, raty,telefon czy prąd ich nie obchodzi - do tego Kindergeld i Elterngeld wliczają. Dlatego o Elterngeld nawet nie składam raczej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 16:58

• Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pralinka nie no starcza nam ale wiadomo ze z jednej wyplaty jest czasem ciezko

koza jak to elterngeld nalezy sie kazdej matce po urodzeniu wiec czemu masz nie skladac

• Koza Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniolku należy się ale z JobCenter zaraz zaliczą go nam do dochodów :)
    Na logikę KIndergeld to pieniądze dla dziecka a też to wliczają jako dochód...
    Jeszcze sama zobaczę jak to zrobię, ale tak dobrze to nie ma- coś dadzą coś zabiorą :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołku to stare budownictwo i dzielnica wiele wyjaśnia z wielkością czynszu...Poza tym my mamy ciut większe mieszkanie bo ok. 75 m, więc to też wiele wyjaśnia, a ściany tez krzywe ;) - widać niemiecka architektura nie taka idealna ;) I my byśmy się też chetnie wyprowadzili, bo u nas mieszkają wokół prawie same Turki, i powiem Wam, ze momentami wyglada tu jak w slumsach...brudno, porozwalane gazety, a nie wiem czy wszystkie ale te dzieci co tu mieszkają czy tylko te tureckie to takie niegrzeczne i pyskate, ze masakra, choć obok nas mieszkała bardzo fajna turecka rodzina więc nie wszyscy tacy sami. Kiedyś nam też ktoś urwał lusterko od auta. Ale chcemy tu wytrzymać ze 3 lata moze 4. A oczekiwaniem na Kindergeld tez widzę bywają cyrki, mama mojej koleżanki też się naczekała (bo ma jeszcze małą córę), nawet nie wiem czy dostała już wyrówanie. Ale co do Wohngeld czy innych pomocy to moze jak już maluch będzie na świecie to złóżcie wniosek jeszcze raz, a do innych instytucji tez popróbuj. Bo jeszcze mnie zastanawia - te tureckie rodziny, które u mnie mieszkają to naprawdę niewiele z nich pracuje, bo w czasie kiedy miałam przerwę miedzy kursami i od ostatnich 3 dni, widze tych ludzi non stop w domach w sensie w oknach czy przed klatkami, a niektórzy mają po 3 samochody na rodzinę i nie są to 13 letnie Twinga jak nasze :)

Blanka nie ma niec dobrego na rozstępy. Mój lekarz i ja tak samo twierdzimy, ze albo sie ma predyspozycje do rozstępów albo nie, mozesz ewentualnie próbować zwiększyć elastycznosć skóry, podobno olejki są dość ok do tego, a najlepiej to ćwiczyć brzuch już przed ciażą - taka jestem mądra a sama tego nie robiłam ;)

Agitkoja byłam w spódniczce takie w czarno białej róże i jasnej bluzce, ale to był luźny strój nic formalnego; ale koleżanki były bardzo kolorowe zwłaszcza dwie ciężarne :) Na pewno za strój punktów nie odejmują :) I nie stresuj się, jutro się okaże, że Xavierek przybrał na wadze i wzrostowo a w piątek egzamin pójdzie ci na niemiecką 1 :)

Już kilka razy słyszałąm ze tu cc robi sie własnie ok 2 tyg. przed terminem...jak tak pójdzie to zaraz sie okaże ze się na grudzień załapię, bo termin mam na 15.01.2015 wg ostatniej @, a wg ostatniego USG na 12.01.2015 ;) hihi.

A jeszcze Wam się ppożalę odnoscie tych zasiłków, bo trochę mie szlag trafia, ze nasze dziewczyny forumowe nie mogą dostać nic, bo jak sie czyta to przecież widać, ze nie kombinują na prawo i lewo, a u mnie na kursie B1 były dziewczyny (nie zapomnę ich nigdy 2 turczynki 1 bułgarka i 1 murzynka), które ledwo po niemiecku mówiły i nigdy zadania nie miały do tego wieczne spóźnienia, za kurs miały płacone, i o socjalu i dodatkach wiedziały wszystko. Ta murzynka powiedziała nawet ze ona się zastanawia nad 5-tym dzieckiem bo juz teraz samego Kindergeld ma 700e plus dodatki na przedszkola itd. itp., a jednej turczynce urząd powiedział, ze ma juz 11 letniego syna i spokojnie moze po kursie isć do pracy, to powiedziała, ze ona nie chce i ze dziecko sobie zrobi, i na koniec kursu była już w ciąży. Gdzie tu sprawiedliwosć się pytam??

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koza nie wiem czy to się nazywa Elterngeld, ale 300e przez 1 miesiacy nalezy się każdej mamie która urodziła dziecko tu w DE. Jak sie pracuje to wtedy dostaje się chyba 65 %, a jak nie to 300e. Mój mąz nie tak dawno o tym czytał, bo ja właśnie nie pracuję a wyczytał, ze na pewno to dostaniemy.

• Koza Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM- to może się załapiesz jeszcze na ten grudzień :D Zresztą tu podobno sama sobie wybierasz datę nawet pod urlop męża czy jak rodzina ma przyjechać.
    Dam jeszcze znać po rozmowie w szpitalu, ale jak ja mam termin na 27 września, to chętnie wezmę np. 15 września.
    A z tymi Turkami to jest tak że po wojnie brakowało tu rąk do roboty i mężów dla kobiet - naściągali tych Turków i podpisali coś takiego że przez 100lat mają czuć się jak u siebie.
    TYLKO: Turki poczuli się bardzo jak u siebie : sprowadzili własne baby , pracować się odechciało a prawa mają bardzo duże :)
    Nawet w książce z kursu miałam to opisane - tysięczny czy jakoś tam (okrągła liczba)za to ze przyjechał dostał motor.
    Edytuje:
    Tak ,należy się Elterngeld każdej kobiecie minimum 300 Euro ale jak my dostajemy pieniądze z urzędu to nawet jak będę to dostawała to odetną mi to z tych pieniędzy z urzędu i wyjdzie na jedno:)
    Wy na spokojnie składajcie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 17:41

• Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    koza jak masz pieniadze z jc to mozesz miec racje bo tez cos slyszalam takiego ale tzeba by bylo to sprawdzic ja nic od panstwa nie pobieram wiec elterngeld dostane a woasnie cos sylszalam o tym ze jak jc sie dostanie i z elterngeld to jc daje mniej ale nie wiem ile w tym prawdy

• Agitka Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołek a to pewnie dlatego tak mi córcia w głowie utkwiła :-)

koza dziękuję bardzo :-) dobrze, ze wizyta na 8:30 to nie będę się długo stresowała :-)

Ja tez myslałam, ze elterngeld to wszsycy dostają...a nie jest tak, ze nawet jak ktos jest na jobcenter to i tak dostaje cos ala elterngeld tylko, ze własnie wypłąca to jobcenter?

Co do cesarki to mnie tez tu mówili, ze na dwa tygodnie wczesniej ustalany jest termin :-)

Monika My w sumie nie mamy prawie wcale Turków w okolicy, ale za to cały wachlarz innych narodowosci :-D na szczescie ja nie mam co narzekac na nasze osiedle....jedynie Polaków mamy jednych, o których szkoda nawet pisac....typowy "rodak - niemiec" jak z koziej d*** trąbka, któremu zawisc wychodzi uszami....:-/

Co do rozstępów to ja tez w I ciązy smarowałam się czym wlezie, a rozstępy i tak sie pojawiły.....ale na szczescie bardzo zbladły :-)

Jeśli chodzi o zasiłki to mam podobne zdanie do Ciebie Monika.....wkurza mnie, że mnie nawet 5 euro nie chcą dopłacic do przedszkola, mimo ze emek uczciwie zarabia i na kurs tez nie dostałam dopłaty, a mimo to uczyłam się, a jest masa ludzi, którzy mają gdzies naukę języka, lezą dupą do góry, a żyją lepiej od Nas....trochę to niesprawiedliwe....

Dzięki Dziewczyny za odpowiedź w sprawie stroju, to moze ja w jakas sukienkę taką trochę lepsiejszą wskoczę:-D zobaczymy jaka bedzie pogoda;-)

74dij44j8mghukfi.png

gg64i09k6vmllddh.png
‹‹ 33 34 35 36 37 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ