X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax jestem młodsza mama (stażem) ale podpisuje się pod tym co napisala Annaki. Ja w pewnym momencie tez się martwiłam ze maly już nie chce nowych rzeczy robic a nawet tych starszych tez nie i właśnie wszędzie czytałam ze taki Stop u maluchów to normalne i często jest przygotowaniem i zbieraniem sil do czegos nowego i u nas to się sprawdzilo bo teraz lawina nowości u niego. Pewnie u Julianka tez tak będzie.

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiecie mi jakie macie/ miałyście termometry dla niemowlaków? Jakie polecacie a jakie odradzacie?

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa wrote:
    Powiecie mi jakie macie/ miałyście termometry dla niemowlaków? Jakie polecacie a jakie odradzacie?

Ja mam termometr do ucha Brown.
    Kupilam go w Polsce bo akurat byly wyprzedaze.
    Testowalam na sobie, mezu, dzieciach dziala bez zarzutu.

• annaki Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam do ucha Braun :-) , pokazuje identyczną temp jak taki rtęciowy

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam jakiś zwykly elektroniczny termometr,ale mam zamiar teraz kupic w lidlu za 50z jakiś jest.

Tigana wozek ladnie się prezentuje,co prawda był to wybor mojego meza bo ja to się zdecydować nie mogłam i pewnie wybrałabym inny kolor-szary z mieta.Co do funkcjonalności to nie mogę jeszcze stwierdzić-dopiero dziś go rozpakowaliśmy a na pierwszy spacer mpze na weekend się wybierzemy jak będzie ladna pogoda.
    Wiecie dopiero dziś pierwszy raz młodego kapalismy he he a ma już 6dni,ale go przetrzymaliśmy....

aaa i wczoraj już zauwazylam,ze maly chyba ma przepuklinę pachwinowa,zalamalam się....

pmzt5tj.png

• agattee Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax ja sie nie wypowiem bo nie wiem, mnie tez czasem martwi ze Amelia czegos nie robi a powinna robic ale wiem ze kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie. Nie lubi lezec na brzuchu ale zaczela juz troszke glowke podnosic czego wczesniej w ogole nie robila. Tez mialam pytac lekarza o to ale ostatnio ja badal tylko pod katem czy unosi sie do siadu (co robi) moze na kolejnym badaniu spytam chyba ze nastapi poprawa. Pediatra moze jednak uspokoi Cie bardziej jesli chodzi o Julianka :)
    A ile kaszki dajesz swojemu synkowi? I o jakiej porze? :)

U nas temat rozszerzania diety troche lezy. Czasem daje, czasem nie po prostu widze ze nie chce. Chociaz jak ostatnio jej dalam dynie to widzialam ze tez nie bardzo jej smakuje ale juz ladnie otwiera buzie jak lyzeczke ma przed ustami :P Mimo wszystko chyba 3 dzien mamy przerwe. A takie pelne obiadki to kiedy mozna podawac? Dopiero od 5 miesiaca? :)

Co do termometru to kupilam wczesniej taki co sie przyklada do czola i ucha ale mnie wkurzal bo co chwile inna temp pokazywal wiec uzywam elektronicznego i mierze przez pupe odejmujac 0,5 stopnia ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2015, 20:08

wff22n0ab6iac00e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2015, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee moze Ci pisałam...nie pamietam...Vincent nauczył się podnosić głowę przez telewizor. Kiedys polozylam go przodem do TV jak zwykle ale go nie wyłączyłam i myślałam ze mi oczy wyjdą z orbit jak on myk i Glowa w górze i to dlugo. Teraz troche wykorzystuje TV zeby maly czesciej trzymam glowke na prawej stronie bo wcześnie wiecej trzymam na lewej i widać roznice.
    Mize na poczatek z dietą dobrze ze tak robicie ze co kilo dni, mize makej tak lepiej, przecież Ty ja znasz :) U nad z kolei marchewka tak srednio a dynia byla rarytasem :) więc inaczej niz u Was. Ja teraz podaje jeszcze pojedyncze warzywna, zostały dwa słoiczki pasternaku, pozniej podam łączone warzywa po dwa, np. ziemniak z marchewka, ziemniak z brokulem, zuemniak z kalafiorem i ziemniak z cukinia, pozniej mam kilka takich po trzy warzywa a później mieszane, mam jakieś Gartengemuse i Gemuse allerei(czy jskos tak) i jak zje te wszystkie warzywa to mam po słoiczku samego kurczaka i samej wolowiny i jak to zje to podam cale obiadki np. Ziemniak+groszek+mięso.

Termometr mam na podczerwień (do mierzenia w uchu i na czole) ale w szpitalu wygodnie byli mi mierzyć w pupie takim z miekka końcówką i raki dokupiliśmy dodatkowo ma jakas zlota (kolor) końcówkę ze niby bardziej antybakteryjna ale one chyba wszystkie się niczym nie różnią. Pozniej będziemy używać tego na podczerwień. Za to za aspirator do nosa dałabym nobla producentowi li M o ze baterie szybko wyczerpuje ;)

• Mamax Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm no juz sama nie wiem co myslec. Moze niepotrzebnie panikuje tylko ze juz z miesiac bedzie jak nie widze zadnych nowych postepow. Oglnie z Julianka jest taki maly lenich. Bo nic tylko by lezal na plecach i wymachiwal raczkami bawiac sie zabawkami i tylko od czasu do czasu jak zainteresuje go jaks przedmiot to sie obkreci . Z tym ze ewidentnie mu sie za czesto tego nie chce robic. Ot maly leser :-)

My uzywamy elektrycznego termometru z ruchoma koncowka tak zeby go zbytnio nie uwieralo jak ja wkladamy w pupe. Dla starszego synka mam termmetr do ucha z Braun.

Agattee- Ja kaszke podaje malemu o godzinie 17:00-18:00. Wszystko zalezy jak sie danego dnia wyrobimy ;-) Wczesńiej jak podawalam mu kaszke z Aptamil ( griß) to podawalam mu polowe porcji. Teraz daje mu ta nestle z glutenem wiec rozrabiam mniej bo przez pierwsze trzy dni robilam tylko z lyzki a reszte dopija mlekiem. Teraz jestesmy na etapie dwoch lyzek a jak dojde do trzech lyzek ( za pare dni) to nie bede juz pdawac tego mleka ;-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2015, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:11

• agattee Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika a Ty karmisz synka sloiczkami z HiPP czy z czegos innego? Bo ja chyba slepa bylam albo u nas sa jakies braki bo widzialam tylko ziemniak z marchewka i ziemniak ze szpinakiem i nic innego jesli chodzi o polaczenie ziemniaka z czyms innym O.o

Ja z kaszkami poczekam do 5 miesiaca jakos nie wiem, nasluchalam sie ze dzieci szybciej po tym tyja. Wiem, ze nie bede jej podawac nie wiadomo jak duzo ale jakos tak mi to przeszkadza. Poza tym nie wiem czym sie rozni Grießbrei od Milchbrei :P I tych kaszek jest w cholere tyle rodzajow, ze nie wiedzialabym ktora wybrac. A to gluten a to bezgluten, a to smakowa (z gory skreslona), a to wlasnie Grießbrei i Milchbrei, a to zbozowa to 7 zbozowa a to z mlekiem albo bez albo polaczyc ze swoim mlekiem co u mnie odpada bo nie mam juz od lutego laktatora a jak kiedys mialam jeszcze nawal (jakies 1,5 miesiaca temu) i odciagalam sobie reka to na drugi dzien tak mnie cycek bolal jakby ktos mnie pobil :D

Aaa Monika jeszcze jedno pytanie. Ty przestalas karmic piersia bo po prostu nie chcialas, wiec mleko tak z dnia na dzien Ci zniklo? Nie mialas pelnych piersi skoro maly tego nie sciagal? Bo jak ja czasem nie karmie cala noc to wkladki do cycow mam czasem mokre no i glownie lewa piers jest zawsze wieksza to sie zastanawiam jak to jest jesli kobieta ma mleko a zaprzestaje karmienia :D

Mamax to Juliankowi juz zastapilas jeden posilek mleczny (obiadek) wlasnie tym sloiczkiem? Wszystko zjada? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 12:16

wff22n0ab6iac00e.png
  • Pokahontaz Koleżanka

Wysłany: 15 maja 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a w jakim celu rejestrujecie sie na tych wszystkich stronach? :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2015, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee ja mam różne te słoiczki. Hipp, Rossmann, te z DM, Alete i jakiś Alnatura no i Bebivita aha i ostatnio wyczailam SunBaby w Kaufland i byl ziemniak z kalafiorem. Z karmieniem piersią to nie tak ze nie chciałam tylko mnie to mocno stresowalo, maly nie umiał sie przyssać i nawet nakładki nie pomagały wiec odciągałam dwa miesiące. Na poczatku byl dokarmiany mm w szpitalu po paru dniach byl już prawie tylko na moim mleku (od czasu do czasu jak zabrakło to distawal mm, powiedzmy ze tak raz, dwa dziennie) i tak jakos prawie do 1,5 miesiąca a pozniej mojego mleka robili się coraz mniej i dokarmiałam wiecej a ze kończyła się recepta na laktator a polozna powiedziała mi ze na trzeci miesiąc recepty nie dostane to odpuściłam ściąganie pi 20-30ml. Wtedy mleko mi już nie kapalo ale zeby jakiś zastój się nie zrobił to jakos na dwa tyg. przed końce recepty ściągałam zadziej i stosowałam zimny prysznic na cycki zeby sue nic tam nie pozatykało. W ogóle jak byliśmy w domu po szpitalu to myślałam ze nie będę sue już tak stresować jak w szpitalu i próbowałam przystawiać małego ale bylo mega darcie więc odpuściłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 18:24

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2015, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pokahontaz, można dostać bardzo dużo kuponów promocyjnych czy np. próbek kosmetyków dla Ciebie i malucha albo np. herbatę laktacyjnych.

• Pokahontaz Koleżanka

Wysłany: 15 maja 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM - wystarczy sie zarejestrowac? Czy trzeba "cos" jeszcze zdzialac? :P Dziekuje za podpowiedzi :*

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wystarczy rejestracja. Najwiecej mi przychodzi z DMm i Rossmann i co jakiś czAs z Pampers.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2015, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:11

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2015, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko a tak w ogóle to jak Jasiowi sie podobało u Ciebie w pracy? Ten strajk sie juz skończył?
    I mam pytanie...czy Wasi mezowie/partnerzy korzystają z tego ze mogą byc z Wami rade na Elternzeit 2 miesiące? W sensie w jednym czasie dwa miesiące? Bo ja ostatnio pogadałam z moim i bierze ten czas w lipcu i sierpniu. Wiem ze wtedy dostaje 65% wynagrodzenia ale powiedzcie mi to sue liczą zarobki z ostatnich 12 miesięcy takie jakie dostawał czy to co ma na umowie? Bo mój P. robił dodatkowe dyzury i monitoringu nocne za co oczywiście dostawał dodatki czy to tez się liczy?

• agattee Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka, po porodzie mozesz wypozyczyc laktator ze szpitala ktory jest tylko na 4 tyg. Mozesz przedluzyc go jesli wezmiesz recepte od ginekologa czy lekarza dzieciecego. Ja placilam jakos 50€ euro kaucji i po odeslaniu laktatora oczywiscie zwrocili wszystko ;)

wff22n0ab6iac00e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka bo ja nie miałam swojego laktatora tylko wypozyczalam taki ekektryczny (Medela Symphony-super sprawa). I taka receptę dawala mi moja ginka i on jest dokladnie na 4 tygodnie, jak pierwsza recepta się konczyla to zadzwoniłam do lekarki i ona wystawiła następna i nawet bezpośrednio wyslala do kobietki od której wypożyczałam laktator. Tylko polozna mi powiedziała ze mogę mieć tylko dwie takie recepty a ja nie dopytałam ginki czy na serio i jak mleka zaczynalo byc tak Malo to stwierdziłam ze nie ma sensu pytać. A teraz żałuję troche bo może by się okazało ze da rade miec więcej recept i może mialam tylko jakus kryzys laktacyjny i bym to przeszla i Vinny miałby dluzej moje mleko. Teraz juz trudno ale dopytajcie dokladnie dziewczyny bo ja mleka miałam dużo na początku. Aha i ta babka od które bralam laktator byla w szpitalu albo można bylo się z nią umówić w szpitalu jak jej nie bylo, byla kaucja 100€ zwrotna i normalnie podpisywałam umowę wynajmu laktatora.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 19:59

• Mamax Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee- hehe no jest duzy wybor kaszek ale to nie znaczy ze musisz wszystkich podawac. Wybierz z dwa czy trzy rodzaje i je podawaj. Ja np. Rano bede podawac ten grießbrei ( teraz ja podaje na wieczor) a wieczorem jakas kaszke z glutenem jak go juz do konca wprowadze ;-) Hm mozna powiedziec ze wprowadzilam juz dwa posilki zamiast mleka. Obiadek poludniu - Julianek zjada minimalnie pol sloiczka a maximalnie 2/3 sloiczka i wieczorna kaszke z glutenem. Dzisiaj dokupilam kaszke bezglutenowa i rozrabiam cala porcje dodajac do niej dwie lyzki kaszki z glutenem. Julanek zjada ponad pol porcji ;-) Niestety od jakiegos czasu powychodzily mu brzydkie plamki kolo szyjki i na brodzie. Wiec albo cos go uczula ( nie wiem co) albo to poczatki AZS :-( Jak plamy ne zejda do poniedzialku to przejedziemy sie z nimi do lekarza...

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
‹‹ 362 363 364 365 366 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ