X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja izywam tez od czadu do czasu chusteczek z hippa i sa bardzo fajne. U nas na 2 mcu po pampersie

amarranta lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki, no właśnie na tą samą omal się nie skusiłam i jeszcze -20% w rossmannie na wszystkie chusutki do tego. W takim razie dobrze, że nie kupiłam ;) najwyżej kiedyś wypróbuję 1 paczkę, a nie 6

o1489vvjal2gnmht.png
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2015, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka - pytaj smialo... po to tu jestesmy :)
    Choc juz to opisywalam to zaczne raz jeszcze. Z gory przepraszam te co sa w temacie.
    Moja Roza urodzila sie 3 tyg. przed terminem. To byla planowana cc ze wzgledu na wys. cisnienie. Miala cale 3070 g. Waga spadla jej w szpitalu ponizej 2800, ale to jest dopuszczalne - do 10%. Gdy tylko jej sie minimalnie podniosla dostalysmy wypis. Roza jest w ogole drobniutka - nadal jedziemy na pampersach 2 i chyba tak jeszcze z miesiac bedzie. Ale do rzeczy... W donu waga ciagle byla tak samo niska. Mimo ze mala caly czas byla przy cycu. Moja polozna w koncu wpadla w panike i powiedziala ze tak byc dalej nie moze bo mala jedzie juz na oparach! Wiecie co ja wtedy przezylam? Szybko zalatwilismy recepte i laktator i zaczelo sie odciaganie mleka. A wszystko po to, by mala nie tracila na ciagnieciu z piersi kalorii a jedynie miala latwy i szybki dostep do mleka. Chcialysmy tez zobaczyc czy starcza jej mojego mleka. Gdy mialam go za malo to po prostu dokarmialam mm.
    Tak robilysmy do momentu az dobija do wagi urodzeniowej.
    Dla mnie to tez bylo super - moglam kintrolowac ilosc pitego mleka. Bo na poczatku nawet spacer byl wyzwaniem, gdyz mala caly czas krzyczala... z glodu.
    Teraz wiem ile wypija... jednak do piersi juz mi nie wrocila. Denerwowala sie ze leci za wolno.
    Nie mialam tez cierpliwosci i serca jej znowu meczyc.
    Odciaganie jest uciazliwe... ale wiem ze karmienie mlekiem matki to bardzo wazna rzecz, wiec odciagam... nie wiem czy dam rade do 8 miesiaca. dam znac ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 20:04

• Melka Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sorry za bledy... pisze z komorki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 19:59

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melka ja odciagalam 6.5 mca i mialam 16 litrow zamrozonych starczylo jeszcze do konca 7 mca.

Melka lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko... podziwiam!
    u mnie na razie idzie wszystko na biezaco! daje rade ale pompke mam reczna... co tam. nie ja pierwsza i nie ostatnia ;) wszystko dla naszych bejbikow!!

Endokobietka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2015, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podziwiam was ze potraficie uzywac laktatora. Ja z mlodszym synem zmuszona byla 2x odciagnac i to byl bol i meka jednoczesnie. Sprzedalam go tak szybko jak kupilam. A syna karmilam w sumie 18miesiecy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2015, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Husteczki nawilzajace Hipp testuje wlasnie na sobie ;) zdecydowanie wole te z pampersa sa bardziej mokre.

Pieluchy babydream polecam ale dla dziecka juz starszego dla niemowlaka zdecydowanie Pampers.

Jutro reszte napisze bo z tel nie lubie na forum pisac.

Dobranoc

amarranta lubi tę wiadomość

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja teraz z innej beczki.
    Moj Jas ma teraz 15 miesiecy i mierzy dopiero 76 cm, 17 lutego czyli jak mial rok mial 73 cm, urosl w 3 m-ce 3 cm. Wzrost wyjsciowy 49 cm (urodzony niecaly miesiac za wczesnie).

Czy chlopczyk 15 miesieczny ktory ma 76 cm to powod do zmartwien, niby lekarz kaze go obserwowac, co 3-4 miesiece mamy chodzic do kontroli wzrostu, ale nie zrobil do tej pory zadnych badan.
    Strasznie sie tym martwie, mala i drobna dziewczynka to nei Problem, ale przy chlopcu byloby lepiej jakby byl ciut wyzszy. Wizyte u lekarza mamy dopiero 17.6. i wtedy bedziemy go tez mierzyc i szczepic.

17u93e5exqfllrog.png
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a Wy jestescie wysocy? bo to tez wazne

• annaki Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko a jacy Wy jesteście? Może nie ma po prostu po kim być duży ;-)
    Chociaż mojej koleżanki syn ma 14 mies i jest tez taki jak Jasiu, drobniutki i wszystko z nim ok.
    Ja z kolei zastanawiam się czy Lena za szybko nie rośnie, bo od lutego urosła 8 cm, ma juz 80. Chyba że poszła po tatusiu bo on wysoki, ja z kolei kurdupelek ;-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melka ja mam 168m a maz 178, ale np, moi rodzice Maja 160 i 170 a moj brat ma 198 wiec az chyba takiego wplywu to nie ma. U mnie jeszcze kurcze tesciowa kurdupel 150 i boje sie ze po niej moze JAs to odziedziczyc

17u93e5exqfllrog.png
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazlam w necie tabele. Chlopcy -12 m 76 cm, poltora roku 82 cm. Ale sa tam tez widelki +/- 5 cm. wiec wszystko w normie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2015, 09:28

Endokobietka, amarranta lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2015, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma co sie stresowac wzrostem, waga itp dzieci.
    Sa etapy kiedy dziecko wyraznie stoi w miejscu a potem nagle hups do gory.
    Ja mam 168 maz 176 a Nasze dzieci wcale wysokie nie sa. Starszy syn ma 8 lat ma 128cm mlodszy 6lat 122 waga ta sama.
    I tez byly momenty, ze pol roku waga ani wzrost ani rusz a potem nagle bieglam do sklepu bo wszystko bylo za male.
    Spokojnie.

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie Jas jest od urodzenia na 3 lub ponizej 3 centyla.

17u93e5exqfllrog.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melka naprawde podziwiam twoja wytrwałość z tym laktatorem ale ile mozesz to odciągając, to samo zdrowie ;)

Trzymam kciuki za U4 i szczepienie . My mamy 29maja to samo i juzmam strasznego stresa. Ciezko to znoszę bo sie boje o Gabrysie. Jak mozesz zapytaj o to rozszerzanie jadłospisu. Ja tez zapytam i porównamy. Mi sie wydaje ze od 5 miesiąca byłoby najlepiej..ale jeszcze zielona w tym temacie jestem. Na razie mamy etap ślinienia sie i zajadania piąstek i chyba jej dziąsła twardnieją bo boli przy karmieniu strasznie:/

Dziewczyny a co na ząbkowanie? Wiem, ze to za wczesnie by sie o to martwić ale podajcie mi jeszcze raz nazwę tych kulek i jakis maści ktore moga byc pomocne i skuteczne.

Melka lubi tę wiadomość

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia wcale nie za wczesnie. Sa maluchy ktore maja pierwszy zab w okolicach 3 miesiaca.
    Roza tez sie slini i pakuje wszystko do buzi. Wiec sa na tym samym etapie. ;)
    w piatek dam znac ale mi stres rosnie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2015, 12:16

• Wendy Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia te kulki to Osanit i tyle wiem bo jeszcze nic nie stosowałam ;),kosztuja 7 euro,chyba ze na recepte jest cos tanszego?

Melka trzymam kciuki za odciaganie,powodzenia,ale moze próbuj troche dzieciatko przystawiac jednak czasem do piersi...moze znów zacznie jesc?

dziewczyny czy któras moze mi podac jakis link do strony gdzie sciagne sobie formularz o Kindergeld po polsku?bo nie umiem sama niemieckiego wypełnic.

musze wam powiedziec ze jestem mega zadowolona z tut.FK,gdy wstrzymali nam KG bo prosili o wyjasnienie na jakiej podstawie w ogole maja placic to wyslalismy im umowe meza z pracy i sami uregulowali zalegla czesc odkad on zaczał tu pracowac a nie odkad dzieci zostaly zameldowane-w szoku byłam,ze nie musialam zadnych dodatkowych papierow wypelniac i wnioskow.

aaaa co do wit d3 to powaznie do buzi wkladac i rozpusci sie z mlekiem przy karmieniu??boje sie,ze mały sie zadławi....

pmzt5tj.png

• annaki Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia kulki to osanit, są tez żele dentinox. Osanit pomógł nam na poczatku pomógł, Lena pierwszego zęba miała w 4 mies wiec może u Was tez będzie szybko. Niestety potem wychodziły 4 zęby na raz i juz osanit był za słaby, w krytycznym momencie musielismy podawać nurofen bo lekarz nam mówił że taki bol jest bardzo silny dla dziecka, a tak to smarowalam tym żelem dentinox lub calgel

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2015, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moi chlopcy majac skonczone 3 miesiace mieli juz po dwa dolne zabki ;)

‹‹ 366 367 368 369 370 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ