X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea zatem najpierw za Ciebie trzymam kciuki:) u mnie koncowka ciazy nie byla zbyt udana I malo spalam ale wiesz co jesli tylko mozesz to spij ile sie da,bo ja o 12tygodniach jedynie czego pragne to tylko jednej pelnej przespanej nocy;) ale latwo sie mowi spij...

Dzis Gabrysia skonczyla 12tydxien i nie moge uwierzyc ze jeszcze niedawno kopala mnie z tamtej strony..U mnie ciaza byla bez przygod ale mimo to ciesze sie ze juz po..wole miec mała po tej stronie:) z kazdym dniem kocham ja coraz bardziej..chociaz czasami daje w kosc.

A jak karmie ja piersia I je mi w ciagu dnia co 2,5-3h to jest w porzadku?

Mamax szkoda ze ci szybszego terminu nie dali:/moze faktycznie teraz przystopuj z tym rozszerzaniem..ciezko mi doradzic bo ja zielona w tych sprawach jeszcze jestem:/

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia takie karmienie jest calkowice normalne.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki dzięki. Z Sun Baby mam kilka sloiczkow póki co. Rozejrzę sie tam przy okazji.

Mamax Vincentowi tez wyskoczyly takie plamy ale tylko na buzi. Zaprzestalam podawania nowości, bo u nas dopiero początek, na będę dzień i później znowu dalam mala ilość marchewki. Bo myślałam ze albo marchew albo azs no i marchew przeszla za drugim podejściem po tej jednodniowej przerwie wiec mysle ze jednak to bylo znowu azs teraz jest juz ok.

Kasia Vinny tez je tak co 2,5-3 godz. W nocy nie je.

No właśnie u nas maly ma dwa imiona w papierach i mam nadzieję ze nie będzie się musial wszędzie podpisywać dwoma. Ja myślałam ze to tak jak w PL, ludzie zazwyczaj maja dwa imiona ale używają tylko jednego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2015, 22:55

• Mamax Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w zasadzie jest juz koniec rozszerzania diety. Maly jada juz wszystkie sloiczki te po 4 miesiacu. Pierwsze plamki pojawily sie jeszcze przed kaszka i glutenem. Myslalam ze one z czasem znikna bo starszy synek tez na poczatku nie tolerowal marchewk i od niej mial plamki i a potem oganizm sie do niej przekonal i juz go nie wysypywalo. Przy Julianie marchewke testowalam z 5 dni i zadnych plam nie bylo...Ogolnie to one wyszly juz wtedy jak wiekszosc warzyw przetestowalam i zaczelam podawac mu codziennie inny obiadek. Bylo dobrze i nagle teraz go obsypuje. Z dnia na dzien ma coraz wiecej tych plam a ja nie wiem co go tak uczula...

A no wlasnie. Ja dwa imiona sa polaczone misnikiem to niemcy je traktuja jako jedno imie. Corka moich znajomych tak wlasnie ma bo oni o tym nie wiedzieli. Przed jej pojsciem do szkoly jak sie zorientowali ile z tym mala bedzie miec problemow chcieli jej to zmienic ale okazalo sie ze zlikwidowanie kreseczki sporo kosztuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 00:06

Cassie lubi tę wiadomość

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • beata1313 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2015, 06:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki super ze juz w domku i z Lenka lepiej :)

Cassie no to faktycznie nie duzo Ci zostalo do kupienia i zrobienia ;)

Orchidea wierze ze przy koncowce jest ciezko, ja tez dzis mialam ciezka noc musialam okno otworzyc (chociaz deszcz padal) bo nie moglam spac tak mi serducho walilo :\

Endokobietka no to widze ze przepowadzka za rogiem ;) , a Jasko chyba solidaryzuje sie z przedszkolem ;) , nie pojete ze az tyle te placowki strajkuja ...

Monika zgadzam sie z Koalka , beda w ciazy nie mozna sie doczekac malenstwa, a potem teskni sie za byciem w ciazy ;)

Koalka moje tez maja po dwa imiona i Nelka tez bedzie miala, a w szkole tylko na poczatku mowili dwa imiona teraz juz wiedza ze to pierwsze jest najwazniejsze ;)

Mamax dokladnie moze do czasu wizyty sprobuj wyeliminowac niektore produkty :\ , oby szynko Juliankowi te plamy zeszly &&&&

Kasia juz 12 tyg woww ale ten czas leci ;) , a karmienia co 2,5-3h to faktycznie ok :)

Milego dnia kobietki :)

Cassie lubi tę wiadomość

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc milego dnia!!!

• Melka Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax sprobuj wykapac w mace kartoflance. babciny sposob na alergie skorna. nie zaszkodzi a moze pomoze do czasu wizyty u lekarza. zredykuj tez diete do tego co wiesz ze na pewno nie uczula....

Wam rowniez zycze milego dnia... choc u nas bedzie padac... brrr

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja dzis z Jasiem w biurze. Wczoraj ok 16 Dostal napadu glodu i zerzarl wszystko bo bylo przygotowane, wiec postanowilam ze dzis idziemy do biura. Jak narazie (odpukac) jest ok, rano zjadl 200 ml mleka, potem gofra (wlasnej roboty), potem jogurt z malinkami, zajadl suchym chlebem i o 10 padl w wozku, mam nadzieje, ze troche pospi.
    Jutro wedlug planu pracujemy w domu.

17u93e5exqfllrog.png
  • Tigana Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka, super że udało sie Wam tak zorganizować że czasem Jasia zabierasz a czasem z domu pracujesz. Masakra ze ten strajk tak długo trwa.

My chcieliśmy pociągiem na weekend sobie jechać na wycieczkę ale też jakieś strajki znowu zapowiadają więc chyba trzeba będzie autem jechać.

Co do imion to my też chyba damy dwa, ja tez mam dwa ale tylko w dokumentach ich używam, a tak to jednym się podpisuję i nikt z tym dotychczas nie miał problemu.

Endokobietka lubi tę wiadomość

lamlamard20150706_-35_Nasza%20Niunia%20jest%20ju%C5%BC%20z%20nami%21.png
    34bw9jcg50dgoh06.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tigana narazie nie ma mojego szefa, wiec sobie pozwalam na wiecej, ale nie mam pojecia co zrobie od przyszlego tygodnia jesli oni beda dalej strajkowac. Zwlaszcza ze potem potrzebuje urlop na przeprowadzke. Kolezanki i koledzy z biura mowia ze naprzemian praca w domu i w biurze to najlepsze rozwiazanie, bo nie obciaza ani Jasia ani ich za bardzo i da sie to wszystko pogodzic.

17u93e5exqfllrog.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki, super, że jesteście już w domu :)

Mamax, współczuję wysypki, może faktycznie spróbuj do innego lekarza albo powiedz, że z gorączką? żeby się mały tyle czasu nie musiał męczyć. chyba, że mu zniknie? to tyle czasu do wizyty, że ja bym mu porobiła zdjęcia, jak wygląda, gdy ma wysypkę.

My raczej też planujemy dać drugie imię (bez myślnika ;)). sami mamy i nie ma z tym problemów, na karcie od ubezpieczenia tez są 2, ale nikt nie wymaga podpisywania się dwoma.

Tigana, na pociąg lepiej się nie nastawiaj:/ niestety kolejarze, tak jak przedszkola szaleją ostatnio..

mam pytanie odnośnie wyprawki. przepraszam jak jest głupie, ale nie znam się kompletnie ;) pieluszki jakiej firmy kupować na początek? czy to na początku też nie ma znaczenia? a jeśli chodzi o rozmiar to najpierw newborn (słyszałam, że mogą podrażniać pępek mimo wycięcia) czy od razu 1? (i w jakiej ilości) jakie kupować chusteczki nawilżane? też obojętnie? próbowałam sobie porównać hipp i penaten - niby oba są hipoalergiczne. pomóżcie proszę, bo naprawdę głupieję jak staję przed półkami z akcesoriami dla dzieci ;)

miłego popołudnia :)

o1489vvjal2gnmht.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amarranta nam pampersy tylko pupci nie podraznialy i zostałam im wierna. Na początku kupiłam 3 duże opakowania1 a potem dokupywalam. Nie pamietam juz jak długo je stosowałam..jak za bardzo uciskaly Gabrysie to zmieniałam rozmiar. Teraz nosi juz trójki.

MonikaDM kurde u mńie Gabrysia jak idzie spać koło 20:30 to budzi sie w nocy ok 1 a potem 4 i po 6 juz sie budzi na dobre i oczywiscie głodna;) chciałabym zeby przesypiala noce ale moze jeszcze jest za mała..moze powinnam jej dawać mm na noc to by na dluzej jej starczało, ale skoro mam pokarm to nie chce jej niczym dokarmiać.

Z tego co słyszałam to babydream z rossmana maja dobre opinie i mało chemii. Ja przemywam pupcie czysta woda i wacikami a w podróż biorę babydream.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 14:10

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta ja tez polecam te najmniejsze pampersy, polozna pokaze Ci jak zawinac pieluszke zeby nie podrazniala pepka. Na poczatek potrzebujesz DUZO, my zuzywalismy ok 10-12 na dobe :)
    Ja przez 5-6 miesiecy uzywalam tylko wody czystej i wacikow. U mnie najlepiej spisaly sie chusteczki tez z Pampers, bo sa dlugo bardzo wilgotne. Uzywam tylko tych sensitive. Teraz uzywam pampersow tych pomaranczowych najtanszych i moim zdaniem sa lepsze niz te drogie.

17u93e5exqfllrog.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ammaranta ja tez mam pieluchy i chusteczki babydream, pieluchy są robione przez tą samą firmę co oryginalne pampersy ;-) , nie polecam chusteczek penaten, mają specyficzny zapach i po prostu Smierdzą... No i są bardzo mokre, wiec albo trzeba jeszcze wytrzec na sucho albo czekać aż odparuje. Babydream są mokre w sam raz i faktycznie najmniej naszpikowane chemią, ale wiadomo wszystko zależy od skory dziecka, jednemu podpasują drugiemu nie :-)
    Jeśli chodzi o pępek to ja wywijałam delikatnie pieluszkę, mimo wycięcia i tak podrażniała

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2015, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie nadazam z czytaniem Was i nie wiem ktora co pisala :(

Pieluchy - ja uzywalam pampersow 2 od poczatku. Byly troche duzawe ale dawalam rade. spribowalam tanszych pampersow o ktorych dziewczyny tu pisza. Niestety, mala miala po nich zaczerwieniona pupe, wiec wrocilam do normalnych pampersow. chusteczek uzywam roznych. po najtansze po pampersy - choc te jak dla mnie nie sa wcale super.

Karmienie - moja Rozyczka rozpoczyna w piatek 4 miesiac i pochwale sie ze potrafi spac w nocy naprawde pieknie. Klade ja spac o 19 i spi czasami bez przerwy do 3, 4 a nawet i 5.30 (to byl rekord). Daje jej picie i spi dalej do 6 badz 7. Wiec jest super!
    Niestety, karmie ja swoim mlekiem - to bylo by jeszcze "stety" ale mleko najpierw odciagam a potem jej podaje z butli. czasami odciaganie zabiera mi godzine ale wiem ze to wazne wiec sie poswiecam. Nie wiem jak dlugo dam rade :(. Na razie ciagne 3 miesiace...

Kasiu kiedy podasz pierwsze normalne jedzenie? Bo sama nie wiem czy jeszcze miesiac sie wstrzymac?
    W piatek mamy U4 plus szczepienia. zapytam sie doktorka o to jedzenie. Tym szczepieniem jestem przerazona :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2015, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:13

• beata1313 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka czyli Jasio nadrabia zaleglosci ;) niech wcina ze smakiem :) . Kciukam zeby Jasio mogl w koncu wrocic do przedszkola ;)

Amaranta ja mam kupione chusteczki pampersa "sensitive" no i kupie tez pieluszki pampers "1", a potem zobaczymy ;) , kosmetyki tak jak pisze kasia babydrem

Jejj ale te Wasze dzieciaczki juz duze :0

Milego dzionka :*

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2015, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My teraz kupiliśmy pieluszki Babydream 4 i sa super, tylko kupiłam tez paczkę Babydream ActivFit 4 czy jakos tak i takie dziwne mu sie wydają...sama nie wiem o co chodzi ale normalne Babydream chyba nie odbiegają od Pampersów i jak dalej tal będzie to calkowicie sie na nie przerzucimy. Slyszalam tez ze Babylove z Rossmanna sa dobre. Co do chusteczek to ja najbardziej lubię Hipp. Pampers sa dla mnie za grube i za mokre. Teraz testuje takie żółte Babydream ale sa bardzo czymś naoliwkowane i mnie drażnią bo sa takie tłuste, ja ich wiecej nie kupie. Kupiłam dla sprobowania Penaten ale Annaki "straszy" zapachem, najwyżej będą dla nas tak jak jedne z Mullera- Baby Beauty extra weiche- tez śmierdzą i takie suche jakby sa.

Cena tych malych rozmiarów między Pampersami a innymi pieluszkami niewiele się różni. Dlatego my używaliśmy od początku Pampers, bo i dodatkowo kupony robimy te pieluchy momentami tańszymi niz inne. Ale teraz, rozm. 4 Pampersy 76 szt. kosztują ok. 18€ a Babydream 80 szt. 11€. Kazda chyba wyrobi swój gust co do pieluch. Czytałam ze Netto ma dobre pieluchy tylko ciut sztywne i żeby najpierw je pomiętosić trochę w rękach. Na pewno przetestuje.

Ja odciagalam i dawałam z butli 2 miesiące bo maly nie umiał się przyssać i sie denerwowal co robili tez mi masę stresu.

A co do nocnego spania to naprawde trafil nam się wyjątkowy egzemplarz. Juz w szpitalu dwa razy przespal po 6 godzin. Pozniej max. 2 pobudki w nocy a od polowy marca (czyli jak skończył 2 miesiące) juz sporadycznie budzil sie raz na karmienie, i przesypia noce. No...zdarzylo mu sue kilka takich dni miesiąc temu ze budzik sie co 1,5 godz. ale przeszlo póki co i mam nadzieję ze się nie powtórzy ;) Teraz czasem postekuje nad ranem ale idę do niego dostaje smoka i maskotkę u spi dalej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 17:59

• amarranta Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam za podpowiedzi, jesteście niezastąpione! :*
    a z hippa żadna z Was nie używa chustek?
    Annaki, te chusteczki penaten, na które patrzyłam to były jakieś sensitive bez zapachowe niby, ale skoro żadna z Was nie poleca, to nie będę ryzykować chyba.
    będę próbowała jak najczęściej myć pupkę samą wodą, ale nie wiem jak mąż będzie wolał. to jakieś chustki chcę, żeby były w domu.
    Koalka, bardzo możliwe, że newborn i 1 to to samo - jestem zielona;)
    kosmetyki będę chciała ograniczyć i używać w miarę możliwości emolientów tylko, ale to w Polsce kupię.

w czwartek w lidlu będą ubrania ciążowe i jakieś ciuszki dla maluszków ;)

byłam wczoraj w końcu na Infoabend w szpitalu.. ale to jest piękne, jak anestezjolog mówi, że znieczulenie to żaden luksus, tylko normalna procedura i można w zasadzie w każdej chwili podać :) nie wiem jak Wy, ale ja raczej bez znieczulenia nie chcę rodzić (nawet okresowych bóli nigdy nie miałam, więc nie wiem, do czego ten ból porównać..)

o1489vvjal2gnmht.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta ja wlasnie miałam te penaten sensitive skusilam się bo były w promo 5+1
    Monika może to mój nos taki, możecie SPR, ale dla mnie miały specyficzny zapach i żeby szybciej je zużyć to scieralam nimi kurze :-D , swoją droga mokre chusteczki super czyszczą wszystko :-D
    Hippa tez mialam , dla mnie były za mokre, ale oprócz tego wszystko było ok :-)
    Monika ja kupuje różowe chusteczki babydream, one mają delikatny zapach, lub były tez takie zielone aloesowe
    No w sumie każda musi sama spróbować co dla niej będzie najlepsze :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 18:27

nugesuy.png
    ckaimdy.png
‹‹ 365 366 367 368 369 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ