X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 10 lipca 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202 wrote:
    A to od kiedy ?
    chyba już od marca ale nie wiem dokładnie.
    a jak bym chciała pl na niemieckie prawko to musze oddac polskie? nie moge mieć dwóch nie?

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berlinianka wrote:
    chyba już od marca ale nie wiem dokładnie.
    a jak bym chciała pl na niemieckie prawko to musze oddac polskie? nie moge mieć dwóch nie?

Musisz oddac Polskie, w zadnym kraju nie mozna miec dwoch waznych dokumentow.
    Ale to tez trwa troche bo oni wysylaja do Warszawy pismo o sprawdzenie czy takie a takie prawo jazdy istnieje czy jest wazne itp.
    Dostaniesz do domu potem pismo ze mozesz odebrac swoje Niemieckie.
    Cenowo ok 35euro.

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam od ladnych paru lat neimiecki dowod i polskie prawko i nikt sie nie czepia.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze a ja patrze z synem na bajke i co chwile placze... hormony...

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co to za bajka?

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Ja mam od ladnych paru lat neimiecki dowod i polskie prawko i nikt sie nie czepia.

Ale wymien je sobie dla swietego spokoju.
    Moja przyjaciolka miala 2 lata temu wypadek w DE, i policja doczepila sie ze Niemiecki meldunek, niemiecki dowod, auto zarejesteowane w DE a Polskie prawo jazdy.
    Niby Unia i prawko Unijne ale Policjanci widza to ciut inaczej.

Tak tylko radze ;)

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam wypadek w marcu i sie nie czepiali, a pokazywalam 3 roznym policjantom i akta byly zakladane. Za leniwa jestem, nei chce mi sie wymieniac, po za tym polskie mam bezterminowe a tu max na 15 lat chyba daja teraz.

Cassie_DE lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    a co to za bajka?

Drachenzähmen leicht gemacht.

Na drugiej czesci bylismy w kine w 3D :)
    A syn w domu bo ma zapalenie ucha.

Endokobietka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Ja mialam wypadek w marcu i sie nie czepiali, a pokazywalam 3 roznym policjantom i akta byly zakladane. Za leniwa jestem, nei chce mi sie wymieniac, po za tym polskie mam bezterminowe a tu max na 15 lat chyba daja teraz.

Ojjj nie wiem ile jest wazne, napisze Ci jak moj maz wroci z pracy.
    Ja nie mam prawka (za leniwa zeby je zrobic)...
    Ale na jesien juz oficjalnie ide.

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie przerabialam ten temat 100 razy, nie ma juz takiego prawa, nie trzeba wymieniac, zalwaszcza ze ja mam prawojazdy zdobyte zanim tu sie przerpowadzilam i nadal posiadam PL obywatelstwo, ale spytaj, moze cos sie zmienilo.

Rob koniecznie, mi w kwietniu stuknela rocznica posiadania prawa jazdy....20ta :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 12:01

Cassie_DE, amarranta lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Cassie przerabialam ten temat 100 razy, nie ma juz takiego prawa, nie trzeba wymieniac, zalwaszcza ze ja mam prawojazdy zdobyte zanim tu sie przerpowadzilam i nadal posiadam PL obywatelstwo, ale spytaj, moze cos sie zmienilo.

Nie nie nie, nie chodzi mi o obowiazek (masz prawo miec jakie chcesz nawe Hinduskie) tylko zeby to ladnie razem wygladalo ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A chcialam isc w ciazy ale mielismy tyle wydatkow ze nie dalo rady. A jak juz kasa byla to moja koncentracja spadla do poziomu podlogi wiec odpuscilam.

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie to 2 sie niestety po ciazy utrzymuje przez jakis czas

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie_DE dzieki jeszcze raz... no ja wiem ze po ciotkach itp aie nie liczy dlatego ja mowie u mnie jedyna opcja po mezu... a powiedz mi maz musi w tym wypadku miec tez B1 itp? Bo moj maz nigdy tego nie robil, bo on ma obywatelstwo a niemiecki tez bardzo dobrze zna... poza tym nie dalby rady ze wzgledu na prace nawet jakby chcial...

Co do pl prawa jazdy to niestety ja pierwsze dostalam bezterminowo a jak po alubie wymienialam to dostalam juz na 15 lat wlasnie... i po tym czasie trzeba znow robic lekarzy, badania wzroku itp i skladac nowy wniosek... wiec na pewno kiedys wymienie na de bo nie bede za jakis czas jezdzic 2 razy w miesiacu zeby wszystko do wymiany zalatwic i odebrac... Ale to mozna prawo jazdy na niemieckie bez obywatelstwa wymienic? U nas jedyne co wiecznie pytaja to czy jestesmy malzenstwem i czemu w takim razie maz ma na końcu i a ja a bo mamy naswisko ski/ska... a to juz dla nich nie do ogarniecia...

Akty na szczescie mamy nawet przez tlumacza przysieglego przelozone bo robilismy to przed wyjazdem ze wzgledu na meldunek bo chcieli miec zeby nas jako malzenstwo zameldowac jedynie brak meza aktu urodzenia bo on juz de papiery mial... a o niekaralności tez juz raz dokument wybieralam i mnie sprawdzali bo potrzebowalam jak zaczynalam prace w AH

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:

Rob koniecznie, mi w kwietniu stuknela rocznica posiadania prawa jazdy....20ta :)
    Endokobietko w pl ju teraz tez na 15 lat daja i na pewno bedzie jak z dowodami potem ze ci co mieli w jakims tam roku wydane to beda musieli to konkrernego roku na te na 15 lat wymienic bo nawet troche inaczej wygladaja jak te wczesniejsze... nawet bym nie wiedziala jakbym po slubie nie wymieniala...

Endokobietka lubi tę wiadomość

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu dziewczyny jak mi sie dzisiaj nie chce pracowac, a musze jeszcze prawie 2 godziny i tak dobrze, bo normalnie do 16:30-17 pracuje. Zaraz sie zanudze.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roxa jesli Twoj maz MA obywatelstwo niemieckie to nie musi nic zdawac.
    Wystarczy ze przedstawic dokument potwierdzajacy obywatelstwo, mojemu mezowi ktory jest tutaj urodzony wystarczyl dowod osobisty.
    Jedynie Ty jako zona chcaca miec po mezu obywatelstwo niemieckie musisz zdac B! i Einbürgerungstest.

Endokibietka mam nadzieje ze szybko zacznie moj mozg funkcjonowac normlanie bo poki co czuje sie jak galareta... bez sensu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Jezu dziewczyny jak mi sie dzisiaj nie chce pracowac, a musze jeszcze prawie 2 godziny i tak dobrze, bo normalnie do 16:30-17 pracuje. Zaraz sie zanudze.

Wierze... ale dasz rade. Wkoncu weekend przed Toba ;)

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie ja w pracy odpoczywam, w domu jeszcze mase roboty po przeprowadzce, w kuchni mam beton na podlodze, az mi sie myslec nei chce :)

moj mozg po porodznie nie funkcjonuje do dzis normalnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 12:55

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Cassie ja w pracy odpoczywam, w domu jeszcze mase roboty po przeprowadzce, w kuchni mam beton na podlodze, az mi sie myslec nei chce :)

moj mozg po porodznie nie funkcjonuje do dzis normalnie :)

Jak juz mowa o porodzie to majac juz termin w szpitalu na to cale planowanie porodu zaczelam sie stresowac bo wiem ze max 4 tygodnie i skoncza sie kopniaki w brzuszku ;)

My mamy remont w domu i az mi niedobrze na sama mysl.
    Remontujemy poddasze i w calym domu jest kurz. Normalnie zamiast siedziec na kanapie powinnam wziac odkurzac a potem mopa ale maz mi zabronil robic cokolwiek bo jak on twierdzi bez sensu on wroci z pracy pojdzie dalej na poddasze i znowu bedzie brudno...

‹‹ 427 428 429 430 431 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ