Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyCassie_DE wrote:roxa jesli Twoj maz MA obywatelstwo niemieckie to nie musi nic zdawac.
Wystarczy ze przedstawic dokument potwierdzajacy obywatelstwo, mojemu mezowi ktory jest tutaj urodzony wystarczyl dowod osobisty.
Jedynie Ty jako zona chcaca miec po mezu obywatelstwo niemieckie musisz zdac B! i Einbürgerungstest.
Endokibietka mam nadzieje ze szybko zacznie moj mozg funkcjonowac normlanie bo poki co czuje sie jak galareta... bez sensu.
A jak to jest z dzieckiem jak nam sie uda i urodze to dostaje automatycznie obywatelstwo tutaj po ojcu?Cassie_DE lubi tę wiadomość
-
Roxa ja mam obywatelstwo polskie i poprostu pojechał do urzędu zrobiłam zdjęcia zapłaciłam nie pamietam ile i czekałam około 2 miesiące na nowe niemieckie prawko . Potem pojechałam odebrać i moje polskie mi skasowali . Dla mnie to jest wiele lepsze . Pierwsze jeździsz po Niemczech złapie cie policja dostaniesz mandat kredytowaniu a na polskim prawku musisz płacić od razu . W Polsce jak zrobisz na niemieckim prawku cos to musisz od razu płacić . Moje niemieckie prawko jest ważne do 12.09.2028 a wyrabiałam chyba 1,5 roku temu
Mój maz jest Niemcem i dziecko ma obywatelstwo niemieckie automatycznie .Cassie_DE lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyRoxa jesli wyrobisz to ma niemieckie obojetnie po kim
jesli nie wyrobisz to po mezu automatycznie.
Ja zachowalam tez Polskie.
Wniosek mozesz juz teraz skladac lub powoli robic egzaminy. Bo to potrwa. Egzaminy tez nie sa zbyt czesto. Ja czekalam 3 miesiace na termin w Bingen.
Najlepiej podjechac do urzedu i popytac no i dwa czy znasz na tyle jezyk zeby podejsc do B1?
Tak czy owak powodzenia!
Ja sobie siedze w praxis dentystycznym. Mlodszy ma termin. Ale duszno na podworku... jej mam dosc tych upalow. -
nick nieaktualny
-
Roxa, też mam prawko na 15 lat, jak wymieniłam po ślubie i śmiałam się, że bym nie zmieniała, gdybym wiedziała, że dostanę terminowe;)
Endokobietko, fajna strona
Temat obywatelstwa mnie póki co nie dotyczy, więc się nie wypowiadam. ja żeby uznać dyplom muszę zdać C1:/ -
Hm to jak terminowe to ja narazie nie chce
Ale kiedys musze dowód zrobić.
A orientujecie się czy to legalne mieć zameldowanie w obu krajach?
A gdzie sie odbiera ten papier obywateski dla dziecka w burgeramcie? Bo oczywiście nie mam narazie czasu i umiejętności językowych iść i sie o to prosić. Ja swój i męża tez nowy potrzebuje eh tyle jeszcze papierów do wyrobienia -
nick nieaktualnyEndokobietka wrote:Cassie ja w pracy odpoczywam, w domu jeszcze mase roboty po przeprowadzce, w kuchni mam beton na podlodze, az mi sie myslec nei chce
moj mozg po porodznie nie funkcjonuje do dzis normalnie
Endokobietka no weź nie strasz! Proszę...
A prawkoo w PL jak po ślubie wymienialam to chyba mi się udalo bo nadal mam bezterminoweWiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 16:43
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyamarranta wrote:MonikaDM, terminowe prawka są w PL od około dwóch lat jakoś
Cassie, my jesteśmy zameldowani w dwóch krajach i nie mieliśmy jeszcze, odpukać, z tego tytułu problemów
Przy staraniu sie o obywatelstwo to nie przejdzie. Bo sprawdzaja w Polsce.
Ogolnie nie jest to legalne,nie mozna mkec dwoch miejsc stalego pobytu.
W kazdym urzedzie Ci to powiedza. -
nick nieaktualny
-
Cassie... ja niestety Ci nie pomoge bo u mnie moj prowadzacy lekarz wszystko zalaywial. On tez robil mo cc i opiekowal sie mna w szpitalu. Tak wiec idzie polaczyc praxis i prace w klinice.
Co do prawo jazdy. Nalezy je wymienic przy zmianie meldunku. Na prawku przeciez tez macie adres. Automatycznie nie jest ono wazne - jedno z pytan na egzaminie. Oczywiscie, niemiecka policja nie jest w stanie tego sprawdzic. Jednak gdy bedzie mundurowy dociekliwy, to wezmie dowod osobisty. Jesli adresy sie zgadzaja to luzik ale ja na przyklad wyjezdzajac do Niemiec wymeldowalam sie z Polski - pare lat temu. I w miejscu gdzie normalnie jest adres u mnie jest pusto.
Z tego co czytalam od marca 2015 ponoc juz wszystkie wydawane dowody nie posiadaja adresu.Cassie_DE lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEndokobietka nie wiem jak to u was wyglada. Mi przy skladaniu wniosku zadali pytanie czy mam inny meldunek niz w de, powiedzialam ze nie a oni to dobrze bo to wystarczajacy powod zeby wniosek odrzucic.
Moj maz byk przy tej rozmowie.
Melka ja zaluje ze moj nie pracujeale w klinice jest dobrze znany wiec ok.
Jestem ciekawa jak taka rozmowa wyglada. Czy tylko papierkologia czy tez badania. Nie mam kogo o to zapytac.Melka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzieki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi, bardzo mi pomoglyscie w zorientowaniu sie jak to jest...
Cassie_DE co do B1 to znam na tyle jezyk i certfikat mam juz w domu tak samo jak certyfikat z einbürgerungstestna dzien dzisiejszy jednego czego mi brakuje to rok dluzej zameldowania i wymeldowac sie z pl...
Cassie_DE lubi tę wiadomość
-
Cassie, co do planowania porodu, to chyba zależy, bo u mnie były tylko papierki i rozmowa z położną, pytała czy chcę też z lekarzem gadać, ale w sumie nie wiedziałam, o co miałabym go jeszcze zapytać (o znieczuleniu było na Infoabend).. a Endokobietka wydaje mi się, że miała też badania przy planowaniu porodu.
miłego dnia!Cassie_DE lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCassie u mnie trwalo ok 20-30 minut wypelnianie papierków i rozmowa z lekarze i później jakies 15-20 minut z anestezjologiem.
Melka a widzisz, jak rozmawialam z moją ginka i pracy w szpitalu i prącia to powiedziała ze w DE tego nie ma, albo praca w szpitalu albo praxis. Ale jak widać sa wyjątki.
Amarranta no to ja się zalapalam jeszcze na "stare" dobre zasady i prawko po zmianie nazwiska mam bezterminowo. No ale dziewczyny tu "straszycie" ze jakbym chciala zmienić na niemieckie to juz tylko czasowe...a wiecie jak to jest z wadą wzroku i prawem jazdy. Ja nosze okulary na codzien. Mam znajomego którego wada wykluczyła z posiadania prawa jazdy ale on miał jakąś strasznie dużo wagę i problemy na rogowce oka.amarranta, Cassie_DE lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny
Jestem na wakacjach u mamy w Polsce i chyba z tej radości na internet brakuje czasu. Poznałam w końcu płeć lokatora....będzie chłopiec! Bardzo sie cieszymyWpadłam od razu w szał zakupów, stad pewnie mój brak czasu. W poniedziałek planuje jeszcze wybrac sie do hurtowni i pooglądać wszystko na żywo. Mam jeszcze dużo czasu, ale nie wiem kiedy bede kolejny raz w Polsce, wiec korzystam!
Dziewczyny, które rodziły w listopadzie/ grudniu. W jakim rozmiarze kupić pierwszy kobinezon ? Chcialabym kupić taki, który wystarczy na całą zimę, ale nie wiem co wybrać.
Zastanawiam się też na rożku, dużo osób odradza, ale chciałam kupić dla męża na te pierwsze dni, zeby latwiej mu było nosić dzidziusia.
Wieczorem nadrobie Wasze wpisy, bo nie chce zeby mnie coś ominęło
PozdrawiamCassie_DE lubi tę wiadomość