Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWitajcie dziewczyny
Dawno się nie meldowałam, choć Was podczytuję w wolnej chwili
Niby czuję się dobrze, ale jednak po pracy jestem bardzo zmęczona i jedyne na co mam siłę to leżenie na sofie
Roxa - umowa na pewno nie przedłuża się z tytułu, że jesteś w ciąży, oczywiście pracodawca może ją przedłużyć ale to jego dobra wola. A skoro będziesz mieć Beschäftigungsverbot i byłabyś w domu to na pewno mu się by to nie opłacało. A masz szansę na przedłużenie umowy gdybyś nie zaszła w ciążę? Wiem, że to nie moja sprawa i macie inne priorytety, ale tu chodzi przede wszystkim o pieniążki i późniejszy Elterngeld. Bo gdy masz umowę, dajmy choćby przedłużoną o pół roku albo rok to jak zajdziesz w ciążę, wtedy pracodawca nie może cię zwolnić i te wypłaty liczą ci się do Elterngeld.
Ja sama mam taką sytuację, że termin mam na 31.12 i też z tym dniem kończy się moja umowa w pracy. Z związku z tym nie muszę składać wniosku o Elternzeit, bo będę miała status bezrobotnej, ale przynajmniej 12 ostatnich wypłat liczy się do Elterngeld
A potem będę szukać pracy i tyle.
Powidłowa - jeśli masz jakieś niemieckie konto online to czemu nie zrobisz przelewu online? Ja zawsze przelewam w Euro, bo przewalutowanie sporo kosztuje... Np. jak mam komuś wpłacić dajmy na to 200 PLN, to patrzę na średni kurs EUR-PLN i jeśli ma on np. 4 PLN to wpłacam komuś 50 Euro i po sprawie... Na ogół dodaję ciut do okrągłej sumy i jeszcze nie zdarzyło mi się żeby ktoś dostał mniej... Potrzebujesz tylko od osoby do której wpłacasz numer w formacie IBAN i kod SWIFT. I robisz normalny przelew SEPA.
Ach, jak miło się czyta o Waszych pociechachja już nie mogę się doczekać, choć jeszcze tyyyyyyyyle czasu
Ale niedługo znowu będą nowe dzieciaczki
-
nick nieaktualnypowidlowa wrote:http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b97242077d4f.jpg
Pomożecie? Muszę przelać pieniądze do polski, a dawno tego nie robiłam.
w pierwszej części, nazwa, adres itp osoby do której wysyłam.
A w drugiej części dane banku do którego jest to wysyłane?
Bo w sumie mam tam do wybrania w pierwszym Polska, a w drugim Polska - zloty. A ja chce na konto walutowe wysłać w Euro.
Powinnam normalnie zwykły przelew sepa wybrać a nie Auslandsüberweisung?powidlowa wrote:http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b97242077d4f.jpg
Pomożecie? Muszę przelać pieniądze do polski, a dawno tego nie robiłam.
w pierwszej części, nazwa, adres itp osoby do której wysyłam.
A w drugiej części dane banku do którego jest to wysyłane?
Bo w sumie mam tam do wybrania w pierwszym Polska, a w drugim Polska - zloty. A ja chce na konto walutowe wysłać w Euro.
Powinnam normalnie zwykły przelew sepa wybrać a nie Auslandsüberweisung?
Powidłowa teraz zobaczyłam dokładniej to okienko do przelewu. Dokładnie tak jak piszesz, w drugiej części masz wypełnić dane banku osoby, do której wysyłasz pieniądze. Skoro to konto w Euro, to wybierasz kwotę w Euro i przelew SEPA. Przy Verwendungszweck możesz podać tytuł przelewu, żeby osoba wiedziała o co chodzi -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAlicja spokojnie, pewnie najdalej za kilka dni będziesz już tulić córeczkę.
Lucy zleci nawet nie będziesz wiedziała kiedy. Ja patrzę na moje male szczęście, które aktualnie szczerzy uśmiech do psa i nie wierze ze ma jyz ponad 8 miesięcy. Zaraz idzie się kąpać i spaćlucy1983, Tigana lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLucy nam to i tak zajmuje juz tyle czasu ze na pewno czekac nie bedziemy i jak mi nie przedluza umowy trudno nic nie szkodzi... Jesli chodzi o pieniadze w związku z Elternzeit to z tego co wiem osoba bezrobotna dostaje 300e (moge sie mylic ale gdzies tak czytalam) i jesli by tak bylobto czy ta kwota czy z mojej wyplaty to zadna wieksza roznica bo jesli dostawalabym te iles procent z mojej wyplaty przez 12 miesiecy to i tak nie byloby to super wiecej raczej bo ja pracuje na pol etatu i mam Steuerklasse 5 wiec na reke mam miedzy 550-600e w zaleznosci ile dodatkow za niedziele i swieta dolicza, tak wiec pewnie wyszloby podobnie... No a poza tym u nas starania tyle trwaja ze plulibysmy sobie w brode jakbysmy czekali a potem i tak by sie dlugo nie udawalo, zreszta maz tez wogole nie chce slyszec ze mielibysmy robic przerwe czy cos... Teraz akurat jade w poniedziałek na pewnie ostatni monitoring a potem dzialamy i czekamy na efekty... Jak zostane na lodzie trudno wazne, zeby udalo sie z maluszkiem... Z tylko mezowa pensja tez mozemy sobie na szczescie na to pozwolic...
-
Roxa, ja mialam w ciazy Beschaeftigungsverbot od ginekokoga i jezdzilam do pl. Nikomu nic nie zglaszalam, a moja ginka wiedziala o tym, ze wyjezdzam i dlatego od poczatku dostalam Beschaeftigungsverbot a nie zwolnienie. Trzymam kciuki za Wasze starania:)
-
nick nieaktualnyRoxa prace w razie czego pozniej tez znajdziesz. A skoro zarabiasz niewiele to masz racje ze różnicy dużej by nie bylo, bo max by Ci wyszlo jakies 390€ EG a gwarantowane masz 300. Ja tez hak zaczynaliśmy starania powiedziałam ze mize najpierw poszlabym do pracy i popracowala tak ze 2-3 lata, ale maz powiedzial ze pracę znajdę pozniej, ze damy rade z jego pensji i miał racje. Trzymam kciuki za monitoring, niech się pokażą piękne jajeczka i niech działania będą owocne. Wszystko musi byc ok!
-
nick nieaktualnyRoxa, jeśli tak, to masz rację
To czy warto być zatrudnionym zależy od wysokości pensji
Jak byś dostawała coś koło minimalnego EG, to nie ma sensu przerywać starań. Trzymam kciuki
Byłaś u lekarza? Kiedy zaczynacie starania??? Poza tym jeszcze jest KG, i jak mąż pracuje to dacie sobie radę
U mnie akurat to robi dużą różnicę, ale mam super szefa i może dostanę przedłużenie po Elternzeit, bo zaczynam Mutterschutz przed zakończeniem umowy i mam prawne roszczenie żeby moja umowa była o ten czas wydłużona... Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu
-
nick nieaktualnyAmarranta :* dzieki... no to chociaz tyle dobrze ze nawet jakbym zaszla do konca października to bedziemy mogli jechac... bardzo chcielismy bo wazne uroczystosci beda...
MonikaDM :* dlatego tez stwierdzilismy ze nie robi nam to az takiej roznicy... no ok poza tym ze w czasie ciazy bedziemy biedniejsi o moja wyplate no ale jak tu przyjechaliśmy to tez pierwszy rok tylko maz pracowal ja robilam sprachkurs za ktory musialam placic wiec wiemy ze z meza wyplaty sobie tez spokojnie poradzimy... A co do pracy to jest taka opcja ze jak odchowam malucha to przyjeliby mnie tam gdzie pracuje a nawet jak nie to ja mam kolo siebie jeszcze 3 inne domy seniora w ktorych co chwile szukaja opiekunek wiec onto mam glowe spokojna...
Lucy maz pracuje i z jego pensja spokojnie sobie poradzimy... Tak u lekarza bylam... we wtorek bylam juz na pierwszym monitoringu to byl wtedy 6dc i bylam po 3 zastrzykach mialam ladne 7,2mm endometrium i 12,5mm pecherzyk... caly czas biore zastrzyki i jutro jade na kolejny monitoring i mysle ze jutro bede miala wieczorem zrobic zastrzyk na pekniecie pecherzyka... Tak wiec starania w tokuWiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 14:27
lucy1983, amarranta lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny