WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak z innej beczki...nie ginekolog a dentysta.jak tu jest ze znieczuleniem podczas karmuenua piersią?w Polsce mi dentystka mówiła ze do 4mies zycia dziecka lepiej nie korzystać ze znieczulenia a później to tak żeby 2 czy4 godz po znieczuleniu nie karmić.tylko teraz nie pamiętam dokładnie ile tych godzin mowila,musze znów zapytać.Umawiam się na ferie jesienne na wizytę bo mimo iż dopiero co dwa tyg temu bylam czuje ze mnie cos tam nieźle zacznie zaraz bolec.Oh mi strasznie żeby lecą przy karmieniu mowie wam,a ładnych pare lat juz karmiłam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2015, 16:49

pmzt5tj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2015, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena ja też myślę o czymś bo skarpety wiecznie spadają. jeszcze zobacze te co w Aldi kupiłam. Vincent jest strasznie ciekawy dzieci, wiecznie zagląda do innych wózków, ale niestety nie ma okazji bawić się z innymi, bo akurat teraz jego kolega jest w PL, ale jeszcze jakoś 2 tyg. Krabbelgruppe ostatnio szukałam i nic nie było, może musze poszukać jeszcze raz bo moze coś się pokazało. Aha wydaje mi się, ze Lucy ma rację, ze dla Colinka Krebbeldecke już za małą, ale one bbyły tak śliczne ze ja chciałam kupić jako kocyk czy kołderka :) Ale kocyki mogłabym sprzedawać bo tyle ich mamy a kołderka też jest.

Angelina1 witaj. Gratuluję córci :)

Lucy ja tak miałam z DHL. Wredoty wiecznie pisali ze nikogo nie było a ja na bank w tym czasie byłam w domu. Pisałam maile z reklamacjami i teraz jest lepiej. Pewnie się im na 3 piętro nie chciało wchodzić, niby rozumiem, ale taką mają pracę.

Kasia my też w dużej mierze na słoiczkach. I faktycznie Bebivita najlepiej małemu wchodzi a Hipp najmniej, nawet Babylove lepszy :) Dużo z Alete też kupujemy. Karmimy podobnie 2x mleko (wieczorem dodaję trochę kleiku ryzowego), raz kaszka, obiadek i owoce (czasem te ze zbożami). Coraz częściej gotuję pod niego nasze normalne dania i smakują mu, a najlepiej jak je z "dorosłego" widelca i z mojego talerza :) 3x na śniadanie dostał juz ser żółty bo jak widzi ze my jemy to otwiera buzię i krzyczy więc mu dałam i teraz się cały czas upomina, ale chyba nie mogę mu tyle dawać wiec jutro dostanie tylko chleb z masłem :)
    Agatte się czasem odzywa. O Mamax pytałam ostatnio bo długo się nie odzywa i Marta chyba tez pochłonięta bejbisiem :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2015, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy oplułam monitor ze śmiechu na Twoje stwoerdzenie, ze Angelina jest "napewno z Hamburga" :) Hamburg rządzi! Co do znieczulenia przy kp to nie mam pojęcia.

Wendy, amarranta lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2015, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelina firma mojego męza ma główną siedzibę w Sttutgarcie, właściwie pod.

Tigana no co za mała spryciula :)

Jak ja Wam zazdroszczę takich chęci z tymi zdjęciami! Ja nie umiem się zabrać za takie coś. Album ze slubu robię już 2,5 roku :D

Tigana, lucy1983 lubią tę wiadomość

• Angelina1 Debiutantka

Wysłany: 18 września 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny:) już tak bardzo nie mogę się doczekać aż malutka będzie z nami, pewnie też tak miałyście więc nie będę zanudzać ;) Właśnie z tym Hamburgiem to mnie nie zaskoczyło, bo widzę, że to miasto rządzi;) a powiedzcie mi, bo już macie doświadczenie, wiecie co i jak i mam pytanko. Jak wyglądał wasz poród? Bo tu pewnie jest trochę inaczej niż w pl, i jak długo trwa pobyt w szpitalu?

p19uyx8d5j9apj1i.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Angelina ..hehhe Hamburg dziewczyny my z jednego miasta i niby tak blisko siebie a jednak daleko ;-)

amarranta, Endokobietka lubią tę wiadomość

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2015, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM - na ogół nie miałam tu problemów z pocztą choć czasami mi ręce opadają jak znajduję paczkę zostawioną pod klatką ;) ale jeszcze nigdy nic nie zginęło na szczęście :) No a dziś listonosz w końcu dotarł ;)

Ja też za zdjęcia ślubne zabieram się od roku - bezskutecznie... Za dużo ich jest :( już nawet nie wspominam o zdjęciach z wakacji czy innych okazji, bo mój mąż pstryka tyle zdjęć że głowa mała... Może jak już będę w domu przed porodem to się za to zabiorę bo potem czasu na pewno nie będzie ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelina ja miałam cc bo chciałam. A ty chcesz silami natury?

Lucy to nasi mężowie mogliby ręce sobie podać. Ja zawsze mowie mojemu zeby chociaż usunął czesc a ten nie. I ta mamy czasem 10 praktycznie takich samych fotek.

• Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika dm
    Ja mogę z ręka na sercu polecić bardzo kapcie po domku :) colin biega w rajstopach i zawsze na to zakładałam skarpety które wiecznie spadały a pod miny rajtki były 2 metrowe katastrofa :) przetestowałem rossmanowsie i hm każde na jedno kopyto . Colin ma kolegę który ma 16 msc ostatnio siedzieli razem w brodziku na basenie i lizali jednego lizaka dzisiaj kolega pomagał mi wycierać wielka kupę z colina :) sa dwa łobuzy małe :)
    Szkoda ze tak daleko mieszkacie
    Wlasnie myslalam nad ta mata zamiast kocyka. Mamy rozłożony w pokoju i na nim zabawki a tak bym miała ta mate ładna
    Co do Krabbelgruppe to u nas wlasnie sie zaczela w wakacje nie była prowadzi ja babka która tez jest TM odbywa sie to w urzędzie miasta i jest to jakies katolickie stowarzyszenie rodzin czy cos takiego
    Angelina
    Po cc musia zostac jakis cZas po sn możesz wyjsć i pierwszego dnia . Ogolnie dla mnie tylko różnica w porodzie taka ze tu mozna wziasc PDA a w pl z tego co slyszlam ze w kazdym szpitalu . Tak to szpitale jak szpitale pielęgniarki jak pielęgniarki i tu wredne i tam :p moje wrażenia

Dziewczyny my tez jedziemy na sloikach przeważnie ale tylko hipp wszystkie inne smakują dziwnie dla nas oczywiście co mama
    O dziecko to inne smaki . Właściwie tylko na Zupkach od 8 msc ziemniaczana warzywna i pomidorowa wszystko inne Colin mało chętnie je chyba ze jest to nasz kawalek kotleta i ziemniak :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2015, 23:21

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Angelina :-) , ja tez po cc i o tym coś wiem i miałam doświadczenie, z porodem SN nie pomoge.
    Dla mnie różnica w szpitalach taka że tu wszystko jest, w szpitalu prawie jak w spa ;-) nic Cie nie obchodzi, w pl, z opowieści koleżanek lub odwiedzin, to dla dziecka nic nie ma, większość położnych pracuje za karę, AV jedzenie to jajko i marchewka, 3x dziennie. Koleżanki z pl jak zobaczyły pokój to były w szoku.
    Lena na szczęście juz je wszystko co my, słoik to chyba ostatnio w kwietniu jadła lub maju. Czasem by się przydało żeby chciała cos ze słoiczka no ale niestety nie tknie.
    Dziś na obiad mamy kotlety schabowe ziemniaki i fasolka zielona :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do tych spadających skarpet :-) , u nas tez był z tym problem, kupilam w jakimś supermarkecie takie grube skarpety z gumowa podeszwa, tzn nie ma pojedynczych gum jak te wszystkie inne tylko ma taką gumę na całym spodzie, to zakładam na rajtuzy lub skarpety cienkie i nie spada :-) , zresztą latem lena chodziła tez w nich po trawie lub chodniku :-) ,muszę znowu kupić bo te co ma są juz małe

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM Gabrysia jak widzi ze cos jemy to od razu lapki wyciaga i nogami wierzga..ale nie chce jej dawac jeszcze wszystkiego, bo ona nie bardzo umie jeszcze przelykac kawaleczki. Jest lepiej niz kiedys bo nie ma juz odruchu wymiotnego,mamla sobie pomalutku w buzi ale i tak jeszcze czesto wypluwa. Moze jak bedzie sama siedziala to latwiej pojdzie nam nauka jedzenia.

A kiedy Twoj synek zsczal probowac juz siadac? Z tego co widze u nas jest okres zastoju w umiejetnosciach. Ma faze lezenia na brzuszku i obracania sie wokol wlasnej osi ale nie potrafi pelzac do przodu i oczywiscie denerwuje sie ze zabawki nie moze siegnac;)

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Angelina1 Debiutantka

Wysłany: 19 września 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM ja bym chciała siłami natury i ostatnio coraz bardziej przekonuje się do znieczulenia tylko boję się ewentualnych komplikacji typu kleszcze itp. ale zgadza się, poród tutaj a w pl to diametralna różnica, o opiekę mniej się martwię, gorzej z dogadaniem się, choć pewnie nie ja pierwsza nie ostatnia, więc jakoś to będzie.

Super tak poczytać o waszych pociechach, jak się rozwijają, co robią, jak się uczą, co jedzą, jak rosną itp. :) moja mała tak się ostatnio wierci, że aż w szoku jestem, kopie niemiłosiernie, boli ale kocham ten ból, chociaż wiem, że wszystko w porządku, aż się boję jaka będzie ruchliwa po urodzeniu;)
    Idę działać, dzisiaj mam gości i jest trochę szykowania.. miłego dnia! :)

p19uyx8d5j9apj1i.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :-)
    Ostatnio tyle piszecie że nie ogarniam,nie jestem w stanie być na bieżąco :-)
    Witam nowe koleżanki :-)
    Dziewczyny nie bójcie się o język w szpitalu,dacie radę. Jeśli ja dałam radę,a matołek językowy jestem,to wy tym bardziej!!
    Opieka medyczna tutaj też jest super,więc spokojna głowa. Na pewno będzie wam tu lepiej niż w pl.
    Tak zerkam na wasze suwaczki i jestem w szoku jak ten czas leci i jak te dzieciaki nasze rosną :-)
    Mój już skończył 4miesiące :-) co tu dużo mówić,kochany jest i tyle. A że czasem dokazuje,no cóż to tylko niemowlaczek :) powoli przymierzam się do rozszerzania diety,ale boje sie tego jakoś. Jak Samuel zareaguje,czy uczulenia nie będzie miał i czy w ogóle będzie chciał jeść ;) no i postanowiłam że będę mu sama gotować,ale co z tego wyjdzie to się okaże. Słoiczków nie wykluczam w razie czego.
    Aha,Orchidea nie wiem czy widziałaś że zmieniłyśmy na czerwcówkach forum. Gdybyś chciała dołączyć do nas to wyślę ci link :-)

Postaram się częściej udzielać :-)
    Pozdrawiam

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Moniusia89 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelina mój też się ostatnio tak wierci że aż usiedzieć nie mogę :)a najbardziej to w nocy kiedy chcę spać. Wiedziałam że się czuję ruchy dziecka ale nie spodziewałam się że aż tak, czasami mi się wydaję że wyjdzie sam z brzucha :D
    Co do języka to też mam obawy że się nie dogadam ale douczę się ważnych słówek i jakoś to pójdzie :)

Dziewczyny mam pytanie co do zabawek dla niemowląt warto jest coś kupić na początek?? JA tak oglądam i oglądam i nie wiem co warto kupić i czy dziecko w ogóle będzie zainteresowane tym

d69c20mmk9myteud.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniusia nie kupuj, takie maleństwo prawie nie widzi..., śpi, je, ewentualnie rozglada się trochę. Ja chyba po mies czy dwóch kupilam karuzele, którą i tak się nie interesowała, oraz takie grzechotki do łapki żeby powoli zaczeła coś łapać

Endokobietka lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png

Wysłany: 19 września 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki
    Mamy wlasnie takie o których mówią spadaja . A w nich jest duzo rajstopy która spała .

Dziewczyny wracam z aldika u mnie pelne koszt wszystko jest kupiłam puzzlematte

lucy1983 lubi tę wiadomość

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png

Wysłany: 19 września 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniusia
    Ja jedynie bym stawiła na karuzele nad lozeczko i jakiegoś grającego misia . Resztę zabawk bedziesz pewnie kupować z czasem jak zauważysz ze dziecko sie czymś zaczyna interesować :)

Angelina
    Ja wzięłam PDA przy porodzie moj synus zablokował sie ramionami w kanale i nie umiałam go wypchać cislam 2 godz i nic wiec lekarz mi pomógł "skacząc " po brzuchu alr uwierz mi w tym momencie dziękujesz mu za to i dziękujesz Bogu że juz urodziłaś :) wiec i kleszcze pewnie nie takie straszne . Koleżanki synus tez utknął pierw jej wyciskali go az wkoncu przyszli wsadzili takie cos szybko bo złapało glowke i wyciągli i po wszystkim ona była prze szczęśliwa ze wkoncu ma dziecko i wszystko jedno jak :)

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początku faktycznie dzidziuś tylko je i śpi. Zabawki zupełnie nie są potrzebne,dopiero później można kupić. A potem jakiś lekki gryzaczek czy grzechotka. No i właśnie karuzela,u nas się sprawdza :)
    Magdalena mi lekarka też "skakała" po brzuchu bo nie miałam siły już przeć,z tym że ja PDA nie miałam ;) ale mimo koszmarnego bólu i tak cieszyłam się że mi pomogła i szybko było po wszystkim.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annak chyba wiem o co Ci chodzi ale mglabys pokazac jakas fotkę tych skarpeto-butków?

Kasia u nas tez czesto sa zastoje i maly nie robi nic a pozniej w tydzień, jak ostatnio raczkowanie, wstawanie przy meblach i kroki przy nich. Nie pamiętam kiedy chcial siedzieć ale dość dlugo nie siedział sam...tak mi się wydaje bo dopiero miesiąc temu zaczął ladnie siedzieć jak się go posadzilo a sam z raczkowaniato tak 3 tyg dopiero siedzi.

‹‹ 506 507 508 509 510 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ