Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak z innej beczki...nie ginekolog a dentysta.jak tu jest ze znieczuleniem podczas karmuenua piersią?w Polsce mi dentystka mówiła ze do 4mies zycia dziecka lepiej nie korzystać ze znieczulenia a później to tak żeby 2 czy4 godz po znieczuleniu nie karmić.tylko teraz nie pamiętam dokładnie ile tych godzin mowila,musze znów zapytać.Umawiam się na ferie jesienne na wizytę bo mimo iż dopiero co dwa tyg temu bylam czuje ze mnie cos tam nieźle zacznie zaraz bolec.Oh mi strasznie żeby lecą przy karmieniu mowie wam,a ładnych pare lat juz karmiłam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2015, 16:49
-
nick nieaktualnyMagdalena ja też myślę o czymś bo skarpety wiecznie spadają. jeszcze zobacze te co w Aldi kupiłam. Vincent jest strasznie ciekawy dzieci, wiecznie zagląda do innych wózków, ale niestety nie ma okazji bawić się z innymi, bo akurat teraz jego kolega jest w PL, ale jeszcze jakoś 2 tyg. Krabbelgruppe ostatnio szukałam i nic nie było, może musze poszukać jeszcze raz bo moze coś się pokazało. Aha wydaje mi się, ze Lucy ma rację, ze dla Colinka Krebbeldecke już za małą, ale one bbyły tak śliczne ze ja chciałam kupić jako kocyk czy kołderka
Ale kocyki mogłabym sprzedawać bo tyle ich mamy a kołderka też jest.
Angelina1 witaj. Gratuluję córci
Lucy ja tak miałam z DHL. Wredoty wiecznie pisali ze nikogo nie było a ja na bank w tym czasie byłam w domu. Pisałam maile z reklamacjami i teraz jest lepiej. Pewnie się im na 3 piętro nie chciało wchodzić, niby rozumiem, ale taką mają pracę.
Kasia my też w dużej mierze na słoiczkach. I faktycznie Bebivita najlepiej małemu wchodzi a Hipp najmniej, nawet Babylove lepszyDużo z Alete też kupujemy. Karmimy podobnie 2x mleko (wieczorem dodaję trochę kleiku ryzowego), raz kaszka, obiadek i owoce (czasem te ze zbożami). Coraz częściej gotuję pod niego nasze normalne dania i smakują mu, a najlepiej jak je z "dorosłego" widelca i z mojego talerza
3x na śniadanie dostał juz ser żółty bo jak widzi ze my jemy to otwiera buzię i krzyczy więc mu dałam i teraz się cały czas upomina, ale chyba nie mogę mu tyle dawać wiec jutro dostanie tylko chleb z masłem
Agatte się czasem odzywa. O Mamax pytałam ostatnio bo długo się nie odzywa i Marta chyba tez pochłonięta bejbisiem
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAngelina firma mojego męza ma główną siedzibę w Sttutgarcie, właściwie pod.
Tigana no co za mała spryciula
Jak ja Wam zazdroszczę takich chęci z tymi zdjęciami! Ja nie umiem się zabrać za takie coś. Album ze slubu robię już 2,5 rokuTigana, lucy1983 lubią tę wiadomość
-
Dziękuję dziewczyny:) już tak bardzo nie mogę się doczekać aż malutka będzie z nami, pewnie też tak miałyście więc nie będę zanudzać
Właśnie z tym Hamburgiem to mnie nie zaskoczyło, bo widzę, że to miasto rządzi;) a powiedzcie mi, bo już macie doświadczenie, wiecie co i jak i mam pytanko. Jak wyglądał wasz poród? Bo tu pewnie jest trochę inaczej niż w pl, i jak długo trwa pobyt w szpitalu?
-
nick nieaktualnyMonikaDM - na ogół nie miałam tu problemów z pocztą choć czasami mi ręce opadają jak znajduję paczkę zostawioną pod klatką
ale jeszcze nigdy nic nie zginęło na szczęście
No a dziś listonosz w końcu dotarł
Ja też za zdjęcia ślubne zabieram się od roku - bezskutecznie... Za dużo ich jestjuż nawet nie wspominam o zdjęciach z wakacji czy innych okazji, bo mój mąż pstryka tyle zdjęć że głowa mała... Może jak już będę w domu przed porodem to się za to zabiorę bo potem czasu na pewno nie będzie
-
nick nieaktualny
-
Monika dm
Ja mogę z ręka na sercu polecić bardzo kapcie po domkucolin biega w rajstopach i zawsze na to zakładałam skarpety które wiecznie spadały a pod miny rajtki były 2 metrowe katastrofa
przetestowałem rossmanowsie i hm każde na jedno kopyto . Colin ma kolegę który ma 16 msc ostatnio siedzieli razem w brodziku na basenie i lizali jednego lizaka dzisiaj kolega pomagał mi wycierać wielka kupę z colina
sa dwa łobuzy małe
Szkoda ze tak daleko mieszkacie
Wlasnie myslalam nad ta mata zamiast kocyka. Mamy rozłożony w pokoju i na nim zabawki a tak bym miała ta mate ładna
Co do Krabbelgruppe to u nas wlasnie sie zaczela w wakacje nie była prowadzi ja babka która tez jest TM odbywa sie to w urzędzie miasta i jest to jakies katolickie stowarzyszenie rodzin czy cos takiego
Angelina
Po cc musia zostac jakis cZas po sn możesz wyjsć i pierwszego dnia . Ogolnie dla mnie tylko różnica w porodzie taka ze tu mozna wziasc PDA a w pl z tego co slyszlam ze w kazdym szpitalu . Tak to szpitale jak szpitale pielęgniarki jak pielęgniarki i tu wredne i tam :p moje wrażenia
Dziewczyny my tez jedziemy na sloikach przeważnie ale tylko hipp wszystkie inne smakują dziwnie dla nas oczywiście co mama
O dziecko to inne smaki . Właściwie tylko na Zupkach od 8 msc ziemniaczana warzywna i pomidorowa wszystko inne Colin mało chętnie je chyba ze jest to nasz kawalek kotleta i ziemniakWiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2015, 23:21
-
Witaj Angelina
, ja tez po cc i o tym coś wiem i miałam doświadczenie, z porodem SN nie pomoge.
Dla mnie różnica w szpitalach taka że tu wszystko jest, w szpitalu prawie jak w spanic Cie nie obchodzi, w pl, z opowieści koleżanek lub odwiedzin, to dla dziecka nic nie ma, większość położnych pracuje za karę, AV jedzenie to jajko i marchewka, 3x dziennie. Koleżanki z pl jak zobaczyły pokój to były w szoku.
Lena na szczęście juz je wszystko co my, słoik to chyba ostatnio w kwietniu jadła lub maju. Czasem by się przydało żeby chciała cos ze słoiczka no ale niestety nie tknie.
Dziś na obiad mamy kotlety schabowe ziemniaki i fasolka zielona -
A co do tych spadających skarpet
, u nas tez był z tym problem, kupilam w jakimś supermarkecie takie grube skarpety z gumowa podeszwa, tzn nie ma pojedynczych gum jak te wszystkie inne tylko ma taką gumę na całym spodzie, to zakładam na rajtuzy lub skarpety cienkie i nie spada
, zresztą latem lena chodziła tez w nich po trawie lub chodniku
,muszę znowu kupić bo te co ma są juz małe
-
MonikaDM Gabrysia jak widzi ze cos jemy to od razu lapki wyciaga i nogami wierzga..ale nie chce jej dawac jeszcze wszystkiego, bo ona nie bardzo umie jeszcze przelykac kawaleczki. Jest lepiej niz kiedys bo nie ma juz odruchu wymiotnego,mamla sobie pomalutku w buzi ale i tak jeszcze czesto wypluwa. Moze jak bedzie sama siedziala to latwiej pojdzie nam nauka jedzenia.
A kiedy Twoj synek zsczal probowac juz siadac? Z tego co widze u nas jest okres zastoju w umiejetnosciach. Ma faze lezenia na brzuszku i obracania sie wokol wlasnej osi ale nie potrafi pelzac do przodu i oczywiscie denerwuje sie ze zabawki nie moze siegnac;) -
MonikaDM ja bym chciała siłami natury i ostatnio coraz bardziej przekonuje się do znieczulenia tylko boję się ewentualnych komplikacji typu kleszcze itp. ale zgadza się, poród tutaj a w pl to diametralna różnica, o opiekę mniej się martwię, gorzej z dogadaniem się, choć pewnie nie ja pierwsza nie ostatnia, więc jakoś to będzie.
Super tak poczytać o waszych pociechach, jak się rozwijają, co robią, jak się uczą, co jedzą, jak rosną itp.moja mała tak się ostatnio wierci, że aż w szoku jestem, kopie niemiłosiernie, boli ale kocham ten ból, chociaż wiem, że wszystko w porządku, aż się boję jaka będzie ruchliwa po urodzeniu;)
Idę działać, dzisiaj mam gości i jest trochę szykowania.. miłego dnia! -
Cześć dziewczyny
Ostatnio tyle piszecie że nie ogarniam,nie jestem w stanie być na bieżąco
Witam nowe koleżanki
Dziewczyny nie bójcie się o język w szpitalu,dacie radę. Jeśli ja dałam radę,a matołek językowy jestem,to wy tym bardziej!!
Opieka medyczna tutaj też jest super,więc spokojna głowa. Na pewno będzie wam tu lepiej niż w pl.
Tak zerkam na wasze suwaczki i jestem w szoku jak ten czas leci i jak te dzieciaki nasze rosną
Mój już skończył 4miesiąceco tu dużo mówić,kochany jest i tyle. A że czasem dokazuje,no cóż to tylko niemowlaczek
powoli przymierzam się do rozszerzania diety,ale boje sie tego jakoś. Jak Samuel zareaguje,czy uczulenia nie będzie miał i czy w ogóle będzie chciał jeść
no i postanowiłam że będę mu sama gotować,ale co z tego wyjdzie to się okaże. Słoiczków nie wykluczam w razie czego.
Aha,Orchidea nie wiem czy widziałaś że zmieniłyśmy na czerwcówkach forum. Gdybyś chciała dołączyć do nas to wyślę ci link
Postaram się częściej udzielać
Pozdrawiam
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
Angelina mój też się ostatnio tak wierci że aż usiedzieć nie mogę :)a najbardziej to w nocy kiedy chcę spać. Wiedziałam że się czuję ruchy dziecka ale nie spodziewałam się że aż tak, czasami mi się wydaję że wyjdzie sam z brzucha
Co do języka to też mam obawy że się nie dogadam ale douczę się ważnych słówek i jakoś to pójdzie
Dziewczyny mam pytanie co do zabawek dla niemowląt warto jest coś kupić na początek?? JA tak oglądam i oglądam i nie wiem co warto kupić i czy dziecko w ogóle będzie zainteresowane tym -
Moniusia nie kupuj, takie maleństwo prawie nie widzi..., śpi, je, ewentualnie rozglada się trochę. Ja chyba po mies czy dwóch kupilam karuzele, którą i tak się nie interesowała, oraz takie grzechotki do łapki żeby powoli zaczeła coś łapać
Endokobietka lubi tę wiadomość
-
Moniusia
Ja jedynie bym stawiła na karuzele nad lozeczko i jakiegoś grającego misia . Resztę zabawk bedziesz pewnie kupować z czasem jak zauważysz ze dziecko sie czymś zaczyna interesować
Angelina
Ja wzięłam PDA przy porodzie moj synus zablokował sie ramionami w kanale i nie umiałam go wypchać cislam 2 godz i nic wiec lekarz mi pomógł "skacząc " po brzuchu alr uwierz mi w tym momencie dziękujesz mu za to i dziękujesz Bogu że juz urodziłaświec i kleszcze pewnie nie takie straszne . Koleżanki synus tez utknął pierw jej wyciskali go az wkoncu przyszli wsadzili takie cos szybko bo złapało glowke i wyciągli i po wszystkim ona była prze szczęśliwa ze wkoncu ma dziecko i wszystko jedno jak
-
Na początku faktycznie dzidziuś tylko je i śpi. Zabawki zupełnie nie są potrzebne,dopiero później można kupić. A potem jakiś lekki gryzaczek czy grzechotka. No i właśnie karuzela,u nas się sprawdza
Magdalena mi lekarka też "skakała" po brzuchu bo nie miałam siły już przeć,z tym że ja PDA nie miałamale mimo koszmarnego bólu i tak cieszyłam się że mi pomogła i szybko było po wszystkim.
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
nick nieaktualnyAnnak chyba wiem o co Ci chodzi ale mglabys pokazac jakas fotkę tych skarpeto-butków?
Kasia u nas tez czesto sa zastoje i maly nie robi nic a pozniej w tydzień, jak ostatnio raczkowanie, wstawanie przy meblach i kroki przy nich. Nie pamiętam kiedy chcial siedzieć ale dość dlugo nie siedział sam...tak mi się wydaje bo dopiero miesiąc temu zaczął ladnie siedzieć jak się go posadzilo a sam z raczkowaniato tak 3 tyg dopiero siedzi.