Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Aby dziecko urodzone po za PL nabylo obywatelstwo polskie musi trafic do "polskiej bazy danych" czyli trzeb a umiejscowic akt urodzenia w Polsce lub Konsulacie. Gdzies czytalam ale tego nie sprawdzalam, ze jesli oboje rodzice sa Polakami to trzeba to zrobic w ciagu 12 miesiecy od urodzenia dziecka, a jesli tylko 1 to wazne zeby to zrobic przed ukonczeniem 18 roku zycia.
-
nick nieaktualnypowidlowa wrote:Koalka ja nie pomogę bo się starałam dla obojga.
A jak się czujesz?
Trzymasz "dietę matki karmiącej"?
Długo ci zajmuje karmienie?
Używasz smoczka ?
Dziękuje u nas dobrze,czuje się dobrze już doszłam do siebie po porodzie,szybko odzyskuje się siły po porodzie sn,aż sama zdziwiona jestemTylko czasu na wszystko mało trzeba się przeorganizować,aż boje się co to będzie jak mama od nas pojedzie i sama z małym zostanę,bo tak dużo mi pomaga-nie tyle co przy małym,co w domu.
Ja trzymam dietę,bo chce dla syncia wszystko co najlepiej i jak najzdrowiej i tak mam wyrzuty sumienia,że w ciąży nie odżywiałam się zdrowiej..a poza tym chce szybko zrzucić zbędne kgKarmienie ok.20min.Małemu czasami na poczatku ciężko załapać sutek jak mam twarde,przepełnione piersi,że aż samo z nich wycieka...
a smoka daje,może i źle nie wiem,ale czasami na uspokojenie daje
A jak u Ciebie z tymi sprawami?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 16:49
-
nick nieaktualny
-
Koalka , tak dałam ksero tego ze skarbówki.
Tez staram się jeść zdrowo.
U nas mamy nie było. Od początku jesteśmy sami.
Moja strasznie długo je i zaraz i tak woła o dokładkę. Czasem 2 godziny karmię.
Staram się tak karmić żeby uszami mleko wypływało to wtedy nie musze smoczka dawać na noc a ja nie muszę pół godziny czekać przy łóżeczku i wpychac smoka bo wypadł. Jak nie zasypia ze smokiem to śpi dłużej i się nie budzi bo nie ma co wypaść. Ale tez używam bo położna w szpitalu kazała mi dać bo mała płakała w 3 noc dużo. -
nick nieaktualnyJa jestem sama z mama,Maz wziął tylko 3 dni urlopu jak w szpitalu byłam,pozniej jak mama pojedzie to weźmie jeszcze jakis urlop.Troche sie boje tego jak zostanę zupełnie sama..
Powidlowa kiedy urodziłaś?polozna mi mowila ze miedzy 10 a 14 doba zycia maluch moze wisieć Non stop na piersi.Bo wczesniej pisałaś ze mała ma długie przerwy w karmieniu nocą?wiec moze u Was wlasnie ten czas?Ja czasami tez mojego dokarmie zaraz po karmieniu ale tak dlugo sie nigdy nie karmimy.a na noc smoka mały raczej nie dostaje,bo odpukać noce ładnie mi przesypial,a w dzien lubił pograsowac to dawałam uspokajacza -
Urodziłam 24. Dziś mała ma 22 dni.
Za mną mąż był tydzień, później zostałam sama. Mała śpi 6-8 godzin w nocy jeśli jest nakarmiona do syta. Jak oszukam smoczkiem to do 3 godzin śpi. Po 4 próbie odkładania do łóżeczka zdaa mi się dać smoka.
Nie wiem co zrobić żeby nie jadla tak długo. Przyspieszenie jej się podczas jedzenia, a jak ją odkładam to się budzi i nie zamierza spać i chce znów jeść, albo za 5 min płacz. Czasem trwa to 2 albo nawet 4 godziny. Męczy mnie to ale przynajmniej mogę ciągiem spać 6 godzin.
Wie ktoś jak skrócić czas jedzenia i usypiania? -
mloda1995 wrote:Dziewczyny macie cos dobrego i sprawdzonego na tradzik? Juz sie do porzadku doprowadzilam a tu ciaza i boooom. Wysypalo mnie na calej twarzy ;( pokazac sie gdziekolwiek wstyd.
By coś więcej doradzić trzeba zobaczyć, ewentualnie musiałabyś bardzo dokładnie opisać swoją cerę, problemy i dotychczasową pielęgnację.
-
Powidlowa, może to dobrze ze długo je. Mój synek jadł ok 15 minut co 3 godziny i kiedy przyszła położna zważyła go w 12 dobie życia to okazało się że waży tyle co przy wypisie ze szpitala. Mały zasypial przy piersi więc myślałam że jest najedzony a położna powiedziała mi że on się męczył przy jedzeniu i zasypial. Mówi że w dzień tylko raz dziecko może spać 4 godziny a normalnie karmić co 3 godziny bo może spaść poziom cukru i mogą być problemy z wybudzeniem dziecka ze snu.
-
wow powidlowa strasznie dlugo śpi twoja Mała w nocy. Nasza budzi się co 2,5-3h na jedzonko (też karmimy się cycem
Nasza Mała czasem długo cycka ale w nocy tak łapczywie je i szybko ze tez w sumie karmienie trwa krótko ale ladnie przybiera na wadze bo od wyjscia ze szpitala tj. w nieco ponad 3 tyg przybrala kg
-
nick nieaktualnyAnka dziwne to co piszesz bo mój Vincent juz w szpitalu (w 5-6 dobie) potrafił przespać 5-6 godzin i lekarka i pielęgniarki na moje pytanie co robic odpowiedzialy "spać". Kazaly budzic dopiero jakby spal bez jedzenia powyzej 6 godzin. Tez byl wtedy na moim mleku tylko ze ja odciągałam. Mogę Wam napisać ile dokladnie wtedy dobowo zjadal bo od 2 czy 3 doby zapisuje każdą zjedzoną ilość mleka, kaszki, obiadu...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 23:04
-
Monika, pewnie każda położna czy lekarka ma inne zdanie, ja piszę to co powiedziała mi moja położna.
Mały ma 16 dni i w ostatnie 4 dni pod kontrolą ilości picia przybrał 300g, ale to troszkę inaczej też dziewczynki wolniej przybierają niż chłopcy.