X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka ja juz nie pamiętam. Ale zarobków męża na pewno nie przedstawialiśmy. Dopiero jak on brak te dwa miesiące Elternzeit wtedy na pewno. I wysylalismy zwykłym listem.

Koalka lubi tę wiadomość

• annaki Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika niestety nie wiem jak to jest z tym aktem ur w pl, no my mamy umiejscowiony bo do paszportu to robilismy bo akurat była okazja, a o obywatelstwo niemieckie dla Leny to możemy się starać dopiero za 5 lat, bo tyle nam brakuje

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aby dziecko urodzone po za PL nabylo obywatelstwo polskie musi trafic do "polskiej bazy danych" czyli trzeb a umiejscowic akt urodzenia w Polsce lub Konsulacie. Gdzies czytalam ale tego nie sprawdzalam, ze jesli oboje rodzice sa Polakami to trzeba to zrobic w ciagu 12 miesiecy od urodzenia dziecka, a jesli tylko 1 to wazne zeby to zrobic przed ukonczeniem 18 roku zycia.

17u93e5exqfllrog.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha :-) , no to nam przy okazji się udało w terminie :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OOO to tego nie wiedziałam że w pl trzeba umiejscowić akt urodzenia.Gdzie to trzeba złożyć? w USC?

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek tak w USC.

Muniek lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa wrote:
    Koalka ja nie pomogę bo się starałam dla obojga.
    A jak się czujesz?
    Trzymasz "dietę matki karmiącej"?
    Długo ci zajmuje karmienie?
    Używasz smoczka ?
    Powidlowa a jak dla Was się starasz to dawałaś ze skarbówki potwierdzenie rozliczenia się rocznego tak?a tak z ciekawości zapytam jak dzielicie się elterngeld?

Dziękuje u nas dobrze,czuje się dobrze już doszłam do siebie po porodzie,szybko odzyskuje się siły po porodzie sn,aż sama zdziwiona jestem ;) Tylko czasu na wszystko mało trzeba się przeorganizować,aż boje się co to będzie jak mama od nas pojedzie i sama z małym zostanę,bo tak dużo mi pomaga-nie tyle co przy małym,co w domu.

Ja trzymam dietę,bo chce dla syncia wszystko co najlepiej i jak najzdrowiej i tak mam wyrzuty sumienia,że w ciąży nie odżywiałam się zdrowiej..a poza tym chce szybko zrzucić zbędne kg ;) Karmienie ok.20min.Małemu czasami na poczatku ciężko załapać sutek jak mam twarde,przepełnione piersi,że aż samo z nich wycieka...

a smoka daje,może i źle nie wiem,ale czasami na uspokojenie daje ;)

A jak u Ciebie z tymi sprawami?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 16:49

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2015, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nie bylam pewna czy wystarczy umiejscowic ten akt urodzenia czy trzeba coś jeszcze robic ;)

• mloda1995 Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie cos dobrego i sprawdzonego na tradzik? Juz sie do porzadku doprowadzilam a tu ciaza i boooom. Wysypalo mnie na calej twarzy ;( pokazac sie gdziekolwiek wstyd.

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka , tak dałam ksero tego ze skarbówki.
    Tez staram się jeść zdrowo.
    U nas mamy nie było. Od początku jesteśmy sami.
    Moja strasznie długo je i zaraz i tak woła o dokładkę. Czasem 2 godziny karmię.
    Staram się tak karmić żeby uszami mleko wypływało to wtedy nie musze smoczka dawać na noc a ja nie muszę pół godziny czekać przy łóżeczku i wpychac smoka bo wypadł. Jak nie zasypia ze smokiem to śpi dłużej i się nie budzi bo nie ma co wypaść. Ale tez używam bo położna w szpitalu kazała mi dać bo mała płakała w 3 noc dużo.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem sama z mama,Maz wziął tylko 3 dni urlopu jak w szpitalu byłam,pozniej jak mama pojedzie to weźmie jeszcze jakis urlop.Troche sie boje tego jak zostanę zupełnie sama..
    Powidlowa kiedy urodziłaś?polozna mi mowila ze miedzy 10 a 14 doba zycia maluch moze wisieć Non stop na piersi.Bo wczesniej pisałaś ze mała ma długie przerwy w karmieniu nocą?wiec moze u Was wlasnie ten czas?Ja czasami tez mojego dokarmie zaraz po karmieniu ale tak dlugo sie nigdy nie karmimy.a na noc smoka mały raczej nie dostaje,bo odpukać noce ładnie mi przesypial,a w dzien lubił pograsowac to dawałam uspokajacza

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urodziłam 24. Dziś mała ma 22 dni.
    Za mną mąż był tydzień, później zostałam sama. Mała śpi 6-8 godzin w nocy jeśli jest nakarmiona do syta. Jak oszukam smoczkiem to do 3 godzin śpi. Po 4 próbie odkładania do łóżeczka zdaa mi się dać smoka.

Nie wiem co zrobić żeby nie jadla tak długo. Przyspieszenie jej się podczas jedzenia, a jak ją odkładam to się budzi i nie zamierza spać i chce znów jeść, albo za 5 min płacz. Czasem trwa to 2 albo nawet 4 godziny. Męczy mnie to ale przynajmniej mogę ciągiem spać 6 godzin.
    Wie ktoś jak skrócić czas jedzenia i usypiania?

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mloda1995 wrote:
    Dziewczyny macie cos dobrego i sprawdzonego na tradzik? Juz sie do porzadku doprowadzilam a tu ciaza i boooom. Wysypalo mnie na calej twarzy ;( pokazac sie gdziekolwiek wstyd.
    W ciąży to będzie trudno leczyć trądzik, zwłaszcza ze to pewnie hormonalny. Jeśli stosujesz na codzień makijaż, to zwróć uwagę na bardzo dokładny demakijaż (najlepiej mleczko, zwłaszcza jeśli stosujesz "trwałe podkłady") i regularny peeling (ziarniste dopiero po zaleczeniu zmian ropnych, bo można jeszcze bardziej sobie roznieść po twarzy). Czyli ogólnie pozostaje się skupić na właściwej pielęgnacji. Skuteczne leki czy zabiegi kosmetyczne niestety w tym stanie nie są wskazane (mi najbardziej brakuje kwasów, kawitacji i darsonwala, bo to był mój zestaw obowiązkowy :) By coś więcej doradzić trzeba zobaczyć, ewentualnie musiałabyś bardzo dokładnie opisać swoją cerę, problemy i dotychczasową pielęgnację.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Anka8288 Przyjaciółka

Wysłany: 16 października 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa, może to dobrze ze długo je. Mój synek jadł ok 15 minut co 3 godziny i kiedy przyszła położna zważyła go w 12 dobie życia to okazało się że waży tyle co przy wypisie ze szpitala. Mały zasypial przy piersi więc myślałam że jest najedzony a położna powiedziała mi że on się męczył przy jedzeniu i zasypial. Mówi że w dzień tylko raz dziecko może spać 4 godziny a normalnie karmić co 3 godziny bo może spaść poziom cukru i mogą być problemy z wybudzeniem dziecka ze snu.

74di2n0a290cj9z1.png
    uffffqu.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ma 3 tygodnie i dopiero teraz osiągnęła wagę z porodu. Lekarka mówiła , że za wolno przybiera.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Anka8288 Przyjaciółka

Wysłany: 16 października 2015, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wczoraj osiągnęliśmy wagę urodzeniowa, a próbowałaś odciągnąć pokarm i mierzyć ile wypija? Ja w tej chwili tak robię muszę kontrolować i pilnować pory karmienia żeby dalej przybierał na wadze.

74di2n0a290cj9z1.png
    uffffqu.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze tydzień poczekać i karmić co 2 godziny , nie cEsciej bo wtedy pokarm mniej treściwy. Spróbuję i zobaczymy. Jak nie to pewnie będę odciagala i butelką karmiła.
    A ile już o porodzie jesteś?

3i49tv7371hkkcdh.png
  • kiti Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wow powidlowa strasznie dlugo śpi twoja Mała w nocy. Nasza budzi się co 2,5-3h na jedzonko (też karmimy się cycem ;-) Nasza Mała czasem długo cycka ale w nocy tak łapczywie je i szybko ze tez w sumie karmienie trwa krótko ale ladnie przybiera na wadze bo od wyjscia ze szpitala tj. w nieco ponad 3 tyg przybrala kg

Amelka <3
    201509114956.png
    Aleksander <3
    ex2bi09k0ms1b5pi.png
    Nasz Aniołek * 11tc (21.04. -02.07.2016)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2015, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka dziwne to co piszesz bo mój Vincent juz w szpitalu (w 5-6 dobie) potrafił przespać 5-6 godzin i lekarka i pielęgniarki na moje pytanie co robic odpowiedzialy "spać". Kazaly budzic dopiero jakby spal bez jedzenia powyzej 6 godzin. Tez byl wtedy na moim mleku tylko ze ja odciągałam. Mogę Wam napisać ile dokladnie wtedy dobowo zjadal bo od 2 czy 3 doby zapisuje każdą zjedzoną ilość mleka, kaszki, obiadu...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 23:04

• Anka8288 Przyjaciółka

Wysłany: 16 października 2015, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, pewnie każda położna czy lekarka ma inne zdanie, ja piszę to co powiedziała mi moja położna.

Mały ma 16 dni i w ostatnie 4 dni pod kontrolą ilości picia przybrał 300g, ale to troszkę inaczej też dziewczynki wolniej przybierają niż chłopcy.

74di2n0a290cj9z1.png
    uffffqu.png
‹‹ 542 543 544 545 546 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ