X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Asieńka! Z tego co ja się orientuję to niemieckie porodówki zapewniają wszystkie artykuły higieniczne typu podkłady poporodowe, podkłady na łóżko itp. Powinnaś też dostać taką listę ze szpitala gdzie chcesz rodzić z listą potrzebnych rzeczy dla ciebie i dla dziecka... Ja taką dostałam i prawie jestem spakowana... A jak nie to możesz w internecie sobie poszukać pod hasłem Klinikkoffer, Klinikausstattung... Jak chcesz kupić sama te wkłady (mogą się przydać w domu) to szukaj np Maxi-Binden z Jessy albo Teny, do dostania w drogerii typu DM czy Rossman. Nam położna radziła robić sobie zapasy z tych co dają w szpitalu :p

Tak w ogóle to witamy na forum :) Napisz coś o sobie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2015, 17:24

As ieńka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2015, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina, Bepanthen to raczej krem ochronny do pupy... W ogóle jeśli twoje dziecko nie ma AZS albo bardzo wysuszonej skóry i zaleceń od lekarza to nie stosowałabym emolientów dla dziecka, bo one zawierają parafinę i przez to skóra maluszka nie oddycha... W PL jakieś lobby rozdaje próbki dla rodziców i wmawia że to najlepsze kosmetyki a jednak to sama chemia... Wiem co mówię, bo sama jestem chemikiem ;) Może lepiej spróbować ,normalnych' kosmetyków dka maluszków? Np. z Babydream albo Hipp, mają całkiem przyzwoity skład i cenowo też są ok. W Rossmanie też ciągle można dostać kupony zniżkowe albo robią promocje... No i jest fajny blog Sroki o kosmetykach, szczęka opada jakie świństwa niektóre z nich zawierają...

Na ciemieniuchę oliwka i wyczesywanie szczotką z naturalnego włosia - tak mówi moja mama, położna :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2015, 17:20

Ewelina1989 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina dokladnie to samo co Lucy chcialam napisać...emolienty tylko jezeli dziecko ma AZS. A rak to Babydream z Rossman ma fajny skład, albo zwykly olej migdalowy dolewac do kąpieli. Jezeli mala ma problemy atopowe to ja mogę polecić Bioderma Atoderm - u nas najlepiej się sprawdziła, i Neuroderm Mandelölbad ale to tez jest z olejem migdalowym.
    Bepanthen ja używałam ten: http://www.amazon.de/gp/aw/d/B001D2ASVU/ref=mp_s_a_1_9?qid=1448642877&sr=8-9&pi=AC_SX110_SY165_QL70&keywords=bepanthen
    I to tez nie do każdej zmiany pieluszki, tylko np. po nocy czy na noc. Do teraz używa kremów do pupy małego góra dwa razy dziennie.
    Na ciemieniuchę miałam z PL Baby Cap, a jak się skończył to oliwka i wyczesywanie.

Asienka witaj. Ja do szpitala potrzebowałam tylko coś do spania dla siebie, ubrania (spodnie dresowe i koszulki) dla siebie i kosmetyki do siebie (krem/balsam/mydelko). Nic więcej.

Mamax bo myślałam, ze jak je więcej Waszego to poradzilabym powrót do słoiczków i jakby naukę od nowa a tak to nie wiem co Ci doradzić. A jak mu dajesz np. gotowaną czy nawet surową marchewkę czy jabłko, banana tak do rączki to zjada? A moze spróbuj z temp. jedzenia, moze cieplejsze czy wcrecz przeciwnie - zimne będzie preferował?

Dzięki dziewczyny, CV wyslalam...ale wiecie...jakaś pańcia pewnie chciala miec weekend i pewnie nawę tego telefonu nie chciala odebrać...kij jej w oko!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2015, 17:59

As ieńka, Ewelina1989, Tigana lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy ja tez podczytuję Srokę, choc moj Linomag srednio u niej wypadł...no ale nie traktuje jej jako wyroczni ale czasem jestem mocno zdziwiona ile paskudztwa firmy dodają do kosmetyków dla dzieci.

• Muniek Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh ja tam już nic nie czytam bo dla Samuela u sroki nic się nie sprawdziło. I dopiero oilatum pomógł na jego suchą skórę. Teraz nie używam bo problemy się skończyły. Tak samo u nas doskonale sprawdził się zwykły krem bambino.

Ciemieniuche wyleczylam olejkiem i wyczesywaniem.

Do szpitala dziewczyny nic właściwie nie potrzeba. Wiadomo koszula,ręczniki i kosmetyki. A tak to wszystko jest!!

Ewelina no szkoda że jednak nie jest to bliżej,spacerek byłby mile widziany :) tym bardziej że ja też tu nie mam żadnej koleżanki.
    Była tu na forum jedna dziewczyna z mojej miejscowości,ale przestała się udzielać niestety.

Monia no co ty,ta krowa chyba jakaś niepoważna!! Zupełnie się nie przejmuj :)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • annaki Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy dostanę tu zabawkę taki statek co sie nazywa arka noego? Jak tego szukać po niemiecku?

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki wpisz na Ebay Arche Noah i ci wyskoczy :)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na amzonie też są (z ciastoliny) i jakies inne:)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek dzięki :-) , ja szukam takiej plastikowej, to taki statek ze zwierzątkami co dają odgłosy ijakies wierszyki mówią, w sumie myślałam nad wersją pl, ale może niemiecka lepiej, mamy kilka zabawek po niemiecku to Lena zawsze cos złapie języka :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • As ieńka Przyjaciółka

Wysłany: 27 listopada 2015, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Lucy1983 ,Jestem od roku w De i jest to moja pierwsza ciąża .Bardzo sie stresuje tym wszystkim mam dużo do załatwiania zapewne jak każda z was.Rodzę w Lutym w Styczniu mam termin Ślubu wiec mam ręce pełne roboty do tego zakupy dla małego planowanie, chodzenie po urzędach, wnioski itp. Jednym słowem MASAKRA!!!!!!!!!!!Ale cóż taka ma rola.Wracając do tematu czy mogę zrobić sobie taką wycieczkę do kliniki w której będę rodzić np. zobaczyć jak to wygląda wypełnić wstępne papiery bo wiem,że trzeba się zameldować tak??? Czy muszę najpierw dostać skierowanie od ginekologa? :)

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2015, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady. Moja mała nie ma atopowego ale w pl wszyscy na poczatku stosuja emolienty na szkoe rodzenia polozna mowila ze mozna tez zwykla oliwe dolewac do wody. Moja mala urodzila sie z bardzo sucha schodzoncą skórka pomogl nam oilatum i ze 2 razy posmarowalam emolium drogie te kosmetyki bo i to i to ok 50zl w pl. Jak skonczy mi sie oilatum bede ja myc tylko mydelkiem a w razie czego czasami posmaruje tym emoilum bo kupilam duza butle:)
    No mała cienieniuche miala od brwi po cale czolo i na glowie z czola 3 namaczania i lekkie tarcie i zeszlo gorzej z główką bo ma spore włosy :)
    Smarowalam kilka razy przed kapiela oliwka ale oczywiscie zawsze zapominam o tej oliwce (tak sama z siebie ta oliwka smarowalam wiec nie uwazalam tego za koniecznosc ale teraz sie juz zmobilizuje skoo mowicie ze to działa)

Muniek od kiedy jestes w de? Ja cały zcas mam nadzieje ze kogos tu poznam. tzn poznałam ale nie z mojej miejscowości a ja jakos autem tu nie chetnie jezdze to przez to ze tego jezyka nie znam w razie czego bym sie nie umiala dogadac.

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2015, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy gdzie kupie ten Bepanthen ?
    A ty nie słyszałaś może o tym mykoderm mund gel na plesniawki?

201509284965.png
    201703075565.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina bephanten kupisz w aptece, w rossmanie, pewnie w Muller czy dm tez jest
    Ja byłam tydz temu w pl i kupilam w rossmanie bo akurat promocja była na dużą tubke plus mniejsza gratis za 50zl, a tez toi używam bo u nas na odparzenia najlepiej działa a i na jakieś wysypki tez pomaga

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na odparzen, zadrapania itp pomaga puder dla dzieci czxli zasypka - wg mnie super srodek za niecale 1e. Ale Jas ma zadko cokolwiek na skorze

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2015, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O właśnie puder...w DM z ich marki Babylove jest nieperfumowany.

Annaki na myToys znalazłam jedna taka Arkę http://m.mytoys.de/playmobil-playmobil-6765-1-2-3-meine-mitnehm-arche-noah-1926827.html
    Tylko nic nie pisze o dźwiękach więc nie wiem czy tam cos gra.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tu jest z dźwiękami: http://www.mifus.de/Baby/Babyspielzeug/Arche-Noah-Spielzeugschiff-mit-Tieren.html?gclid=Cj0KEQiAm-CyBRDx65nBhcmVtbIBEiQA7zm8lTbdghJkBDd0CJgvHzAn5fMWnP4ycMQ3or44OSSaevUaAkef8P8HAQ :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2015, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale u nas sypie śnieg!!!! Zaraz nas zasypie...

Pisze sama ze sobą ;) Chyba to znak, ze mam ruszyć d..sko i zacząć sprzątać ;)

powidlowa, powidlowa, annaki lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe, Monika, piszesz do mnie bo ja czytam :) u nas zapowiadali śnieg a póki co cisza to moze przyjdzie skoro u Ciebie już sypie ;) ta zabawka arka nowego super, nie znałam wcześniej. A szkoda, bo dzieciaki w rodzinie już większe i za duże na cos takiego. Jedna koleżanka ma roczna niunie ale znowu jak na prezent dla dziecka koleżanki to mi sie za drogo widzi :)

MonikaDM lubi tę wiadomość

• Muniek Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika do nas też dotarł śnieg :/ a rano było bezchmurne niebo i słoneczko tak pięknie świeciło. Powoli szykowalam nas na spacer,ale w śniegu chodzić mi się nie chce ;)
    Miłego weekendu dziewczyny :)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez już sypie i to tak dość konkretnie.

‹‹ 587 588 589 590 591 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ