Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Monika lec na kebaba i sie nie oglądaj ja akurat uważam, ze kebab to nei typowy fastfood, bo to przeciez bułka (zazwyczaj pieczona na miejscu) mięsko pieczone bez tłuszczu a do tego duzo warzyw powiedz P jak wróci, ze to zdrowe danie jest
Cieszę się, ze podjęłas decyzję i uważam, ze słuszną zobaczysz będziesz zadowolona, Doktor Carmen to bardzo sympatyczna, fajna kobieta, dla której zadne pytanie nie jest straszne ani głupie, pożartowac lubi i nie jest jakas "wyniosła" tylko taka równa babka -
nick nieaktualnyAgitka - idę...idę z Fredkiem na spacei i idziemy po kebaba, a co tam
Laski jaie u mnie jest piękne różowe niebo - cudne, mam nadzieję, na ładną pogode jutro i wybiorę się z psem na jakiś fajny spacer, pojedziemy gdzies dalekoooooo...moze 4 przystanki do fajnego parku hehehe -
Powoli was nadrabiam. U mnie wczoraj tragiczny stan, pod wieczor troche goraczka, w nocy nie moglam spac bo nos zatkany i problem z oddychaniem ale dzis na szczescie czuje sie juz lepiej. Jutro musze zaniesc zwolnienie do VHS na kurs, ze nie ma mnie od dzis do konca tygodnia. Musze to zrobic bo jak nie bedzie mnie 5 razy to nie bede miala mozliwosci isc na kolejny poziom (A2.2).
Jutro spotkanie z polozna, dam wam znac po wizycie czy jestem zadowolona itd i jestem bardzo ciekawa jej rekacji na moje CC
Koza, ale masz mega przeslodka core a ten usmiech powala
No i dzis zaczelam 7 miesiac, a jeszcze tydzien i zacznie sie III i na szczescie ostatni trymestr, ktory bedzie sie pewnie ciagnal w nieskonczonosc. Tez juz bym chciala zobaczyc i przytulic Nasza mala corunie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2014, 19:22
-
nick nieaktualnyAgattee - dobrze, ze dziś lepiej. Diwi mnie to z tym zwolnieniem, ze nie będziesz w razie czego miała możliwości iść dalej, u nas było tak, ze jak kogoś nie było 5 razy a miał płacony kurs przez JC to nie miał zapłacone za dany miesiąc i tyle, a jak ktoś płacił sam to nikogo nie interesował czy ma zwolnienie czy nie.
Ciekawa jestem Twojego spotkania z położną, koniecznie napisz co i jak. Kurcze 7-my miesiąc, ja jeszcze 2 tyg. i też zacznę
Dziewczyny przypomniało mi się jaki sen dziś miałam...śniło mi się że w DE było takie prawo, ze jak ktoś wychodził ze swojego mieszkania to ktoś obcy mógł tam przyjść pospać. No i ze my mieliśmy iść dziś rano do tego lekarza, a mój P. siedział do późniejszej godziny niz ja, to jak wchodził do sypialni to mnie sie to akurat to śniło i niby się przebudziłam, niby nie i pytam go czy juz ktoś tam śpi w dużym pokoju, bo zaraz do lekarza idziemy i ktoś mógł już przyjść, a on mi mówi, ze az się przeraził, ze jak ktoś ma tam spać, i on nie wiedział co mi odpowiedzieć, a ja w pół śnie, ale kojarzę, że byłam taka zła na niego ze mi nic nie odpowiada a ja tu w krótkiej koszulce bez majtów chcę iśc siku i chce wiedzieć czy ktoś tam śpi czy nie. No chłop mój chyba z 10 minut w szoku był bo nie wiedział co mi jest a ja majaczyłam - najlepsze ze pamiętam co z nim gadałam ale wiem ze to było tak w pół śnie - w końcu jak zaczał mi mówić, ze ja śpię chyba jeszcze i mam się obudzić bo go przerażam to jakoś zaczełam sie budzić. Rano miał ze mnie ubaw po pachy i po śniadaniu mówił do psa, ze trzeba sprawdzić duży pokój czy ktoś obcy tam nie spi -
Witam
Monika sen-jawa niezłe.....tez bym chyba nie wiedziała co robic, jakby emek tak gadał nagle w nocy :-p My z emkiem czasem mówimy przez sen, ale to są raczej jakies nieskładne zdania...za to jak byłma dzieckiem to Moja mamma miała przerąbane, bo lunatykowałam i np. w srodku nocy zdarzało mi się wkładac plecak na plecy i wychodzic do szkoły
A kebab smakował? móiwsz, ze ładne widoki miałas wczoraj wieczorem
agattee mam nadzieje, ze dzisiaj czujesz się jeszcze lepiej ja w sumie nie wiem jak to jest, gdy JC płaci za kurs...ale z tego co kojarzę to jak ktos miał zwolnienie od lekarza (nawet na 2 tygodnie) to nie było problemu. Problemy robili, jesli taka osoba miała "nieusprawiedliwione" więcej niz bodajże 3 dni w miesiącu.
Osttani Trymestr mówisz?....oj zleci jak nie wiem co, bo teraz bedziesz zajęta pewnie całkowitym kompletowaniem wyprawki
A u Nas zapowiada się leniwy dzien, chociaż mam ambitne plany poukładac rzeczy w Naszej sypialnianej szafie :-p -
Agattee- dużo zdrówka życzę.
Kobiety w ciąży mają przedziwne sny. Mi się ostatnio śniło, że leciałam prywatnym helikopterem! do jakiegoś kraju na bliskim wschodzie i brałam udział w porwaniu jakiegoś ważnego najemnika/polityka czy kogoś tam jeszcze..Dość często zdarzają mi się też sny erotyczne ale .. bardzo dziwne sny więc nie będę opowiadać na forum
Dziewczyny byłam wczoraj na teście kwalifikacyjnym na kurs niemieckiego, tzn. test to dużo powiedziane, razem z babką napisałam aplikację do szkoły- porozmawiałam z nią trochę no i wstępnie zapisała mnie na A2.
Agattee - Zastanawiam się tylko ile jest poziomów, bo wyczytałam w necie, że jest:
A1, A2, B1, B2, i C1, C2. Rozumiem,że w każdym z tych poziomów są też mini poziomy tak? Czyli A2.1, A2.2 itp. ??
Dziś idę na kolejny test sprawdzający j.niemiecki- do VHS- jest bliżej mojego mieszkania więc nie będę musiała płacić drugie tyle za dojazdy metrem
Miłego Dnia Mamusie -
nick nieaktualnyWitajcie dziewczyny,
no z tym snem to niezłe jajca...najlepsze to ze ja byłam taka zła, ze on nic nie kuma Czasem mi też się zdarza coś powiedzieć przez sen, P. też, ale tak jak Agitka pisze jakieś nieskałdne zdanie albo mruczenie W każdym razie P. powiedział mi zebym już mu nie serwowała takich nocnych doznań
Kebab - nie był rewelacyjny niestety. Był ok, ale to nie to Najlepszy jadłam kiedyś w Bambergu - aż mi ślinka cieknie. No ale pochłonełam go w całosci przez co w nocy budziłam się kilka razy
A wczorajsze widoki za oknem były super
Agattee - jak się czujesz. Mam nadzieję, że znacznie lepiej.
Dziewczyny...męczą Was zaparcia? Mnie zaczeły strasznie. Owoce nie pomagają, jogurt naturalny też jakoś nie bardzo. Poprosiłam mamę, zeby mi kupiła takie czorki, które ciężarne mogą brać, czytałam o nich dobre opinie, ale moze macie jakieś sposoby, bo moja mama będzie u mnie dopiero 03.10. a do tego czasu chyab się wykończę. -
nick nieaktualnyJola - właśnie ja miałąm pierwszy kurs od A1 (nie umiełąm kompletnie nic) do B1 bez żadnych podpowiomów tak jak Agattee. Niedawno robiłam B2.
A co do snów, erotyczne też miewałąm, teraz już nie; a kiedys mi się śniło że byłam zakłądanikiem i siedziałąm w aucie z jakimś oprawcą i na coś czekaliśmy, nagle stwierdziłam ze mi sie już to nudzi i ze wychodzę, rzuciłam w niego żołędziem i sobie poszłam. Ale to nic...czasem udzielam sie na Styczniówkach, i tam kilu dziewczynom śnił się Putin, jedna czy dwie nawet romans z nim miały, to jest dopiero hardcore -
O matko z Putinem to bym romansu miec nie chciala. Tosz to nie sen a koszmar
Monika- Ja swego czasu meczylam sie zaparciami. Lekarka kazala mi jesc truskawki i popijac woda ale to u mnie nie podzialalo. Mnie pomogl slonecznik
Jola- Ja robilam kursy z zalacznikami. Powiem szczerze szkoda na nie czasu i kasy. W sumie nauczusz sie na nich wszystkiego co normalnie tylko tempo wolniejsze. A to wcale takie dobre nie jest bo ja sie na tych zajeciach nudzilam. W dodatku na nie duzo lapciuchow sie zapisuje co im sie nie chce uczyc i pomimo ze tempo jest wolniejsze to i tak jeszcze je opozniaja...No ale ja o tym nie wiedzialam jak sie zapisywalam to mi w szkole ten system doradzono jako ze zaczynalam od zera. Teraz bym napewno poszla na normalne tempo to bym szybciej i wiecej kursow pokonczyla i pewnie mniej kasy wydala.(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Mnie się czasami śnią jakies wojny, czy strzelaniny, ale czesto śnią mi sie takie ralistyczne sny, ze budze się z krzykiem, albo zalana łzami...
jola witaj w klubie...mnie też snią się sny erotyczne i tez nie będę zdradzac, bo nie raz az wstyd hehe
Ja na kursie miałam cos takiego. Kurs trwał w sumie 6 miesięcy, to było 6 modułów:
1. A1.1
2. A1.2
3. A2.1
4. A2.2
5. B1.1
6. B1.2
Za każdy moduł płaciłam 120Euro + 3 ksiązki na cały kurs były po 25 euro za sztukę. Kurs konczył się egzaminem na uzyskanie Certyfikatu B1.
Mamax popieram....romans z Putinem aaaaaaaaaaaaaaaa.chyba bym się cała zlana potem obudziła
Monika zapraszam do mnie na kebaba....jakies 100 metrów od mieszkania mamy taką miłą typowo turecką knajpkę i kogo bym nie pytała to każdy chwali ich kebaby....My oczywiscie tez
Na zaparcia mnie pomaga wypicie Inki z mlekiem na czczo, albo zjedzenie na czczo jabłka i popicie wodą. Nic innego nie działa, a i to nie zawsze...a teraz w ciązy, jeszcze jak biorę żelazo to juz w ogóle czasami masakra jest....
Dziewczynka Moja Współokatorka z pokoju ze szpitala dzisiaj rano urodziła Synka ......poród trwał całe półtorej godziny, także dla rodzacych SN....spieszcie się do szpitala jak cos i zycze Wam takich własnie porodów -
Jola tak jak piszesz, mialam podpoziomy A1.1 pozniej A1.2, obecnie A2.1 itd
Dzieki dziewczyny, dzis czuje sie lepiej chociaz zatkany nos dalej dokucza, nie czuje zadnego zapachu i nie mam smaku a niedobrze, bo przy robieniu obiadu to nie sluzy
Mialam miec spotkanie z polozna ale zadzwonila ze przeprasza i czy mozemy przeniesc bo dzis jest zalatana i duzo babek powychodzilo ze szpitala itd. Powiedzialam ze nie ma problemu, z reszta ja tez przeziebiona to moze i nawet lepiej. Do porodu jeszcze kupa czasu wiec spotkanie nie ucieknie i umowilysmy sie na 17 pazdziernika.
I wspomnialam jej o cc, bo ona do mnie ze termin mam na styczen wiec jeszcze mamy czas by sie spotkac, ja mowie ze z tym styczniem to moze byc roznie bo jesli uda mi sie miec cc, to zapewne termin bedzie wczesniej a ona ze racja, ze chyba 37 czy 38 tydzien wiec chyba na temat cc nie powinna mi marudzic i robic wywodow No i chyba niekoniecznie ma najswiezsze informacje bo cc robia chyba 10 dni przed terminem a nie 2 tygodnie wczesniej, albo w roznych klinikach jest inaczej.
-
agattee a na ktorego stycznia masz termin ? nie lepiej by bylo zeby mala urodzila sie juz w nowym roku a nie np koniec grudnia bo bedzie w szkole miec przerabane ja mam jedno dziecko z listopada i widze roznice z dziecmi z tego samego roku tylko z poczatku bo to rok czasu prawie to przepasc np w pl by musial isc ze wszystkimi dziecmi z tego roku bo tu chyba jest podzial na polrocza teraz tez bede miec z konca roku cieze sie ze udalo sie zaciazyc za pierwszym razem ale liczylam tez ze jak sie troche postaramy to bedzie juz na nowy rok ale jednak nie To juz jestes zdecydowana na 100 % ze cc?
Bo ja nadal mysle podejme decyzje po nastepnym usg zobacze ile mloda wazyc bedzie ale juz sama nie wiem moze i bym chciala sn ale boje sie ze np zaczne rodzic tydzien szybciej i moja polozna bedzie w pl a ja boje sie ze ciezko bedzie mi sie dogadac albo tez boje sie ze przenosze ciaze i bede miec klopsa do urodzenia a z minusow cc widze to ze dluzej bede musiala siedziec w szpitalu i mala nie bedzie miec daty wybranej przez siebie tylko przez lekarza
15 mam spodkanie z polozna chce mi robic akupunkture tylko zastanawiam sie po co pewnie chce mnie przekonac do sn bo wczesniej twierdzila ze nie bedziemy tego robic a 22 idziemy do szpitala to bedzie juz leciec 38 tc . Dziewczyny wiecie ile razy sie ta akupunkture robi bo moja polozna tydzien przed moim porodem jedzie do pl a wydaje mi sie ze 1 raz to nic nie da eeehh walnijcie mnie bo naprawde zeswiruje jak bede tylko o porodzie myslecWiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2014, 17:19
-
nick nieaktualnyAgitka - to może u nas było tak samo z tymi kursami, tylko nauczycielka nam tak jasno nie mówiła że te moduły tak się dzieli...w końcu obie sie w AFI uczyłyśmy i podejrzewam ze te same książki miałysmy. Może faktycznie tak jest że 1 miesiac to jest np. A1.1 a drugi A1.2, nam zawsze nauczycielka mówiłą ze dany poziom np. cały A2 trwa 2 miesiace...ale, czy to ma aż takie znaczenie i tak pewnie wszyscy kończymy z certyfikatem B1
Ja płaciłąm tak samo jak Agitka = 120e na miesiac plus 3 książki po 25e. Każda ksiażka to był jeden poziom - ja korzystałam z Berliner Platz i do tego dokupowałąm Intensivtrainer.
Agitka - no to widocznie obejdzie się z tą położną bez jakichś specjalnych namawiań Ciebie na sn. Ja słyszałam że tu cc robi się 7-14 dni wcześniej. W ostateczności zaraz po imprezie Sylwestrowej trafisz na porodówkę
Aniołku - jest tutaj podobno taka możliwość, że sedziecku z drugiego i pierwszego połrocza mozesz wybrać czy pójdzie wcześniej czy póxniej do szkoły, ostatnio mój P. gdzieś nawet to podczytywał, bo ja mam terazmin niby na 15.01. ale z usg mam 12.01. i jakby Agattee miała racje i chcieli mi wykonać cc 2 tyg. wcześniej to też załapie się na końcówkę grudnia. Sama jestem grudniowym dzieckiem i jakoś nieszczególnie czuję się poszkodowana z tego tutułu. A co do akupunktury to moja połozna też coś wspomniała, ale mówiła ze to później się robi i później o tym pogadamy i nawet nie wpadłąm na pomysł jej dopytać ile razy ma to sens.I nie rób sobie stresu z barierą językową, bo ja osattnio byłam u połoznej która slowa po niemiecku nie mówiła, i naprawdę się z nią dogadałam, najśmieszniejsze jest to ze nie zrozumiałąm tylko tego, ze mi mówiła ze na następną wizytę mam przynieść wizytówki mojej położnej mówiącej po polsku One mówią powoli, pomagają rękami a pewnie nawet i nogami Dasz radę w razie czego
Dziewczyny, a jeżeli chodzi o Wasze sposoby to jakoś ostatnio nic nie działą na te zaparcia...i faktycznie zaczęło sie jakby w momencie jak zaczełam przyjować na polecenie położnej preparat z żelazem...Kazała mi pić Kräuterblut z firmy Salus i pić do tego sok poarańczowy albo zjadac pomarańczę.
Obejrzałam własnie "Zmierzch" tą ostatnią część podzieloną na dwie, pod koniec mały tak szalał mi brzuchu, ze już nie umiałąm wysiedzieć. Ale musiałąm skorzystać, ze P. nie ma bo na niego ten film działą jak płachta na byka...mówi, ze on taki "na faktach" jest , teraz poszperam w necie, wyjdę z psem i wezmę prysznic i jeszcze jakieś romansidło może obejrzeWiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2014, 18:36
-
agatte u Nas w szpitalu CC robi sie na tydzien przed porodem
Jesli chodzi o pójscie dziecka do szkoły, to dzieci urodzone do konca sierpnia idą najczęsciej jako 6 latki do I klasy, chyba, ze Pani psycholog stwierdzi, ze dziecko nie jest jeszcze w stanie dobrze się skupic itp. to wtedy mozna posłac rok później (takie spotkanie z Panią psycholog jest gdy dziecko ma 5 lat). Rodzice na własne "widzi mi się" nie mogą powiedzic, ze chcą posłac malucha rok póxniej. Musza miec do tego opinię włąsnie psychologa. Natomiast dzieci urodzone od wrzesnia do grudnia standardowo idą jako 7 latki, no chyba, ze rodzice chcą posłac rok wczesniej, to w tym wypadku mają takie prawo
Aniołek nie wiem ile razy taka akupunktura jest, ale dopytaj się położnej jak to wygląda, bo mnie kolezanka mówiła, ze jak Ona była w ciązy to tez jej chciałą połozna taką akupunkturę robic, ale polegało to na wbijaniu igieł w brzuch ja bym sie nie zgodziła na kłucie brzucha....chociaż niby czesc dziewczyn sobie chwali akupunkturę w ciązy, ze niby przygotowuje do porodu SN i później ból jest mniejszy....a bariera jezykową tak jak pisze Monika się nie przejmuj, dasz sobie radę, bez problemu
Monika dokładnie tak jak u ciebie to wyglądało na Naszych kursach i ksiązki tez mielismy Berliner Platz Neu, ale cwiczen nie musielismy kupowac, bo nauczycielka Nam wszystko kserowała
Monika to o tej cesarce to chyba nie do mnie Po żelazie własnie zaparcia murowane a Zmierzch mówisz na faktach ponoc jest tak ? ja tez widziałam i to wszystkie czesci z emkiem Romansidło polecam "12 świątecznych randek" albo "dwoje do poprawki" a mój faworyt to "odrobina nieba" -
nick nieaktualnyHehehe...tak, to było do Agattee, poprawiłam już. No ciąża odmóżdża jak nic. Mój P. na wszystkie takie "babskie" filmy ze one są na faktach, albo tylko o życiu opowiadają
"Dwoje do poprawki" widziałam, pozostałe dwa wpisałąm na swoją listę filmów do obejrzenia Ja uwielbiam "Marley i ja", no kocham ten film, i zawsze wyję na "Pamiętniku", no i "Polowanie na druchny" - to akurat strasznie lubi też P. ale to ze względu na glównych aktorów -
Jesli ta akupunktura ma polegac na igielkach w brzuchu to ja podziekuje bo ja slyszalam cos ze pod kolanami
co do jezyka to przejmuje sie co prawda jak mialam falszywy alarm to sie dogadalam w szpitalu ale jednak ja nie umiem tyle co wy kazda z was juz tyle poziomow porobila a ja tylko A1 A2 , B1 tylko zaczelam i to za duzo sie nie naczylam bo glupia grupe mialam odechcialo mi sie chodzic bo dla mnie bylo za duzo od pon do piatku 3 h dziennie wiec umiem bardzo malo jak ogladam te porody na niemieckiej to jestem przerazona bo 3/4 nie rozumiemWiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2014, 22:12
-
nick nieaktualnyAniołek - ja niby mam B2 skończony a jak oglądam TV to rozumiem też niewiele a troche się domyslam. Bo co z tego ze poziomy sa jak obycia na codzień nie mamy - przynajmniej ja, więc wcale nie uważam, że mogę umiec więcej od Ciebie czy od dziewczyn, które są tutaj dłużej niż ja. Spokojnie...język zaczniemy opanowywać pewnie dopiero tak na dobre jak zaczniemy pracować, teraz po kursach to i tak doopa blada. A poza tym na tych kursach to wielu jest ludzi, którzy spowalniają albo lenie, którzy sie nie chcą uczyć, sama widziałam po swojej grupie, moze było z 5 osób którym zależało a reszta to nic a nic, turczynki i jedna murzynka to oficjalnie mówiły ze prędzej dziecko sobie zrobią niż po kursie do pracy pójdą - jedna nawet tak zrobiła bo w JC powiedzieli jej, ze syna ma już dużego, kurs się kończy i nie przyznają jej więcej pieniędzy bo musi pracy poszukać, no to zaszła w ciażę i po sprawie.
Prosze mi tu nie popadac w depresje językowe - damy radę wszystkie Aż mi się ciśnie na usta -> nie jestesmy głupie, i nie jesteśmy turczynkami Wiem chamskie to, ale co poradzę, ze w większości ich nie znosze za takie podejście jakie mają!