X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka:-)

No synek w przedszkolu wiec chwilke czasu mam, potem biore sie za porzadki ;-)

Agitka- Juz jest napewno w szpitalu a ja w nocy zlapalam takie skurcze ze tez myslalam ze tam wyladuje. Na szczescie przeszlo. To chyba te skurcze przepowiadajaće sa, ze starszym tego nie mialam i powiem ze fajne to nie jest...

Agattee- Ja tak do pol roku bede Juliankowi mierzyc temperaturke w pupie ( musze kupic termometr) a potem to tez mam taki do ucha z Braun. Tani nie byl ale warto w niego zainwestowac ;-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2014, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee - ja wiem, że rodziców to cieszy, nawet mama mówi, zebym nie zabierałą jej przyjemności kupowania :) Wiec to chyba bardziej mój problem. Fajnie, że mamy takie mamy :) Bo wiele się naczytałam, ze rodzice czy teściowe to się wręcz w ogóle nie interesują przyszłym wnukiem/wnuczką, i nie mówię tu o niekupowaniu niczego, tylko w ogóle zero zainteresowania.
    Ja mam też taki termoter co można dziecku temp. zmierzyć w uchu albo na czole, z tym, ze jak sprawdzałam z termometrem wtedy u rodziców to na czole temp. jest inna wiec lepiej w uchu albo trzeba znać różnice w pomiarze i zawsze dodać lub odjąć. Ja chcę go jeszcze porównać z naszym domowym (rtęciowym jeszcze) i wtedy będę wiedzieć jakie są ewentualne rożnice, mój dodatkowo mierzy temp. w mieszkaniu, mam dokąłdnie ten: http://allegro.pl/termometr-do-ucha-czola-haxe-super-precyzja-jakosc-i4590986951.html
    Tak samo mam odsysacz katarku na baterie, bo frida do odciągania do mnie nie przemawia, a te podłączane do odkurzacza - nie wiedziałą i nie wiem jak działają, ale jak pomyslę, ze mam to do odkurzacza podłączyc i małemu do noska to jakoś mi się wydaje ze to jest za mocne ;) Ale skoro takie coś jest to pewnie jest bezpieczne. Ten odsysacz kataru mam z kolei taki: http://allegro.pl/elektryczny-aspirator-do-nosa-odsysacz-haxe-hit-i4444501826.html

Mamax - może faktycznie te skurcze to przepowiadające, ale jakby się powtórzyły do przynajmniej zadzwoń do lekarza, ja myślę, ze w razie czego lepiej to sprawdzic.

Nasza Agitka już po cc - pisała, ze bedzie o 10:00. Ale jej zazdroszczę :) A gdzie tam do stycznia :) Ale śniło mi się dziś że mały się urodził, a tu pokój dla niego nie był gotowy.

• Mamax Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- Ech spoko, jeszcz emam czas a takie skurcze przepowiadajace to przeciez norma ;-) Zreszta jutro jade na te ckg to zobaczy sie co tam wyjdzie bo moze sie myle i to nie sa skurcze ;-)

Hehe mnie sie dzisiaj snilo ze zaczelam rodzic, polozna u mnie byla w domu , bada mnie i mowi natychmiast do szpitala a ja polecialam do lazienki i zaczelam nogi golic bo mialam mega owlosione. Wszyscy na mnie krzycza tzn polozna, maz, rodzice a ja pomalutku, spokojnie sie gole ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 11:14

• pralinka Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc:D
    My mamy termometr elektryczny i na razie sie sprawdza:)
    Ale z ciekawosci porownam jego dzialanie ze zwyklym do tyłeczka:)

• Koza Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć !
    Ja też mam chwile czasu żeby dać znak życia:)
    Jak zwykle pozdrawiam i życzę Wam wszystkiego dobrego.
    Mam mało czasu na zaglądanie na forum , Malutka często na cycku siedzi a jak uśnie to staram się spędzać czas z moją mamą.
    Ogólnie wszystko dobrze ,ale aż dziwne jak życie potrafi się zmienić z dnia na dzień :)
    Miłego Dnia i do następnego razu- mam nadzieje że wtedy nadrobię chociaż pare stron zeby być na bieżąco.

https://www.maluchy.pl/li-68999.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2014, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax - hihi, tak spokojnie to napisałaś teraz :) No ale Ty już cos więcej wiesz niż ja bo w końcu juz masz jednego szkraba a ja jeszcze zielona w te klocki :) A co do golenia nóg to własnie mi przypomniałaś że by się przydało moją "szczotkę" na nogach zgolić ;) Swoją rogą sny sa dziwaczne :)

Koza - kochana, super, ze dajesz znak życia :) Fajnie że się Wam dobrze układa. W nadrabianie forum pobawisz się jak znajdziesz wiecej czasu, teraz w tych chwilkach "wolności" daj nam tylko znak jak malutka i Ty się miewacie. Ninka ma już 22 dni, zaraz bedzie miesiac, ale leci :)

Pralinko - a Wy jak się miewacie? O termometrze tylko napisałaś a najważniejszego nic a nic :)

Koza lubi tę wiadomość

• Mamax Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- No bo co ma byc to bedzie i nie ma co sie stresowac ;-)

Koza- Super ze malutka ladnie sie chowa :-) Oj tak przy dziecku zycie zmienia sie bardzo. I teraz juz ono bedzie na pierwszym miejscu ;-) A duzo masz pokarmu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 13:23

Koza lubi tę wiadomość

• annaki Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie porownywałam temp z ucha z termometrem rtęciowym, na sobie jak miałam zapalenie piersi i 40st gorączki, obydwa termometry pokazały to samo
    Ja mam aspirator tufi, taki co samemu się zasysa, frida jak się nie mylę ma plastikową końcówkę a jak dziecko się rusza to można takim zrobić krzywdę, mój ma podobna końcówkę jak ten haxe,taką mieciutka, swoja drogą nawet nie wiedziałam że są takie na baterie, a szkoda bo bym kupiła bo średnio co dwa dni muszę odciagac gilki :-) , bo wiadomo a to mleko poleci a to coś furczy no więc po co ma mi się dziecko męczyć

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2014, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny myslę, że Agitka się nie obrazi jak ogłoszę, a ona później bedzie się chwalić:

Xavierek urodził się o 10:45, 50 cm i (uwaga) waga 3550g :) Oczywiście 10 punktów Apgar :)

agagita, jola83, Koza lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2014, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki - ja ogólnie na wszystkie te do zasysania mówię frida bo nawet nie wiem jakie tam są końcówki (moja siostra mówiła "sopelek"). Ja przypadkowo znalazłam taki na baterie i od razu mi sie spodobał, bo własnie te zasysacze jakoś nie przemawiały do mnie :) Niby wiem, ze one mają te filtry i w ogóle, ale...no właśnie - sama nie wiem. Dla mnie taki na baterie to wybiawienie, jeszcze brałam pod uwagę zwykłą gruszkę do śpików :) Ważne że wszystko co nam słuzy jest ok i pomaga :)

• agattee Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za rady co do termometra. W sumie patrze na ebayu to sa jakies wlasnie do ucha ten z Brauna chyba tez mi sie przewinal ale nie jestem do konca pewna i musze spojrzec jeszcze raz, byl nowy ok 25 € ale nie dam reki uciac ze to napewno ta firma, pozniej jeszcze sprawdze :)

Koza i Pralinka, milo was 'widziec' i ciesze sie ze u Was wszystko dobrze :)

A dla Agitki ogromne gratulacje, mam nadzieje ze szybko do siebie dojdzie i niebawem sie odezwie :)

Mi dzis rano bylo troszke slabo a bylam juz po sniadaniu i nawet zaczelam brac zelazo. W ogole odkad zaczelam III trymestr to albo cos mi dokucza albo jest mi po prostu ciezko (ciezar ciala) no ale trzeba przetrwac :) Spacer dzis zaliczony, chcialam kupic mandarynki ale jakies takie brzydkie byly albo cena z kosmosu no i czekam na promocje w H&M na dziale dzieciecym, jeszcze troche i powinny jakies byc :D Ostatnio byly w C&A wiec kupilam sweterek i 2 bluzeczki na roz 62, ale w HM tez poluje na kilka fajnych rzeczy :D

Aaa no i tez odebralam przedwczoraj ten kuferek z Rossmanna a dzis mi przyszedl maly upominek od Humany (ulotki, gazetki, taka tabelka jakie mleko dawac od 0-12 miesiaca czy dluzej) no i skarpetki dla malej :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 16:32

wff22n0ab6iac00e.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to Agitka juz szczesliwa ze moze tulic swojego Xawierka :-) Super ze wszystko dobrze poszlo :-)

Ja dla Maxika mam fride ale teraz dla Julianka chce zainwestowac w jakis aspirator na baterie bo jakby nie bylo do 3 lat trzeba ten katarek sciagac wiec warto ;-)

• Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 8 października 2014, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka ja dzis po wizycie moja niunia wazy uwaga ...... 3340 gram i ma 48 cm
    Lekarka kolejny raz podkreslila ze bedzie wielka ale pocieszyla mnie ze glowka ma 32 cm wiec do porodu bedzie miec 35-36 cm a synek mial 36 cm wiec nawet jak osiagnie wage ponad 4 kg to powinno sie rodzic podobnie .Zrobilam dzis badanie na GBS bedzie mnie kosztowac ponad 40 euro no ale bede spokojniejsza . KTG oki mala szalala . Teraz za tydzien mam przyjechac na samo KTG a za 2 tyg na wizyte wiec wychodzi na to ze bede jezdzic co tydzien .

Agitka wielkie gratulacje tak sie martwilas ze maly wolno rosnie a jaka piekna wage ma super :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 17:34

• jola83 Ekspertka

Wysłany: 8 października 2014, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie dziewczyny

Mam pytanko: jakie w Niemczech podaje się szczepionki od urodzenia? Czy znacie nazwy?
    Wiem, że temat szczepień dzieci o temat rzeka. Zastanawiam się, czy w DE są takie same szczepionki jak w PL? Monika Ty na bieżąco z Agitką- liczę, że się dowiesz :) koordynatorko nasza ;) kobietki, które niedawno rodziły Pralinko, Kozo, Annaki, Mała, Aniołek... kogo tam pominęłam przepraszam- napiszcie proszę jakie to są szczepionki i na co :) dziękuję z góry. Jest to dla mnie bardzo ważne
    U mnie ok, zaczynam kurs niemieckiego od 27.10. a teraz póki co skupiłam się na meblowaniu mieszkania. Kurcze mam internet mobilny- i oszczędnie z niego korzystam. musi starczyć póki nie założą nam normalnego- bez limitów. dlatego tak rzadko tu zaglądam :/
    buziaki dla Was.
    "Nasze forumowe" dzieciaczki niech się chowają zdrowo a Mamusie- uśmiechają :)

relgi09kfo915nes.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2014, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolu - dla mnie temat szczepionek to też temat rzeka :) Mam nadzieję,z ę dziewczyny coś nam napiszą i oczywiście wypytam Agitkę jak bedzie okazja :)

Agattee - zapisz się na "Newsletter" w H&M i dostaniesz kupon rabatowy - 10% bodajże, ja dziś ściągnęłam sobie i P. ma mi wydrukowac bo jutro się wybieram i może coś upoluję ciekawego :)

• annaki Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolu szczepienia są później, nie ma szczepionek w szpitalu w pierwszej dobie, no chyba że co land to inaczej, u mnie nie było, pierwsze szczepienia mieliśmy po ukończeniu 2 mies i były to od raxuy wszystkie jakie dali nam do wyboru czyli 6w1, na rotawirusy a trzeciej nie pamiętam a nie mam teraz jak zajrzeć w książeczkę, jutro zobacze, to były 2 wkłucia i 1 do picia, za jakiś czas będą powtarzane.
    Mogliśmy wybrać wszystkie lub które chcieliśmy, nie było obowiązku szczepień, oczywiście za darmo, sprawdziłam w necie i te szczepionki np w Polsce są płatne, tzn tych firm, każda ponad 200zl....dobrze że tu nie trzeba płacić :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • MRC Przyjaciółka

Wysłany: 8 października 2014, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka ja na chwilkę bo czasu mi brakuje :) Synek leży teraz w szpitalu z żółtaczką a ja wiszę na dojarce pół dnia i jestem tym uwiązana. Poród ogólnie..... na sama myśl jeszcze mnie skręca :)Ale szybko się uwinęłam, nawet nie było sensu mi podawać czegokolwiek znieczulającego. O 1.30 zaczęły wody odchodzić. Przed 4 pojechaliśmy do szpitala. O 5 zaczęły się mocne skurcze a o 7.12 urodził się synek :)Z opieki w szpitalu jestem zadowolona. A co do ciuszków to ja nie mam tych w rozmiarze 50 :) i jak narazie wszystko jest za duże :)

ex2bi09k4x6f361l.png

jola83, Koza lubią tę wiadomość

• Mamax Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka:-)

Jola- zajrzalam do ksiazeczki szczepien i moj starszy synek pierwsze szczypionki dostal jak mial dwa miesiace. Bylo to 8 szczepionek ale tylko dwa wklucia ;-) Nie pamietam czy dostawal cos do picia ale byc moze tak tez bylo ;-) Te szczepionki to byly na : tezec, dyfteryt, krztusiec, paraliz dzieciecy, haemophilus influnzae b( Hib)i- nie wiem jak to jest po polsku, zapalenie watroby typu B, pneunokoken i rotowirusy. Po miesiacu maly dostal druga dawke tych szczepionek ( tez dwa wklucia) a miesiac pozniej trzecia ;-) wszystkie przeszedl bez problemow. Pozniej kolejne szczypionki dostal na roczek. One byly na rozyczke, odre i swinke to jedno wklucie i drugie wklucie na ospe wietrzna- po tej szczypionce mi goraczkowal co lekarz nas uprzedzil bo sie czesto tak u dzieci zdarza ;-) Miesiac pozniej mial kolejna szczepionke na mnelkokoken a po kolejnym miesiacu dostal czwarta dawke tych 8 pierwszych szczepionek o ktorych pisalam ;-) Na dwa latka dostal druga dawke na rozyczke, odre, i ospe. Do teraz mamy poki co spokoj ale wiem ze bedzie mial szczypionke na trzy latka, ale na co to jeszcze o nie wiem...Troche to poplatalam ale mam nadzieje ze mnie doczytasz. Aha ja robilam synkowi wszystkie szczepionki ( za darmo) jakie proponowal nam lekarz ale wiem ze nie wszystkie sa obowiazkowe a niektore mamy w de wcale dzieci nie szczepia....

• misia83 Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, regularnie Was czytam, ale że jestem jeszcze w PL to nie mam zbyt dużo do powiedzenia :p.Mam do Was jednak pytanie odnośnie cen. Tzn co warto kupić w Polsce bo jest sporo tańsze, a co już w de? Mój mąż w niedziele wyrusza do pracy. Ja dojadę do niego za miesiąc góra dwa. W tym czasie mogła bym skupić się na kupowaniu rzeczy, które są tańsze w Pl, a resztę już na miejscu w de. Z góry dziękuję za pomoc.

bl9c4z17a80ayfoc.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MRC- Oj biedny maluszek, oby szybko doszedl do siebie. A porod mialas szybki tylko pozazdroscic ;-)

‹‹ 87 88 89 90 91 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ