Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Hejka:-)
No synek w przedszkolu wiec chwilke czasu mam, potem biore sie za porzadki
Agitka- Juz jest napewno w szpitalu a ja w nocy zlapalam takie skurcze ze tez myslalam ze tam wyladuje. Na szczescie przeszlo. To chyba te skurcze przepowiadajaće sa, ze starszym tego nie mialam i powiem ze fajne to nie jest...
Agattee- Ja tak do pol roku bede Juliankowi mierzyc temperaturke w pupie ( musze kupic termometr) a potem to tez mam taki do ucha z Braun. Tani nie byl ale warto w niego zainwestowac(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
nick nieaktualnyAgattee - ja wiem, że rodziców to cieszy, nawet mama mówi, zebym nie zabierałą jej przyjemności kupowania Wiec to chyba bardziej mój problem. Fajnie, że mamy takie mamy Bo wiele się naczytałam, ze rodzice czy teściowe to się wręcz w ogóle nie interesują przyszłym wnukiem/wnuczką, i nie mówię tu o niekupowaniu niczego, tylko w ogóle zero zainteresowania.
Ja mam też taki termoter co można dziecku temp. zmierzyć w uchu albo na czole, z tym, ze jak sprawdzałam z termometrem wtedy u rodziców to na czole temp. jest inna wiec lepiej w uchu albo trzeba znać różnice w pomiarze i zawsze dodać lub odjąć. Ja chcę go jeszcze porównać z naszym domowym (rtęciowym jeszcze) i wtedy będę wiedzieć jakie są ewentualne rożnice, mój dodatkowo mierzy temp. w mieszkaniu, mam dokąłdnie ten: http://allegro.pl/termometr-do-ucha-czola-haxe-super-precyzja-jakosc-i4590986951.html
Tak samo mam odsysacz katarku na baterie, bo frida do odciągania do mnie nie przemawia, a te podłączane do odkurzacza - nie wiedziałą i nie wiem jak działają, ale jak pomyslę, ze mam to do odkurzacza podłączyc i małemu do noska to jakoś mi się wydaje ze to jest za mocne Ale skoro takie coś jest to pewnie jest bezpieczne. Ten odsysacz kataru mam z kolei taki: http://allegro.pl/elektryczny-aspirator-do-nosa-odsysacz-haxe-hit-i4444501826.html
Mamax - może faktycznie te skurcze to przepowiadające, ale jakby się powtórzyły do przynajmniej zadzwoń do lekarza, ja myślę, ze w razie czego lepiej to sprawdzic.
Nasza Agitka już po cc - pisała, ze bedzie o 10:00. Ale jej zazdroszczę A gdzie tam do stycznia Ale śniło mi się dziś że mały się urodził, a tu pokój dla niego nie był gotowy. -
Monika- Ech spoko, jeszcz emam czas a takie skurcze przepowiadajace to przeciez norma Zreszta jutro jade na te ckg to zobaczy sie co tam wyjdzie bo moze sie myle i to nie sa skurcze
Hehe mnie sie dzisiaj snilo ze zaczelam rodzic, polozna u mnie byla w domu , bada mnie i mowi natychmiast do szpitala a ja polecialam do lazienki i zaczelam nogi golic bo mialam mega owlosione. Wszyscy na mnie krzycza tzn polozna, maz, rodzice a ja pomalutku, spokojnie sie goleWiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 11:14
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Cześć !
Ja też mam chwile czasu żeby dać znak życia:)
Jak zwykle pozdrawiam i życzę Wam wszystkiego dobrego.
Mam mało czasu na zaglądanie na forum , Malutka często na cycku siedzi a jak uśnie to staram się spędzać czas z moją mamą.
Ogólnie wszystko dobrze ,ale aż dziwne jak życie potrafi się zmienić z dnia na dzień
Miłego Dnia i do następnego razu- mam nadzieje że wtedy nadrobię chociaż pare stron zeby być na bieżąco.
https://www.maluchy.pl/li-68999.png -
nick nieaktualnyMamax - hihi, tak spokojnie to napisałaś teraz No ale Ty już cos więcej wiesz niż ja bo w końcu juz masz jednego szkraba a ja jeszcze zielona w te klocki A co do golenia nóg to własnie mi przypomniałaś że by się przydało moją "szczotkę" na nogach zgolić Swoją rogą sny sa dziwaczne
Koza - kochana, super, ze dajesz znak życia Fajnie że się Wam dobrze układa. W nadrabianie forum pobawisz się jak znajdziesz wiecej czasu, teraz w tych chwilkach "wolności" daj nam tylko znak jak malutka i Ty się miewacie. Ninka ma już 22 dni, zaraz bedzie miesiac, ale leci
Pralinko - a Wy jak się miewacie? O termometrze tylko napisałaś a najważniejszego nic a nicKoza lubi tę wiadomość
-
Monika- No bo co ma byc to bedzie i nie ma co sie stresowac
Koza- Super ze malutka ladnie sie chowa Oj tak przy dziecku zycie zmienia sie bardzo. I teraz juz ono bedzie na pierwszym miejscu A duzo masz pokarmu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 13:23
Koza lubi tę wiadomość
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Ja właśnie porownywałam temp z ucha z termometrem rtęciowym, na sobie jak miałam zapalenie piersi i 40st gorączki, obydwa termometry pokazały to samo
Ja mam aspirator tufi, taki co samemu się zasysa, frida jak się nie mylę ma plastikową końcówkę a jak dziecko się rusza to można takim zrobić krzywdę, mój ma podobna końcówkę jak ten haxe,taką mieciutka, swoja drogą nawet nie wiedziałam że są takie na baterie, a szkoda bo bym kupiła bo średnio co dwa dni muszę odciagac gilki , bo wiadomo a to mleko poleci a to coś furczy no więc po co ma mi się dziecko męczyć -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAnnaki - ja ogólnie na wszystkie te do zasysania mówię frida bo nawet nie wiem jakie tam są końcówki (moja siostra mówiła "sopelek"). Ja przypadkowo znalazłam taki na baterie i od razu mi sie spodobał, bo własnie te zasysacze jakoś nie przemawiały do mnie Niby wiem, ze one mają te filtry i w ogóle, ale...no właśnie - sama nie wiem. Dla mnie taki na baterie to wybiawienie, jeszcze brałam pod uwagę zwykłą gruszkę do śpików Ważne że wszystko co nam słuzy jest ok i pomaga
-
Dzieki za rady co do termometra. W sumie patrze na ebayu to sa jakies wlasnie do ucha ten z Brauna chyba tez mi sie przewinal ale nie jestem do konca pewna i musze spojrzec jeszcze raz, byl nowy ok 25 € ale nie dam reki uciac ze to napewno ta firma, pozniej jeszcze sprawdze
Koza i Pralinka, milo was 'widziec' i ciesze sie ze u Was wszystko dobrze
A dla Agitki ogromne gratulacje, mam nadzieje ze szybko do siebie dojdzie i niebawem sie odezwie
Mi dzis rano bylo troszke slabo a bylam juz po sniadaniu i nawet zaczelam brac zelazo. W ogole odkad zaczelam III trymestr to albo cos mi dokucza albo jest mi po prostu ciezko (ciezar ciala) no ale trzeba przetrwac Spacer dzis zaliczony, chcialam kupic mandarynki ale jakies takie brzydkie byly albo cena z kosmosu no i czekam na promocje w H&M na dziale dzieciecym, jeszcze troche i powinny jakies byc Ostatnio byly w C&A wiec kupilam sweterek i 2 bluzeczki na roz 62, ale w HM tez poluje na kilka fajnych rzeczy
Aaa no i tez odebralam przedwczoraj ten kuferek z Rossmanna a dzis mi przyszedl maly upominek od Humany (ulotki, gazetki, taka tabelka jakie mleko dawac od 0-12 miesiaca czy dluzej) no i skarpetki dla malejWiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 16:32
-
No to Agitka juz szczesliwa ze moze tulic swojego Xawierka Super ze wszystko dobrze poszlo
Ja dla Maxika mam fride ale teraz dla Julianka chce zainwestowac w jakis aspirator na baterie bo jakby nie bylo do 3 lat trzeba ten katarek sciagac wiec warto(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
hejka ja dzis po wizycie moja niunia wazy uwaga ...... 3340 gram i ma 48 cm
Lekarka kolejny raz podkreslila ze bedzie wielka ale pocieszyla mnie ze glowka ma 32 cm wiec do porodu bedzie miec 35-36 cm a synek mial 36 cm wiec nawet jak osiagnie wage ponad 4 kg to powinno sie rodzic podobnie .Zrobilam dzis badanie na GBS bedzie mnie kosztowac ponad 40 euro no ale bede spokojniejsza . KTG oki mala szalala . Teraz za tydzien mam przyjechac na samo KTG a za 2 tyg na wizyte wiec wychodzi na to ze bede jezdzic co tydzien .
Agitka wielkie gratulacje tak sie martwilas ze maly wolno rosnie a jaka piekna wage ma superWiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 17:34
-
witajcie dziewczyny
Mam pytanko: jakie w Niemczech podaje się szczepionki od urodzenia? Czy znacie nazwy?
Wiem, że temat szczepień dzieci o temat rzeka. Zastanawiam się, czy w DE są takie same szczepionki jak w PL? Monika Ty na bieżąco z Agitką- liczę, że się dowiesz koordynatorko nasza kobietki, które niedawno rodziły Pralinko, Kozo, Annaki, Mała, Aniołek... kogo tam pominęłam przepraszam- napiszcie proszę jakie to są szczepionki i na co dziękuję z góry. Jest to dla mnie bardzo ważne
U mnie ok, zaczynam kurs niemieckiego od 27.10. a teraz póki co skupiłam się na meblowaniu mieszkania. Kurcze mam internet mobilny- i oszczędnie z niego korzystam. musi starczyć póki nie założą nam normalnego- bez limitów. dlatego tak rzadko tu zaglądam
buziaki dla Was.
"Nasze forumowe" dzieciaczki niech się chowają zdrowo a Mamusie- uśmiechają -
nick nieaktualnyJolu - dla mnie temat szczepionek to też temat rzeka Mam nadzieję,z ę dziewczyny coś nam napiszą i oczywiście wypytam Agitkę jak bedzie okazja
Agattee - zapisz się na "Newsletter" w H&M i dostaniesz kupon rabatowy - 10% bodajże, ja dziś ściągnęłam sobie i P. ma mi wydrukowac bo jutro się wybieram i może coś upoluję ciekawego -
Jolu szczepienia są później, nie ma szczepionek w szpitalu w pierwszej dobie, no chyba że co land to inaczej, u mnie nie było, pierwsze szczepienia mieliśmy po ukończeniu 2 mies i były to od raxuy wszystkie jakie dali nam do wyboru czyli 6w1, na rotawirusy a trzeciej nie pamiętam a nie mam teraz jak zajrzeć w książeczkę, jutro zobacze, to były 2 wkłucia i 1 do picia, za jakiś czas będą powtarzane.
Mogliśmy wybrać wszystkie lub które chcieliśmy, nie było obowiązku szczepień, oczywiście za darmo, sprawdziłam w necie i te szczepionki np w Polsce są płatne, tzn tych firm, każda ponad 200zl....dobrze że tu nie trzeba płacić -
Hejka ja na chwilkę bo czasu mi brakuje Synek leży teraz w szpitalu z żółtaczką a ja wiszę na dojarce pół dnia i jestem tym uwiązana. Poród ogólnie..... na sama myśl jeszcze mnie skręca :)Ale szybko się uwinęłam, nawet nie było sensu mi podawać czegokolwiek znieczulającego. O 1.30 zaczęły wody odchodzić. Przed 4 pojechaliśmy do szpitala. O 5 zaczęły się mocne skurcze a o 7.12 urodził się synek :)Z opieki w szpitalu jestem zadowolona. A co do ciuszków to ja nie mam tych w rozmiarze 50 i jak narazie wszystko jest za duże
jola83, Koza lubią tę wiadomość
-
Hejka:-)
Jola- zajrzalam do ksiazeczki szczepien i moj starszy synek pierwsze szczypionki dostal jak mial dwa miesiace. Bylo to 8 szczepionek ale tylko dwa wklucia Nie pamietam czy dostawal cos do picia ale byc moze tak tez bylo Te szczepionki to byly na : tezec, dyfteryt, krztusiec, paraliz dzieciecy, haemophilus influnzae b( Hib)i- nie wiem jak to jest po polsku, zapalenie watroby typu B, pneunokoken i rotowirusy. Po miesiacu maly dostal druga dawke tych szczepionek ( tez dwa wklucia) a miesiac pozniej trzecia wszystkie przeszedl bez problemow. Pozniej kolejne szczypionki dostal na roczek. One byly na rozyczke, odre i swinke to jedno wklucie i drugie wklucie na ospe wietrzna- po tej szczypionce mi goraczkowal co lekarz nas uprzedzil bo sie czesto tak u dzieci zdarza Miesiac pozniej mial kolejna szczepionke na mnelkokoken a po kolejnym miesiacu dostal czwarta dawke tych 8 pierwszych szczepionek o ktorych pisalam Na dwa latka dostal druga dawke na rozyczke, odre, i ospe. Do teraz mamy poki co spokoj ale wiem ze bedzie mial szczypionke na trzy latka, ale na co to jeszcze o nie wiem...Troche to poplatalam ale mam nadzieje ze mnie doczytasz. Aha ja robilam synkowi wszystkie szczepionki ( za darmo) jakie proponowal nam lekarz ale wiem ze nie wszystkie sa obowiazkowe a niektore mamy w de wcale dzieci nie szczepia....(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Dziewczyny, regularnie Was czytam, ale że jestem jeszcze w PL to nie mam zbyt dużo do powiedzenia :p.Mam do Was jednak pytanie odnośnie cen. Tzn co warto kupić w Polsce bo jest sporo tańsze, a co już w de? Mój mąż w niedziele wyrusza do pracy. Ja dojadę do niego za miesiąc góra dwa. W tym czasie mogła bym skupić się na kupowaniu rzeczy, które są tańsze w Pl, a resztę już na miejscu w de. Z góry dziękuję za pomoc.